Dodaj do ulubionych

Parkiet jesion

11.09.10, 17:08
Mam położony jesionowy parkiet (kolorowy) grubość 1,6 mm, lakier.

Mam wrażenie, że parkiet jest miękki - jakby to nie był jesion. Mam porównanie bo przez 4 lata użytkowałam w innym mieszkaniu właśnie jesion z tym że o grubości 22 mm. Wiele się z nim przez cztery lata działo zaliczył m. inn upadek żelazka - ze sporej wysokości - powstała na nim niewielka dziurka. Ten parkiet użytkujemy od 3 miesięcy - i mnóstwo na nim nie zidentyfikowanych wgnieceń, a przed chwilą upadł mi mały pusty talerz który zrobił mi wyżłobienie na 2 cm!

Jaka może być tego przyczyna?
Obserwuj wątek
    • jar.os Re: Parkiet jesion 11.09.10, 17:27
      to może to osika a nie jesion
    • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet jesion 12.09.10, 02:35
      Nie ma takiego parkietu o grubości 1,6mm. Jest o grubości 1,6 cm. Sądząc po opisie tych odgnieceń to użytkujesz parkiet brzozowy, który jest faktycznie bardzo miękki i nadmiernie się odgniata, nawet przez łyżeczkę do herbaty, która upuszczona na podłogę pozostawia ślad. Żelazko zawsze po upuszczeniu na podłogę pozostawi ślad. Raczej trudno w parkiecie o grubości 1,6 cm, zrobić wyżłobienie na 2 cm, bo to znaczyłoby,że szlichtę pod parkietem, też uszkodziłeś. B.Klimkiewicz.
      • amoniak2 Re: Parkiet jesion 13.09.10, 09:35
        Oczywiście chodziło o 1,6 cm. Ta wyrwa 2 cm to nie głębokość tylko szerokość - jak już powiedziałam wiele się stłukło na starym parkiecie ale nigdy nie powstały takie wgniecenia - z pęknięciem grewna i zadziorkiem :(.
    • rycerz78 Re: Parkiet jesion 20.09.10, 15:58
      Jesion zaliczany jest do drewna twardego (37-43 Mpa wg skali Brinella). Obecnie parkiety wykańczane są ekologicznymi (miękkimi) lakierami, które nie chronia podłogi przed wgnieceniami i innymi mechanicznymi uszkodzeniami. W pomieszczeniach o dużym natężeniu ruchu (np salon) lepiej sprawdzą się dobrej klasy panele laminowane, które dzieki sfazowanym brzegom i odpowiedniej strukturze powierzcni doskonale imitują podłogę drewniana. Polecam np. szwedzkie panele PERGO, lub niemiecki WITEX lub PARADOR www.meister.com.pl
      • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet jesion 24.09.10, 20:19
        To nie lakier chroni parkiet przed uszkodzeniami mechanicznymi. Lepiej robi to rozsądne użytkowanie i mata z poliwęglanu. Nawet bujanie się na krzesełku z rur nie uszkodzisz podłogi. Od paneli lepszy jest klinkier,marmur gres .Dodać trzeba ,że walący młotkiem w podłogę młodzian poradzi sobie i z tymi twardymi materiałami, chyba,że trafi się w nogę, to zrobi przerwę w demolce, albo,że rodzice zobaczą te starania i zareagują. B.Klimkiewicz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka