Dodaj do ulubionych

Tynki i farby strukturalne - prosze o porade

25.05.09, 17:19
Witam,
chcialbym w domu zastosowac tynki/farby strukturalne. Czy ktos moglby polecic
jakies miejsce, gdzie takie przykladowe tynki/farby mozna obejrzec? Jakas
firma ogolnopolska sie w tym specjalizuje? A moze chociaz jakas strona WWW?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade 25.05.09, 18:49
      Google ;-))

• Gość: fox Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 19:52
        Jarecki!! gdzieś ty się podziewał??chyba nie na obczyżnie co ???
        • zagenator nie ma to jak porada... 25.05.09, 21:16
          "fachowcow"...

ktos nieco bardziej rozgarniety moglby sie wypowiedziec?
          • tomek-dortmund Re: nie ma to jak porada... 26.05.09, 08:19
            Google by ci naprawde pomogl....
            Ja mam u mojego dostawcy Fa STO takie przykladowe kawalki tynkow do obejrzenia,
            z doswiadczenia moge ci powiedziec ze do wnetrza uzywam max. od 0,3 do 1mm,
            grubsze struktury nie pasuja. Oczywiscie przy takich tynkach musisz gruntowac,
            bardzo wazne, samym gruntem nie rozcienczonym!! Tasma odcinasz tynk od sufitu
            tak ca od 3cm do 5cm.
        • jarecki_2 Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade 26.05.09, 09:44
          nie nie, ja tutejszy jestem i już tak zostanie ;-))
          • Gość: alina Pytanie do p.Jarecki_2 IP: *.chello.pl 26.05.09, 10:41
            Fachowiec chce 300 zł od metra kw.mieszkania deweloperskiego pod
            klucz- sama robocizna czy to jest dobra cena czy troche dużo?.Miasto
            Wrocław.
            • jarecki_2 Re: Pytanie do p.Jarecki_2 26.05.09, 12:00
              Dla mnie dziwne jest samo to, że ktoś chce za wykończenie mieszkania od metra.
              Powinien zostać wykonany kosztorys na poszczególne prace. Takich
              kosztorysów/ofert najlepiej mieć kilka i wybrać nie koniecznie najtańszą, ale
              firmę, która wzbudza zaufanie, robi dobre wrażenie, wie o czym mówi, stara się
              jak najwięcej dowiedzieć o tym co ma zrobić i oczywiście dobrze było by żeby
              ktoś ich polecał. Takie określanie kosztów to proces, musi potrwać, aż do
              momentu jak wszystkie strony mają jasność co do ceny i zakresu.
              Nie można powiedzieć, że coś ma kosztować 300 za metr powierzchni, jeśli kupisz
              płytki za 1500 z metra to nikt przy zdrowych zmysłach nie położy ich za 60 zł.
              Oczywiście można uśrednić i po wykonaniu powiedzieć kosztowało za metr
              mieszkania tyle i tyle, ale to mało wiarygodne wyliczenie. Proś o szczegółowy
              kosztorys, zbierz kilka i podejmij decyzję.
              Ostatnie mieszkanie jakie robiłem, jak teraz policzyłem, z moim materiałem poza
              płytkami i wyposażeniem łazienki, kuchni i bez parkietów, wychodzi jakieś 380 za
              metr. Ale żeby Ci to coś mogło powiedzieć musiałbym opisywać jakie płytki, jakie
              wykończenie, opisywać szczegółowo co robiliśmy. Każde wykończenie jest dość
              indywidualną sprawą.
              Ponadto kosztorys szczegółowy daje Tobie sporo możliwości negocjacji oraz nie
              pchasz się w pułapkę gdzie każdy może powiedzieć Ci, że to się mieści w tych 300
              a to już nie i musisz dopłacić. Przy kosztorysie szczegółowym masz wszystkie
              prace wyszczególnione i wiesz co za ile. Potem możesz sobie przeliczyć ile
              wychodzi za metr, ale to już tylko w celach powiedzmy porównawczych.

-
              biuro@zubbau.pl
              • Gość: wład Re: Pytanie do p.Jarecki_2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 16:37
                Tu zgadzam się w 100%. Sami szykowaliśmy piętro (a raczej 2 pokoje i
                przedpokój). Umówiliśmy się na robotę od metra. Oczywiście mniej więcej koszty
                były ogarnięte. Materiały budowlane ja załatwiałem, mam znajomego w składzie. Na
                samej farbie Magnat (malowanych było ok 35mkw) dał rabat 20%, do tego płyty gk,
                masy szpachlowe, podkłady wiadro tynku strukturalnego... Wyszło tanio. ALe za to
                fachowcy nadrobili z kasą! A to tu miało być tak, a wyszło więcej itd.
                Oczywiście zapłaciłem to co ustalaliśmy, plus to co naprawdę uważałem za
                "niedopatrzenie". Generalnie pracę (raczej efekty) oceniam dobrze, biorąc pod
                uwagę dobrej jakości materiały z jakich korzystali, to oprócz ścian mogli się
                bardziej postarać. Ale i tak najlepsi byli kolesie od drzwi! Jeszcze nie
                widziałem, żeby dzień po montażu ościeżnica odstawała od muru...
      • Gość: Dariusz Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 08:59
        Ja wykonuję różne tynki strukturalne koszt z materiałem to ok 60zł/m2

kuglindarek@gmail.com
    • Gość: waldzik Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.bb.online.no 30.05.09, 20:00
      Witam. Idz do pierwszego z brzegu marketu budowlanego na dzial farb. Tam masz
      tynkow do wyboru , do koloru.
      pozdrawiam . Waldzik
    • Gość: staszek Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 08:34
      Dobrym rozwiązniem są efekty dekoracyjne z linii magnat-style
      (www.magnatfarby.pl)1m2 to koszt od 15zł do 35zł (efekty klasyczne),
      niektóre systemy są wbew pozorom bardzo łatwe do wykonania nawet
      przez "amatora" . Systemy dekoracyjne najkorzystniej prezentują się
      na fragmentach ścian lub co najwyżej na jednej pełnej ścianie .
      Rozwiązania strukturalne w cenie poniżej 8zł za 1m2 :
      1.farba acro-grunt (śnieżka) (drobna struktura) naniesiona
      jednokrotnie wałkiem strukturalnym lub pędzlem (krzyżowo) i po
      całkowitym wyschnięciu "przetarta" (pędzlem,gąbką,szmatką lub folią)
      lakierem rustykalnym (magnat) z dodatkiem pigmentu.
      2.farba acro-grunt (śnieżka) zastosowania j.w. i po wyschnięciu
      pomalowana lakierem rustykalnym (MAGNAT) z dodatkiem płatków
      dekoracyjnych MOSAIC FLAKES TIKKURILA.
      3.farba rauhfaser (tapeta w płynie) zmieszana w proporcji 1:1 z
      farbą acro-grunt (śnieżka) naniesiona pędzlem i PRZED
      WYSCHNIĘCIEM "wymodelowana" plastikową pacą do glinki weneckiej , po
      całkowitym wyschnięciu nanosimy (pędzlem , gąbką lub szmatką) lakier
      rustykalny (magnat) z dodatkiem pigmentu.
    • tynkiozdobne.pl Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade 31.05.09, 18:55
      zagenator napisał:

> Witam,
      > chcialbym w domu zastosowac tynki/farby strukturalne. Czy ktos moglby polecic
      > jakies miejsce, gdzie takie przykladowe tynki/farby mozna obejrzec? Jakas
      > firma ogolnopolska sie w tym specjalizuje? A moze chociaz jakas strona WWW?

Proszę o kontakt. W miarę możliwości udzielę kilku wskazówek, porad i najważniejszych informacji.
    • Gość: irek_Tczew Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.06.09, 21:24
      Od kilku lat pracuje na produktach hiszpańskiej firmy Jafep. Firma w
      Polsce mało znana ale naprawdę godna polecenia. W swojej ofercie ma
      farbę do dowolnego strukturowania pod nazwą PINKEL. Przy
      odpowiedniej aplikacji można wykonać rewelacyje ofekty za przyzwiote
      pieniądze.
      • Gość: EMILA Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 13:15
        A co powiecie o strukturach(?) Magnat style? Ma ktoś pomalowane u siebie stiuk
        wenecki z tego magnat style? Chciałam strzelić coś takiego w salonie, ale nie
        wiem jak to wygląda na żywo. W korytarzu strzeliłam strukturę, takie małe
        kamyczki. W katalogu wyglądało to trochę inaczej... Już przyzwyczaiłam się,
        chociaż początku miałam średnie odczucia...
        • Gość: OK Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.stratoserver.net 18.09.09, 15:21
          Mam w przedpokoju stiuk z magnata. Prezentuje się bardzo ładnie, tylko cena jak
          dla mnie ograniczająca tylko do przedpokoju. Struktura z zewnątrz jak jest
          porządnie nałożona, to jest trwała. Widziałem w restauracji jednej, było
          położone coś w tym rodzaju, ale nie zachwycało. Nie wiem co to było i jakiej
          firmy.
          Najbardziej w tej strukturze podoba się to, że nie widać brudu. Generalnie
          jestem zadowolony i szkoda że nie jest tańsze, bo malowanie większej ilosci
          pomieszczeń nie jest na mój portfel.
          • Gość: EMILA Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 14:30
            dziękuję za odpowiedź. Właśnie stąd moje wtpliwości, bo widziałam parę podobnych
            prób, jakieś dziwne efekty na ścianach co średnio przypadało mi do gustu. Do
            tego mam małe dzieci w domu, większość czasu spędzają w salonie, a jak nie widać
            brudu to tym bardziej mnie to uszczęśliwi. Cena nie jest niska, jeśli wygląda
            tak samo jak na zdjęciach to i tak warto. Przynajmniej mi się o strasznie
            podoba. Długo zakładałeś tą strukturę?
    • stein1999 Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade 01.10.09, 12:56
      wejdz na www.chemiabudowlana.info
    • kruszyniu Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade 07.10.09, 23:10
      coś o możliwych tynkach jest też tu:
      tynkitynki
    • vievior Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade 20.07.10, 12:33
      Firma Fox specjalizuje się w produkcji pełnego asortymentu tynków
      strukturalnych. Widziałem je wystawione w galerii tynków w Leroy Merlin i robią
      niesamowite wrażenie. Jest też tam facet, który pokazuje jak robić takie tynki.
      Z tego co mi wiadomo także firma fox ma swoich certyfikowanych wykonawców.
      • pintor58 Re: Tynki i farby strukturalne - prosze o porade 10.08.10, 14:49
        Proponuję tynki strukturalne wykonane specjalną farbą o nazwie PINKEL :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka