miecio4 05.11.03, 13:55 Juz dawno się tak nie zaczytywałem: i Mars Volta i Anathema i Blur i Sparta i Hey i wiele wiele (jest nawet Kings of Leon dla Ilusia. Ale i tak nic nie przebija wywiadu z Eldritchem. Masz kiepski humor dzisiaj? - przeczytaj ten wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 14:12 miecio4 napisał: > jest nawet Kings of Leon dla Ilusia. *fanga w nos* Mi tam wystarczą fantastyczne opiniotwórcze i nieomylne recenzje Ani Gacek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: 134.76.134.* 05.11.03, 14:54 a tak w ogole co sie stalo z Igorem Stefanowiczem? wielkim fanem acepiorundece? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrafka Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 15:46 przeca Stefanowicz jest teraz naczelnym heavy metalowego wydawnictwa "Bravo" Odpowiedz Link Zgłoś
madee1 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 14:57 Ja mam jeden, i chyba kupię drugi żeby móc zdjęcia Blur powycinać i na ścianę poprzyklejać. Albo na gazetkę szkolną może... Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 14:59 madee1 napisała: Albo na gazetkę szkolną może... Już nie będzie "Pani to niczego nie lubi!" > Odpowiedz Link Zgłoś
madee1 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 15:11 Mieciu, a doczytałeś się, co pani Gacek pisze o Twoim ulubionym The Cooper Temple Clause? Że gdyby jej serca nie skradła już wcześniej CKOD2, to byłaby to jej płyta roku. *madee wzdycha* Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:25 madee1 napisała: > Mieciu, a doczytałeś się, co pani Gacek pisze o Twoim ulubionym The Cooper > Temple Clause? Ech czyba sie zakochałem w kobitce. Fajna musi być... I nawet wybaczałbym jej te ckod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irman Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 17:08 Rzeczywiście bardzo fajny numer. Ostatnimi czasy Teraz Rock ogólnie trzyma poziom i gdyby nie kilku żenujących recenzentów (z Anną Gacek na czele)byłoby całkiem dobrze. Zdziwiłem się że taki "świeżak" jak Blur we wkładce,a nie jakieś dziadki. No i relacja z Pefect Circle z Berlina. Pysznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 18:05 Gość portalu: irman napisał(a): > Zdziwiłem się że taki "świeżak" jak Blur we wkładce,a nie > jakieś dziadki. Że polecę klasyką: "nie bój, nie bój, wyłączą Ci!!!" To tak a'propos zapowiedzi kolejnych wkładek. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 18:27 ilhan napisał: > Gość portalu: irman napisał(a): > > > Zdziwiłem się że taki "świeżak" jak Blur we wkładce,a nie > > jakieś dziadki. > > Że polecę klasyką: "nie bój, nie bój, wyłączą Ci!!!" > > To tak a'propos zapowiedzi kolejnych wkładek. Uważam, że grudniowa będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 18:40 vulture napisał: > ilhan napisał: > > > Gość portalu: irman napisał(a): > > > > > Zdziwiłem się że taki "świeżak" jak Blur we wkładce,a nie > > > jakieś dziadki. > > > > Że polecę klasyką: "nie bój, nie bój, wyłączą Ci!!!" > > > > To tak a'propos zapowiedzi kolejnych wkładek. > > Uważam, że grudniowa będzie ok. Nie wiem czy ok czy nie, nie pamiętam co było tam po kolei. Natomiast same dziadki się tam szykują. Generalnie taka tendencja mi się zdecydowanie nie podoba - bo wkładki raz że się powtarzają, a dwa, że jest to odgrzewanie starych pierdzieli, którzy obecnie niewiele już wnoszą do muzyki. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
argus1 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 18:49 ilhan napisał: > Nie wiem czy ok czy nie, nie pamiętam co było tam po kolei. Natomiast same > dziadki się tam szykują. Generalnie taka tendencja mi się zdecydowanie nie > podoba - bo wkładki raz że się powtarzają, a dwa, że jest to odgrzewanie > starych pierdzieli, którzy obecnie niewiele już wnoszą do muzyki. Tyle. Ci młodzi wnoszą to co podsłuchali kiedyś od tych "starych pierdzieli". I choćbyś się zapierał rękami i nogami i bronił "novum" młodych zespołów nic tego faktu nie zmieni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 18:50 argus1 napisał: > Ci młodzi wnoszą to co podsłuchali kiedyś od tych "starych pierdzieli". > I choćbyś się zapierał rękami i nogami i bronił "novum" młodych zespołów nic > tego faktu nie zmieni. Żeś niczego odkrywczego nie napisał. Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
argus1 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 18:56 ilhan napisał: > argus1 napisał: > > > Ci młodzi wnoszą to co podsłuchali kiedyś od tych "starych pierdzieli". > > I choćbyś się zapierał rękami i nogami i bronił "novum" młodych zespołów n > ic > > tego faktu nie zmieni. > > Żeś niczego odkrywczego nie napisał. > Również pozdrawiam. Bo to nie miało być odkrywcze. Najłatwiej przykryć niewiedzę muzyczną stwierdzeniami w stylu: to stary pierdziel i nie będę go słuchał. Mam nadzieję, że Ciebie to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vulture Każdy kij ma dwa końce - o wkładkach IP: *.chomiczowka.net.pl 05.11.03, 19:05 Z jednej strony faktycznie TR przegina z powtarzaniem grup we wkładkach. Nie zrobiono wkładki o żadnym polskim zespole chociażby, a o King Crimson będzie już trzecia. I to jest błąd, bo powinna być różnorodność. Z drugiej strony, wkładki chyba z założenia poświęcane są zespołom, które coś tam do rocka wniosły (nieważne, że ich czas już minął) i mają jakiś dorobek, a nie o grupach, które po jednej EP-ce zostały obwołane rewolucyjnym odkryciem na miarę nowego Velvet Underground/Joy Division itp. Także sądzę, że na wkładkę o Yeah Yeah Yeahs i The Darkness trzeba będzie jeszcze poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Każdy kij ma dwa końce - o wkładkach 05.11.03, 19:09 Gość portalu: Vulture napisał(a): > a nie o grupach, które po jednej EP-ce zostały obwołane rewolucyjnym > odkryciem na miarę nowego Velvet Underground/Joy Division itp. Także sądzę, > że na wkładkę o Yeah Yeah Yeahs i The Darkness trzeba będzie jeszcze poczekać. Nie rżnij głupa Vul ) Wiesz dobrze o czym mówię - zespoły, które zaczynały powiedzmy pod koniec lat 80-tych czy nawet w latach 90-tych mają już na koncie po kilka płyt (vide Blur). Nie oczekuję przecież wkładek o Interpolu czy The Coral! Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:05 Sorry że sie wcinam między wodkę a zagryche ale chyba nie chodzi o to ze ktoś tam jest stary a inny młody...raczej o to że stary był kiedyś świetny i wnosił wiele ale od dawna już nic nie wnosi - powspominać starego możemy na 1 listopada ale nie okragły rok... Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:10 jack9 napisał: > chyba nie chodzi o to ze ktoś > tam jest stary a inny młody...raczej o to że stary był kiedyś świetny i > wnosił wiele ale od dawna już nic nie wnosi O to właśnie to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irman Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 19:19 I to jest bardzo mądry głos w tej dyskusji. Po cholere cały czas wspominać,że Hendrix świetnym gitarzystą był,a tak jak Pink Floyd ambitnie grało to już nikt inny. Klasyka oczywiście ważna rzecz ale świat idzie do przodu,a to że młode zespoły inspirują się tymi starymi to nic dziwnego,bo taka jest kolej rzeczy. Najgorsze wśród fanów staroci jest to że często dla nich muzyka skończyła się w latach 70-tych i można od nich usłyszeć opinie,że każdy zespół metalowy gra jak Black Sabbath,hard rockowy jak Led Zeppelin,a jak ktoś trochę melodii wplecie to są beatlesowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:07 argus1 napisał: > Bo to nie miało być odkrywcze. Najłatwiej przykryć niewiedzę muzyczną > stwierdzeniami w stylu: to stary pierdziel i nie będę go słuchał. > Mam nadzieję, że Ciebie to nie dotyczy. Nie w tym rzecz: zespoły, o których w tej chwili mówimy zapewne wielkimi grupami były i wywarły wielki wpływ na to co działo się potem w rocku, natomiast obecnie już dawno umarły w takiej postaci, w jakiej rzeczywiście coś znaczyły. Poza tym większość była już na wiele sposobów opisywana w przeróżnych naszych krajowych wydawnictwach (sporo z nich w samym "TR"). Ja nie oceniałem tam powyżej mojego stosunku do tej muzyki. Miałem tylko na myśli te nieszczęsne wkładki w Tylko Rocku, bo w kwestii ich zawartości ewidentnie ciężko mówić o równowadze, skoro opisuje się przez 10 czy 11 miesięcy w roku zespoły z lat 70-tych. Muzyka szeroko pojęta rockowa to nie tylko hard-rock i rock progresywny tamtej dekady. Lata 80-te i 90-te też przyniosły dużo wielkich zespołów i kultowych płyt. To też jest swego rodzaju klasyka. Ale z takim podejściem prasy muzycznej jak TR, w tym kraju nigdy nie mają szansy zaistnieć w szerszym kręgu odbiorców. Ufffff... ) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vulture rozumiem że nie po polsku napisałem IP: *.chomiczowka.net.pl 05.11.03, 19:16 1. Ilhan, przeczytaj pierwszy punkt mojego wpisu. 2. Z tymi Yeah Yeah Yeahs żartuję. Wkładkę o Blur właśnie zrobiono. Wkładka o Radiohead kiedyś była. poza tym jest sporo zespołów które wydały po parę płyt, ale nic nie wniosły, bo ich twórczość była wtórna. Po co komuś wkładka o Styx na przykład czy o Boston? Z litości przemilczę dokonania grup typu Kupa Shaker. 3. Mogliby zrobić rzeczywiście wkładki -tu o starszych wykonawcach mówię - nie tylko z rockiem progresywnym i hard rockiem/metalem. Zrobili o Joy Division, ale o New Order już nie. I o paru innych... 4. W grudniowym TR będzie Deep Purple Tak, wiem, co mi napiszecie i mam to w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: rozumiem że nie po polsku napisałem 05.11.03, 19:22 Gość portalu: Vulture napisał(a): > 1. Ilhan, przeczytaj pierwszy punkt mojego wpisu. Oj, umknęło mi jedno zdanie > 2. Z tymi Yeah Yeah Yeahs żartuję. Wkładkę o Blur właśnie zrobiono. No to wiemy wszyscy. > Wkładka > o Radiohead kiedyś była. poza tym jest sporo zespołów które wydały po parę > płyt, ale nic nie wniosły, bo ich twórczość była wtórna. Po co komuś wkładka > o Styx na przykład czy o Boston? Z litości przemilczę dokonania grup typu > Kupa Shaker. Ech, no nie mówię o wkładkach Kula Shaker ) Różnorodność powinna być, sam żeś napisał - to niech w jednym miesiącu będzie Deep Purple, w drugim Pixies, w trzecim The Kinks, w czwartym Kate Bush, a w piątym The Charlatans - przykładowo. A nie: Deep Purple, Black Sabbath, King Crimson, Led Zeppelin, Pink Floyd - no przecież to jest wciąż jeden i ten sam okres i jeden i ten sam krąg muzyczny! (mniej więcej). Tak, wiem, napisałeś to w punkcie 3 > 4. W grudniowym TR będzie Deep Purple Tak, wiem, co mi napiszecie i mam > to w dupie. Co masz w dupie? Ba... Eeee, nieważne... ))) Odpowiedz Link Zgłoś
argus1 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:25 ilhan napisał: > ilhan napisał: > Nie w tym rzecz: zespoły, o których w tej chwili mówimy zapewne wielkimi > grupami były i wywarły wielki wpływ na to co działo się potem w rocku, > natomiast obecnie już dawno umarły w takiej postaci, w jakiej rzeczywiście > coś znaczyły. No widzisz - jak dla mnie jeżeli ktoś słucha tamtych zespołów - to znaczy, że one nie umarły i dlatego raczej się nie dogadamy. A nie umarły - dlatego, że pozostawiły po sobie wspaniałe płyty, których w każdej chwili mogę posłuchać. Nie jestem przeciwnikiem współczesnego grania - bo wychodzi ciągle wiele świetnych płyt. I dlatego nie marudzę, że kiedyś albumy były super, a teraz są słabe. I wcale nie czuję się jak na święcie zmarłych tylko dlatego, że na przykład dzisiaj słucham cały dzień wspaniałego albumu FRUMPY 2 z 1971 roku - o którym wie chyba tylko garstka zapaleńców i wątpię bym coś znalazł w jakiejś gazecie o tym zespole - z "Teraz Rock" na czele. Także ciesz się Ilhanie, że i tak znajdujesz artykuły w gazetach o swoich zespołach - bo ja już od dawna (jeżeli chodzi o muzykę lat 60/70 tych) jestem zdany na internet. Bo tamta muzyka to nie tylko King Crimson czy Pink FLoyd - ale tysiące innych równie wspaniałych zespołów. też zrobię ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:27 argus1 napisał: > ja już od dawna (jeżeli chodzi o muzykę lat 60/70 tych) jestem > zdany na internet. Bo tamta muzyka to nie tylko King Crimson czy Pink FLoyd - > ale tysiące innych równie wspaniałych zespołów. Widzisz?! I mnie i Tobie te wkładki są o kant d... potłuc! Odpowiedz Link Zgłoś
argus1 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:32 ilhan napisał: > Widzisz?! I mnie i Tobie te wkładki są o kant d... potłuc! ))))) A jaby dali wkładkę o mniej znanym GENTLE GIANT czy ATOMIC ROOSTER - to rzeczywiście byłoby lepiej niż po raz kolejny o Led Zeppelin czy Metallice czytać. A co do wkładek bardziej realnych: Cocteau Twins, Mahiavishnu Orchestra i Rorego Gallaghera poproszę! (choć i tak się pewnie nie doczekam) Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:13 a ile taka przyjemnosc teraz kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irman Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 19:21 7,99 zeta czyli niemało. Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:23 no ale po zakupie z mojego majatku zostanie mi 2,01,czyli na piwo w tesco powinno starczyc Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:23 Może korzystając z pretekstu zrobimy mały ranking: Artyści którzy zasługują na wkładke w TR a jescze jej nie mieli... Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:25 jack9 napisał: > Może korzystając z pretekstu zrobimy mały ranking: > Artyści którzy zasługują na wkładke w TR a jescze jej nie mieli... Chcesz żebym zamieścił dziesiątkę ulubionych zespołów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 19:26 A ja nie wiem kto mial kto nie mial wkladki ale jesli nie mieli wkaldki Pixies, Smiths, Sonic Youth, Stone Roses, Television i Waits to bez watpienia zasluguja na to. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irman Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 19:26 Tool - ale jak widziałem niedługo będzie miał. Pixies - wydaje mi się że nie mieli. Deftones - subiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:36 wydaje mi się że nie było Swans - a nalezy im się bez watpienia Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:44 ja bym byl za Pixies jak najbardziej,informujcie jesli jakims cudem kiedys bedzie bo nie jestem na biezaco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boob Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 23:22 A ja zamawiam Myslovitz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vulture Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.chomiczowka.net.pl 05.11.03, 19:43 jack9 napisał: > Może korzystając z pretekstu zrobimy mały ranking: > Artyści którzy zasługują na wkładke w TR a jescze jej nie mieli... Proszę nie używać pewnych słów. A sama propozycja jest dobra, może panowie WW i WK zajrzą na forum i pójdą po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 19:52 Gość portalu: Vulture napisał(a): > > Proszę nie używać pewnych słów. A sama propozycja jest dobra, może panowie WW i > > WK zajrzą na forum i pójdą po rozum do głowy. Spoko jak powstanie lista - sam im ją wyślę mailem... Odpowiedz Link Zgłoś
pixie Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 20:09 Nie było wkładki z The Pixies?!!!! To teraz wiem, dlaczego nie czytam tego czasopisma ;P A tak w ramach edukacji młodzieży, to ja bym chciała wkładkę z: Elvisem Costello - na bank nie było Gentle Giant - koniecznie Renaissance Rush - był? Can The Grateful Dead - było? Faith No More - ale to chyba było? Traffic A o jednopłytowcach wszech czasów mogliby chociaż jakiś artykuł strzelić - przeszłabym się do czytelni I popieram Argusa, bo uważam że znajomość starej dobrej muzyki w Polsce jest żenująco słaba. Odpowiedz Link Zgłoś
jmarr Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 21:10 No właśnie - sam bym poczytał o starych piernikach - Bert Jansch na przykład. Albo Fairport Convention, albo Patti Smith (chociaż ona akurat chyba była?) albo Buzzcocks/Magazine czy Teardrop Explodes, nie wspominając o 20 innych zespołach. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 21:13 Patti Smith była, ale np. Fairport Convention to niezły pomysł, popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka 05.11.03, 22:41 Zgadzam się z ilhanem - powtarzające się wkładki wkurwiają mnie w tym piśmie prawie tak samo jak recenzje płyt dokonywane przez Grześka Kszczotka. Jest tyle muzyki (starej, nowej, nieważne), której panowie z TR nawet nie liznęli. Ta wymieniona przez pixie chociażby. Ja zacząłbym szanować panów pismaków, gdyby któryś z nich wziął się na odwagę i przesłuchał wszystkie 2364 płyty zespołu Hawkwind. Ale nie, oni po raz któryśtam polecą Floydami, Sabbathami i Purplami. Chociaż każdy mniej więcej obeznany z muzyką mniej więcej kuma co na tych płytach jest. Myślę, iż ważną że tak powiem, misją tej gazety jest (? - raczej chyba - powinno być) odkrywanie muzyki mało znanej a interesującej (nowej, starej) a nie międlenie w nieskończoność tych samych tematów, tych samych postaci, robienia wywiadów z kolesiami, o których wiemy juź wszystko, padania na kolana przed kolejnymi, zwykle wspaniałymi, wedle recenzentów, płytami ich starych ulubieńców. Dodam jeszcze coś - wcale nie ucieszyłaby mnie kolejna wkładka ani dotycząca Beatlesów, ani Genesis, ani King Crimson. Z radością natomiast poczytałbym o ww. Gentle Giant, którego muzykę dopiero liznąłem, czy wspomnianym Hawkwind, którego twórczością jestem zachwycony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack9 cze IP: *.stansat.pl 06.11.03, 09:22 mam wrażenie że o Hawkwind była wkładka w czasach gdy jeszcze kupowalem Tylko rocka - było to coś w rodzaju sztywnej, czarno - białej karty dołożonej luzem do pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Ten, tego, no... 06.11.03, 09:12 Dir Ludzie Przekopałem się przez wasze posty (nie wszystkie) i właściwie czego wy się czepiacie ??? Przecież taki dziennikarz to tyż człowiek. pisze dokładnie tak jak czuje daną muzykę. Podejżewam, że gdybyście Wy wydawali czasopismo muzyczne to też nie byłoby w nim wszystkiego. I tak jak na mizerię rynku czasopism muzycznych w naszym ojczystym języku to jest bardzo dobrze jeśli chodzi o "Teraz Rock". Owszem, powtarzają się i to miejscami ostro. Ja dla przykładu mam dosyć wkładek o tuzach sprzed lat 20 co to odłączyli się od tlenu i nagrali jedną lub dwie płyty i dlatego trzeba o nich dać wkładkę. Uważam, że spokojnie można znaleźć inne zespoły warte umieszczenia w tym właśnie miejscu. A co do recenzji... hmmm... Tak 1/3 to zgadza się z moją opinią, 1/3 jest ciężkim nieporozumieniem (prawdopodbnie recenzent ogłuchł był na ten czas )) ), a 1/3 w życiu nie posłucham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abre_kadabre Re: Świetny listopadowy numer Teraz Rocka IP: *.chello.pl 06.11.03, 14:19 miecio4 napisał: > Juz dawno się tak nie zaczytywałem: i Mars Volta i Anathema i Blur i Sparta i > Hey i wiele wiele (jest nawet Kings of Leon dla Ilusia. > Ale i tak nic nie przebija wywiadu z Eldritchem. Masz kiepski humor dzisiaj? - > przeczytaj ten wywiad. wielkie dzieki Mars Volta to natchnienie za "forum" Odpowiedz Link Zgłoś