Dodaj do ulubionych

Muzyka elktroniczna

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 15:17
w naszym kraju nie ma dobrych zespolow grajacych ta muzyke-czy
wogole sa? bo ja takich nie znma
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: Muzyka elktroniczna 15.12.08, 16:40
      jest i to całe mrowie!
      • drzejms-buond Re: Muzyka elktroniczna 15.12.08, 16:46
        tu , ci z głownego nurtu
        www.mooza.pl/biografie.html
        ambient: www.ambient.org.pl/rok2007.html

(choć bardzo wybiórczo)

drum and bass
        www.dnb.pl/
        polecam też, tę stronę
        www.michalkarcz.com/
        tu znajdziesz, pośrednio, nazwiska osób, które MUSISZ poznać!
    • freerock Re: Muzyka elktroniczna 15.12.08, 19:57
      Nie wiem co konkretnie rozumiesz pod pojęciem muzyki elektronicznej, ale z mojej
      strony mogę polecić Skinny Patrini
    • Gość: Meloman Re: Muzyka elktroniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 08:47
      Miliony zespołów disco polo chociażby.
    • caroli_ne_86 Re: Muzyka elktroniczna 01.01.09, 19:19
      Muzyka elktroniczna to swego rodzaju podróż. ..podróż w głąb innych wymiarów ,innych światów w naszym ..umyśle.
      Jak dla mnie ma właściwości . terapeutycznesmile

Nie znam polskich ..wykonawców.Moge jedynie zaproponować Nemezis i ich płytę z tego roku"Nemezis,jak również J.Skrzeka ,jego 'Trylogy'smile

Natomiast z czystym sercem proponuję - jeśli nie znasz- przesłuchanie albumu "Soundtrack For The Aquarium"...D.Serriesa.
      (Vidna Obmana)

Czysta ..ulotna ,bardzo delikatna muzyka
      Piekne ,nieruchome pejzaże dzwiękowe(w tle słychać odgłos wody)...spokój ,relakssmile
      To bardzo ..spokojny . powiedziałabym ..mistyczny ..album.
      pl.youtube.com/watch?v=2GJ376uysLo
      Poza tym płyta ..Geira Jenssena ( z zespołu ..Biosphere)
      ""Cho Oyu"płyta jest podobno ścieżką dzwiękową z wyprawy Jenssena na Cho Oyu ..8-miotysięczniksmile

Pozdrawiamsmile
      pl.youtube.com/watch?v=SO5iFQ8dNKc
    • Gość: Master Of Desire co to są zespoły grające muzykę elektroniczną? IP: *.chello.pl 01.01.09, 21:16
      i co to jest muzyka elektroniczna?

dzisiaj cała muzyka jest prawie elektroniczna.

słowo zespół nie za bardzo do niej pasuje, bowiem najczęściej projekt jest
      jednoosobowy, rzadziej jest częściej niż duet, bo muzyka elektroniczna powstaje
      najczęściej w wyniku produkcji jednego producenta w studio. wydaje się że żyjemy
      w erze muzyki elektronicznej, i przyćmiła ona wszelkie inne "gatunki". nawet
      jeśli coś jest rockiem alternatywnym, jazzem, alter - popem, hip hopem
      najczęściej jest dziś muzyką elektroniczną, daleką od swoich akustycznych źródeł.

w Polsce raczej mamy do czynienia z solistami, z "zespołów" prędzej dochodzą do
      głosu twórcy w okolicach muzyki klubowej która oczywiście jest też
      elektroniczna. nie lubię takiego rozróżnienia bo jedynym odróżnikiem od takiego
      gatunku jest muzyka akustyczna. dziś taka muzyka to jest margines, i do tego
      kojarzy się albo z awangardą, albo z muzyką akademicką, muzyką na pojedyncze
      instrumenty, no i jeszcze z etnicznymi i folkowymi korzeniami.

tak więc nie wiem - muzyką elektroniczną można dla mnie nazwać równie dobrze
      Paktofonikę, Kaliber 44, Skalpel, Kanał Audytywny, Elektrolot, Ludzie, Baabę,
      Silver Rocket, Robot Obibok, Holy Toy, De Press, Futro czy Boys, Papa Dance,
      Bayer Full i tak dalej i tak dalej.

labeli wydających muzykę elektroniczną w Polsce masz bardzo wiele.

jeśli pytasz o muzykę przypominającą klasyczną szkołę muzyki elektronicznej, to
      rzeczywiście, najprawdopodobniej trudno będzie wskazać coś godnego uwagi ale
      możemy polecić kilka ikon naszego kraju znanych również za granicą - oczywiście
      jest to pewien underground:

Wieloryb - legenda polskiego niezależnego techno.

Millenium - najlepszy polski zespół grający elektronikę w stylu trance electro
      techno który przebił się do większej świadomości publicznej - bardzo dobry i
      znany projekt, ciągle pozostający w kręgu elektroniki do słuchania.

Physical Love - najbardziej z godnych uwagi chyba "normalny" elektroniczny
      zespół, ale głównie oparty na sekwencjach.

Legvan Allstars - świetny legendarny zespół z kręgów pogranicz post-rocka, trip
      hopu, i nowej elektroniki, niestety nie doczekał się żadnej większej promocji, a
      kompozycje fantastyczne jak na muzykę z Polski.

Meoma - tak jak w przypadku Legwan Allstars, legendarna oryginalna wytwórnia
      która wydawała nowe brzmienia w Polsce z pomysłem na nie tylko brzmienia, ale i
      muzykę Cpt. Sparky - Meoma dla mnie jest najważniejszym zespołem w muzyce
      elektronicznej jaki powstał obok (podobny skład)

Ea - formacji grającej głęboki ciekawy ambient, również oczywiście wydany przez
      Cpt. Sparky. Meoma grała rodzaj rytmicznej rozrywki z intelektualnym poczuciem
      humoru i dynamicznym odjazdem, Ea to poszukujące rejonu ambientu - potem
      właściwie sound-art i muzyki laptopowej.

Gameboys Orchestra - posłuchać smile.

Mołr Drammaz - odpowiedź na "dadaizm" w muzyce elektronicznej, muzyka tworzona
      na prostych programach komputerowych w stylu lo-fi, zabawa jak najbardziej
      inteligenta, zespół rodzinny, bliska klimatom z wytwórni A-Musik, czy Sonig.

wyżej Caroline wspomniała o Nemezis - jest to duet, i jednocześnie ambasador
      brzmienia głębokiej, ambientowej ale melodyjnej elektroniki, na pograniczu
      soundscapeów, ambientu, i nowszych rytmów oraz industrialu. tak jak ważny jest
      Nemezis tak ważny jest cały label który prowadzi Pawlak - ostoja właśnie
      ambitnej elektroniki medytacyjnej dzisiejszych czasów wiele mająca wspólnego z
      tradycją - Requiem Records

Job Karma - najważniejszy polski projekt z kręgu Dark Ambientu, głębokie
      emulowane przestrzenne rytualne, mroczne esencjonalne kompozycje, Job Karma to
      taka polska instytucja elektronicznego i klimatycznego industrialu.

Spear - niestety nie istniejący, piękne mistyczne płyty bliskie dark ambient,
      ale właściwie to muzyka ponad-gatunkowa.

Aural Planet - najbardziej znany w Polsce projekt wydający muzykę z pod znaku
      inteligentnych rytmów - połamane konstrukcje, ale bardzo melodyjne i przystępne,
      coś dla fanów Aphex Twina i wytwórni Warp, ogólnie IDM

Neurobot - projekt wzorowany na post-technowej scenie takiego odhumonizowanego
      IDM, klimaty Autechre, Pan Sonic, Scanner itp.

Different State - ikona w Polsce rytualno mrocznych industrialnych
      elektronicznych dźwięków, właściwie skupia w sobie projekt cały obszar tego co
      się składa na industrial, ale łączy z nowymi bitami.

to są IKONY smile

o zespołach klubowych, nu-tonowych, nu-jazzowych, wypoczynkowych, nie ma co
      wspominać, a twórców indywidualistów mamy setkami, tysiącami.

• Gość: j Re: co to są zespoły grające muzykę elektroniczną IP: *.sdl.vectranet.pl 02.01.09, 02:33
        > Job Karma - najważniejszy polski projekt z kręgu Dark Ambientu, głębokie
        > emulowane przestrzenne rytualne, mroczne esencjonalne kompozycje, Job Karma to
        > taka polska instytucja elektronicznego i klimatycznego industrialu

Trzeba by zatem obok Job Karmy wymienić chyba najbardziej znanego za granicą polskiego elektronika, Zbigniewa Karkowskiego. Noisowiec, dark-ambientowiec (pod względem muzycznym Japoniec wink), na kilku płytach był członkiem znanego w swoich kręgach Hafler Trio, nagrał płytę z najbardziej znanym współczesnym noisowcem Merzbow.
        Wszystko fajnie, ładnie, tylko że muzyka Z.K. i J.K. jest marna bardzo. Formuła ta jest wtórna i już bardzo dawno wyczerpana (chociażby na płytach samego tylko Whitehouse - ale nie chcę się tu licytować kto lepszy).
        Chętnie bym poznał coś z listy, którą sporządziłeś, ale mocno się "skompromisowałeś" tą Job Karmą w moich oczach - to tylko taka moja osobista opinia.
        • Gość: Master Of Desire nie zgadzam się z opinią o Job Karmie to raz IP: *.chello.pl 05.01.09, 01:41
          dwa pisałem tu o muzyce elektronicznej próbując wyciągnąć jakąś najlepiej
          reprezentatywną średnią, pomiędzy muzyką lekką, łatwą i przyjemną,
          komunikatywną, i rozrywkową a właśnie eksperymentem i awangardą.

Zbigniewa Karkowskiego znam dobrze, ale odróżniłbym go od forum "Muzyka" na
          Gazeta PL smile. bo tu jednak o noise, i soundartcie się za wiele nie pogada, w
          końcu to nie forum o awangardzie.

myślę że Karkowski uprawia raczej szkołę muzyki "konkretnej" i elektroakustyki w
          nowej wersji, i trudno poza Hafler Trio jego solowe projekty włączać dla mnie do
          muzyki "głównego obiegu". tu dałem takie przykłady melodyjne, komunikatywne, w
          których "muzykalność" i "poetyckość" zderza się jak jakoś z poszukiwaniami też
          dźwiękowymi i formalnymi.

Hafler Trio to jedna z tych "kilkuset najważniejszych i najbliższych mnie nazw
          muzycznych" wink.

Karkowski solo raczej rzeczywiście między Merzbow a Aube, i Schmicklerem mi
          jakoś orbituje, może i nawet czasami jest ciekawszy od Lopeza smile. nie wiem czy
          jest najbardziej znany, Job Karma przedziera się na wody "muzyczne" -
          słuchaczowe, obawiam się że Karkowski jest najbardziej znany wśród krytyki i
          awangardowych kompozytorów i festiwali. nie słyszałem jeszcze żadnego polskiego
          nagrania Karkowskiego, aczkolwiek mam coś chyba od Trzaski z wytwórni? jeszcze
          nie przesłuchałem..

w Job Karmie widzisz nie chodzi o to o co w Karkowskim. Karkowski uprawia muzykę
          "fizyczną", psychoaktywną, a nie opisową, czy liryczną, ambientową. Job Karma
          "maluje dźwiękami", jest dość wrażliwa, to forma rytualnego ambient, tak jak
          powiedzmy muzyka Aube nagrywana dla Aqua & Armonika, choć może nie tak jak
          Millenia smile. muzyka atmosfery, otoczenia, a nie konstrukcji, dźwięku,
          architektury. to taka fantastyka na eksperymntalnie w formie. uwielbiam ją tak
          jak Neumę - pewnie znasz, aczkolwiek Neuma jeszcze bardziej mi podchodzi.
          natomiast Karkowski, dla mnie jest pozbawiony mistycyzmu, opisowości,
          ilustracyjności. to konkretny konstrukt, i przekaz wprost do mózgu.

z kolei nie rozumiem porównania do najważniejszego dla mnie Whitehouse smile. (nie
          tylko muzycznie, bardziej mówię o mentalnym podejściu do działalności i
          twórczości - pewnie wiesz o co chodzi. odczuwam więź psychiczną smile. Whitehouse
          to jest zupełnie inny przekaz, to muzyka sadystyczna, o zupełnie innym
          przesłaniu, i treści. to rodzaj przemocy muzycznej, i terrorowania czy
          przynajmniej psychicznego stymulowania dźwiękiem jak najbardziej z radykalnym
          wydźwiękiem smile. Job Karma, to po prostu mroczny ambient, muzyka dość subtelna,
          wyważona, bliższa właśnie Nemezis, Łukaszowi Pawlakowi, czy Moan, nie? Neumie,
          Spearowi. natomiast do Whitehouse i noisowców to bardziej Genetic Transimtion,
          czy nawet Gielareck bardziej idzie w noise, Mirt. znasz przecież te rzeczy.

tak - to bardzo kompromisowa lista, taką która uważam oddaje najlepsze produkty
          w zespołach (przynajmniej duet) naszej rodzimej sceny - bez podziału na gatunki,
          w muzyce nie porywającej się jeszcze na awangardę. żadnego szoku tu nie
          promowałem smile

pozdrawiam

• Gość: Meloman Re: co to są zespoły grające muzykę elektroniczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 19:55
        Gość portalu: Master Of Desire napisał(a):
        > i co to jest muzyka elektroniczna?
        A wiesz co to jest keyboard i syntezator?
        • Gość: Master Of Desire a co to jest sampler i komputer? IP: *.chello.pl 05.01.09, 01:23
          mikrofon i magnetofon, decki, i laptop?
          • Gość: Meloman Czy to są instrumenty muzyczne? (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 10:07
            • Gość: Master Of Desire wszystko co służy do wydawania dźwięku. IP: *.chello.pl 05.01.09, 15:50
              jeśli już mówisz na wątku muzyka elektroniczna, to źródło muzyki elektronicznej
              liczy sobie jakie 100 lat (narodziny muzyki konkretnej i elektroakustycznej) a
              rozwój zawdzięcza końcówce lat 60tych, wtedy uważano że "instrumenty
              elektroniczne" to też nie są instrumenty muzyczne. cofnij się o 100 lat i
              poczytaj manifesty futurystów żebyś się nauczył że definicja instrumentu się
              dawno już zmieniła, tak jak definicja muzyki, Szanowny Melomanie smile.

• Gość: hih Re: Muzyka elktroniczna IP: 77.88.133.* 02.01.09, 18:40
      czlowieku czego ty chcesz sluchać??Walenie perkusji???to jest muzyka?????
      • Gość: zinn Re: Muzyka elktroniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 19:14
        > czlowieku czego ty chcesz sluchać??Walenie perkusji???to jest muzyka?????

Jestem pełen podziwu dla Twojej zdolności do wymyślenia tak daleko posuniętej
        syntezy - ponad 30 lat historii, dziesiątki nurtów i szufladek, tysiące muzyków,
        miliony utworów a Tobie udało się zamknąć to w dwóch słowach: "Walenie perkusji"
    • Gość: Mila Re: Muzyka elktroniczna IP: *.acn.waw.pl 03.01.09, 21:14
      Też "odrobinkę" brskuje mi określenia czym dla Ciebie jest muzyka
      elektroniczna... EBM, synthpop, techno czy może jeszcze jakiś inny gatunek??

Z projektów bardziej pod synthpop mogę zaproponować Digital Angel
      www.myspace.com/digitalangelband

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka