foxy30 12.03.12, 11:19 Jakie są szacunkowe koszty ocieplenia budynku, czy warto zlecać ekipie zakup materiałów? …jakie marki styropianu, kleju, tynku wybrać? Czy w kalkulacji przewidzieć odjęcie wymiarów okien i drzwi?!? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cromwell Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.home.aster.pl 12.03.12, 13:23 jeśli docieplenie to proponuje słomy w żywicach szkutniczych, okłądasz dom słomą na to żywice szkutnicze i płyta wiórowa, na całość tynk, albo kafle ceramiczne, polecam swoje porady , moge ci zaprojektować to dokłądnie pod budynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy30 Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.03.12, 18:16 tylko styropian, różne grubości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek styropian IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 10:35 do ocieplenia rekomenduje styropian, ważne by był dobrej jakości, kup najlepiej jakiś z rekomendacjami ITB, unikaj najtańszych bez markowych bo to na ogół chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: styropian 29.10.12, 10:05 Ważne także aby materiał do termoizolacji posiadał odpowiednie aprobaty techniczne. Zazwyczaj producent stosowne materiały zamieszcza na swojej stronie. Można wszystko sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakopane Re: styropian IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.12, 13:21 dokładnie rockwool.pl, termoorganika.pl......:) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrawrozka88 Re: styropian 20.01.13, 22:36 Nie warto oszczędzać na elewacji jeśli chodzi o styropian to warto wybrać - Rockwool.pl, - termoorganika.pl - Knauf Są też gotowe systemy dociepleń ze styropianem + tynkiem - Baumit Sp. z o.o. - Sempre - Sto-ispo Sp. z o.o. - Ceresit Są też systemy styropian + płytki klinkierowe: - Artbrick - Infatec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertŁ Re: styropian IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.13, 14:20 TermoOrganika ma co najmniej od roku kompletny system ociepleń produkowany w ich fabrykach Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikpsps Re: styropian 20.02.13, 11:31 Proszę wejść na strony Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu. Są tam zrzeszeni wiodący i godni zaufania producenci. Dodatkowo PSPS wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, dotyczących deklaracji jakości danego styropianu, stworzyła wygodną i bardzo intuicyjną aplikację Program Gwarantowany Styropian. Oprócz samego kalkulatora, PSPS dąży do jak najszerszej edukacji inwestorów dotyczących zwracania uwagi na jakość zakupionego styropianu. Więcej o całym przedsięwzięciu na stronach Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu. W razie pytań - proszę pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikpsps Re: styropian 12.03.13, 22:39 Jakość styropianu bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy zważyć paczkę styropianu i porównać wyniki z tabelami na stronach Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu. Dlaczego waga jest tutaj kluczowa? Ze względu na gęstość. Badania przeprowadzone w ITB wykazały bezpośrednią zależność współczynnika przewodzenia ciepła i wytrzymałości na ściskanie do gęstości materiału. Więcej informacji można uzyskać na stronach PSPS. Ja także chętnie odpowiem na ewentualne pytania Forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 12.03.12, 18:43 Bez fachowca nie da rady. Jakie są ściany?Ile potrzeba izolacji?Jaki standard izolacji chcesz uzyskać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy30 Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.xdsl.centertel.pl 14.03.12, 20:23 ...to stary budynek z cegły, ocieplenie ekonomiczne, żeby nie zwracało się 30lat ale żeby odczuć to na rachunkach za gaz! Ściana graniczna pozostanie bez ocieplenia...gdyż musilibyśmy kupić 0,5 ziemi na całej dł dziłki, a jest to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
noce-online Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 15.03.12, 13:00 jak ocieplałem budynek, to pojechałem zobaczyć taka ekipę za 30zł m2 za robociznę bez materiałów, co zrobili i nie wyglądało to dobrze, wziąłem taką, co chciała 40, ale zszedłem na 35 i jest super, ale tez pojechałem zobaczyć, co zrobili. Okna zazwyczaj robi się tak jakby to była zwykła ściana, bo w innym wypadku ekipy biorą za obrobienie glifów i na to samo wychodzi. Ja dałem jeszcze Panom założyć parapety, kilka oświetleń i mocowanie do satelitarnej TV. Też miałem działkę graniczną, sąsiad nie zezwalał, ale wszedłem na jego działkę z rusztowaniem i już, bo to było pole zwykłe nie ogrodzone i niekoszone. warto czasem spróbować. Ewentualnie desant z dachu:) P.S. Styropian Knaufa bezpośrednio u producenta zamówiłem, całkiem tanio. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek dobra ekipa i styro IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 07:16 ja pod Warszawą miałem ekipę 40zł/m, super fachowcy, szybko pracowali ale bez żadnej fuszerki, praca od świtu do zmierzchu, zero bałaganu wokół domu, profeska. Docieplenie najlepiej sprawdziło się w lutym tej zimy kiedy mrozy były grubo poniżej zera:) Nie oszczędzałem na jakości w psb kupiłem styropian w kropki 15cm z lambdą 0,038 Odpowiedz Link Zgłoś
noce-online Re: dobra ekipa i styro 18.03.12, 21:03 No to gratuluję, bo cena ok. i jak było ciepło tej zimy, to wszystko gra. Udanych sezonów! P.S. Nie ma to jak dom, ja uciekłem z Warszawy i jest bajka: spokój, cisza, przestrzeń w środku i na zewnątrz, lisy, sarny, kuropatwy, dziki. A do Wawy wpadam po kasę i wypadam, oczywiście jak nie ma korków:) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 21.01.13, 11:09 Gratuluję dobrego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
noce-online Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 15.03.12, 13:05 aha i tynki, kleje brałem w firmie Kabex i polecili mi tynki Tytana silikonowe (żyjątka tak łatwo tam nie mają), kleju nie pamiętam, ale siatki ponoć chińskiej nie warto brać, bo się strasznie pruje Odpowiedz Link Zgłoś
foxy30 Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 18.03.12, 09:49 ...a co sądzicie o kompletnych systemach, tzn. klej + sitka +styropian + tynk jednej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
noce-online Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 18.03.12, 20:56 Pewnie ok, ale zależy jakiej firmy, chyba najlepiej, to pogadać z kimś godnym zaufania i jednocześnie kompetentnym w tej sprawie, tylko gdzie szukać takich ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol79 Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.home.aster.pl 19.03.12, 11:30 Platinum plus Termoorganiki kompletny system, wszystko co potrzeba do ocieplenia. Mniemam że warto to lider branży więc nie ma ściemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 19.03.12, 19:33 tos se gosciu znalazl lidera szkoda slow... Odpowiedz Link Zgłoś
robbu91 Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 27.05.15, 20:05 Też mam tynki silikonowe z Tytana i jestem bardzo zadowolony. Ogólnie polecam i ich kleje do styropianu i właśnie te tynki. Tym bardziej osobom, które na poważnie podchodzą do remontów i wola zrobić raz a porządnie. Co więcej jeśli ocieplacie większy budynek, albo łączycie te prace z innym remontem warto zarejestrować się w programie Mistrzowie Tytana, gdzie za punkty z promocyjnych opakowań można odbierać nagrody. Fajna sprawa. Polecam. Szczegóły można znaleźć tu: mistrzowietytana.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.tktelekom.pl 12.04.12, 08:45 jeśli ktoś szuka dobrego fachowca z woj.lubuskiego do ocieplenia domu, płytek ,malowania,szpachlowania polecam tego pana jesteśmy z mężem mega zadowoleni z jego pracy solidny i dokładny oto jego numer 514-746-327 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 29.10.12, 10:03 Najlepiej przed podjęciem decyzji zrobić obliczenia cieplno-wilgotnościowe oraz analizę doboru ekonomicznie i energetycznie uzasadnionej grubości ocieplenia. Możesz takie analizy wykonać samodzielnie. Dobrego producenta materiałów termoizolacyjnych poznasz po tym, że będzie miał na swoich stronach bezpłatne programy do takich obliczeń. Ja mogę polecić programy obliczeniowe takie jak: KI-THERM oraz KI-ECONOMY - do ściągnięcia bezpłatnie ze stron producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budowniczy Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.centertel.pl 18.04.12, 13:54 zadzwoń do tego ludzika : 505402342, wszystko Ci wyliczy i podpowie :) Można zlecić bo mają jakieś tam rabaty itd ale jak ze wszystkim - najlepiej samemu wybrać. Ten nr który podałem to facet, który Ci doradzi, może załatwić to i owo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ładnydom Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.12, 12:58 remontowezmagania.pl/remontowezmagania/1,126903,10865542,Jak_wybrac_material_do_ocieplenia_domu_.html Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: ocieplenie budynku jakie materiały i koszt? 22.01.13, 11:33 Przed zakupem proszę skonsultować wybrane materiały z inżynierem budowy oraz ekipą, która będzie wykonywać prace budowlane. Pod uwagę proszę także brać wykaz materiałów zawartych w projekcie budowlanym. Jeśli chodzi o materiały do termoizolacji budynków mieszkalnych - to tutaj zawsze należy wykonać analizy cieplno-wilgotnościowe oraz ekonomiczno-energetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
co_ma_wisiec_nie_utonie Poddasze pianką 21.02.13, 11:55 Do ocieplenia poddasza proponuję piankę poliuretanową Sealection 500. Koszt to 460 zł (+ 8% VAT) za metr sześcienny, czyli jeśli ocieplenie metra kwadratowego grubości 18 cm to 460 * 0,18. W tym oczywiście zawiera się robocizna (stąd taki VAT, a nie 23% za sam materiał). Odpowiedz Link Zgłoś
rekin39 Re: Poddasze pianką 05.03.13, 15:35 Czy słyszeliście coś nt. Skuteczna IZOLACJI Icynene? Mamy zamiar ocieplić poddasze i TA firma proponuje nam takie rozwiązanie? Czy mieliście już do czynienia z pianką poliuretanową ICYNENE LD-C 50? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Poddasze pianką 08.03.13, 21:17 A rozważaliście ocieplenie poddasza wełną mineralną szklaną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Poddasze pianką IP: *.cdma.centertel.pl 10.03.13, 15:16 Odradzam. Wełna mineralna powoduje straszny kaszel. Pobyłam na strychu tylko trochę, nie ma tam jakiegoś szczególnego kurzu, z resztą od kurzu nie mam kaszlu. Tzn. zwykłego kurzu, bo musiał być pył z tej wełny. Rezultat był taki, że dostałam kaszlu, nie ostrego, ani suchego, ani flegmistego, ale takiego z głębi płuc, co bolało. Po paru dniach na szczęście przeszło. Za drugim razem podobnie. Jakbym pobyła tam dłużej, to bym chyba zeszła. Jeśli mówią, że wełna mineralna nie jest szkodliwa, to kłąmią. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Poddasze pianką 10.03.13, 21:01 Kwestie, o których piszesz stały się przyczyną do prac nad technologią ECOSE.Wełna mineralna w ECOSE Technology jest znacznie mniej pyląca od tradycyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś