Dodaj do ulubionych

II WOJNA ŚWIATOWA W EŁKU

07.01.05, 10:21
Interesują mnie informacje na temat Ełku przed i w trakcie II wojny,
Chętnie nawiążę kontak z osobami intersującymi się tym tematem albo
pamiętajacymi ten okres.
Obserwuj wątek
    • freeman8 Re: II WOJNA ŚWIATOWA W EŁKU 13.01.05, 12:11
      kymen napisał:

> Interesują mnie informacje na temat Ełku przed i w trakcie II wojny,
      > Chętnie nawiążę kontak z osobami intersującymi się tym tematem albo
      > pamiętajacymi ten okres.

A jakie masz dotychczasowe osiągnięcia w tym temacie oraz jaka jest przyczynba
      twoich zainteresowań? Temat jest wielce interesujący. Jeśli chodzi o ludzi
      pamiętających ten okres to raczej ich nie ma w Polsce.
      Polecam DER KREIS LYCK. Rozdział8 Der 2. Weltkrieg - Verlauf 1939 bis Ende 1944-
      ale jest to zbyt mało.
      Oczekuję odpowiedzi na forum.

• lycker Re: II WOJNA ŚWIATOWA W EŁKU 14.01.05, 20:24

> Polecam DER KREIS LYCK. Rozdział8 Der 2. Weltkrieg - Verlauf 1939 bis Ende
        1944 =>możesz powiedzieć co to jest i gdzie można to dostać albo przeczytać???

Wracajac do wojny, Ełk i oklice w czasie okupacji stały sie miejscem
        przymusowej pracy obywateli krajów podbitych przez Rzeszę.

W naszym mieście, no moze nie w mieście ale w okolicy miałą miejsce udana akcja
        oddziału AK który zlikwidował pluton egzekucyjny dokonywujacy egzekucji w
        obozie w Boguszach (lub Prostkach).

Co do końca wojny manewr wojsk rosyjskich oszczędził miastu zniszczeńi 24
        stycznia 1945r Ełk został wyzwolony. W Ełku prawdopodobnie walk nie bylo a
        zniszczenia spowodowali rosyjscy zołnierze którzy niszczyli miasto chocby
        dlatego że bylo ono niemieckie. Co do ofiar możliwże były one skutkiem
        pijackich bójek i strzelanin.

Co do okresy I Wś i międzywojennego to dużo można by pisać. Ełk był trzykrotnie
        przejmowany i niszczony przez wojska rosyjkie w czasie I WŚ ......... ale to
        chyba nie na temat :>
        • freeman8 Re: II WOJNA ŚWIATOWA W EŁKU 14.01.05, 21:55
          Podtytuł tej książki: EIN OSTPREUSSISCHES HEIMAT BUCH.
          Zawiera historię tej zie4mi od czsów prehistorycznych do końca II wojny
          światowej oraz krótki opis Ełku z lat 70 ub. wieku - są to wspomnienia z
          podróży sentymantalnych b. mieszkańców Ełku.
          Twój nick "lycker" - więc myślę,że nie muszę tego tłumaczyć.
          Bardzo często książka ta oferowana jest na aukcji w "www.ebay.de" gdzie
          wystarczy wpisać w okienku Lyck i kliknąć Finden.
          O akcji AK uczestnicy tego forum wiedzą b. dużo bo pisał b. często o tym wnuk
          uczestnika tej akcji.
    • kymen Re: II WOJNA ŚWIATOWA W EŁKU 20.01.05, 11:51
      Interesuję się historią Ełku i ich mieszkańców od Jaćwingów, Krzyżaków,
      Niemców a obecnie Polaków, są to moje prywatne zainteresowania. Chciałbym
      abstrahować od ocen historycznych, wiem że II wojna jest wciąż żywa w
      świadomości społecznej i budzi jeszcze różne emocje. Nie chcę nikogo
      prowokować, bo już czytałem na Forum o II wojnie opinie z epitetami na temat
      autorów.
      Najbardziej jest mi znany obecnie okres jaćwieski i krzyżacki, być może jeśli
      czas i zdolności pozwolą pokuszę się o kilka opowiadań o mieszkańcach ziemi
      ełckiej. Inspiracją do okresu II wojny światowej jest dla mnie grób
      niemieckiego żołnierza poległego w 1943 roku, poszukuje jego syna. Nie
      zamierzam przedstawiać go jako bohatera ani zawziętego wroga, od mieszkaniec
      wsi ełckiej zaplątany w wielką historię. Jaki był, co myślał, jeszcze nie wiem,
      jeśli się dowiem napiszę prawdę.
      Chciałbym przybliżyć rzeczywistość minionego czasu, a oceny pozostawić innym.
      Niestety nie znam niemieckiego a źródła polskie są bardzo skąpe.
      Wiem, że większość byłych mieszkańców wyjechała, ale niewielka grupa pozostała.
      Z pewnością są również osoby znające tamten okres ze wspomnień rodziców czy
      znajomych.
      Znam ogólne fakty o akcji w Boguszach i przebieg działań na Mazurach w czasie
      ofensywy radzieckiej interesują mnie najróżniejsze choćby drobne incydenty z
      historii. Chciałbym zachęcić do ich napisania na forum lub wysłania na mój
      adres.
      Krzysztofgawart@wp.pl
      lub Krzysztof Gawart Mrozy Wielkie 30, 19-301 Ełk
      moge się też spotkac osobiście.
      • lycker Re: II WOJNA ŚWIATOWA W EŁKU 20.01.05, 18:08
        Co do poszukiwań dawnych mieszkańców- posiadam zdjęcia rodziny niemieckiej
        która mieszkała w Ełku, dokładnie w domku na ogrodowej. Z niektórych pocztówek
        można wyczytać nazwiska i imiona. Moi rodzice chceieli odnależć tą rodzine i
        kiedyś byli na zjeździe niemieckich mieszkańców Ełku. Popytali troche ale nikt
        nie mógł sobie przypomnieć. Dowiedzieli się podobno musieli oni płynąć statkim
        który wypłwał z Królewca z uciekinierami z Prus Wschodnich w 1945r. Statek ten
        został storpedowany przez radziecką łódz podwodną i niewielu ludzi uszło z
        życiem z kilku tyśięcznej załogi.

Ojciec mi opowiadał o mieszkańcu woski z której pochodził, że przeżył wojne
        tylko dlatego że krowa się mu ocieliła. Gdy wojska radzieckie zbliżały się
        coraz bliżej granicy niemieckiej a miejscowa ludność ewakuowała się w panice,
        dla tego właśnieczłowieka z robiło się żąl krowy i został aby odebrać cielaka.
        Jego rodzina już pojechała do Królewca on miał przyjechać odrazu jak tylko
        będzie mógł. Jednak nie zdążył. A statek z którym miał się zabrać zatonął a on
        sam dożył sędziwego wieku.
      • hamagid <a href="http://www.castlesofpoland.com/prusy/elk.htm" target="_bl 10.01.06, 11:47
        "rodzinnie" - polecam strone -www.castlesofpoland.com/prusy/elk.htm
        pozdrawiam i cieszę sie z pozyskania nowego uczstnika forum
    • ralston Re: II WOJNA ŚWIATOWA W EŁKU 10.01.06, 09:23
      Podbijam wątek - może się jeszcze coś komuś ciekawego przypomni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka