Dodaj do ulubionych

czy dobra farba?

26.10.08, 17:36
witam

z ostatniego remontu zostalo mi troche farby emulsyjnej do ścian w
dwoch kolorach. zastanawiam sie czy ta farba pokryje drewno??? otoz
chcialem odnowic stare drzwi wejsciowe i pomalowac w podobnych
kolorach w jakich sa ściany.

pzdr
Obserwuj wątek
    • joasta2 Re: czy dobra farba? 27.10.08, 15:06
      farba emulsyjna raczej nei nadaje się do malowania takiego jak Pan
      potzrebuje - powłoka będzie szorstka, niewystarczającą gładka -
      polecam pomalowwać emalią, lakierem o podobnym kolorze
      • Gość: A.P. Re: czy dobra farba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 09:45
        Farby dyspersyjne do malowania ścian i sufitów są wyrobami podobnymi bardzo do
        farb czy emalii dyspersyjnych wodorozcieńczalnych do drewna. Różnice jakie
        największe mają znaczenie to: inny charakter zastosowanej jako spoiwo dyspersji
        polimerów, niektóre z wyrobów do drewna zawierają odpowiednie środki
        uodparnające powłokę na działanie grzybów, pleśni, wykwity spowodowane
        barwnikami drewna, a także wyroby do drewna zazwyczaj charakteryzują się
        najczęściej podwyższonym połyskiem. Farbami dyspersyjnymi do wnętrz (do ścian i
        sufitów) można malować drewno, pod warunkiem eksploatacji wymalowania wewnątrz.
        Należy pamiętać, żeby powłokę eksploatować podobnie jak powłoki ścienne, gdyż
        pomalowanie ławki gdzie będzie się siedzieć, czy elewacji drewnianej, niestety
        nie przyniesie oczekiwanego rezultatu,

Artur Pałasz, Spektrochem, Tarnobrzeg
        • piterek63 Re: czy dobra farba? 13.11.08, 18:55
          Panie Arturze bardzo dziekuje za wyczerpującą odp. Szafki juz pomalowałem
          akrylowa farba z magnata i wyszla super.

pzdr
    • Gość: Rade.L. Re: czy dobra farba? IP: *.xdsl.centertel.pl 26.11.08, 13:41
      Przy okazji remontu mieszkania, też odnawialiśmy drzwi, już strasznie wyglądały.
      Zdarliśmy cały stary lakier, taką maszynką służąca do tego, i pomalowaliśmy
      lakierobejcą Śnieżki z teflonem na kolor sekwoi kalifornijskiej. Drzwi wyglądają
      jak nowe, kolor wyszedł świetny, idealnie pasuje nam do wnętrza.
      • Gość: wojan54 Re: czy dobra farba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 14:55
        Witam
        Podpowiedz, proszę co to za maszynka do usuwania starej farby z drewna.
        Czy to opalarka? Czy praca nią idzie w miarę sprawnie, czy trzeba się męczyć?
        Mam zamiar zrobić renowację starego kredensu pomalowanego koszmarnie zżółkłą
        białą farbą i nie wiem jaka metoda usunięcia farby byłaby najbardziej skuteczna.
        pozdrawiam
        Wojan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka