Gość: ramzes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 11:41 Witam. Pytanie dotyczy jak sie ja kładzie. Podobno ważne jest wykończenie. Mam ktoś jakiś poradnik link do strony bo ja jakoś nei moge nic wyszukać. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: Folia kubełkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 12:04 www.trelleborg.com.pl/systemy_budowlane/index.php?show=html&pageID=11 www.henwal.pl/?m=folie&a=fundamentowe&id=1 i gooogle "Folia kubełkowa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes Re: Folia kubełkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 12:11 Dzięki za link. Jak to mniej wiecej wygląda to wiem. Dokladniej to interesuje mnie wykończenie. Wyczytałem ze powinno się stosować jakieś listwy wykańczajace. I na ten temat nie moge nic wyszukać. Ale bede jeszcze szukał. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naszstyl Re: Folia kubełkowa 22.10.14, 11:10 Całe szczęście nie ma tu wielkiej filozofii ;-) Jeśli chodzi o wykończenie, to aby nie dostały się pod folię zanieczyszczenia, montuje się listwę do folii fundamentowej. Taśmy nie polecam, bo jest słabsza. Ważne jest, by miała aprobatę techniczną, ponieważ na rynku pojawiło się dużo tego typu listew wyprodukowanych z surowców niewiadomego pochodzenia, które mogą ulegać wyginaniu na murze (tzw banan). Zobacz może tego producenta, on posiada aprobatę na te listwy: www.profilepcv.com/ANMAX%20PROFILE-katalog-listwy_PCV.pdf a na drugiej stronie katalogu pokazany jest fragment listwy i folii, jak ma wyglądać montaż. Ważne jest też to, by po zamontowaniu listwa były przykryta przed działaniem promieni słonecznych (żwirek, ziemia, piasek). Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
drogimex Re: Folia kubełkowa 28.04.15, 22:58 Witam, w przypadku folii kubełkowej najważniejsze jest, aby montować ją kubełkami do wewnątrz powierzchni ściany. W innej sytuacji folia ta starci swój sens, czyli umożliwienie odprowadzenia nadmiaru wilgoci i wody pionowo po ścianie bez jej zalegania przy fundamentach. Należy jednak pamiętać, że folia kubełkowa to wyłącznie dodatek do oddzielnej izolacji przeciwwilgociowej i ewentualnie izolacji termicznej. Folia kubełkowa pozwala na "oddychanie ścian" i zapewnia im lepsze warunki pracy, lecz tylko jeśli wykonamy wcześniej dobrej jakości ww. izolacje standardowe. Ciekawie temat folii kubełkowych jest opisany np. na stronce zbudujmydom.pl/index.php?page=po-co-stosuje-sie-folie-kubelkowa Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś