Gość: mikap Re: kominy - jak wykończyć IP: 217.153.160.* 23.10.07, 15:05 za szybko wcisnęłam enter :) Mam pytanie dotyczce wykończenia kominów. Zastanawiamy się nad plytką lub pelną ceglą klinkierową. Wiem, ze pelna cegla jest na pewno lepsza, ale problem polega na tym, że mamy jeden duży komin i jak go jeszcze oblożymy ceglą to będzie przeolbrzymi. Dlatego bierzemy pod uwagę plytkę z dobrym klejem. Slyszałam wiele złych opinii dotyczących twalości takiego sposobu wykańczania kominów i sama nie wiem co robić. Czy ktoś mieszka w domu z kominem obłożonym plytką klinkierową i jest zadowolony? Proszę o opinie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: królmaciuś Re: kominy - jak wykończyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 21:41 Z tego co wiem, to kominów nie okłada się cegłą klinkierowa ale z tej cegły buduje (oczywiście tylko ten fragment, który wystaje pond dach). Odpowiedz Link Zgłoś
mj.agh Re: kominy - jak wykończyć 04.11.07, 13:51 Dokładnie komin, a dokładniej mówimy o jego części widocznej ponad dachem, buduje się głownie z cegły klinkierowej (raczej już nie stosuje zwykłej cegły i tynków gdyż jest to rozwiązanie nietrwałe). W przypadku kominów prefabrykowanych wykańcza się je okładzinami ceramicznymi, blachą lub gontami bitumicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś