Dodaj do ulubionych

Czy Depeche Mode to pop?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 13:24
Jaki to gatunek muzyki wg was jeśli chodzi o klasyfikację?
Mam taką znajomą, która słuchała DM przez całe swoje życie i za diabła nie
chce przyznać, że muzyka DM to pop. Mówi, że w przypadku DM słowo pop nie
przechodzi przez usta. Czy waszym zdaniem ma rację czy też przemawia przez nią
jej rozdęte ego, które nie chce się za nic przyznać, że słucha muzyki
popularnej, a więc ulega stadnym emocjom.

Ja uważam, że DM to jednak pop. Zrobiony z pewnym wyczuciem dobrego smaku, ale
pop.
Obserwuj wątek
    • rudestus0700 Re: Czy Depeche Mode to pop? 20.03.08, 13:38
      Określenie "pop" wcale nie musi oznaczać miałkości i byle-jakości produkcji,
      które się takim mianem określa, a taki wniosek mógłby wypływać z Twojego posta.
      Nie obraża mnie jeśli ktoś nazywa Depeche Mode popem, choć dla mnie nie ma
      znaczenia do jakiej muzycznej szufladki się tą muzykę wkłada...
      • Gość: profanatyk Re: Czy Depeche Mode to pop? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:05
        Bardziej chodziło mi o to, że muzyka pop usiłuje utrafić w gust powszechny,
        uniwersalne emocje - chce dotrzeć do jak największej grupy odbiorców. A przez to
        przeważnie ma dość płytki i banalny przekaz - dlatego m.in. w 99% odnosi się w
        tekstach do spraw męsko-damskich, bo one dotykają emocji prawie wszystkich ludzi.
        Oczywiście jest ogromna przepaść jakościowa między np. popem w stylu Sinead
        O'Connor czy Kate Bush, a popem w stylu Britney Spears czy Ich Troje. Ale jednak
        pop to pop. Muzyka łatwa w odbiorze, aranżacje syntetyczne, teksty o miłości...
        • Gość: j Re: Czy Depeche Mode to pop? IP: *.sdl.vectranet.pl 24.03.08, 13:55
          abba, soft cell, stary m. jackson, eurythmics są lepsze niż większość rockowych wykonawców. w rocku tak samo jak i w popie pewnie z 90% wypocin jest nie warte słuchania

> pop to pop. Muzyka łatwa w odbiorze, aranżacje syntetyczne, teksty o miłości...

taa, a rock jest niezwykle wyszukany i skomplikowany (tylko nie wyskocz mi tu z pink flojd)

PS. w większości słucham rocka
          • johnny-kalesony Re: Czy Depeche Mode to pop? 24.03.08, 23:24
            Tak, to prawda!
            Zgryźliwa ironia rzeczywistości polega na przykład na tym, że popowo-taneczna
            ABBA była kompozycyjnie, muzycznie znacznie bardziej wyrafionwana niż dęte Pink
            Floyd, które by odwrócić uwagę od zwykłych braków warsztatowych, posiłkowało się
            mętnym filozofowaniem albo "spektaklami multimedialnymi". ; )

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
    • sliwka1977 Re: Czy Depeche Mode to pop? 21.03.08, 21:08
      Jak zwał tak zwał, ale od Excitera robią naprawdę dobrą robotę wink
    • franjo6 Re: Czy Depeche Mode to pop? 22.03.08, 22:14
      Bezdyskusyjnie jest to klasyczny new romantic
    • Gość: axen Re: Czy Depeche Mode to pop? IP: 212.76.37.* 23.03.08, 15:08
      New romantic + electro
    • Gość: ? Re: Czy Depeche Mode to pop? IP: *.pergole.net 24.03.08, 22:36
      a gdzie jest ta granica, kiedy kończy się pop a zaczyna rock?
      • johnny-kalesony Re: Czy Depeche Mode to pop? 24.03.08, 23:21
        Nie ma takiej granicy, ponieważ rock to jeden z elementów popu. "Pop" jest
        kategorią nadrzędną - obojętnie czy słuchamy metalu, Britnej Spirs czy innego
        Ich Troje. Muzycznie, czysto kompozycyjnie niewiele ich różni. Różnią się od
        siebie bardziej brzmieniem albo tzw. scenicznym pr-owskim wizerunkiem.
        Z punktu widzenia miłośnika muzyki klasycznej albo jazzu są to naprawdę niewiele
        znaczące detale ....

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
    • andrefm Re: Czy Depeche Mode to pop? 25.03.08, 09:04
      moim zdaniem od roku 93 (do dzisiaj) ich muzyka nie ma nic wspolnego z "POP" / "New Romantic" ...

• Gość: Clean Re: Czy Depeche Mode to pop? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 09:47
      Można nazwać popem, równie dobrze można nazwać rockiem, ale i tak zawsze będzie
      to bardzo duże uogólnienie. Ich utwory z poszczególnych okresów twórczości są
      utrzymane w bardziej konkretnych nurtach m.in. new romantic, synth-pop,
      psychodeliczne electro, rock alternatywny, były też elementy industrialu i EBMu.

Gość portalu: profanatyk napisał(a):
      > czy też przemawia przez nią
      > jej rozdęte ego, które nie chce się za nic przyznać, że słucha muzyki
      > popularnej, a więc ulega stadnym emocjom.

LOL
      • andrefm Re: Czy Depeche Mode to pop? 25.03.08, 10:11
        Gość portalu: Clean napisał(a):

> Można nazwać popem, równie dobrze można nazwać rockiem, ale i tak zawsze będzie
        > to bardzo duże uogólnienie. Ich utwory z poszczególnych okresów twórczości są
        > utrzymane w bardziej konkretnych nurtach m.in. new romantic, synth-pop,
        > psychodeliczne electro, rock alternatywny, były też elementy industrialu i EBMu

można doszukać się także muzyki gospel, klasycznej,... jednak to wszystko sprawia że tysiące osób na świecie chce ich gdzies zaszufladkować - ale tego się nie da zrobić- każda płyta jest inna- ...
    • Gość: Meloman Depeche Mode to dance. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 17:39
      To odmiana dancu
    • 4-metamorphosis Re: Czy Depeche Mode to pop? 15.05.08, 20:51
      Gość portalu: profanatyk napisał(a):

> Jaki to gatunek muzyki wg was jeśli chodzi o klasyfikację?
      > Mam taką znajomą, która słuchała DM przez całe swoje życie i za
      diabła nie
      > chce przyznać, że muzyka DM to pop. Mówi, że w przypadku DM słowo
      pop nie
      > przechodzi przez usta. Czy waszym zdaniem ma rację czy też
      przemawia przez nią
      > jej rozdęte ego, które nie chce się za nic przyznać, że słucha
      muzyki
      > popularnej, a więc ulega stadnym emocjom.
      >
      > Ja uważam, że DM to jednak pop. Zrobiony z pewnym wyczuciem
      dobrego smaku, ale
      > pop.
      depeche mode to muzyka alternatywna...na syntezatorach glownie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka