Dodaj do ulubionych

Co lepsze?

IP: 80.72.38.* 11.08.06, 08:12
Z czego lepiej budowac z Maxa 220 czy U 220? Styropian zwykly czy dalmatynczyk?
Obserwuj wątek
    • ramonka27 Re: Co lepsze? 11.08.06, 12:19
      Odpowiedziałem w drugim poście.
      • Gość: Asia Re: Co lepsze? IP: 80.72.38.* 11.08.06, 14:08
        Bardzo Ci dziekuje, pomogles mi to w koncu zrozumiec. Zastanawialam sie nad
        styropianem 15 cm. Czy myslisz ze to za duzo? A moze masz uprawnienia inspektora
        nadzoru budowlanego, bo bede takiego kogos potrzebowała?
        • Gość: Asia Re: Co lepsze? IP: 80.72.38.* 11.08.06, 14:12
          Jeszcze co do tego tynku, to uwazasz ze trzeba go polozyc zaraz po wybudowaniu
          domku? Czy ten tynk nie popeka jak sie go tak szybko polozy?
        • ramonka27 Re: Co lepsze? 11.08.06, 16:18
          Grubość styropianu zależy od tego jak niski chcesz uzyskać współczynnik
          przenikania ciepła. Obecnie stosowana norma mówi o granicy 0,3 jako górnej
          granicy przenikania ciepła dla ścian w budownictwie mieszkaniowym dla
          pomieszczen ogrzewanych.
          Według obliczeń w tym przypadku wystarczy 12cm. Nie ma potrzeby zastosowania
          15cm, jednakże zastosowanie gr. 15cm nie jest błędem. Dzięki temu uzyskasz
          jeszcze niższy współczynnik przenikania ciepła. W tym przypadku pustak U220
          25cm + ocieplenie styropianem 12 cm daje współczynnik na poziomie 0,28 < 0,3 a
          więc norma jest spełniona. Zastosowanie 15cm styropianu da współczynnik 0,23
          W/(m2*K).
          Pamiętaj, że ciepło ucieka także przez posadzkę, mostki cieplne oraz stropy i
          dach. Wszystko musi być dobrze zaizolowane, aby straty ciepła były jak
          najmniejsze.

Styropian zawsze dajemy na zewnątrz budynku - nigdy nie w środku!!!
          Mówiąc o tynku miałem na mysli tynk zewnetrzny a nie wewnetrzny. Tynki
          wewnetrzne wykonujemy po ustabilizowaniu się osiadania budynku - czyli róznie w
          zależności od rodzaju gruntu i wtedy mamy pewność że nie bedzie pękał.
          Tynk cienkowarstwowy zewnętrzny musi być położony na podbudowie z zaprawy do
          styropianu i zatopionej w niej siatce, co ma służyć jako zbrojenie i zapobiegać
          pęknięciom. Także po założeniu styropianu należu jak najszybciej położyć
          warstwę zabezpieczającą.
          Ale ocieplenie budynku w ścianie dwuwarstwowej stosuje się na samym końcu
          budowy. Najpierw musisz go wybudować i wstawić stolarkę drzwoiwą i okienną.

Co do inspektora nadzoru budowlanego.
          Jest to funkcja powoływana przez inwestora i ma reprezentować jego punkt
          widzenia na budowie. Powoływanie inspektora nadroru w przypadku domku
          jednorodzinnego mija się z celem.
          Wam bedzie potrzebny kierownik budowy, to znaczy taki ktoś, kto bedzie
          prowadził budowę i pilnował poprawności wykonania elementów konstrukcyjnych
          budynku. Musi być to osoba z uprawnieniami budowlanymi do kierowania i
          nadzorowania budowy, musi być także członkiem izby inżynierów budownictwa i
          opłacać składki. Tylko takiej osoby podpisy bedą się liczyły w dzienniku
          budowy. Przypominam także o dzienniku budowy i o jego planowej rejestracji.
          Dokonuje tego KIEROWNIK BUDOWY a nie inwestor!.

Ja jestem projektantem budownictwa ale staram się także o uprawnienia do
          kierowania robotami budowlanymi b.o.

Jeśli mogę pomóc to jeśli tylko będę potrafił to proszę pisać a ja postaram się
          odpowiadać w miarę możliwości. Można także na maila.
          POZDRAWIAM
          • Gość: Asia Re: Co lepsze? IP: 80.72.38.* 11.08.06, 16:26
            Chetnie pisalabym na maila tylko prosze mi go podac, a co do kierownika budowy,
            to bede go potrzebowala dopiero od kwietnia. Uda Ci sie do tego czasu zdobyc
            potrzebne uprawnienia? Podoba mi sie jak mi wszystko szczegolowo tlumaczysz, a
            dla laika takiego jak ja to bardzo cenne informacje.
            • ramonka27 Re: Co lepsze? 11.08.06, 16:44
              Niestety robienie uprawnień to bardziej skomplikowana sprawa niż wyjaśnianie
              konstrukcji i zasad jej tworzenia. Także trwa to znacznie dłużej niż chciałby
              niejeden inżynier budownictwa. Do kwietnia nie zdążę, natomiast służę radami
              dotyczącymi konstrukcji.

• ramonka27 Re: Co lepsze? 11.08.06, 16:46
                Wystarczy że założysz sobie konto tutaj na gazeta.pl i wtedy bedzie możliwy
                kontakt mailowy.
                • pyzula3 Re: Co lepsze? 11.08.06, 17:02
                  wlasnie odkrylam ze mam ta poczte od pol roku i nic o niej nie wiedzialam.
                  Napisalam zreszta do Ciebie maila. Szkoda ze nie zdazysz do kwietnia. A moze
                  masz kogos godnego polecenia kto takie uprawnienia posiada i w miare rozsadnie
                  kosztuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka