Dodaj do ulubionych

Z jakiego materiału budować dom?

IP: 83.238.160.* 20.04.06, 11:12
Stoję przed dylematem, muszę się zdecydować z jakiego materiału ma być
zbudowany dom aby to architekt uwzględnił w projekcie. Część znajomych mówi
ytong , inni poroterm jeszcze inni beton komórkowy. O ytongu przeczytałam że
jest miękki i można piłą odciąć kawał domu , o porotemie że promieniuje… ,
koszmar nie mam pojęcia.
Chciała bym aby dom w tym roku był wybudowany do stanu surowego otwartego
(takiego z dachem z dachówki bez okien ), tak przezimował a na wiosnę dalsza
część.
Czy tak można i z czego powinnam go wybudować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Norbert Re: Z jakiego materiału budować dom? IP: *.stargard.pl / *.stargard.pl 20.04.06, 18:11
      Wiesz co jestem w podobnej sytuacji ale zdecydowałem już na poroterm 24 + dwie warstwy styropiany 2 * 5 cm jeden pionowo jeden poziomo, zdecydowałem na poroterm bo jest bardzo trwały nie trzeba tak jak w betonie komórkowym jakieś dodatkowe wzmocnienia dawać oraz pilnować ekipy jak przy ytongu gdzie łączenie poszczególnych elementów powinno być bardzo dokładne, biorąc pod uwagę że nie będę stał przy murarzach i patrzył im na ręce przez cały czas a wiadomo że murowanie ścian nikt z linijką nie będzie mierzyl tylko "niech sie mury pną do góry i to szybko...." wolę żeby robili z porotermu który dodatkowo od ytongu jest znacznie tańszy dwie warstwy styropianu pozwolą uniknąć również ew. niedokładniści i poprzez to mostków termicznych... przynajmniej tak mi sie wydaje pozdrawiam. nzi@op.pl
      • andrzej.sawa Re: Z jakiego materiału budować dom? 20.04.06, 18:15
        Nieważne czy jeden pionowo,a drugi poziomo.Chodzi o to,żeby na zakładkę.
    • beton44 najlepiej z tego 20.04.06, 21:19
      www.radbet.com.pl/oferta.html

materiał sprawdzony, miły w projektowaniu i układaniu przez niskowykwalifikowane
      ekipy/czyli większość - ciężko tu coś sknocić...

na pewno mu nie zaszkodzi zimowanie, nawet jeśli nie będzie dachu :-)
      • Gość: bob Re: najlepiej z tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:46
        Po co murować jednocześnie naprawiając?
        Można murować ściany jednowarstwowe, co jest o wiele szybsze i tańsze
        (robocizna).
        • Gość: ? czy chodzi Ci o takie ściany jednowarstwowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 22:17
          forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63277&highlight=ytong+szpary

Nie ma to jak jednowarstowy Ytong :-) układany przez boba budowniczego
          • Gość: zagubiona Re: czy chodzi Ci o takie ściany jednowarstwowe? IP: 83.238.160.* 21.04.06, 11:31
            A czy poroterm nie jest szkodliwy?
            Słyszałam że jest to glina + chemia?
            • behavior Re: czy chodzi Ci o takie ściany jednowarstwowe? 21.04.06, 12:52
              witam
              POROTHERM faktycznie ma wiekszą promieniątwórczość i to jest fakt, ale jest trwalszy i tańszy np. od Ytongu. Ja bede budowac z Ytong! i zgadzam sie z poprzedniekiem na temat bobów budowniczych!!! aby budować z tego materiału należy mieć fachowca! możliwość popełnienia błędów jest tu bardzo duża! ale to wdzięczny materiał budowlany i dom szybko się stawia :) co do namakania Ytong to niektórzy piszą brednie - nasiąka, ale nie można go porównywac z siporeksem! - troche się naczytałem już tu na formu o Ytongu i teksty "ekipy" bodajże z wawy mnie rozwalały. weźcie sobie Silke - ta to dopiero chłonie wode, ale dobra jest na domy przy drogach o sporym narężeniu ruchu - ma b. dobre właściwoście wyciszające i tłumiące chałas - to jest fakt! no i może jeszcze kilka słów o betonie komórkowym - NIE polecam :)!
              pozdro!
              • andrzej.sawa Re: czy chodzi Ci o takie ściany jednowarstwowe? 21.04.06, 13:23
                Ważną rzecz napisałeś.Ścianę buduje się z materiału i wykonawcy.Dlatego jeżeli
                nie masz gwarancji dobrego wykonawcy,lub jeżeli chcesz sam budować,a nie masz
                wielkiej wprawy,to buduj z tańszych materiałow,technologią umożliwiającą
                maskowanie felerów.Dlatego w tych wypadkach jestem zwolennikiem 2 lub 3 warstw.1
                warstwę trzeba budować z porządnego materiału i bardzo porządnie,bo w przeciwnym
                wypadku musisz dołożyć warstwę izolującą i koszty skoczą.
    • behavior a kto mi powie...? 24.04.06, 10:55
      dlaczego na ścianę 1-warstwową nie można kłaść desek?
      czy mam w takim przypadku położyc warstwe styropianu...? - kurcze....
      a może jest mniej kosztowne rozwiązanie... hm?
      • andrzej.sawa Re: a kto mi powie...? 24.04.06, 10:59
        O jakich deskach piszesz?
        • behavior Re: a kto mi powie...? 24.04.06, 11:09
          sam jeszcze nie wiem. na szczytach chce deski - jeszcze się nie orientuje co to dokładnie ma byś wiec nie bede pisał bzdur :) ale wyczytałem że ten rodzaj elewacji stosuję się tylko na ścianach 2-warstwowych.
          • andrzej.sawa Re: a kto mi powie...? 24.04.06, 12:04
            Ciekawa historia.Mam prośbę.Napisz na priv jak będą konkrety.Powiem szczerze,że
            narazie nie widzę powodu do takich ograniczeń,ale świat jest wielki i może o
            czymś nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka