Gość: Asia IP: 80.72.38.* 11.08.06, 08:12 Z czego lepiej budowac z Maxa 220 czy U 220? Styropian zwykly czy dalmatynczyk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Co lepsze? IP: 80.72.38.* 11.08.06, 14:08 Bardzo Ci dziekuje, pomogles mi to w koncu zrozumiec. Zastanawialam sie nad styropianem 15 cm. Czy myslisz ze to za duzo? A moze masz uprawnienia inspektora nadzoru budowlanego, bo bede takiego kogos potrzebowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Co lepsze? IP: 80.72.38.* 11.08.06, 14:12 Jeszcze co do tego tynku, to uwazasz ze trzeba go polozyc zaraz po wybudowaniu domku? Czy ten tynk nie popeka jak sie go tak szybko polozy? Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Co lepsze? 11.08.06, 16:18 Grubość styropianu zależy od tego jak niski chcesz uzyskać współczynnik przenikania ciepła. Obecnie stosowana norma mówi o granicy 0,3 jako górnej granicy przenikania ciepła dla ścian w budownictwie mieszkaniowym dla pomieszczen ogrzewanych. Według obliczeń w tym przypadku wystarczy 12cm. Nie ma potrzeby zastosowania 15cm, jednakże zastosowanie gr. 15cm nie jest błędem. Dzięki temu uzyskasz jeszcze niższy współczynnik przenikania ciepła. W tym przypadku pustak U220 25cm + ocieplenie styropianem 12 cm daje współczynnik na poziomie 0,28 < 0,3 a więc norma jest spełniona. Zastosowanie 15cm styropianu da współczynnik 0,23 W/(m2*K). Pamiętaj, że ciepło ucieka także przez posadzkę, mostki cieplne oraz stropy i dach. Wszystko musi być dobrze zaizolowane, aby straty ciepła były jak najmniejsze. Styropian zawsze dajemy na zewnątrz budynku - nigdy nie w środku!!! Mówiąc o tynku miałem na mysli tynk zewnetrzny a nie wewnetrzny. Tynki wewnetrzne wykonujemy po ustabilizowaniu się osiadania budynku - czyli róznie w zależności od rodzaju gruntu i wtedy mamy pewność że nie bedzie pękał. Tynk cienkowarstwowy zewnętrzny musi być położony na podbudowie z zaprawy do styropianu i zatopionej w niej siatce, co ma służyć jako zbrojenie i zapobiegać pęknięciom. Także po założeniu styropianu należu jak najszybciej położyć warstwę zabezpieczającą. Ale ocieplenie budynku w ścianie dwuwarstwowej stosuje się na samym końcu budowy. Najpierw musisz go wybudować i wstawić stolarkę drzwoiwą i okienną. Co do inspektora nadzoru budowlanego. Jest to funkcja powoływana przez inwestora i ma reprezentować jego punkt widzenia na budowie. Powoływanie inspektora nadroru w przypadku domku jednorodzinnego mija się z celem. Wam bedzie potrzebny kierownik budowy, to znaczy taki ktoś, kto bedzie prowadził budowę i pilnował poprawności wykonania elementów konstrukcyjnych budynku. Musi być to osoba z uprawnieniami budowlanymi do kierowania i nadzorowania budowy, musi być także członkiem izby inżynierów budownictwa i opłacać składki. Tylko takiej osoby podpisy bedą się liczyły w dzienniku budowy. Przypominam także o dzienniku budowy i o jego planowej rejestracji. Dokonuje tego KIEROWNIK BUDOWY a nie inwestor!. Ja jestem projektantem budownictwa ale staram się także o uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi b.o. Jeśli mogę pomóc to jeśli tylko będę potrafił to proszę pisać a ja postaram się odpowiadać w miarę możliwości. Można także na maila. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Co lepsze? IP: 80.72.38.* 11.08.06, 16:26 Chetnie pisalabym na maila tylko prosze mi go podac, a co do kierownika budowy, to bede go potrzebowala dopiero od kwietnia. Uda Ci sie do tego czasu zdobyc potrzebne uprawnienia? Podoba mi sie jak mi wszystko szczegolowo tlumaczysz, a dla laika takiego jak ja to bardzo cenne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Co lepsze? 11.08.06, 16:44 Niestety robienie uprawnień to bardziej skomplikowana sprawa niż wyjaśnianie konstrukcji i zasad jej tworzenia. Także trwa to znacznie dłużej niż chciałby niejeden inżynier budownictwa. Do kwietnia nie zdążę, natomiast służę radami dotyczącymi konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Co lepsze? 11.08.06, 16:46 Wystarczy że założysz sobie konto tutaj na gazeta.pl i wtedy bedzie możliwy kontakt mailowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzula3 Re: Co lepsze? 11.08.06, 17:02 wlasnie odkrylam ze mam ta poczte od pol roku i nic o niej nie wiedzialam. Napisalam zreszta do Ciebie maila. Szkoda ze nie zdazysz do kwietnia. A moze masz kogos godnego polecenia kto takie uprawnienia posiada i w miare rozsadnie kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś