Dodaj do ulubionych

Pytania do doświadczonego samorządowca!!!

IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.10.05, 16:26
W centrum Jeleniej Góry na chodniku przy Banku Zachodnim ( dawniej stał tam
Iwan)skręciłem sobie nogę na jednej z wielu dziur.
Mam trzy pytania:
1. Do kogo mam się zgłosic po odszkodowanie?
2. Kiedy dziury zostaną usunięte?
3. Czy wykonawca chodnika w ramach gwarancji nie powinien tego naprawic?
Obserwuj wątek
    • wk53jan Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! 08.10.05, 21:31
      Nie przepadam za takim poziomem dyskusji ale odpowiem za wywołanego samorządowca. Tym bardziej że on i tak się nie odezwie. Pozwać do sądu musisz Gminę Jelenia Góra.
      Jak wygrasz proces (szanse są spore, jeśli wypadek będzie dobrze udokumnetowany), to wówczas jest szansa, że jakaś niunia albo inna pani S. z UM ruszy tyłek i pogoni po ulicach i chodnikach (czytaj : dziurach)swoje słuzby. Niestety, wysokość odszkodowań nie wpłynie na ich samopoczucie i pobory. I to jest prawdziwe nieszczęście tego miasta.
      • kazimierzp Miejski Zarząd Ulic i Mostów! 09.10.05, 23:51
        Jest to element pasa drogowego ulicy Bankowej. Zarządza tym pasem Miejski
        Zarząd Ulic i Mostów którego siedziba jest przy ulicy Ptasiej 2.
        MZDiM ma osobowość prawną i tę firmę, a nie Urząd Miasta możesz pozywać!
        • Gość: prawnik Re: Miejski Zarząd Ulic i Mostów! IP: *.jgora.dialog.net.pl 10.10.05, 09:16
          Bzdura panie kazimierzu... pozywac nalezy gminę Jelenia Góra za pośrednictwem
          ZDiM. Pozwie pisze sie dokladnie tak... pozywanie ZDiM na niewiele sie zda - bo
          organem wlasciwym jest Miasto. pozdrawiam
          • kazimierzp Organem jest Prezydent Miasta! 10.10.05, 16:22
            Organem jest Prezydent Miasta!
            Jak go zwał, ale zawsze należy wystąpic do/poprzez Miejski Zarząd Ulic i Mostów.
            Wykonawcą tej nawierzchni (o ile dobrze pamiętam) było MPGK. Roboty były
            robione około 1994 roku i wszelkie okresy rękojmi i gwarancji minęły. Ten
            chodnik nie był przewidziany do parkowania samochodów tylko do ruchu pieszego,
            więc chodźby z tego względu trudno byłoby ścigać wykonawcę. Zgodę na parkowanie
            wydał zarządca pasa drogowego, czyli Miejski Zarząd Ulic i Mostów!:-) Z tego
            tytułu pobiera opłatę od Banku Zachodniego WBK.
            • wk53jan Re: Organem jest Prezydent Miasta! 11.10.05, 22:25
              Coś mi tu nie gra. Jeśli rozminę się z faktami, proszę o korektę, nie obrażę się.
              Jeśli mnie pamięc nie myli to w tamtym okresie członkiem zarządu miasta był również Kazimierzp.
              A co do terminów gwarancji i rękojmi, to - tu mnie pamięć już nie myli - na ul. Pocztowej i 1 Maja kostkę wypłukał deszcz juz po paru tygodniach od ułożenia. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą wyjaśnić wszyscy, którzy mają coś wspólnego z betonem (tym budolanym a nie społecznym), czy to produkcją, czy układaniem.
              :-(
            • wk53jan Re: Organem jest Prezydent Miasta! 11.10.05, 23:07
              I jeszcze na temat organu.
              tak, organem jest Prezydent Miasta JG ale to oznacza, że reprezentuje swoją osobą (a właściwie to tym stanowiskiem) gminę Jelenia góra, która jest pomiotem prawa.
    • Gość: xyz Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.chello.pl 10.10.05, 23:14
    • Gość: Gość Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.10.05, 13:59
      Moje gratulacje dla urzędnika UM Kazimierza P. No wreszcie została wyjaśniona
      sprawa, dlaczego w chodnikach tyle dziur - a mianowicie, bo parkują na nich
      samochody osobowe. A mnie wydawało się że powody są nastepujące:
      1. Za dużo osób chodzi chodnikami.
      2. Za dużo kobiet chodzi w szpilkach.
      3. Psy sikają na kostkę brukową i robią się w niej dziury.
      • Gość: Zabobrze III Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 18:30
        Ponieważ teren ten został wydzierżawiony BZ (o ile to prawda) to tym bardziej
        bym im nie popuścił. Może wtedy chodniki będziemy mieli przynajmniej równe, bo o
        drogach to raczej tylko pomarzyć.
    • Gość: Mariusz Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.10.05, 08:44
      Jeżeli za dziury odpowiada Bank Zachodni, to wspaniała wizytówka dla niego. W
      srodku marmury, granity, prezes zarabiajacy kilkadziesiąt tysięcy złotych, a
      przed bankiem dziury w chodniku. Trzeba by tą sprawę nagłośnić
    • Gość: Leon Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.10.05, 12:13
      Gościu, mylisz się. Dziury w chodniku obok Banku Zachodniego powstają dlatego
      że chodzi po nich niejaki Kazimierz P, który ma sporą nadwagę i z tego powodu
      robią się dziury.
      • kazimierzp Pudło! 12.10.05, 16:22
        Już nie jestem z tych nagrubszych!:-)
        kazimierzp
        PS: ciekawe? Ktoś się pyta o chodnik i uwarunkowania prawne. Dostaje pełną
        odpowiedź z kilku źródeł żyby miał rzeczywisty stan prawny! A co najwięcej
        zajmuje?
        Moja waga! Dziękuję. Nie wiedziałem że jestem jeszcze tak ważny! Znam rózne
        gremia które dyskutują o ważnych sprawach. Między innymi Rady Miejskie różnych
        kadencji. Gdy jest sprawa jakiegoś problemu który wymaga wiedzy
        specjalistycznej, lub wgłębienia się w zagadnienia prawne to dyskusji na ten
        temat nie ma. Gdy są problemy nie istotne, błache to wszyscy dyskutują,
        oponują, dowcipkują! To jest najprostsze bo nie wymaga nawet odrobiny myślenia.
        W tych odpowiedziach o chodniku są istotne informacje. Nie zauważono, bo się
        nie znają.
        Ale moja waga!?!
        Mam nadzieję, że mój brzuch coraz mniej będzie istotny dla stanu miasta!
        Ukłony i pozdrowienia dla wszystkich!
        • inferno_m Re: Pudło! 12.10.05, 17:00
          Ja schudłem 12 kg;)
          • kazimierzp Ja więcej! 12.10.05, 22:30
            Ja więcej, bo 24 ale jeszcze dużo przede mną!
            • inferno_m Re: Ja więcej! 12.10.05, 22:43
              W przeciągu roku było to też więcej, ale nie będę się wdawać w szczegóły.
              Trzeba jednak uważać przy szybkiej utracie wagi.
              Nawet nie chodzi mi o efekt "jojo" tylko o organy któe mogą na tym ucierpieć.
            • inferno_m Pozdrawiam 12.10.05, 22:44
              Pozdrawiam Panie zenonie a w Piechowicach dalej wszystko po staremu. Niestety.
        • Gość: he-he-he Re: Pudło! IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.10.05, 21:10
          Kaziu !!!! jak ja Cię lubię !!!! :-)))))))))
      • Gość: zenon5 Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 12.10.05, 20:07
        logicznie rozumujac,gdyby kazimierzp byl rzeczywiscie tak gruby to przeciez
        wyrownywal by te chodniki na zasadzie walca drogowego.Skoro tak nie jest to
        chyba nie jest tak zle z jego waga.Ale sie chlop ma,jak nie za gruby, to z
        chlebusiem chodzi po Jeleniej.ciekawe co beda pisac o jego nastepcach?
        • inferno_m Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! 12.10.05, 20:26
          Panie zenonie nieprzesadzajmy.
          • Gość: zenon5 Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 12.10.05, 20:29
            witam i pozdrawiam,co slychac w Piechowicach?
    • Gość: Jola Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.10.05, 08:49
      Ale co z tymi dziurami w chodnikach w centrum Jeleniej Góry?
      • Gość: Michał z Bankowej Re: Pytania do doświadczonego samorządowca!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.10.05, 12:33
        Jak to co? Wybory samorządowe dopiero za rok. Myslę, że przed nimi doświadczony
        samorządowiec poleci je załatać, co na pewno zostanie odpowiednio wyeksponowane
        przez Nowiny Jeleniogórskie czy telewizje Dami
        • kazimierzp Niedługo będzie wykonane! 14.10.05, 19:49
          W najbliższych tygodniach bedzie wykonana wymiana kostki przy Banku i koło
          Boblioteki Grodzkiej. Mimo, że w tym roku nie będzie już zadnych wyborów!;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka