Dodaj do ulubionych

bruk klinkierowy

06.10.09, 12:11
Witam. Chciałabym zaciągnąć opinię doświadczonych budowniczych nt. bruku klinkierowego. Bardzo mi się to podoba w katalogu - piękne aranżacje. Chciałabym to wykorzystać na podjeździe i tarasie, ale nie wiem czy nie będzie z tym problemu. Jak się to zachowuje w zimie? Czy nie jest śliski, no i jak z utrzymaniem czystości? Ktoś ma może już z tym doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • piotr.wejher Re: bruk klinkierowy 08.10.09, 09:08
      mireill napisała:

> Witam. Chciałabym zaciągnąć opinię doświadczonych budowniczych nt. bruku klinki
      > erowego. Bardzo mi się to podoba w katalogu - piękne aranżacje. Chciałabym to w
      > ykorzystać na podjeździe i tarasie, ale nie wiem czy nie będzie z tym problemu.
      > Jak się to zachowuje w zimie? Czy nie jest śliski, no i jak z utrzymaniem czys
      > tości? Ktoś ma może już z tym doświadczenia?

Witaj,
      Zajmuję się od lat brukowaniem. Muszę przyznać, że trudno wyobrazić sobie lepszy materiał na podjazd, niż klinkier - jest jak lity kamień, ale masz wiele kolorów do wyboru. Co do innych cech - jest porowaty i idealnie antypoślizgowy i nie nasiąka - tj. nie przyjmuje plam; wytrzymuje dziesięciolecia (przyjrzyj się ulicom - gdzieniegdzie był stosowany przed wojną, obok kocich łbów granitowych - oba te materiały przetrwały próbę czasu. Dodatkowy jeszcze plus - to różne możliwe aranżacje ułożenia, no i fajny wygląd w zestawieniu z innymi materiałami naturalnymi typu drewno, granit, etc.
      Jasne - jest jedno ale. Cenowo jest to raczej górna półka - sam materiał powiedzmy niewiele więcej do markowej kostki betonowej, ale za układanie też bierze się też trochę wiecej i w sumie różnica jest...
      • mireill Re: bruk klinkierowy 28.10.09, 20:31
        Oh,
        Dzięki bardzo za wyczerpujący komentarz. Szczerze mówiąc w międzyczasie popytałam tu i tam i fachowiec od kostki rzeczywiście potwierdził, co napisałeś. W międzyczasie poczyniłam już kroki i zamówiłam klinkier. Pochwalę się, jak to ułożą :)
    • Gość: Jarek Re: bruk klinkierowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 21:29
      witam,
      zamierzam polozyc bruk klinkierowy na podjezdzie,
      czy jestes zadowolona ze swojego wyboru?, polecisz bruk
      klinkierowy?, ile kosztowalo Cie polozenie klinkieru? czy sa to moze
      ceny warszawskie? (moj e-mail: jareksad@tlen.pl)
      pare konkretnych pytan bez wchodzenia w szczegoly, zalezy mi na
      czasie :-)
      z gory dziekuje za wszelkie info.
      pzdr
      Jarek
    • Gość: ewwww Re: bruk klinkierowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.13, 21:25
      Czy taki bruk klinkierowy nadaje się na taras ( gdzie są 4 stopnie) czyli dosyć wysoko.Taras ma powierzchnię 18m kw.Nie wiem na co sie zdecydować ,w grę wchodzi owybruk(pod warunkiem ,ze się nadaje)? lub deska kompozytowa.Co lepsze,praktyczniejsze?
      • alaasa Re: bruk klinkierowy 13.03.14, 18:25
        Ja stałam przed takim właśnie wyborem i padło na bruk klinkierowy. Odradzono mi deskę kompozytową właśnie tu na forum.Bruk klinkierowy nadaje się na taras ze stopniami.Jest "nieśmiertelny".Zamawiałam próbki darmowe w CRH (do 6 szt) przesyłka też darmowa.Czekamy aż nie bedzie przymrozków i budowa:)Płytki już czekają.Jeszcze jedno-próbki mogą się różnić odcieniem od tego co zamówimy.Np cegła orion jaśniejsza w próbkach niż te ,które kupiliśmy (ten sam orion).
    • Gość: JaśkaW Re: bruk klinkierowy IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.14, 21:48
      Ja mam bruk klinkierowy na podjezdzie i bardzo polecam - tutaj mozna znalezc tez wiele fajnych aranżacji. Dobrze sie sprawdza w kazdych warunkach :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka