Dodaj do ulubionych

Gładx do wielkiej płyty

17.07.08, 23:12
witam,
kilka pytań związanych ze ścianami w wielkiej płycie (aktualnie farba).
Po pierwsze kolejność prac: zedrzeć starą farbę (na mokro po wodzie z mydłem
(a może samą wodą???), potem unigrunt, gładź, farba???
Po drugie - jaka gładż jest dobra? Czytałem dużo dobrego o CEKOL.
Po trzecie - jaka farba jest dobra (najlepiej by była zmywalna - male dziecko
w domu)

Pozdrawiam,
sisi27
Obserwuj wątek
    • sisi27 wielka plyta - potrzebna rada 21.07.08, 17:06
      witam,
      mamy z mężem niemały problem juz na początku remontu - nie chce schodzić farba
      ze ścian wykonanych z wielkiej płyty. O dziwo nie ma żadnego tynku i nawet po
      kilkukrotnym myciu wodą jest mordęka. Próbowaliśmy wody z mydłem malarskim ale
      niewiele to pomaga - szpachelka i taks bardzo sie ślizga i trzeba użyć bardzo
      dużej siły żeby zedrzeć farbę (nie na kobiece ręce).
      Prosze o rady - może jakaś inna chemia pomoże???
      • Gość: mar Re: wielka plyta - potrzebna rada IP: *.wist.com.pl 21.07.08, 17:30
        Żdziera się tylko słabe,odparzone powłoki malarskie.Woda ma nie tyle ułatwić
        żdzieranie co sprawdzić jak zachowa się warstwa pod wływem wilgoci tak żeby nie
        było niemiłych niespodzianek podczas kolejnych prac.Jeśli sie trzyma kupy to ją
        przemalujcie i zagruntujcie uni gruntem,można już kupić z 8-9 zł 5 kg.Bardzo
        chłonne i pylące podłoża gruntuje się 2 razy -drugie z domieszką wody-wszystko
        pisze na opakowaniu.Do szpachlowania 2 x gładz tynkowa lub gips szpachlowy start
        ,potem finish.Na tym forum znajdziecie wątki o szpachlowaniu
        • sisi27 Re: wielka plyta - potrzebna rada 23.07.08, 10:03
          witam,
          wolimy jednak zedrzec starą farbę. Robimy to praktycznie na sucho, bo ściana
          szybko wysycha nawet po 3-krotnym moczeniu.
          Kupiliśmy na próbe środek do usuwania farb emulsyjnych w Castoramie, ale
          wydajność tego środka jest niska- za puszkę (cena ok 22zł) maksymalnie można
          usunąć.
          Pytanie czym najlpiej zdzierać tą farbę - zastanawiamy się na czymś ostrzejszym
          od szpachelki np. jakis dobry nóż???
          • rzeszow3210 Re: wielka plyta - potrzebna rada 23.07.08, 13:46
            Jeśli postanowiliście zedrzeć tą starą farbę to można szlifierką oscylacyjną z
            papierem ściernym(kurzy się niemiłosiernie),szlifierką z odkurzaczem podobną do
            szlifowania gładzi9droga nie miłosiernie albo ręcznie ostrymi,twardymi
            zdzierakami,podobne do szpachelki wyglądem przypominającej skrobak do
            czyszczenia szyb z farby,tyle że większej
    • sisi27 Unigrunt 30.07.08, 21:46
      witam,
      na opakowaniu Unigrunt pisze żeby bardzo chłonne podłoza gruntowac 2 razu
      (pierwszy raz po wymieszaniu z wodą 1:1).
      Mam ściany z żelbetonu a część z bloczków gipsowych.
      Czy radzicie gruntować je dwukrotnie?
      • Gość: Andrzej Re: Unigrunt IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.08, 01:33
        Gruntować kilkakrotnie-nasze tzw."unigrunty" i tym podobne wytwory powinny
        przejść gruntowną kontrolę jakości-mam doświadczenia zachodnie- powiem krótko
        jeśli po zagruntowaniu /często wielokrotnym/ na ścianie po przetarciu ręką
        pozostaje wyrazny pył gruntować wypada po raz kolejny- az do skutku...
        Zakładam przy tym,ze w tym czasie nie ma robót pylących...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka