Dodaj do ulubionych

Porotherm Dryfix - warto??

09.04.13, 10:29
Witam! Chcę wybudować dom z wykorzystaniem pustaków ceramicznych i zainteresowałem się technologią łączenia pustaków na suchą zaprawę. Podobno korzyści to znacznie szybsze postępy budowy i mniejsze zużycie mediów przy pracach budowlanych. Czy ktoś może ma doświadczenia z tym systemem i mógłby się podzielić wrażeniami? Czy są jakieś minusy? Z góry dzięki za szczere wypowiedzi!!
Obserwuj wątek
    • Gość: johny-mnemonic Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 12:19
      Pustaki szlifowane mają mnóstwo plusów... Nie masz mostków termicznych, nie musisz za każdym razem walczyć o poziomowanie pustaków, bo przy poprawnej budowie to po prostu wychodzi samo. Robota też generalnie idzie szybciej i przyjemniej. Minusów moim zdaniem nie ma - nie słuchaj różnych majstrów, którzy się po prostu boją budować w tej technologii. Znajdź lepiej ekipę, która ma już doświadczenia albo licencję na Dryfixa - będziesz miał pewność, że nie spraprzą roboty.
      • Gość: kozak90 Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.static.korbank.pl 16.04.13, 12:59
        Murowanie wcale nie jest skomplikowane i nie trzeba do tego fachowców od producenta! Do pooglądania: www.youtube.com/watch?v=LHPvIaU6ZKg
        • tomek-dortmund Re: Porotherm Dryfix - warto?? 16.04.13, 19:59
          Nie sluchaj sie producenta, on chce sprzedac nowy system.
          Ja jako wykonwca stronie od klejenia styropianu pianka czy tez cegiel. Zanim zaczniesz prace przeczytaj sobie ostrzezenie w instrukcji, pianka czy tam gazy przy jej uzywaniu moga powodowac choroby nowotworowe!
          Po jednym dniu pracy tymi piankami chodzisz 2 dni jakby cie z krzyza zdjeli, czlowiek jest podrazniony. Musialbys stosowac maski ochronne jak przy lakierowaniu. Przyjemniejszym, lepszym i mniej groznym sposobem jest zaprawa cienkowarstwowa, w Niemczech 80% budow jest na zaprawy cienkowarstwowe.
          • Gość: pracus Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 16:28
            Akurat murowałem na Dryfix i zajmowałem się też klejeniem dociepleń styropianowych i montażem okien na piankę i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to po prostu kompletnie inny materiał – nie jest tak „lotny” i nie ma silnego zapachu. Robiłem mnóstwo innych prac budowlanych i wykończeniowych i jak śnięta ryba chodziłem wyłącznie po klejeniu kasetonów albo lakierowaniu podłóg, a nie po murowaniu na Dryfix! Poza tym zaprawa jest dopuszczona do użytku przez Instytut Techniki Budowlanej i ma atest PZH. Gdyby było inaczej, to raczej nikt by się nie podejmował murowania w tym systemie! Atest tutaj: dryfix.pl/files/pdfs/Porotherm_DRYFIX_-_atest_PZH.pdf
            • tomek-dortmund Re: Porotherm Dryfix - warto?? 17.04.13, 20:18
              Dzieki pracus za linka.
              Komisja europejska w roku 2008 zaliczyla Methylendiphenyldiisocyanat (MDI) jako skladnik chemiczny w wyzszej koncentracji niz 1% jako rakotworczy EG Nr. 790/2009.
              W atescie dryfixa stoi jak byk w pierwszych linijkach "zawierajacy: poliuretan, methylenodiphenylodiizocyjanian (10-20%), eter dimetylowy..."
              W Niemczech od 2010 roku pianki te sa specjalnie etykietowane i traktowane jak grozne chemikalia, czyli sprzedaz osobom powyzej 18 lat, osoby te przed sprzedaza musza byc poinformowane o skladniku MDI przez sprzedawce, ktory przeszedl specjalne szkolenie.

A co do "lotnosci" to przy wietrznej pogodzie pianka praktycznie odlatuje przylepiajac sie gdzie popadnie ( spodnie, rece ).
              A jeszcze ciekawiej jest klejenie styropianu na pianke przy jesiennej pogodzie , zanim zdazysz przystawic styropian do sciany pianka jak latawiec ucieka, a przy mocniejszym podmuchu moze sie caly rzad odchylic/odpasc.
              Te fakty powinno sie uwzglednic przed zamowieniem danego systemu dryfix, czyli 40% wiecej pianki niz w instrukcji, ryzyko uszczerbku zdrowia i nowe ciuchy budowlane + codzienne szorowanie rak, albo rekawiczki.
              Ogolnie przy takim systemie jest ciezko cokolowiek wyrownac, zle zaczniesz i po ptokach.
              • Gość: pracus Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 14:49
                Aż wziąłem do ręki puszkę od Dryfixa i... znalazłem na niej dokładnie te oznaczenia o których piszesz, że są w Niemczech. Producent nie ukrywa, że jest to produkt potencjalnie szkodliwy. Czyli: nie wdychać, unikać kontaktu ze skórą, nosić odzież ochronną, itp. Te wytyczne nie powinny cię dziwić, jeśli pracujesz w budowlance.

Jak już pisałem ten produkt jest dopuszczony do użytku w Europie Zachodniej a w Polsce dopuszcza go atest PZH! - oczywiście pod warunkiem odpowiednich środków ostrożności. Chyba nie ma sensu dalej roztrząsać tego tematu.
          • Gość: bartek_o Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 22:15
            Dodam tylko, że oznaczenia o których piszesz posiadają też m.in. acetamid i anilina. Pochodną tego drugiego związku jest... Paracetamol :) Nie mówiąc już o tym, że z aniliny powstaje całe mnóstwo barwników! Nie dajmy się więc zwariować i nie szastajmy normami europejskimi, bo wyjdzie na to, że wszystko jest niebezpieczne i grozi śmiercią ;-)
            • pimpu.rdan Re: Porotherm Dryfix - warto?? 18.04.13, 23:37
              Wpisałem w Google "produkty potencjalnie rakotwórcze" i olaboga!! Chipsy, jogurt, pasztet, telefony komórkowe, ubrania. A doszedłem tylko do 3-ciej strony :D I jak tu żyć panie premierze?!
              • tomek-dortmund Re: Porotherm Dryfix - warto?? 19.04.13, 00:46
                O! ofensywa wystartowala!
                Czy przy kupnie jogurtu, chipsow czy pasztetu musisz miec 18 lat? Czy po spozyciu chodzisz 2 dni kolowaty? Nie osmieszaj sie i poczytaj dokladnie co napisala komsja europejska:
                Kody zwrotów wskazujących rodzaj zagrożenia:
                H351-Podejrzewa się, że powoduje raka
                H332-Działa szkodliwie w następstwie wdychania.
                H373**-Może powodować uszkodzenie narządów poprzez długotrwałe narażenie powtarzane
                H319-Działa drażniąco na oczy.
                H335-Może powodować podrażnienie dróg oddechowych.
                H315-Działa drażniąco na skórę
                H334-Może powodować objawy alergii lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania.
                H317-Może powodować reakcję alergiczną skóry.

Wybor nalezy do was, ja jako wykonawca nie bede sie narazal. Od czasu do czasu siegam po pianke, ale budowac domy, czyli calymi dniami, tygodniami wdychac ten shit? Bezemnie!
          • Gość: nn Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.zamek.net.pl 13.01.14, 17:26
            budowałam w tym systemie dom i w cale się źle nie czułam po tej piance a budowa super poszło szybko i czysto. i tanio w ciągu miesiąca stanął dom o powierzchni prawie200m 2 i to jeden murarz i ja super sprawa
            • Gość: guwnix Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.14, 22:24
              Jak ktoś mówi o tej zaprawie "pianka" to moim zdaniem nigdy nie widział jej na oczy. To jest zupełnie inny materiał niż np. pianka montażowa, która faktycznie jest dziadowskim materiałem, fruwa po okolicy i lepi się do wszystkiego. Dryfix jest jakaś taka cięższa i raczej nie widziałem żeby była zwiewana z pustaków. Technologia jest bardzo ciekawa, domy buduje się super szybko i bez pięciu ton sprzętów na budowie!!
        • mikopr Re: Porotherm Dryfix - warto?? 19.04.13, 03:00
          Budowałem tak drugi dom.
          Zdecydowanie szybciej i o wieeeele czyściej :)
          • Gość: homik Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: 178.216.52.* 19.04.13, 11:27
            Ja ostatnio byłem na takiej budowie i aż się zdziwiłem, że plac budowy może w ogole tak wyglądac - nie było np. betoniarek do zaprawy :-) Pomijam już że robotnicy murowali przy temperaturze bliskiej zera - na klasycznej zaprawie nie byłoby takiej opcji
      • Gość: emce2 Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.jmdi.pl 22.04.13, 10:56
        Dobry materiał sam miałem kiedyś wątpliwości. Dodatkowo mocny.
        Robiłem test na kopa - po połaczeniu 2 pustaków i odczekaniu do następnego dnia nie byłem w stanie ich rozerwac
        • Gość: rafal_holek Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: 5.135.114.* 24.04.13, 11:50
          Akurat w przypadku zwykłego Porothermu P+W też byś mógł zrobić test kopa i pustaki by się nie rozwaliły :P

Dom w Dryfixie budowała w zeszłym roku moja siostra. Akurat w ich przypadku to się okazało świetnym wyjściem, bo dzień przed wejściem budowlańców na fundamenty na budowie obok został przecięty kabel energetyczny, który był naprawiany przez ponad tydzień... I w tym czasie nie było na działkach prądu. Dryfix to totalnie analogowa forma budowania, bo nie trzeba rozrabiać zaprawy, więc obyło się bez dodatkowych kosztów wynajmu agregatu. A sama budowa na tą zaprawę to łatwizna - takie większe i cięższe lego! :-)
          • Gość: ManU_fan Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: 37.59.88.* 13.05.13, 15:46
            Dom z Dryfix buduje się w kilka dni - przy sprzyjającej pogodzi i sprawnej ekipie w 3-4 dni robocze można wymurować wszystkie ściany! Polecam tą technologię wszystkim niecierpliwym :)
          • thoooooooooooooooooooooooor Re: Porotherm Dryfix - warto?? 28.05.13, 16:12
            Gość portalu: rafal_holek napisał(a):

> Akurat w przypadku zwykłego Porothermu P+W też byś mógł zrobić test kopa i pust
            > aki by się nie rozwaliły :P
            >
            > Dom w Dryfixie budowała w zeszłym roku moja siostra. Akurat w ich przypadku to
            > się okazało świetnym wyjściem, bo dzień przed wejściem budowlańców na fundament
            > y na budowie obok został przecięty kabel energetyczny, który był naprawiany prz
            > ez ponad tydzień... I w tym czasie nie było na działkach prądu. Dryfix to total
            > nie analogowa forma budowania, bo nie trzeba rozrabiać zaprawy, więc obyło się
            > bez dodatkowych kosztów wynajmu agregatu. A sama budowa na tą zaprawę to łatwiz
            > na - takie większe i cięższe lego! :-)

Z lego to bym tego nie porównywał, ale rzeczywiście przyglądałem się ekipie używającej suchej zaprawy i jestem pod wrażeniem. Gdybym teraz miał budowę na karku to prawdopodobnie postawiłbym na suchą zaprawę, bo tak czy siak tylko ceramika wchodziła w grę. Tyle, że to było parę latek temu i takich możliwości nie było wtedy.
            • Gość: grzybek Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: 176.31.73.* 31.07.13, 13:16
              W kwestii tej technologii polecam tekścik: www.projektoskop.pl/a-0061-murowanie-na-sucho-korzysc-dla-inwestora-i-wykonawcy.html

80 roboczogodzin na postawienie ścian domu o pow. 140 m2. Ciekawe na ile osób rozdzielona praca... :)
    • Gość: klakier91 Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: 176.31.90.* 30.09.13, 15:56
      Ten filmik dość dobrze pokazuje istotę murowania w dryfix. Tylko jedno mnie nurtuje: po co ten koleś tak obłupał tego pustaka na początku?! www.youtube.com/watch?v=-ek80K8medw
      • Gość: pubiks Re: Porotherm Dryfix - warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.13, 22:16
        No zrobił na odczepnego pustaka połówkowego. Pewnie na zewnątrz idzie jeszcze kilkanaście cm docieplenia i gość uznał, że nie ma znaczenia że pustak będzie obłupany :D Błąd - nie tak to powinno wyglądać!
    • mam-sklad.pl Re: Porotherm Dryfix - warto?? 23.08.14, 22:44
      Zobacz na www.porotherm.org. Pozdrawiam
      • pafnucy01 Re: Porotherm Dryfix - warto?? 18.09.14, 13:59
        Odświeżając temat: jestem na etapie budowy domu w technologii Dryfix. Wrażenia mam w 100% pozytywne. Wszystkie zalety o jakich można przeczytać co moim zdaniem prawda. Co do wad - obawiałem się trudnego wykonania, bo sukces zależy od równego położenia pierwszej warstwy. Ale jak się ma porządne narzędzia, to i pierwszą warstwę da się położyć bardzo łatwo. Co do kosztów, moim zdaniem przy murowaniu na mokrą zaprawę koszty są większe, bo trzeba się zaopatrzyć w tony piasku, cement, wodę, pożyczać betoniarkę, potem jeszcze to mieszać i biegać po budowie z taczką. Nie warto moim zdaniem - można osiągnąć równie dobry efekt bez mokrej zaprawy i czekania potem miesiąc aż wyschnie! :) W Dryfix praktycznie 3 dni po skończeniu parteru został zalany wieniec.
    • pafnucy01 Re: Porotherm Dryfix - warto?? 29.10.14, 00:03
      Nośność Porothermu to jest ogromny plus - niezależnie od tego jak wysoki murujesz budynek. Beton komórkowy trzeba wzmacniać - albo prefabrykowanymi materiałami albo prętami zbrojeniowymi zatapianymi w bruzdach w murze. W obu przypadkach szansa na uzyskanie jednolitej ściany bez mostków termicznych jest niewielka... Równie dobrze mógłbym więc napisać, że izolacyjność termiczna bloczków jest więc w takim wypadku ściemą, bo przecież idea jest taka, żeby murować z tego materiału już bez dodatkowego docieplania. Poza tym z ceramiki też można wymurować bardzo cieplą ścianę jednowarstwową - Porotherm T to parametr U na poziomie 0,16. Przy "zwykłym" pustaku i zaprawie Dryfix możesz zejść do ok. 0,23 - i to przy niższym koszcie za m2 niż przy bloczkach betonowych!
      • malczynka Re: Porotherm Dryfix - warto?? 13.11.14, 22:48
        My zdecydowaliśmy się ostatecznie na Porotherm SI - głównie ze względu na lepsze niż przy dryfix parametry izolacji termicznej. Ale widzieliśmy budowę z Dryfix w naszej okolicy i muszę przyznać, że wygląda to imponująco :) W ogóle nie przypomina na to starodawnego murowania zaprawą z betoniarki... :)
    • alekkwiaton Re: Porotherm Dryfix - warto?? 25.11.14, 12:41
      Mam dom murowany samodzielnie z tego systemu! Szczerze? Uważam że to najprostszy sposób budowy jaki został wymyślony. Jedyne co to mieliśmy stres związany z pierwszą warstwą (długo ją układaliśmy), no i trochę za duże zużycie pianki na początku budowy :-) Potem się jakoś poprawiliśmy, ale i tak musieliśmy dokupić bodaj dwie tuby zaprawy. Polecam system szczególnie tym, którzy chcą budować samodzielnie, ale nie chcą się babrać np. z betoniarką!!
    • ag_wojcik Re: Porotherm Dryfix - warto?? 20.12.14, 14:02
      "nośność porothermu jest elementem straconym przy budowie domu jednorodzinnego". Co za bzdura. Ta nośność jest kluczowym argumentem za ceramiką. Betony komórkowe najczęściej trzeba wzmacniać żelbetem, który praktycznie nie ma właściwości termicznych, a do tego ma dużą nasiąkliwość. Żelbet stosuje się nawet w budynkach jednorodzinnych, a przy wielorodzinnych to już musowo. Można więc powiedzieć, że w betonach komórkowych dobra izolacyjność termiczna jest elementem "jakby" traconym :-) Szczególnie to jest widoczne przy ścianach jednowarstwowych, gdzie izolacyjność termiczna jest teoretycznie b. dobra, ale w praktyce mostki termiczne są tak duże, że realne "U" takiej ściany jest dość słabe. W ceramice, budując na cienkie spoiny, mostków termicznych praktycznie nie ma.
    • drogimex Re: Porotherm Dryfix - warto?? 27.04.15, 22:42
      Witam,
      polecam artykuł na stronie zbudujmydom.pl/index.php?page=sciany-bez-docieplen-dryfix w którym opisane zostały parametry pustaków z wełną mineralną oraz zasady ich murowania.
      Obecnie jest to w Polsce jeszcze technologia nowa i niestety najczęściej dużo droższa niż tradycyjny pustak ceramiczny + warstwa ocieplenia ze styropianu.
      Warto jednak rozważyć pustaki z wełną, np. Dryfix czy Thermoziegel jeśli planujemy samodzielnie wykonywać prace murarskie. Murowanie na suchej zaprawie znacznie przyspiesza prace i powoduje dużo mniejsze zabrudzenie, co będzie mieć znaczenie dla mniej doświadczonych murarzy.
      Pozdrawiam
    • krzysztof_moska Re: Porotherm Dryfix - warto?? 17.06.15, 20:17
      Ja uważam, że warto. Czas budowy się skraca - fakt. Zużywa się mniej mediów i materiałów - fakt. Oszczędza się pieniądze - fakt. jest wiele innych zalet. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to bardzo dobra ekipa murarzy. Nie każdy potrafi na dryfix murować, a precyzja łączenia jest istotna.
      • erzecznikknauftherm Re: Porotherm Dryfix - warto?? 30.06.15, 11:58
        Zaletą ściany 1 warstwowej jest szybkość murowania (wymagana bardzo duża znajomość sztuki). Wystarczy, że połaczenia między pustakami będą źle wykonane i cały efekt energetycznych poszedł na marne. Zastosowanie dodatkowej warstwy izolacji, pozwala na skorygowanie błędów budowlanych i osiągnięcie bardzo dobrych parametrów energetycznych budynku. Dlatego też rekomenduję ściany 2 warstwowe z ociepleniem styropianem Knauf Therm.
    • piatello Re: Porotherm Dryfix - warto?? 24.05.17, 15:19
      Minusem jest cena. Ale jak kogoś stać to droga wolna - to jeden z najlepszych systemów do murowania ceramiki na rynku :)
    • contortion Re: Porotherm Dryfix - warto?? 27.06.17, 11:07
      Doskonały system, szczególnie w połączeniu z przegrodą typu Porotherm T (pustak ceramiczny z wypełnieniem z wełny mineralnej). Jeżeli tylko uda się znaleźć ten materiał w dobrej cenie - na pewno warto!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka