Gość: Crotalus IP: 157.25.121.* 22.01.02, 15:52 Byli już wokaliści, gitarzyści i perkusiści to teraz czas na najlepszego basistę. Mój typ: Les Claypool Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dekris Re: Najlepsi basiści świata 22.01.02, 18:07 Popieram, dorzucam Flea z RHCP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Najlepsi basiści świata IP: *.devs.futuro.pl 30.04.02, 17:43 Zdecydowanie najlepszy Flea... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Najlepsi basiści świata IP: 172.16.2.* 22.01.02, 19:42 Moi kandydaci: Geddy Lee - RUSH Bill Gould - FAITH NO MORE Geezer Butler - BLACK SABBATH Steve Harris - IRON MAIDEN Flea - RED HOT CHILI PEPPERS Burke Shelley - BUDGIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Najlepsi basiści świata IP: *.abo.wanadoo.fr 22.01.02, 22:43 Zdecydowanie:Geddy Lee z Rush! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słońce Re: Najlepsi basiści świata IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 23:37 Dorzuce Simona Galupa z The Cure.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq John Deacon IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 11:58 Dla mnie oczywiście John Deacon )) no i może jeszcze Roger Glover (Deep Purple), Jimmy Page (chyba basista Led Zep) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: John Deacon IP: 157.25.121.* 23.01.02, 12:07 Gość portalu: mtq napisał(a): > Dla mnie oczywiście John Deacon )) > > no i może jeszcze Roger Glover (Deep Purple), Jimmy Page (chyba basista Led Zep > ) Chyba John Paul Jones (basista Led Zeppelin). No ale na pewno oprócz Lesa świetny jest Olivieri z Kyussa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: John Deacon IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 12:10 Gość portalu: Crotalus napisał(a): > Gość portalu: mtq napisał(a): > > > Dla mnie oczywiście John Deacon )) > > > > no i może jeszcze Roger Glover (Deep Purple), Jimmy Page (chyba basista Le > d Zep > > ) > > Chyba John Paul Jones (basista Led Zeppelin). Chyba tak, nie byłem pewien Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: John Deacon 23.01.02, 13:26 Gość portalu: Crotalus napisał(a): > Gość portalu: mtq napisał(a): > > > Dla mnie oczywiście John Deacon )) > > > > no i może jeszcze Roger Glover (Deep Purple), Jimmy Page (chyba basista Le > d Zep > > ) > > Chyba John Paul Jones (basista Led Zeppelin). No ale na pewno oprócz Lesa świet > ny > jest Olivieri z Kyussa. Ex-Kyussa ) Obecnie basista QotSA. .y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benicio Tylko LES !!!!!!!!!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 23.01.02, 13:37 Nic więcej nie mam do dodania... No może ostatnio jeszcze Dirk Lance z incubusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: Tylko LES !!!!!!!!!! IP: *.pnl.philips.com 23.01.02, 15:14 Zgadzam się w 1000% Les Clypool i wszystko jasne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: Najlepsi basiści świata IP: *.pnl.philips.com 23.01.02, 15:14 Oczywiście Że Les Claypool - FISH ON!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Najlepsi basiści świata 23.01.02, 15:33 okej panie i panowie, jak zwykle to ja muszę ratować honoru polskiej muzy mietek jurecki i wojtek pilichowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: Najlepsi basiści świata IP: *.pnl.philips.com 24.01.02, 13:54 jak polscy to jeszcze "Dołek" Dołgowicz no i "Macka" Mackiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Najlepsi basiści świata 24.01.02, 20:40 > jak polscy to jeszcze "Dołek" Dołgowicz no i "Macka" Mackiewicz eee to chyba jazzmani bo o nich nie słyszałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lwz Re: Najlepsi basiści świata IP: *.natned.com.pl 23.01.02, 17:04 Tony Levin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarus Re: Najlepsi basiści świata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.02, 23:56 Claypool, Flea, John Paul Jones - potwierdzam Pilich? Zbyt często sztuka dla sztuki, ale toco grywa u Jana Bo - palce lizać Dorzucam basistę z byłego Skunk Annasie Niegdyś ciekawie grała również Me'shell Ndegeo'Cello Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Najlepsi basiści świata IP: *.chello.pl 24.01.02, 02:11 Cliff Burton - niestety był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Najlepsi basiści świata IP: 62.233.138.* 24.01.02, 10:06 Lata 50-te: RAY BROWN (ksywa "Swingowy Staruszek") Lata 60-te: PAUL McCARTNEY (czy to się komuś podoba czy nie),JACK BRUCE Lata 70-te: JOHN WETTON, JOHN PAUL JONES (najzdolniejszy muzyk z Led Zeppelin i najbardziej przewidujący - w latach 80-tych przewidział techno), RALPHE ARMSTRONG (za płytę "Cosmic Messenger" J.L.Ponty'ego),JACO PASTORIUS, GEDDY LEE. lata 80-te: PETER HOOK (za nowatorstwo w grze dwudźwiękami), MARCUS BELL (czy ktoś pamięta Opposition?),STEVE HARRIS, JEAN-JACQUES BURNEL, STING. Lata 90-te i teraz: LES CLAYPOOL. A potem już tylko basy z samplera... Polska: Janerka, Scierański, Piotr Jóźwiak (MADAME - czy ktoś pamięta?),Biolik. Na mojej liście nie będzie Jureckiego ani Pilichowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Re: Najlepsi basiści świata IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 12:34 wreszcie ktoś docenił Hooka. Podpisuję się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Najlepsi basiści świata IP: 62.233.138.* 24.01.02, 21:02 Gość portalu: kruk napisał(a): > wreszcie ktoś docenił Hooka. Podpisuję się W imieniu basistów,którzy z niego zrzynali w czasach wczesnego Jarocina - cieszę się,że nazwisko Hook jest jeszcze pamiętane. Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Najlepsi basiści świata 24.01.02, 20:44 > Polska: Janerka, Scierański, Piotr Jóźwiak (MADAME - czy ktoś pamięta?),Biolik. co do madame to podeślę u experta o Ścierańskim na śmierć zapomniałem, a Janerkę bardziej cenię za całokształt. > Na mojej liście nie będzie Jureckiego ani Pilichowskiego. hlip hlip Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Najlepsi basiści świata IP: 213.77.14.* 24.01.02, 14:38 Chris Sqire z "YES" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Najlepsi basiści świata IP: 62.233.138.* 25.01.02, 23:32 Niech będzie jeszcze Mark King z LEVEL 42.Sam John Wayne nie wygrałby z nim w pojedynku na szybkie strzelanie. Dla niewtajemniczonych :klang (czyli kciukowanie) to strzelanie z basu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trash Re: Najlepsi basiści świata IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 20:13 Steve Harris - Iron Maiden. Chyba nie wymaga uzasadnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerson Re: Najlepsi basiści świata IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.04.02, 20:45 Lata 60/70/80/90/2000 Tylko i wyłącznie CHRIS SQUIRE(najgłośniejszy bas jaki słyszałem ,poza tym Chris jest cholernie szybki jak na basistę).Daleko za nim Peter Giles(choć znam tylko 2 płyty na jakich grał) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Najlepsi basiści świata IP: *.eskalodz.pl 27.04.02, 08:04 Przepraszam bardzo, ale Paul McCartney, to moim zdaniem najlepszy na świecie kompozytor od piosenek, ale na basie to on grał, bo musiał. Czuję, że gdyby moja babcia (świeć Panie nad jej duszą) zamiast tłuc po garach, grałaby w Beatlesach na bębnach, to ktoś ogłosiłby ją najlepszą perkusistką świata(a miała kobieta talent). To tak samo jak umieszczanie Boba Dylana w rankingach na najlepszego wokalistę i gitarzystę . No bądźmy poważni. Najlepsi moim zdaniem basiści, tacy którzy mocno decydowali o charakterze i brzmieniu grup, w których występowali, to Phill Lynnot , Chris Squire , Flea ,Geddy Lee, Collin Bas, Jack Bruce, Stanley Clarke, a z Polaków wysoko sobie cenię Marcina Pospieszalskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Najlepsi basiści świata IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 00:39 oczywiscie: cliff williams z ACDC i steve harris z Iron Maiden, kiedys jeszcze byl Cliff Burton z Metallicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregkor Re: Najlepsi basiści świata IP: 195.94.205.* 29.04.02, 13:20 Aż głupio,że nikt nie wspomniał o Jaco Pastoriusie. Wstyd panowie wstyd. Dodac trzeba oczywiście jeszcze Marcusa Millera. (są to jazzowi bassisci). Ich bass naprawdę słychać. Proponuję posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justice Re: Najlepsi basiści świata IP: 212.69.70.* 09.05.02, 16:22 Gość portalu: fritz napisał(a): > oczywiscie: cliff williams z ACDC i steve harris z Iron Maiden, kiedys jeszcze > byl Cliff Burton z Metallicy. Cliff, dobrze powiedziane Billy Gould Mike Harris Flea ...Tom Araya? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Najlepsi basiści świata IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 18:11 A slyszeliscie kiedys solowki Jasona Newsteda , bylego basisty Metallicy, to jest dopiero czad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vic1 Re: Najlepsi basiści świata IP: 213.158.197.* 30.04.02, 08:49 Gość portalu: Paweł napisał(a): > A slyszeliscie kiedys solowki Jasona Newsteda , bylego basisty Metallicy, to > jest dopiero czad Dobrze, że odszedł od tego chciwego bendu, bo nie mógł tam pokazac na co go stać. Wiesz może co teraz kombinuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Najlepsi basiści świata IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 19:22 Anders Iwers (Tiamat) i Twiggy Ramirez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Najlepsi basiści świata IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.02, 18:11 Gość portalu: vic1 napisał(a): > > Dobrze, że odszedł od tego chciwego bendu, bo nie mógł tam pokazac na co go sta > ć. > Wiesz może co teraz kombinuje? Ostatnio wydal plyte z Echobrain, ale taka chala ze szkoda gadac, jest to jakies jam session, a nie prawdziwa plyta, Jednak uwazam ze powinien wrocic, bo MEtallica to b. fajny zespol, ale slyszalem ze nowym basista Metallicy bedzie, gosc z Megadeath Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Re: Najlepsi basiści świata IP: *.dhs.org 30.04.02, 20:25 Zagranica: John Deacon - Queen Polska: Wojciech Pilichowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Najlepsi basiści świata IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 21:39 Bill Laswell, Stanley Clarke, Jonas Hellborg, Victor Wooten, Greg Lake Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KFESTA Re: Najlepsi basiści świata IP: *.polkomtel.com.pl 02.05.02, 15:44 FLEA, PILICH, ADAM CLAYTON, I BASIŚCI KAPEL RHYTM'N'BLUESOWYCH I SOULOWYCH Z USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outlaw Lemmy Kilmister IP: *.makolab.pl / 217.97.190.* 06.05.02, 13:03 nic dodać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shadow Re: Najlepsi basiści świata IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 21:29 Bill Laswell, swietny byl tez Clif Burton Odpowiedz Link Zgłoś
grzelaa78 Re: Najlepsi basiści świata 07.05.02, 08:10 Panowie, pytanie bez sensu, oczywiscie JACO PASTORIUS ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: Najlepsi basiści świata IP: *.acn.waw.pl 07.05.02, 21:36 Świat- Chris Squire, Polska- Józef Skrzek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrde Re: Najlepsi basiści świata IP: *.chello.pl 07.05.02, 22:57 Squire dobrym basista byl, to fakt, ale to co potem zrobil z kapela "Yes" wola o pomste do nieba. Dobrze, ze wszystko sie pozniej uporzadkowalo nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X54 Re: Najlepsi basiści świata IP: *.zak.com.pl 10.05.02, 07:53 A tak na marginesie . Czy ktos wie co teraz porabia Krzysztof Scieranski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Najlepsi basiści świata IP: 62.233.138.* 10.05.02, 10:13 Grywa z Bernardem Maselim i dośc rzadko(niestety) z bratem Pawłem. To jeden z najbardziej kreatywnych basistów świata lat 80-tych - potem trochę obniżył loty. Ale i tak w Polsce nikt mu nie podskoczy jeżeli chodzi o wyczucie barwy i inteligencję w używaniu efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy Re: Najlepsi basiści świata IP: 217.11.129.* 14.05.02, 12:52 W ubieglym roku gral z Maselim na starowce"Jazz na starowce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregkor Re: Najlepsi basiści świata IP: 195.94.205.* 16.05.02, 10:51 Wymieniłbym jeszcze Darryla Jonesa i Victora Baileya obaj nieźle kciukują. Odpowiedz Link Zgłoś