Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kuzyn przełożonym w nowej pracy

20.06.09, 18:51
    Właściwie to temat trochę nie na tą grupę, ale spróbuję.

Pewne firma zaproponowała mi pracę. Okazało się, że moim przełożonym będzie mój Kuzyn.
    Sytuacja o tyle dziwna, ze na rozmowach kwalifikacyjnych dwukrotnie pytano mnie o osobę, która pracuje w firmie i nosi moje nazwisko. Ja zgodnie z prawdą powiedziałem, że nie kojarzę takiej osoby w rodzinie.
    Po rodzinnym śledztwie owa osoba okazała się moim Kuzynem.
    Co ciekawe, poznaliśmy się w ubiegłym tygodniu na pogrzebie członka rodziny, czyli tydzień przed bezpośrednią propozycją pracy.

Pytanie brzmi, co ja w tej sytuacji powinienem dalej robić, jak postąpić?
    W poniedziałek chcę porozmawiać z Prezesem firmy i postawić sytuację jasno, że "życzę" sobie traktowania bezstronnego i merytorycznego oceniania wyników mojej pracy. Nie interesują mnie rodzinne układy, bo to prędzej czy później źle się kończy.
    Jestem nawet w stanie zrezygnować z podjęcia pracy w firmie, jeżeli miałoby się okazać, że ruszy za mną fama o układach rodzinnych.

Ciekawym jest również fakt, że firma zgodziła się we mnie dość dużo zainwestować, ponieważ moje umiejętności nie są stricte takie same, jak wymagane na moim przyszłym stanowisku. Wszystko to bez ingerencji Kuzyna.
    To jest jakiś dla mnie niewyobrażalny zbieg okoliczności.

Proszę o opinie.
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Kuzyn przełożonym w nowej pracy 22.06.09, 09:32
        Ale firma i kuzyn byc moze nie wiedza, ze jednak jestescie spokrewnieni? Po co
        yskakiwac przed szereg?
      • dorota.zablocka Re: Kuzyn przełożonym w nowej pracy 30.06.09, 14:23
        Witam,
        dużo zalezy od Pana i przełożonego podejścia do takich sytuacji -
        jest jasne, że im bardziej oddzielacie prytwane i zawodowe sprawy,
        tym mniej to wplynie na Waszą współpracę. Na pewno warto porozmawiać
        z przełożonym, ale na pewno nie warto robić wielkiej sprawy, bo
        takie sytuacje się zdarzają. Szczególnie jeśli do moemntu przyjęcia
        Pana do pracy, nie kojarzył pan kuzyna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka