Dodaj do ulubionych

Profile elewacyjne

28.06.06, 08:51
Szlag mnie trafia jak widzę łyse ściany,tzn. okna bez w płaskiej ścianie.
Dlaczego tak jest.Przecież to nie jest takie drogie,a elewacja znacznie
ciekawsza.Oczywiście nie twierdzę,że zawsze należy je stosować,ale napewno
częściej.
Obserwuj wątek
    • Gość: menda Re: Profile elewacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:16
      Inwestorzy traktują sztukaterie jak niepotrzebny wydatek a architekci, z
      reguły, mają blade pojęcie w temacie, niestety.
    • Gość: menda Re: Profile elewacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:40
      W swojej praktyce zauważyłem, że większość architektów chciałaby coś urozmaicić
      ale nie bardzo wiedzą jak się do tego zabrać - brak wiedzy, doświadczenia czy
      wyobraźni? Stawiam na to ostatnie - niejednokrotnie mówię do nich: - Wymyśl,
      rusz fałdką w mózgu a ja to wykonam. Z reguły kończy się na tym, że zdają się
      na wiedzę i doświadczenie sztukatora - jezeli wogóle się zdecydują.
      • andrzej.sawa Re: Profile elewacyjne 28.06.06, 09:51
        W tej sprawie to mam ofertę producentów,chodzi mi o Wasze uwagi,a głównie o
        zwrócenie uwagi inwestorów i architektów na ten temat.Przecież mb.takiej listwy
        to nie tak drogo - 25-40 zł /oczywiście bywają droższe,ale rzucam cenę
        orientacyjną.A więc na okno wypada ok.250 zł.
        • Gość: menda Re: Profile elewacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 21:27
          Jak już pisałem wcześniej - architektom brakuje wyobraźni. Tylko nielicznych
          stać na inwencję, reszta bazuje na gotowcach - ich wiedza w tym zkresie jest
          cieniutka, nikt ich tego nie uczy a sami są zbyt leniwi. Dla developera temat
          nie istnieje - tanio zrobić, drogo sprzedać.
          Kiedyś nad ostatecznym "rysunkiem" elewacji pracowała armia rzemieślników-
          artystów (kamieniarze, sztukatorzy, kowale, snycerze). Dysponowali - w stosunku
          do czasów dzisiejszych - prymitywnymi technologiami, taki sztukator musiał
          wykonać własnoręcznie model detalu (czasami potęznych rozmiarów), wykonać formę
          klinową składającą się czasami z kilkdziesięciu elementów (mój rekord to 86
          klinów) i odlać od kilku do kilkudziesięciu gotowych elementów...
          Dzisiaj architekt boi się, że popadnie w kiczowatość - słowo sztukateria budzi
          w podświadomości ludzkiej skojarzenia nie zawsze pozytywne (zbędny przepych,
          kicz). Z drugiej strony, zdecydowana większość nie potrafiłaby zmierzyć się z
          tematem - wyjatki potwierdzają regułę. Na swoim podwórku, we Wrocławiu, na
          palcach jednej ręki policzyłbym takich, którzy "dają radę"
          • andrzej.sawa Re: Profile elewacyjne 28.06.06, 21:38
            No ale teraz parę osób może przeczytać i dowiedzieć się,że coś takiego jest.
    • Gość: menda Re: Profile elewacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 22:48
      Elewacja sprzed kilku lat - pełna rekonstrukcja wszystkich elementów wystroju
      (elewacja w żółtym kolorze):
      www.wroclaw.hydral.com.pl/002198,foto.html
      Moja ostatnia, jeszcze świeża robótka we Wrocławiu-
      Przed:
      www.wroclaw.hydral.com.pl/81763,foto.html
      ...i po:
      www.wroclaw.hydral.com.pl/86799,foto.html
      www.wroclaw.hydral.com.pl/88541,foto.html
      Wszystkie zauważalne zmiany to sztukateria gipsowa (ekrany, woluty) i sztuczny
      kamień (gzymsy, parapety, półkolumny II-go i III-go piętra, łuki zwieńczające
      okien I-go piętra, fragmenty okładziny - uzupełnienia na "nowych" filarach)
      Przepraszam za prywatę ;)
      • andrzej.sawa Re: Profile elewacyjne 28.06.06, 23:43
        To trzeba pokazywać.Łyse,gładkie ściany to często zmora naszych miast.
    • Gość: :) Re: Profile elewacyjne IP: *.grybow.net.pl 24.04.13, 10:49
      Też nie podobają mi się puste bryły budynków, mieszkam w małym miasteczku w którym jest dużo starych kamienic, te odrestaurowane wyglądają prześlicznie i są ozdobą miasta. Te wszystkie elementy ozdobne cieszą oko i ożywiają całą elewacje. Symetryczne bonie w narożach ścian, ozdobne listwy wokółokienne, gzymsy pośrednie rozdzielające kondygnacje, kroksztyny pod dachem i wiele wiele innych. Mnie osobiście nie stać na sztukaterie z gipsu, jednak ściany mojego domku nie są "łyse". Każdy pozwala sobie na to co może i jak dla mnie idealnym rozwiązaniem była sztukateria styropianowa :) Znalazłam rzetelnego polskiego producenta - firmę Decostyr - i ozdobiłam sobie cały dom tak jak planowałam :) koszt niewielki, efekt wspaniały, montaż prosty (skoro mój mąż sam sobie z nim poradził ;)). Więc dołączam się do głosów: sztukateria wiele nie kosztuje a zmienia zupełnie wygląd budynków! Warto w coś takiego zainwestować, bo ceniąc piękno i estetykę pomagamy zdobić całą okolicę :)
    • morust80 Re: Profile elewacyjne 13.05.14, 16:57
      Zgadza się, budynki z boniowaniem wyglądają o niebo lepiej. Właściciele budynków nie zdają sobie sprawy, że w ten sposób mogą ładnie podwyższyć wartość budynku - a myślę, że czynnik finansowy do wielu by przemówił. Sam w zeszłym roku za namową kuzyna budowlańca kupiłem listwy elewacyjne, bodajże od Bellaplast www.bellaplast.com.pl/profile-do-systemow-ocieple.html i dziś mogę się pochwalić elewacją miłą dla oka. Sąsiad poszedł inna drogą, kupił jakieś formy z Allegro i teraz ozdabia elewację kolorowymi kafelkami własnej roboty. Również wygląda to bardzo dobrze.
      • Gość: Arnie Re: Profile elewacyjne IP: *.dynamic.mm.pl 05.06.14, 17:58
        Wykonawcy nie chcę babrać się w sztukaterię bo to dla nich po prostu czysta strata czasu,ale i pieniędzy
        Daje przykład. Zrobić dobrze kilka okien na elewacji to powiedzmy dniówka.
        Za dniówkę są w stanie w całości ocieplić taką elewację, dlatego unikają, że tak powiem babrania się ze sztukaterią.
        Jeśli ktoś by szukał namiarów na fajną firmę, która zajmuje się sztukaterią to polecam firmę ART-Future z Chrzanowa, ul. Orzechowa 2 608 366 380
        • Gość: andrzej Re: Profile elewacyjne IP: *.syriusz.net.pl 15.07.14, 13:59
          Ja polecam Styro Styl - szybko solidnie dokładnie i przystępnie cenowo
          • hubekprec Re: Profile elewacyjne 07.08.14, 10:26
            u, o tej firmie jeszcze nie slyszalem. Ale na ta, u ktorej zamawialem w ogole nie moge narzekac. Bardzo szybko zrealizowali cala transakcje. Ludzie, ktorzy non stop sa do twojej dyspozycji. Cos w trakcie juz jak przywiezli nie wiedzialem, wszystko wytlumaczyli. Najlepiej jak spec cos doradzi, podpowie. Nikt lepiej tego nei zrobi. Ja zamawialem w PerfectStyr. Spokojnie ewentualnie na przyszlosc moge Ci to polecic, bo ja gdzie indziej bym nie bral.
            • jejdi Re: Profile elewacyjne 11.08.14, 10:40
              Kolego, wiesz jaki ja mialem kiedys problem z inna firma kiedy chcialem uzyskac podstawowe info odnosnie sztukaterii? jakbym zadzwonil tam za kare. Z pewnoscia rozmawialem z pracownikiem, a nie z wlascicielem, bo wlasciciel nigdy by na cos takiego nie pozwolil. To co piszesz o PerfectStyr, daje do zrozumienia ze sa na rynku porzadne firmy. I bardzo dobrze, bo sztukateria to co raz to chetniej brany pod uwage element wystroju.
      • naszstyl Re: Profile elewacyjne 23.10.14, 13:59
        Akurat boni od bella plast nie polecam, słyszałam o nich nienajlepsze opinie... Podobno w przypadku reklamacji umywają ręce. Zresztą podobnych opinii więcej znalazłam w necie szukając dobrego producenta. Znalazłam innego - Anmax Profile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka