Dodaj do ulubionych

Z czego budowac??

18.05.07, 08:29
Czy moglby mi ktos poradzic (ewentualnie odeslac do artykułów na ten temat)
jakie sa zalety i wady różnych materiałów budowlanych? Zastanawiam sie nad
wyborem, ale kompletnie nie wiem co wybrac: pustaki MAX, pustaki
gazobetonowe, porotherm, cegly, czy moze jeszcze cos innego...
Oprocz wad i zalet ciekawi mnie, cena tych materialow.
Jesliby ktos mogl mi pomoc bede bardzo wdzieczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: pyton Re: Z czego budowac?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:11
      braat1 napisał:
      Z czego budowac??

Z tego, co jest w projekcie.
      • Gość: braat1 Re: Z czego budowac?? IP: *.centertel.pl 18.05.07, 09:17
        Projektant zostawil pewna dowolnosc. Zalecil porotherm, ale jesli chce to moge
        zmienic.
        • Gość: pyton Re: Z czego budowac?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:23
          Ty nie możesz tego zmienić. Nie może tego zrobić też nawet kierownik budowy.
          Może to zrobić tylko i wyłącznie projektant .... I musi on to wówczas uzględnić
          w projekcie - nanieść w nim odpowiednie zmiany.
          Nie można budować z innych materiałów niż jest to przewidziane w projekcie,
          ponieważ nie jest to wówczas nic innego, jak zwykła samowola budowlana, ze
          wszystkimi tego ( b.poważnymi ) konsekwencjami.
          • Gość: pyton Re: Z czego budowac?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:35
            Prawo budowlane :
            Art. 36a.
            ust. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych
            warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o
            zmianie pozwolenia na budowę.
            (...)
            ust. 5.
            Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych
            warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia
            na budowę i jest dopuszczalne (...)

ust. 6. PROJEKTANT dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest
            obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i
            opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Art. 50.
            1. W przypadkach innych niż określone w art. 48 ust. 1 lub w art. 49b ust. 1
            właściwy organ wstrzymuje postanowieniem prowadzenie robót budowlanych
            wykonywanych:
            2) w sposób mogący spowodować zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia...
            4) w sposób istotnie odbiegający od ustaleń i warunków określonych w pozwoleniu
            na budowę...

3. W postanowieniu o wstrzymaniu robót budowlanych można nałożyć obowiązek
            przedstawienia, w terminie 30 dni od dnia doręczenia postanowienia,
            inwentaryzacji wykonanych robót budowlanych lub odpowiednich ocen technicznych
            bądź ekspertyz.

Art. 50a.
            Właściwy organ w przypadku wykonywania robót budowlanych – pomimo wstrzymania
            ich wykonywania postanowieniem:
            1) o którym mowa w art. 48 ust. 2 oraz w art. 49b ust. 2 – nakazuje, w drodze
            decyzji, rozbiórkę obiektu budowlanego lub jego części;
            2) o którym mowa w art. 50 ust. 1 – nakazuje, w drodze decyzji, rozbiórkę części
            obiektu budowlanego wykonanego po doręczeniu postanowienia albo doprowadzenie
            obiektu budowlanego do stanu poprzedniego.

Art. 51
            3) w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego
            lub innych warunków pozwolenia na budowę – nakłada, określając termin
            wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego
            zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych
            robót budowlanych oraz – w razie potrzeby – wykonania określonych
            czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót
            budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu
            budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian.

Art. 52.
            Inwestor, właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany na swój
            koszt dokonać czynności nakazanych w decyzji, o której mowa w art. 48, art. 49b,
            art. 50a oraz art. 51.

Art. 57.
            2. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu
            lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót,
            do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków
            wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi
            zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku
            oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powinno być potwierdzone
            przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony

Rozdział 9

Przepisy karne

Art. 90. Kto, w przypadkach określonych w art. 48, art. 49b, art. 50 ust. 1 pkt
            1 lub art. 50 ust. 1 pkt 2, wykonuje roboty budowlane, podlega grzywnie, karze
            ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 91. 1. Kto:
            1) udaremnia określone ustawą czynności właściwych organów,
            2) (...)
            podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

• Gość: braat1 Re: Z czego budowac?? IP: *.centertel.pl 18.05.07, 09:56
              Moze zle sie wyrazilem. Mam pozwolenie projektanta na zmiane materialow w
              ramach adaptacji projektu.
              • Gość: mif Re: Z czego budowac?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:04
                > Moze zle sie wyrazilem. Mam pozwolenie projektanta na zmiane materialow

Masz zgodę projektanta na wszystko (no, prawie), bo on za nic nie odpowiada :)
                • andrzej.sawa Re: Z czego budowac?? 18.05.07, 11:10
                  Problem w tym z czego budować,a nie w papierku.Na odpowiednim etapie można
                  projekt przerobić.
                  A pytacz pyta właśnie z czego.
                  • Gość: pyton Re: Z czego budowac?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:31
                    Ten papierek ( "projekt" ) służy do budowy, a nie np. pomysłowość i inwencja
                    inwestora, albo ...itd.
                    Odpowiednim etapem m.in. do wyboru materiałów jest etap projektowania, a nie
                    inny, późniejszy etap.
                    Chyba, że cały "projekt" ( tzn.gotowiec ) jest do d... i inwestor zaczyna się
                    uczyć i bawić w projektowanie...

Wtedy, to już całkiem inna historia :).
    • Gość: braat1 Re: Z czego budowac?? IP: *.chello.pl 19.05.07, 11:15
      Czy jest szansa, ze ktos sie wypowie merytorycznie w sprawie watku?
      • andrzej.sawa Re: Z czego budowac?? 19.05.07, 11:21
        Cena i prostota wykonania,bo materiały wyrafinowane wymagają starannego wykonania.
      • Gość: BB Re: Z czego budowac?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:08
        Gość portalu: braat1 napisał(a):
        > Czy jest szansa, ze ktos sie wypowie merytorycznie w sprawie watku?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=796&w=62651057&a=62653490
    • Gość: faty Re: Z czego budowac?? IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 22:33
      Co jest dla ciebie priorytetem. Dla mnie były oszczędności na przyszłość i nie budowałem wysokiego domu, tylko piętrowy. I dla mnie najlepszym rozwiązaniem był beton komórkowy. Nie wiem czy da się zbudować dom piętrowy z poddaszem z tego materiału. Chyba masz już jakiś zarys przyszłego domu, jeśli tak, to łatwiej podjąć decyzję.
      • voldek88 Re: Z czego budowac?? 26.07.14, 13:21
        W zasadzie ja jestem skłonny polecać budowę domu z betonu komórkowego, bardzo dobrze izoluje ciepło i jest dość tani. Tylko polecałbym nie beton firmy Ytong a Termalicę, bo nie różnią się od siebie praktycznie niczym, a korzyść w cenie będzie zauważalna pod zamówieniu opiewającym na kilkaset bloczków. Beton komórkowy jest dość elastyczny jeśli chodzi o dostosowanie go do projektu domu, obejmuje zwykle sporo rozmiarów.
        • pafnucy01 Re: Z czego budowac?? 29.07.14, 13:33
          Zapomniałeś dodać, że beton ma koszmarną nośność i wymusza przez to określoną konstrukcję domu (np. w kwestii liczby kondygnacji i konstrukcję stropów). Beton to tak naprawdę opcja dla ludzi, którzy stawiają sobie lekką parterówkę bez użytkowego poddasza. Materiałem, który nadaje się do budowy i parterówek i wyższych budynków jest wspominany już wcześniej Porotherm. Ma rzeczywiście nieco gorszą izolacyjność cieplną od betonu, ale to akurat można spokojnie przykryć warstwą docieplenia. Natomiast ceramika zawsze będzie mieć lepsze właściwości akustyczne, co akurat dla mnie miało duże znaczenie przy wyborze materiału do budowy domu. Beton odrzuciłem, bo odstraszyła mnie nośność na poziomie 2 Mpa. Porotherm ma 15...
    • 0tomcio Re: Z czego budowac?? 05.08.14, 09:47
      A jak radzicie sobie z problemem wywozu odpadów budowlanych?
    • mar_ekm Re: Z czego budowac?? 05.08.14, 11:46
      Ceny i materiały możesz znaleźć tutaj materiały budowlane. Znajdź odpowiedni dla siebie materiał i skontaktuj się z firmą w sprawie ceny materiału lub odwiedź stronę i zobacz cennik. Możesz znaleźć materiały tańsze i te droższe, wiadomo czym droższy materiał tym lepsza jakość. Jeśli wolisz tańsze materiały budowlane to musisz liczyć się z kiepską jakością materiału.

Pozdrawiam,
      Marek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka