Dodaj do ulubionych

zanim kupisz schody RIntal

22.09.08, 10:36
Witam, kupiłem schody modułowe firmy Rintal i to był mój błąd. Fakt, że schody
są ładne i bardzo mi się podobają. Lecz schody to nie tylko wygląd, lecz liczy
się też jakość wykonania. Schody które kupiłem kosztowały około 15 tyś.
złotych, sądziłem, że jeśli wyda się takie pieniądze to można się spodziewać
już czegoś więcej, jednak się przeliczyłem. Stopnice wykonane są z drewna
bukowego, pokryte bardzo słaba warstwą ochronną. Użytkuję te schody zaledwie
dwa miesiące a wyglądają jakby miały 5 lat. Nie mam pojęcia jak korzystać z
tych schodów, gdyż po każdym przejściu tworzą się małe rysy. Próbowałem
reklamować ten produkt, lecz to jedna wielka pomyłka. Firma zrzuca
odpowiedzialność na mnie, tłumacząc się, że są to uszkodzenia mechaniczne
wywołane złym użytkowaniem oraz że pies porysował je swoimi pazurami (którego
nie ma w domu porażka). Reasumując, gdybym miał taką wiedzę jak dzisiaj,
dotyczącą schodów firmy Rintal, nigdy nie zdecydował bym się na ich zakup.
Gdyż teraz muszę wynająć firmę która doprowadzi normalnego stanu
Obserwuj wątek
    • Gość: Stolarnia Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.as.kn.pl 03.10.08, 19:56
      Calkowicie popieram te opinie. Montowalem te schody i na 5 klatek schodowych 3
      mialy bledy projektowe, ze juz nie wspomne o uszkodzeniach mechanicznych z
      jakimi stopnie przyjezdzaja ze stolarni. Zas konstrukcje samonosne wielokrotnie
      wymagaja "dokrecania sruby" co 2-3 miesiace gdyz poprostu cala konstrukcja
      zaczyna skrzypiec i sie "delikatnie" ruszac.
      Co do powlok ochronnych - jezeli chcecie uzytkowac te schody to tylko w
      skarpetkach, jakiekolwiek obuwie spowoduje ze po 2-3 miesiacach schody przestana
      wygladac.
      • Gość: doradca Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 12:24
        Witam wszystkich forumowiczów. Firma Rintal posiada własne ekipy montażowe- więc
        wątpliwe jest, że jakaś "stolarnia" montowała schody tej firmy. Co się tyczy
        powłoki lakierniczej- jeśli byłyby takie problemy z lakierem- nikt przy zdrowych
        zmysłach nie produkował by takiej ilości modeli na cały kraj a potem wysyłał
        ekipę na reklamację i wymianę... A tyczy się to samo "dokręcania" schodów ;)
        Tak naprawdę trwałość schodów zależy potem w większej części od samych
        użytkowników- pomimo, że schody są w całości skręcane -to jest drewno! wymagają
        odpowiedniej wilgotności pomieszczeń -a nie przesuszania... Na powierzchni jest
        powłoka lakieru poliuretanowego -ale to głównie drewno decyduje o twardości.
        Więc zarysowania będą widoczne nawet na najtwardszym lakierze -zwłaszcza na
        ciemnych kolorach.
        Doradca w firmie Rintal. I bynajmniej nie jest to reklama a wyjaśnienie
        przyszłym użytkownikom schodów.
        Pozdrawiam
        • Gość: GOŚĆ Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.09, 10:18
          Tylko że to co "doradca" pisze mija się z prawdą. Firma nie informuje przyszłego
          użytkownika o tym wcześniej. Działa sprawnie do momentu otrzymania pieniędzy- a
          potem to oni już są panami sytuacji. A MOŻE KTOŚ MA POZYTYWNĄ OPINIĘ O TYCH
          SCHODACH I SERWISIE?
      • Gość: domowa Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.proton.net.pl 29.07.09, 21:34
        Ja użytkuję schody Rintal już drugi rok, model: Bitra Gara ciemny
        brąz, nadal są piękne, mocne, bardzo łatwe w konserwacji (woda plus
        pronto).W kolejnym domu też kupię "rintala":)
    • Gość: X [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 19:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Bajo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 19:56
      • Gość: Stolarnia Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.as.kn.pl 07.10.08, 23:36
        Ciekawe, ze oba posty pojawiaja sie z (najprawdopodobniej) tego samego IP: IP:
        *.neoplus.adsl.tpnet.pl, do tego w tak krotkim czasie, jeden po drugim... mialem
        "przyjemnosc" montowac Transforme i o dziwo nie pasowala do klatki schodowej...
        ze juz nie wspomne ze 5 stopni musialem zamontowac lewa strona do gory, bo
        prawa, "nie wygladala".
        Nastepnym razem zanim walniesz posta z komentazem, to sprawdz, czy serwis nie
        sledzi IP nadawcy.
        Jest to zadnym nowum, ze firmy zatrudniaja ludzi do kreowania ich pozytywnego
        wizerunku w sieci i negowania wszelkim nieprzychylnym opiniom.
        Lamerstwo pierwszego rzedu... a co do Araya... to wlasnie te schody obok Knocka
        i Pholi sa najczesciej "luzujacymi" sie konstrukcjami.... (mialem do poprawki
        wlasnie te trzy rodzaje po "czyims" montazu, plus dwa razy "dokrecalem" "swoja
        "Phole"
        • Gość: Bajo Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 16:27
          Słuchaj Stolarnio! Lamerem to ty pewnie jesteś, bo twoje komentarze są
          podejrzane, pewnie pracujesz dla konkurencyjenj firmy i robisz koło d... ja
          tylko wyrażam swoją opinię na temat zakupionych schodów.
          Dlaczego mam pisać że nie jestem zadowolony, żeby się tobie przypodobać ?
          Przystopuj trochę z komentarzami
          • Gość: mgr Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.pai.net.pl 25.02.09, 10:20
            No... ja już chyba się nie zdecyduję na schody
            Rintala. "Wysyp" "pozytywnych" wypowiedzi oraz powtarzające się
            adresy IP sprawiają ,że są mało wiarygodne
    • Gość: zadowolony klient Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 11:08
      Witam, zgadzam się całkowicie z autorami bajo i x, jestem klientką
      firmy Rintal-kupiłam model Aga-jestem bardzo zadowolona z firmy jak
      i z ekipy monterskiej-kolego ze stolarni może i dobrze że ty mi nie
      montowałeś schodów! ja polecam firmę wszystkim moim zanjomym.
      • Gość: kkriss Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 22:51
        Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem schodow tej firmy i teraz to juz
        sam nie wiem co o tym myslec. Stolarnia a jakiej firmy schody
        polecasz?
        • Gość: stary klient Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 21:11
          Wprawdzie pytanie skierowane było do "stolarni", ale podpowiem. Stanowczo schody
          Rintal. Kupiłem 5 lat temu Transformę i do dzisiaj nie mam żadnych problemów.
          Montaż fachowy i szybki. Na moją prośbę dostałem jeszcze trochę bejcy na
          wypadek, gdyby wystąpiły jakieś problemy. Do dzisiaj nie było takiej potrzeby. A
          swoją drogą jestem ciekaw jakim cudem "stolarnia" nie będąc koncesjonowanym
          montażystą firmy Rintal miał do czynienia z montażem tylu różnych modeli schodów.
          ? Coś mi tu brzydko pachnie. Zgadzam się z Bajo i X
          • Gość: klient na schody Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.09, 10:53
            Do STAREGO KLIENTA będę potrzebował schodów i myślę o transformie
            ,napisz ile zapłaciłeś za swoje.
            • utalia Re: zanim kupisz schody RIntal 21.01.09, 11:04
              faktycznie...wszystkie pozytywne opinie sa z tego samego
              IP....zauwazcie. Ja bym sie sadowała z ta firma. z jakiej racji masz
              za swoje pieniadze jeszcze te schody restaurowac? JAk spartaczyli
              robote to niech teraz za to odpowiadaja.
              • Gość: maniek Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 16:42
                Dziwne to jest raczej to , że wszystkie negatywne opinie są z tego samego IP.
                Ale tak naprawdę to co to ma do rzeczy. Ja też długo zastanawiałem się nad
                zakupem schodów - przecież to nie mały wydatek. I przyznam szczerze, że wybrałem
                Rintala model Araya. Mam 4 lata i jakoś nic nie trzeba było dokręcać, nic się
                nie pościerało i jakoś nie skrzypią - czy to nie dziwne? A do togo robią ogromne
                wrażenie na moich gościach. Ale to może dlatego , że stolarnia ich u mnie nie
                montował.
      • Gość: antiqueoak.pl Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 09:36
        Witam, śledzę wypowiedzi uczestniów, wtrącę słowo na ten temat, skoro się zastanawiacie nad kwestią schodów Rintal. Z doświadczenia w zawodzie stolarza i praktyki z montowaniem tych schodów stwierdzam są to schody warte uwagi lecz błedy konstrukcji czy montażu to czynnik jaki sprawia że nie wszystkie typy są bezawaryjne.
        Jakość lakieru jest dobra to ekspluatacja sprawia uszkodzenia a to piasek pod obuwiem czy to pupile nasze pokonujace pięterko.
        Obecnie zajmuje sie działalnością produkcji schodów oczywiscie wiele zawdzięczam Firmie Rintal bo wiedza jaką teraz posiadam daje wiele możliwości. Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych.
        • Gość: zibus Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 20:31
          niestety, własnie czwarty miesiąc walczę z Rintalem o usunięcie usterek
          powstałych podczas montażu schodów. O ile same schody są ładnie wykonane, o tyle
          montujaca je ekipa to porazka. Uszkodzili mi podłogę i po raz kolejny wymieniali
          elementy uszkodzone w czasie montażu. Byli u mnie cztery razy. Ostatni raz
          wczoraj i dzisiaj stwierdziłem że podczas montażu uszkodzili podest (uderzenie
          twardym przedmiotem, które to uszkodzenie zakleili tasma papierowa
          przytrzymujaca listwę maskującą. Dopiero dziś po odklejeniu taśmy zobaczyłem
          uszkodzenie. Gdyby ktos twierdził że jestem z firmy konkurencji podaje adres i
          mogę przesłac zdjęcia z poszczególnych etapów zbigbig@interia.pl
          • Gość: antiqueoak.p Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 17:25
            Przykro czytać o takich sytuacjach mam nadzieje że zakończy się ten cykl nieudanych napraw reklamacyjnych pomyslnie. Sądzę że zdecydowanie winą za popełnione błędy ekipy montazowej, jest pośpiech w trakcie montażu lub brak odpowiedniej wiedzy co i w jakiej kolejności powinno być składane :( Firma wprowadza nowe konstrukcje do sprzedaży lub przyjmuje ekipy bez wczesniejszego szkolenia, a nie wszyscy są stolarzami.
            • marlenka31 Re: zanim kupisz schody RIntal 17.10.20, 14:55
              Witam tez kupilam schody Rintala prosze o maila mam kilka pytan
    • Gość: K.S. Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.chello.pl 09.03.09, 11:44
      Totalna bzdura !
      U mnie się trochę starły, po ponad roku, ale mam dwójkę szlających
      dzieci i psa, przyjechał przedstawiciel z Rintala, dokonał oględzin,
      spisał reklamację, zrobił zdjęcia i...przyjechała ekipa, zamontowali
      mi na czas renowacji stopnie zastępcze. Następnie, oczywiście za
      jakiś czas przyjechali zamontować nowe stopnie.

Nie mam podstaw do narzekania, bo cena za schody na poziomie takich,
      jak u konkurencji, a ładniejsze. No i wiem za co płacę - serwis
      gwarancyjny i pogwarancyjny !

Pozdrawiam
      K.S.
      • Gość: NIka Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.ehion.com 21.03.09, 20:18
        Kupiłam chody Rintala w sierpniu (model Phola 06), fakt troszkę starły się
        narożniki i może troszkę skrzypią, ale chyba dokręcenie śrubek to nie problem.
        Po za tym myślę, że schody są po to, aby ich używać i nie będę się przejmować
        każdą ryską. Nabiorą charakteru:) Ogólnie z ekipy montażowej i obsługi firmy
        jestem bardzo zadowolona.
        • Gość: zainteresowana Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.centertel.pl 26.06.09, 14:10
          To mam wielki problem. Był u mnie ostatnio pan z ekipy montażowej,
          by dokonać pomiaru. Teraz jest promocja na Knock 06, więc na takie
          schody mam się zdecydować. Ale teraz nie wiem sama, co myśleć, bo
          wydatek 15000 zł jest dla mnie nie mały, a jak mam potem mieć
          problemy, to dziękuję za takie rozwiązanie. Może ktoś poda mi inną
          firmę, która ma tak ładne schody?
          • Gość: Brendi Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 16:12
            Ja mam schody z tej firmy: www.artisschody.pl i jestem bardzo
            zadowolona, mają tam taki wzór o jakim piszesz i chyba nawet
            ladniejszy. ja zamówiłam model Alfa i jestem bardzo zadowolona bo
            doradzili i zaprojektowali super układ, montażyści też super
            zamontowali szybko posprzątali po sobie i zabezpieczyli schody. Polecam
            • Gość: gość Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 16:01
              Dobra autoreklama!
              • Gość: Saba Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 16:25
                Cześć,
                rzeczywiście solidna firma,świetna obsługa monterska. Ceny podobne jak u
                konkurencji a naprawdę schody b. ładne, mają co jakiś czas promocje i można
                kupić schody w naprawdę atrakcyjnej cenie. Gwarancja 2 lata.
                Ja jestem zadowolona.Polecam
              • Gość: Brendi Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 17:30
                ja nazwałabym to raczej reklamą i to dla wąskiego grona odbiorców :)a
                ze schodów jestem nadal zadowolona no i bardzo podobają się znajomym.
                • mark-21 Re: zanim kupisz schody RIntal 10.08.09, 15:16
                  Witam ostatnio szukałem schodów do mojego domu.Zainteresowałem się ofertą firmy Rintal.Ogólnie desing ciekawy,ale po dokładnym przyjrzeniu się szczegółom stwierdziłem że jest to produkt bardziej nadający się do marketu.Plastikowe mocowenia i chybotliwa konstrukcja o której Pani z obsługi sklepu stwierdziła żę to uroda schodów ostatecznie odwiodła mnie od zakupu schodów firmy Rintal.
                  • Gość: uklak Re: zanim kupisz schody RIntal IP: 199.89.212.* 19.08.09, 16:50
                    Ale czy jest jakaś rozsądna alternatywa w tym segmencie dla schodów
                    Rintal?
                  • Gość: Dorota Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.chello.pl 30.11.09, 23:23
                    haha taki Pan "Mark-21" zorientowany, jak w angielskiej pisowni -
                    "desing", zamiast DESIGN. Chyba konkurencja się wypowiedziała, bo
                    ja mam schody Rintala już drugie. Pierwsze miałam w mieszkaniu
                    dwupoziomowym, a teraz, od niedawna w nowym domu i jestem bardzo
                    zadowolona, robią duże wrażenie - schody z podświetleniem
                    wmontowanym fabrycznie ( chyba jedyne na rynku, bo długo szukałam ).
                    Ogólnie marka, to marka, a nie jakaś tam mała firemka.
                    Co do montażu, to u mnie super, szybko, skutecznie, czysto, ale
                    wiadomo jak to bywa, to tylko ludzie. Pozdrawiam ekipę :)
            • Gość: x Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 13:55
              artisschody to jest podrobka rintala
              zalozyli firme byli pracownicy rintala i ribia schody

czy lepiej ?
              watpie
              • Gość: Marcin Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 16:11
                Lepiej.
    • 20005a Re: zanim kupisz schody RIntal 30.07.09, 08:31
      Mam schody transforma.Jak na razie sprawdzają się znakomicie.Montaż ,wykonanie,obsługa zlecenia i zakupu - na pięć z plusem.Bardzo solidna,rzetelna i fachowa firma. Schody piękne.Polecam.
      • Gość: Lucek Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.gch.net.pl 10.09.09, 13:46
        witam
        Zakupiłem schody firmy Rintal prawie rok temu. Z tego co pamiętam miały nazwę
        Knok. Muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z tych schodów. Obawiałem się
        że lakier szybko się zniszczy ponieważ mam w domu psiaka, ale schody wyglądają
        bardzo dobrze, lakier jest w bardzo dobrym stanie. Materiały z jakich są
        wykonane te schody już na sam widok wyglądają na dobrej jakości. Jeśli chodzi o
        samą firmę Rintal to przy zakupie nie miałem żadnych problemów. Terminy były w
        porządku, o ile pamiętam umowę podpisałem w październiku 2008 a schody już stały
        u mnie na początku listopada. Panowie którzy przyjechali je zamontować uwinęli
        się w kilka godzin. Może inni mieli mniej szczęścia co ja jeśli chodzi o
        współpracę z tą firmą rintal , ja nie mogę powiedzieć złego słowa. Fakt schody
        kosztowały mnie ok 9.000 zł ale myślę że warto wydać troszkę więcej pieniędzy a
        mieć solidny produkt.
        • Gość: klient Rintal Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.115.c88.petrotel.pl 24.11.09, 14:19
          Schody, jak schody mogą być, zamówiłam knock 06 w kolorze wenge 12000zł.
          Natomiast uważajcie na poręcze, szczyt kitu. Kawałki walcowanego drewna
          połaczone cienkim metalem,nie potrafią połączyć poręczy na zakrętach, paskudne.
          Lubie rzeczy proste w formie i tak mam urządzony nowy dom (mieszkam od połowy
          września). Wstydze sie tej poręczy, bo jest w stylu nowobogadzkim, którego nie
          znoszę i wogóle nie pasuje do mojego wnętrza. Przy montażu był tylko mąż, on bał
          sie tylko balustrady z tralkami, a nie zwrócił uwagi na paskudnie wykończoną
          poręcz. Nie wiem co zrobić, nie mogę patrzec na ten kicz.Jesli chodzi o jakość,
          drewno jest rzeczywiście bardzo miękkie.Lekkie puknięcie np.odkurzaczem powoduje
          odprysk, przeciez takie zdarzenia są w domu nieuniknione. Uważam,ze mozna
          reklamować, jeśli nie uznają iść do sądu, na pewno się wygra.
    • Gość: kasia Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 22:47
      Moje schody kosztowały 20 tys. zł. Również wydawało mis ię, że będą
      dobrej jakości. Cóż za błąd! Użytkuję je rok i są w stanie
      opłakanym. Powłoka lakiernicza bardzo szybko się ściera, widoczne są
      liczne zadrapania (rysują się nawet od zwykłego stuknięcia
      łyżeczką). Mojemu dzieciakowi kapnęły na schody bańki mydlane i po
      tych bańkach zostały plamy, które niczym się nie chcą zmyć.
      Katastrofa. oczywiście, reklamacji nie przyjęto, bo wg firmy źle
      użytkuję schody... Odwołuję się od decyzji firmy, bo wiem, że nie
      mam sobie w zakresie użytkowania nic do zarzucenia. W każdym razie
      takie schody to g... interes.
      • Gość: Adam P Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 16:46
        czytam i czytam
        ludzie drewno to tylko drewno
        to sa schody wewnetrze gdzie chodzi sie boso lub w pantoflach
        a jak wdze wiele osob chodzi w butach prosto z dworu a potem płacz i wina firmy
        (pracowałem w rintalu )
        jesli chcecie miec schody na dluzej wylejcie beton polozcie plytki i tyle.
        to jest drewno o ktore trzeba dbac . bardziej niz o podloge bo tam jest politura
        3 lata obslugiwałem reklamacje i to co widzialem przechodzi ludzkie mozliwoci.
        Pani przymnie w butach na obcosia wchodzi na schody bukowe i mowi ze je sie
        dziurki robią - beda sie robic
        sa klienci ktorzy po 5-8 latach skladaja reklamacje ze im sie lakier wytarł .--
        hmmmm jak w aucie wyblaknie to tez skaldacie reklamacje ?

Rintal miesiecznie sprzedaje okolo 60 -100 kpl schodów"MIESIECZNIE"
        na forum zlych opini jest ze 20 przez kilka lat
        wiekszosc sa to opinie konkurencji (to samo IP)
        czesc jest zasadna
        wiele reklamacji jest uwzglednianych . ale jesli ktos zle uzytkuje schody (
        glownie chodzenie w butach , dzieci rzucajace zabawkami , psy ,koty )
        • Gość: Adam Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.02.10, 15:54
          wiele slyszalem o schodach RINTAL,ale nie polecam nikomu firmy DAR-SAV ze Tczewa
          takze producent schodow.Kombinatorzy i oszusci,wlasciciel Dariusz Kreft dla
          potrzeb sadowych i komorniczych zamknal sie kilkakrotnie w zakladach
          psychiatrycznych i wykombinowal sobie rente na glowe.Za jego cwaniactwo placa
          wszyscy podatnicy.Taka firma nie jest godna polecania klientom.
        • kate-71 Re: zanim kupisz schody RIntal 06.11.10, 23:27
          Gość portalu: Adam P napisał(a):

> czytam i czytam
          > ludzie drewno to tylko drewno
          > to sa schody wewnetrze gdzie chodzi sie boso lub w pantoflach
          > a jak wdze wiele osob chodzi w butach prosto z dworu a potem płacz i wina firmy
          >

> 3 lata obslugiwałem reklamacje i to co widzialem przechodzi ludzkie mozliwoci.
          > Pani przymnie w butach na obcosia wchodzi na schody bukowe i mowi ze je sie
          > dziurki robią - beda sie robic

> wiele reklamacji jest uwzglednianych . ale jesli ktos zle uzytkuje schody (
          > glownie chodzenie w butach , dzieci rzucajace zabawkami , psy ,koty )

niestety nie zgadzam się z tym, nie mam małych dzieci, nie chodzę po schodach rintala w butach a nawet w kapciach, a rysy są koszmarne, pierwsze powstały w klika dni po montażu. To nie jest ten Rintal sprzed lat, niestety. Powiem więcej - poczułam się na tyle zlekceważona przez firmę Rintal, że zrezygnowałam ze sprzedaży jej wyrobów, róbcie tak dalej, a nikt nie bedzie tego sprzedawał... Nie ma przecież sensu sprzedawać schodów, po których nie można chodzić :)
    • Gość: superschody.pl Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.10, 22:11
      Jako wytwórca schodów powiem Wam że Rintal ma przede wszystkim mega wypasiony
      park maszynowy więc dokładność wymiarowa na pewno jest zachowana, zwłaszcza, że
      to schody tzw. modułowe (czytaj: powtarzalne).
      W związku z tym mają o wiele więcej połączeń (i w innych miejscach) niż typowe
      schody od stolarza. A każde łączenie w konstrukcji chciał nie chciał jest
      przegubem i stąd ewentualne luzy powodujące np. lekkie skrzypienie czy jakieś
      małe luzy. Jeśli masz w domu schody modułowe to proponuję podejść do ewentualnej
      konieczności dokręcania śrub (kasowania powstających luzów w konstrukcji) jako
      zwykłej czynności eksploatacyjnej.
      Co do lakierów to też nie wydaje mi się żeby malowali byle szajsem, nikt przy
      zdrowych zmysłach w tej branży sobie na to nie pozwoli.
      A tak z innej beczki to każde wnętrze jest inne i wymiarem i pod względem
      aranżacji i powinno się pod tym właśnie kątem robić schody, tak rodzajem jak
      fasonem. A za 20 tys pln (takie kwoty wymieniacie) to swoją drogą można kupić
      PIĘKNE, GIĘTE SCHODY. Napewno modułowy rintal w żadnej wersji nie ma takiej
      prezencji. I owszem, w tym momencie chwalę swoje.
      • alata4 Re: zanim kupisz schody RIntal 11.08.10, 11:54
        ciekawa dyskusja
        forum.gazeta.pl/forum/w,516,112969958,112969958,Rintal_schody_jak_sie_to_wymawia_.html?t=1281520414004
        • amiksiewicz Re: zanim kupisz schody RIntal 11.08.10, 11:58
          alata4 napisała:

> ciekawa dyskusja
          > forum.gazeta.pl/forum/w,516,112969958,112969958,Rintal_schody_jak_sie_to_wymawia_.html?t=1281520414004

zgadzam sie
          • Gość: agata Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 15:57
            Witam. Nasze schody mamy ponad pol roku, sa w stanie idealnym, zero skrzypienia, wyglad rewelacja, wygodne itp itd... Jestem zadowolona na 100%wiec w tym roku robie drugie do sypialni na poddaszu!!! Rintal z Olsztyna polecam serdecznie. Mila wspolpraca , super montaz!!!Kosztowaly 12500 zl i uwazam ze super...
            • Gość: masakra Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.173.0.209.tesatnet.pl 31.05.11, 20:42
              Z ciekawości przejrzałam opinię bo wątek mnie zainteresował, ale szok jeden gość podszywa się pod różne persony i pacan pisze ciągle z tego samego IP. Porażka, ja bym sobie dała spokój z takimi schodami, jeśli firma tak bardzo broni się podszywając się pod różne osoby i opowieści... masakra
    • Gość: forumowicz [...] IP: *.tktelekom.pl 08.12.11, 10:33
    • Gość: uklak Re: zanim kupisz schody RIntal IP: 198.175.152.* 21.02.12, 15:42
      U mnie schody Rintal montowane były 2 lata temu. Znając wątpliwe opinie wbrew logice zdecydowałem się je zamówić, bo wzornictwo bardzo mi się podobało i akurat wtedy była to jedyna firma z prawdziwego zdarzenia jaką udało mi się znaleźć, oferująca schody zabiegowe w rozsądnej cenie. Reszta to stolarnie, lub firmy oferujące schody do pałaców. Za kwotę ok 13 k zł. otrzymałem to czego chciałem. Jakość wykonania elementów bez zarzutu, powłoka lakiernicza idealna. Kilka osób z branży widziało te schody i byli zachwyceni. Wiedząc, że trwałość nie jest mocną stroną tych schodów biorę to pod uwagę w czasie codziennej eksploatacji (dzieci już nie). Śruby dokręcałem raz. Zastrzeżeń wielkich nie mam. Drewno nie stal do najtwardszych materiałów nie należy, ale mam większe problemy z panelami drewnianymi produkcji nie istniejącej już Stolarki Wołomin, które po 2 latach są już obrazem nędzy i rozpaczy (szczególnie w pokoju dziecka). Ogólnie jestem zadowolony i napewno następnym razem również brał bym pod uwagę Rintala.
    • Gość: m Re: zanim kupisz schody RIntal - ja polecam IP: *.um.tczew.pl 10.07.12, 13:35
      To prawda co o sobie piszą, POLECAM: Schody drewniane firmy Rintal łączą w sobie nowoczesność jak również klasyczny wygląd, który podkreśli charakter każdego domu i mieszkania. Szeroki wybór kolorów i wzorów, które znajdziemy w ofercie pozwoli na dopasowanie produktu do indywidualnych potrzeb i gustu klienta. Oferta obejmuje kompleksową obsługę w zakresie projektowania schodów, aż do ich produkcji.

Proponujemy schody kręcone, jak i klasyczne schody zabiegowe. Firma Rintal wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, proponując im samodzielne projektowanie schodów, które pozwoli na dostosowanie elementów, zgodnie z ich preferencjami.

Funkcjonalność i często niekonwencjonalny wygląd to cechy, którymi wyróżniają się schody naszej produkcji. Dzięki sieci dystrybucji, która obejmuje jedenaście salonów sprzedaży w największych miastach Polski, a także centrali firmy, klienci mogą skorzystać z porad i informacji związanych ze schodami.
    • Gość: Jerzy Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.12, 16:58
      Te schody to jest porażka! Nigdy w życiu nie kupie nic w tej firmie i nie polecam nikomu. Moje schody jak inni forumowicze piszą, mają pół roku a wyglądają jakby miały z 10 lat!!! Reklamacja oczywiście nie uznana, bo jak już się skasuje Klienta ponad 20.000 to najłatwiej go olać !!!
      • gramhan Re: zanim kupisz schody RIntal 28.08.12, 09:11
        Witam rok temu kupiłem schody rintal, wszysko kosztowało mnie 16 tyś w tej chwili rozglądam się za nowymi schodami schody po roku wyglądają masakrycznie porysowane i raz w miesiącu je skręcam gwarancja oczywiście nie uznana . Wezwany serwis przyjechał po 2 miesiącach porobili zdjęcia i że za stan schodów odpowiadam ja gdyż nie nauczyłem dzieci że po schodach się nie biega a jak dziecko przebiegnie po schodach to powoduje bardzo duże wibracje i śruby się luzują , mam wchodzić po schodach powoli i tylko środkiem a będą mi służyły , a co do lakieru mam kupić ochraniacze na papcie ( tak dał do zrozumienia serwisant ) nie polecam schodów z tej firmy . Wezwany stolarz powiedział mi tak są pojęcia Tanio , Dokładnie , Solidnie z czego jednocześnie mogą występować tylko dwa i z nim się zgadzam np. schody rital Tanio i Dokładnie ale nie Solidnie , a nowe schody mam Dokładne i Solidne ale nie są Tanie , Reszte zostawiam Państwu. Dla mnie - moja opinia firma Rital przestała istnieć nastawiła się na masową produkcję i powtarzalność zapominając o jakości. Nie polecam.
        • Gość: Mati_78 [...] IP: *.tktelekom.pl 28.08.12, 10:08
          • Gość: Katia Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.200.156.91.internetia.net.pl 05.10.12, 21:18
            hello ! ja tez mam schody rintala i wszyscy mi zazdroszczą , są śliczne ale też dbam o nie . Wilgotna ściereczka i mięciutkie kapcie to wszystko czego potrzebują do utrzymania , tym bardziej muszę o nie dbać bo pozwoliłam sobie na ciemny kolor . Zanim kupiłam czytałam forum i powiem szczerze trochę się zastanawiałam . Mam je już 7 miesięcy na razie jest oki, nic się nie dzieje . Sąsiedzi mają od stolarza obicia betonowe , tez niczego sobie , ale nie zamieniłabym się . jest duża różnica w wykonaniu . Ja osobiście polecam Rintala , to jest to czego szukałam . Mam nadzieję ,że wrócę do tego forum za rok i potwierdzę swoja opinię . Dam znać jak coś wydarzy. Pozdrawiam wszystkich tych "za i przeciw".
        • Gość: Ami Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.03.13, 15:26
          Jestem nieszczęśliwa posiadaczka schodów Rintal od ok pól roku - schody dywanowe. Schody wyglądają jakby miały 10 lat. Choć chodzimy po domu w skarpetkach i nie mamy zwierząt, są porysowane tak jakby ktoś je miejscami papierem sciernym potraktował... Czyszczone są miękka wilgotna szmatka. Stanowczo odradzam zakup schodów tej firmy.
          • Gość: Radek Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.13, 20:10
            Niestety mam takie same doświadczenie. Schody bardzo się rysują mimo deklaracji ze strony sprzedawcy ,że lakiery są najwyższej jakości. Stanowczo odradzam jest dużo firm oferujących lepszą jakość. W tym przypadku to tylko reklama i nic więcej. Użytkuję schody pół roku , naprawdę klęska !!!!!!
            • Gość: BARTEK Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.olsztyn.mm.pl 17.07.13, 09:39
              Nie rozumiem wpisów ludzi którzy wypisują jakieś brednie na temat RYSOWANIA SIĘ STOPNI Przed zakupem schodów przejrzałem wiele ofert przeróżnych firm, schody Rintala wydały mi się najbardziej atrakcyjne ze względów estetycznych, renomę firmy itd. Ale oczywiście naczytając sie bredni na temat słabych powłok lakierniczych postanowiłem sprawdzić to na własną rękę, rozmawiając z producentami powłok lakierniczych przeznaczonych do schodów, parkietów. Nie rozpisując się zbytnio firma RINTAL używa najlepszych lakierów poliuretanowych dwuskładnikowych jakie są dostępne na rynku. Więc nie rozumiem tych bredni które są wypisywane na ten temat. Sam też pracowałem w dużej firmie nie związaną z produkcją schodów z którą nie byli w stanie konkurować lokalni pseudoproducenci mające swoje warsztaty gdzieś w garażach piwnicach używających maszyn i narzędzi z przed 6o lat. Nie mogąc konkurować pod względem jakości designu itd często jest tak że ludzie posuwają sie do takich nieuczciwych praktyk wpisując gdzieś GŁUPOTY na forach Ja dzisiaj jestem właścicielem schodów marki Rintal i jestem bardzo zadowolony z poziomu jaki prezentuje firma. Dla niedowiarków poproście doradcę o specyfikację lakierów jakie są przez nich używane. Trzeba być samobujcą by oszczędzić 100zł na schodach które kosztują kilka kilkanaście tysięcy zł w postaci gorszej jakości lakieru, przy produkcji na taką skale jaką robi ta firma.
              • Gość: Radek Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.13, 20:05
                Nie wiem czy ta wypowiedz Twoja nie jest sponsorowana. Ja wiem jedno. Kupiłem schody dywanowe z firmy Rintal , które stopnie do siebie nie pasowały bo mam krzywą ścianę , rysy które zrobili montażyści czyścili cifem. Z tego co mi wiadomo , firma Rintal nie posiada własnych montażystów ,ale wynajmuje stolarzy , którzy nie są pracownikami Rintala do montażu schodów. Z tej wielkiej firmy pozostaje tylko reklama , na którą ja się również nabrałem. Naprawdę nie polecam, Jeżeli ktoś będzie potrzebował wyślę trochę fotek tych " dobrych schodów " , które montował mi Rintal w tym roku. Nie polecam !!!!!
                • Gość: rintal Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.net 31.12.13, 15:06
                  wyślij fotki na schody@rintal.pl aby firma wiedziała co zrobili montażyści.
                • Gość: Piotr [...] IP: *.tktelekom.pl 02.01.14, 09:16
                  • Gość: Adrian Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.net.pbthawe.eu 05.01.14, 16:57
                    Czytam to forum i nie wierzę własnym oczom.
                    Sami "fachowcy" od schodów. Jakiś oszołom kilka lat temu dał upust swoim nerwom, a Wy teraz się tym żywicie i podniecacie, Ciekawe, ile schodów już kupiliście, że tyle o nich wiecie? Myślicie, że inni mają lepsze schody, że montaż odbył się u nich w terminie i bez problemów, że nie musieli naprawiać lub dokręcać schodów. Ja myślę, że Ci co kupili schody w firmie pana Kazia, Stasia czy innego Bronka, pseudo stolarza, co wystruga z dechy w szopie nawet Pinokia wiedzą o czym mówię. Ja kupiłem u takiego skrobidechy i po pierwszej zimie popękały mi stopnie, a lakier to się nie rysuje bo złazi całymi płatami. I tyle mam z niby schodów. Tego gościa, co mi zrobił schody, to teraz szukaj wiatru w polu, a z problemem zostałem sam. Próbowałem robić poprawki, ale dzisiaj to już szukam nowych schodów i cieszę się, że jest tyle opinii o tej firmie, bo widzę, że przynajmniej jeszcze jest i będzie, i nawet jak coś się zepsuje to będzie mi miał kto je naprawić. Schody mają zje....fajne, i wszystkie stolarze do pięt im swoimi produktami nie dorastają. A jak ktoś jest mądry to wie, że na forach wypowiadają się tylko ludzie, u których coś nie wyszło. Jeżeli taka firma zrobiła tylko tyle schodów, ile jest opinii w necie i to wszystkie źle, to już ich by dawno na rynku nie było. To są wypowiedzi małego odsetka niezadowolonych klientów (pomijając wypowiedzi pracowników i konkurencji). A jak ktoś myśli inaczej to niech sobie kupi schody u takiego partacza jak ja. Wtedy może zrozumie o czym napisałem. Jak się chce zaoszczędzić pieniądze, to się kupuje znane marki, a Mercedesy też się psują i wcale mnie to nie przeraża, ważne, że jest gdzie je naprawić.
                    Pozdro i pomyślności w Nowym Roku
                    • schody2011 Re: zanim kupisz schody RIntal 11.10.15, 11:22
                      Panie Adrianie myślę, że ciekawą opcją jest wybranie niedużej rodzinnej firmy, która widać, że dba o wizerunek i nie jest za duża żeby montowały w niej ekipy z przypadku. Fachowiec z garażu robiący schody po kilka tysięcy złotych to na pewno nie jest dobry wybór. Z dużymi firmami rozwiązywanie problemów na zbyt sformalizowany sposób może być również kłopotliwe. Polecam firmę Schodo-System
    • Gość: Ascetka Re: zanim kupisz schody RIntal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 22:16
      Ludzie czy wy kiedyś przejrzycie na oczy?? Przecież te brednie wypisują ludzie zatrudnieni w tej firmie, o specyfikacji lakieru nie wypowiadał by się klient....Niestety schody rysują się bardzo. Każdy inny pan Mietek zwykły stolarz ma porządniejsze schody
    • pepegd71 [...] 16.10.14, 07:58
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka