Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 08:54 Deskowaniw dachu pod dachówkę.Tak czy nie? Doradźcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anna Re: deskowanie dachu IP: *.marketing-house.pl 05.03.07, 10:46 Przeczytaj lutowego Muratora. Jest artykuł na ten temat. Ja zdecydowałam się deskować, ale zamiast zwykłych desek dam płytę OSB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyzula3 Re: deskowanie dachu IP: *.chello.pl 08.03.07, 13:55 mozesz mi powiedziec na ktorej stronie lutowego muratora znajde ten artukul, bo nie moge znalezc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedur Re: deskowanie dachu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 18:20 Musisz sama policzyć:). Koszt desek (lub płyta OSB) + papa podkładowa lub folia na deskowanie. Jeżeli bez deskowania to myślę, że będzie Cię stać np. na folię Dorken Delta MAXX na którą dostaniesz gwarancję (chyba 15 lat), ze jeżeli się rozpoadnie to Dorken pokrywa koszt wymiany tej folii + jakaś gratyfikacja finansowa (spróbuj znaleźć dokładnie na ich stronie albo telefon do przedstawiciela). Generalnie płyta OSB ok. 20 kilku złotych do tego papa lub folia - powiedzmy 5 -8 zł/m albo podany MAXX za ok. 12-15 zł. Sądzę, że przy tej folii wyjdzie taniej ok. 10 zł/m * powierzchnia dachu - sama zobacz. Dla mnie deskowanie bez sensu. Z moich informacji wynika, że deskowanie i papę robi się wtedy, jeżeli samo pokrycie dachówką będzie robione po zimie i trzeba budynek zabezpieczyć przed opadami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: deskowanie dachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 22:32 > Deskowaniw dachu pod dachówkę A jak masz w projekcie? Czy więźba dachowa wytrzyma dodatkowy ciężar. Naruszenie konstrukcji, przez wprowadzenie zmian jest istotną zmianą w projekcie i bez wcześniej naniesienia poprawki (w tym wypadku dochodzą obliczenia konstrukcyjne), podpada pod samowolę budowlaną. Odpowiedz Link Zgłoś
barometr1 Re: deskowanie dachu 08.03.07, 04:22 nie ma takiej potrzeby aby deskować dach pod dachówkę to jakieś nieporozumienie .tak budowano w 19 wieku i do niedawna. ważne aby pna krokwy położyć folię paroprzepuszczalną.derken to nie najlepszy pomysł na folię paroprzepuszczalną .firma isover do 2003 roku brała folię od derkena i wycofała się z tej współpracy bo robili buble. to i tak zresztą była folia paroprzepuszczlna dużo lepsza od każdego rodzimego szajsu za 2 zł mb. na rynku jest najlepsza obecnie folia paroprzepuszczalna na świecie koncernu du point pod nazwą oryginalną tyvek ale w zależności od gramatury i wytrzymałości ma ceny od 7 zł w zwyż. folię pprzep kładziemy na krokwy ,na to dajemy kontrłaty /wzdłuż krokwy /, a na to łaty w rozstawie pod dachówkę.nie dajcie się namówić na inne wykonanie i podpuszczać niedoukom Odpowiedz Link Zgłoś
suchanski Re: deskowanie dachu 08.03.07, 08:22 no właśnie ,,, ja bym deskowal lepsza izolacja i akustuka dachu dodatkowo wzmocnienie. poczytaj na www.e-dach.pl/wiezba_dachowa.php wiele wyjaśnień pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec I tak i nie :) to zależy.... 10.03.07, 13:53 od kostrukcji dachu. Jesli nachylenie połaci jest poniżej 12 stopni zaleca się wykonanie deskowania dla zapewnienia wodoszczelności. sprawdź zalecenia choćby RuppCeramiki czy Robena. W zależności od nachylenia określone sa szczególne warunki wykonania konstrukcji. Jesli nachylenie połaci jest powyżej tej minimalnej wartości (okreslonej dla każdego modelu) to deskowanie nie ma uzasadnienia konstrukcyjnego. Argumenty akustykopochodne sa słabe. pozdrawiam Żaholec pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barometr1 Re: deskowanie dachu 12.03.07, 23:42 hej konstruktorzy / zaholec i suchanski / jeśli wiecie o czym tu rozmawiamy to na wszelki przypadek przypomnę - o kładzeniu dachówki . nie jest to blachodachówka ani nic podobnego co koło dachówki stało. dachów pod dachówkę nie projektuję się o małych spadkach zaś sama dachówka tak tłumi hałas że na pewno o żadnej akustyce nie ma mowy pełny ukłon dla panów Odpowiedz Link Zgłoś