Dodaj do ulubionych

Pałac w Radomierzycach - pytanie

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.03, 21:34
Czy ktoś wie czyj jest grób tuż przed bramą do pałacu, przed mostkiem na
fosie (po prawej stronie)? Kto tam został pochowany? Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: jj Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 10.07.03, 10:31
      Niestety niewiem czyj to grób, wogle niewiedziałam że ktoś tam jest
      pochowany?...........Ale pięknie bedzie wyglądać ten pałac jak skończą remont,
      czy może ktoś wie czy ta budowla posiada jakąś legende?
    • zubekjoy Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 11.07.03, 21:45
      myślę że jest to grób z czasów ostatniej wojny. pewnie znaleziono zwłoki w tym
      miejscu i je pochowano - żołnierz?dezerter?jeniec?
      widziałem coś podobnego nad Biebrzą - grób zaraz przy ulicy - tylko wiadomo
      było że to 2 rosyjskich żołnierzy.

legendę o radomierzycach opisała Lamparska
      • Gość: :) Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 12.07.03, 19:42
        Dziękuje za podpowiedź dotyczacą tej legendy
      • neandertalski Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 14.07.03, 14:49
        Zubek a wiesz coś może o grobie przy dębie w Tylicach, tym takim wielkim przy
        głównej drodze?
        • zubekjoy Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 14.07.03, 18:08
          niestety nic nie wiem na ten temat :(((((
        • Gość: R.E. Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.tkchopin.pl 14.07.03, 22:19
          Wiesz, jeszcze w latach chyba 60-tych ten dąb był duży, ale nie taki wielki.
          Wtedy dzieciaki w czasie zabaw w lesie biegały też do tego grobu. Był tam
          drewniany krzyż i jakiś napis o żołnierzu , chyba NN ( tak mi się coś
          przypomina). Było nam mówine ,by tam zmówić modlitwę i nie broić przy mogile,
          bo to jest grób żolnierza z II wojny świtowej. Nawet na 1 listopada pani w
          szkole kazała świeczkę zanieść.

• neandertalski Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 15.07.03, 07:18
            dzięki, miło, że ktoś jeszcze pamięta. Ja pamiętam, że w latach
            osiemdziesiątych była tam jeszcze dosyć widoczna mogiła z krzyżem, później
            chyba coraz bardziej się z czasem zacierała, teraz to sam nie wiem czy jeszcze
            jest po niej ślad. To w sumie smutne bo np. kilkaset metrów dalej przy tej
            samej drodze jest pomnik ku pamięci żołnierzy poległych w I wojnie światowej i
            pochodzących z tej wioski i pomimo tego, że nikt o niego nie dba ma się całkiem
            nieźle. Ten zaś grób pod dębem w zasadzie jest już zapomniany...
            • Gość: jj Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 15.07.03, 12:30
              tak samo jak wiele innych miejsc juz zapomnianych np. stary cmentarz
              poniemiecki w poblizu zalewu........... szkoda

• neandertalski cmentarze 15.07.03, 13:37
                no niestety cmentarze znikają w odmętach czasu, ja z kolei zawsze się głupio
                czuje jak pomyślę, ze te tereny w okolicy KARSTADTu i C&A w Goerlitz to też
                tereny dawnego cmentarza, który dziś jest centrum miasta. A przy okazji skoro o
                grobach żołnierskich mowa, polecam ciekawym cmentarz w Kunnewitz, tak zdaje się
                nazywa ta mieścina koło Landeskrone, jest tam kilka niemieckich grobów z samego
                końca wojny, moim zdaniem esensja głupoty i bezsensu tej tragedii i jest wśród
                tych grobów jeden (albo dwa, nie pamiętam dokładnie) grób już chyba z 10tego
                maja w którym leży kobieta o rosyjskim nazwisku. Nie pamiętam jak brzmi ale to
                grób w samym środku. Nie wiem może ktoś słyszał z kolei coś o tym grobie? To
                grob żołnierski pośród niemieckich żołnierzy.
              • Gość: R.E. Re: stare cmentarze w Zgorzelcu IP: *.tkchopin.pl 15.07.03, 14:29
                Kolejny miły akcent na forum :-) .
                Dzięki za pamięc o takich juz zaniedbywanych miejscach . Obawiam się , czy
                jeszcze ktoś będzie cos wiedział o przeszłości Zgorzelca , jeśli nie będzie się
                o tym mówiło do najmłodszych mieszkańców miasta. Dlatego b. dobrze ,że takie
                tematy są obecne na forum!!!!!
                A'propos Cmentarza na ul. Cmentarnej /boczna droga od Reymonta w kierunku
                torów kolejowych na Lubań/.
                Jeszcze gdy w parafii Sw. Jana na Ujeździe ( to nazwa urzędowa, dla "swojaków "
                był zawsze Mojs ;tak sie wymawiało , bo nikt nie kojarzył tego z nazwą
                historyczną MOYS ) proboszczem był ksiądz Stanisław Pasyk były rozmowy, by dla
                naszej parafi udostępnić cmentarz na Cmentarnej zachowując
                częśc "historyczną - przedwojenna i dalej dokonywać pochówków , bo tak wynika
                z historii. Niestety nic z tego nie wyszło , a proboszcz kolejny i prałat ze
                św. Bonifacego pomysłu niestety nie zrealizowali.

Na cmentarz na groby swoich krewnych wiele razy przyjeżdzali byli mieszkańcy
                Zgorzelca - Niemcy z tzw. Zachodu.
                Był tam solidny mur z czerwonej cegły, piękna brama , zamknięta , tylko przez
                furtke można było wejśc. Wzdłuż muru były przepiękne pomniki i grobowce z
                czarnego marmuru albo ze szlifowanego kamienia, granitu? Była podwójna
                aleja . Natomiast lekko po prawej ,zaraz za bramą była kaplica , wyjątkowo
                okazała , dwukondygnacyjna i wyłożona piękną ceramiczną płytką / bardzo podoba
                płytka , o ile nie taka sama jest w gmachu LO im. Śniadeckich !!! tylko. że w
                ogólniaku juz zaczynała tracić kilka lat temu swoją urodę , lata i tysiące
                buciorów robią swoje!!!
                O pewnych faktach niestety nie można dyskutować na forum , stąd więcej na temat
                Cmentarza nie opowiem . Niech już będzie jak jest , zeby jednak w ludziach
                resztka sumienia sięobudziła i zaczęli sznowac miejsca przeszłości , to by było
                najpiekniejsze co może nas spotkac!
                • neandertalski Re: stare cmentarze w Zgorzelcu 16.07.03, 13:14
                  ja pamietam tylko, że jeszcze w latach osiemdziesiątych było kilka
                  poprzewracanych płyt, całkiem sporych, później z czasem i one zniknęły. Wieść
                  gminna wspominała coś o sąsiadujących kamieniarzach.... No i można też
                  przypomnieć, że w czasie wojny chowana tu była część jeńców ze Stalagu, w
                  północnej części cmentarza. Ale ich po wojnie zdaje się rodziny ekshumowały.
                  Smutny los tego cmentarza w sumie lata już tam nie byłem ale pewnie oprócz
                  drzew i krzaków wiele tam już nie zostało.
                  • zubekjoy Re: stare cmentarze w Zgorzelcu 16.07.03, 13:49
                    rok temu harcerze tam posprzątali, krzyż postawili i takie tam. coś na miarę
                    lapidarium. chwała im za to.
                • Gość: normalny Re: stare cmentarze w Zgorzelcu IP: *.b.pppool.de 31.10.03, 20:27
                  Do tego doprawidzielisci ze nic nie zostalo
                  • neandertalski Re: stare cmentarze w Zgorzelcu 03.11.03, 08:06
                    taka jest prawda i z faktami się nie dydkutuje, tylko, że wrogość do Niemców po
                    wojnie i do wszelkich ich śladów na tych ziemiach jest zupełnie zrozumiała,
                    dziś po latach można się dziwić itd ale wg mnie nie nalezy zapominać jednak o
                    kontekście lat bezpośrednio powojennych. Dziś po latach wydaje mi się można w
                    końcu próbować próbować zmieniać to czy tamto, właśnie dlatego, że minęło ponad
                    pół wieku od ostatniej wojny, która była równocześnie ostatnim tradycyjnym
                    polsko-niemieckim konfliktem. Przez to, wychowują się już kolejne pokolenia
                    które nie wiedzą dlaczego miałyby Niemców nienawidzić i dlatego, jest w tym
                    jakaś nadzieja na przyszłość. Historia która przeszła jest sprawą zamkniętą i
                    nie nie ma co głupio wyciagać takich argumentów bo zupełnie nic nie znaczą a
                    jedynie prowokują do durnych licytacji na wzajemne krzywdy. A prawda jest taka,
                    ze Niemcy dokonali w czasie ostatniej wojny strasznych rzeczy ale i przyszło im
                    za to zapłacić straszną cenę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka