ralston 07.07.05, 21:31 No to się jadę pourlopować chwilkę. Proszę mi tu w tym czasie forum nie zaniedbywać, ino pisać. Najlepiej dużo i z sensem, żebym jak wrócę miał co czytać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horny7 Re: Wakacje 08.07.05, 08:43 ralston napisał: > No to się jadę pourlopować chwilkę. Proszę mi tu w tym czasie forum nie > zaniedbywać, ino pisać. Najlepiej dużo i z sensem, żebym jak wrócę miał co > czytać. W takim razie udanego wypoczynku zycze :) Pozdr, & Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje 13.07.05, 22:12 No i z przyczyn zawodowych musiałem zrobić przerwę w urlopie. W dodatku, jak się okazało niepotrzebnie. Eeech życie... Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Wakacje 13.07.05, 23:20 Znam to z autopsji i myślałem,że tylko w poprzednim,doskonałym,systemie takie rzeczy się zdarzały. Widać kadra jeszcze nie nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje 28.07.05, 20:36 To akurat nie kwestia kadry, tylko niezbyt fortunnego zbiegu okoliczności. Chodziło o to, że potrzebny był cały zespół, więc musiałem dojechać, po to, żeby się dowiedzieć, że do spotkania nie dojdzie, bo się inna osoba z zespołu rozchorowała... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje 28.07.05, 20:37 No a jeśli nie wydarzy się jutro nic nieoczekiwanego, to zniknę znowu na tydzień. Po powrocie zdam relację ze stanu dróg rowerowych w Reichu. Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Wakacje 29.07.05, 23:16 ralston napisał: > No a jeśli nie wydarzy się jutro nic nieoczekiwanego, to zniknę znowu na > tydzień. Po powrocie zdam relację ze stanu dróg rowerowych w Reichu. o niewierny ! a w Sypitkach byłeś? a Selmęt przez Mrozy Wielkie, Koziki i Giże objechałeś? Reich Ci pachnie? Czy piwsko lepsze? Asfalt z pewnością lepszy,ale zatęsknisz za naszymi kocimi łbami i pewnym nawet bałaganem bo tam wszędzie jest ordnung - nawet na smietnisku. W każdym razie szczęsliwego powrotu ! manio - namiętny użytkownik dwóch pedałów :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje 08.08.05, 12:58 Zaiste ordnung tamtejszy przyprawia o gęsią skórkę. Wszędzie jest obrzydliwie sterylnie. Teraz muszę dla złapania równowagi duchowej do Sypitek i Mrozów... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje 10.08.05, 12:01 No więc obiecanych słów kilka o trasach rowerowych w Niemczech, a konkretnie w Bawarii, bo tam jeździłem. Po pierwsze mają gęstą sieć dróg rowerowych - praktycznie wzdłuż każdej szosy ciągnie się wyasfaltowany pas dla rowerzystów. Czasami droga jest gruntowa, ale twarda, bez błota i kolein. Sieć dróg jest zorganizowana w znakowane trasy o długości po kilkaset kilometrów. Jadąc można się trzymać jednej (np. Romantische Strasse, Via Claudia Augusta, Via Romana) albo kombinować na różnych odcinkach jak komu pasuje. Te główne trasy są oznakowane specjalnymi tabliczkami i zaznaczane na mapach turystycznych a także opisane w przewodnikach. Prowadzą zawsze tak, żeby zaliczyć ciekawe zabytki albo ładne widokowo obszary. Wzdłuż tras istnieje dość gęsta sieć Gasthausów, zasadniczo więc nie ma problemów z noclegiem. I rezerwować można właściwie w ciemno - wszędzie jest czyściutko i kulturalnie. Gorzej jak się chce coś zjeść w trakcie dnia - knajpy otwierają czasem dopiero o 17-tej. W poniedziałki jest w ogóle tragedia - część knajp się w ogóle nie otwiera - przecież jak pracują w niedzielę, to przysługuje im dzień wolny, nie? W niedzielę poza stacjami benzynowymi ciężko cokolwiek kupić - sklepy zamykają w sobotę o 16-18 tej. Więc aprowizację trzeba sobie odpowiednio zaplanować. Uwaga: w niewielu miejscach akceptują płatność kartą VISA. Na stacjach benzynowych można zapłacić kartą za paliwo, ale już za bułkę i kawę - wyłącznie gotówka. Napotykaliśmy też na problemy z oznakowaniami szlaku - brakowało jednoznacznych oznaczeń na wielu rozjazdach, więc czesto niektóre odcinki pokonywaliśmy ścieżkami rowerowymi oznaczonymi symbolami literowo-cyfrowymi - te niestety nie były naniesione na mapę turystyczną. Niekiedy trasa rowerowa, np. z braku miejsca zwłaszcza w miasteczkach, łączyła się z drogą publiczną. Ale nawet wtedy bez obawy i bezpiecznie można podróżować rowerem nawet z dziećmi. Nie zdarza się, żeby kierowca samochodu przypierał rowerzystów do krawężnika, wymuszał pierwszeństwo, czy choćby tylko nie zachowywał bezpiecznej odległości. Pełna kultura - tylko pozazdrościć... Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Wakacje 10.08.05, 19:16 fajnie , ale nie ma to jak u nas. Czasem po prostu trzeba poszukac drogi , a nawet przenieść rower. Dla Szkopów to by była "droga przetrwania" : ani grama asfaltu, żadnych oznaczeń do tego błoto i do domu daleko. Ale ja właśnie tak lubię :))))))))))))))) Jak będę emerytem to pojeżdżę po Bawarii ! Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Wakacje rowerowe 10.08.05, 19:31 Witaj Manio! - wieczny optymisto. Podaję trasy rowerowe do zaliczenia aby móc na emeryturze pojechać do Bawarii. trasarowerowa.webpark.pl/ Ja,jako młody emeryt, zaliczam odcinki: Ełk-Malczewo-Nowa Wieś-Barany-Ełk, Ełk-Konieczki-Miluki (przez las do Suwalskiej)- Ełk. Bo Bawarii nie wybieram się. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje rowerowe 10.08.05, 20:04 Co to krajowe trasy, to mnie uczyć nie trzeba, bo rokrocznie kilkaset kilometrów przejeżdżam, jak nie po Puszczy Kampinoskiej, to po łąkach nad Bugiem. Spenetrowałem dość dokładnie na rowerze odcinek wschodniej granicy między Przemyślem a Włodawą. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda się tę trasę pociągnąć dalej za Terespol... Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Wakacje rowerowe 11.08.05, 08:03 ralston napisał: > Co to krajowe trasy, to mnie uczyć nie trzeba, bo rokrocznie kilkaset > kilometrów przejeżdżam, jak nie po Puszczy Kampinoskiej, to po łąkach nad > Bugiem. Spenetrowałem dość dokładnie na rowerze odcinek wschodniej granicy > między Przemyślem a Włodawą. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda się tę > trasę pociągnąć dalej za Terespol... w żadnym razie nie zamierzałem deprecjonowac Twoich dokonań rowerowych , ani nie pogardzam bawarskim Ordnung'iem czy ich z pewnością malowankowymi trasami. Zgadałęm troche niuprzejmie tylko z wrodzonej przekory i "dla poddieżgnietia razgawora" manio Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje rowerowe 11.08.05, 10:29 Żadnej nieuprzejmości się nie doszukowywałem. Dokonań rowerowych nie mam bynajmniej wielkich - ot pomału realizuję pomysł, żeby całą wschodnią granicę przemierzyć etapami na rowerze. A że robię to do spółki z kumplem z ogólniaka, który w dodatku mieszka teraz w Lublinie, to jak dotąd udaje się nam góra takie 2-3 weekendy w trakcie roku znaleźć, kiedy obaj mamy wolny czas. Więc podróżowanie idzie niesporo... Ma to jednak tę zaletę, że jest czas na uporządkowanie notatek z podróży, spisanie zasłyszanych historii, sporządzenie dokumentacji fotograficznej. Wyprawa po Bawarii była miłym przerywnikiem i warto było pojechać i zobaczyć jak to może wyglądać - ale jednak to nie to samo, co u nasz. Inny klimat, brak naszej wschodniej egzotyki... Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Wakacje rowerowe 11.08.05, 21:56 ralston napisał: > Wyprawa po Bawarii była miłym przerywnikiem i warto było pojechać i zobaczyć > jak to może wyglądać - ale jednak to nie to samo, co u nasz. Inny klimat, brak > naszej wschodniej egzotyki... Ha! A widzi, nie odwiedził Ogabignaca i egzotyki nie było. Ładnie to tak? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje rowerowe 12.08.05, 09:18 Jakby był organizatorem wyprawy, to może by i co z tego wyjszło. Ale jako gość, podporządkować się musiał ustaleniom i trasie. Ale może kiedyś jeszcze na jakąś pieszą eskapadę alpejską się uda? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje rowerowe 10.08.05, 20:05 Ale za link z proponowanymi trasami dzięki wielkie. Prztrenujemy coś z tego z synem, przy najbliżej okazji :) Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Wakacje rowerowe 11.08.05, 08:00 freeman8 napisał: > Witaj Manio! - wieczny optymisto. > Podaję trasy rowerowe do zaliczenia aby móc na emeryturze pojechać do Bawarii. > trasarowerowa.webpark.pl/ > Ja,jako młody emeryt, zaliczam odcinki: Ełk-Malczewo-Nowa Wieś-Barany-Ełk, > Ełk-Konieczki-Miluki (przez las do Suwalskiej)- Ełk. a co z Ciebie za emeryt ! Tyś Tytanem Dwóch Pedałów jest , mozna tylko podziwiac i pozazdrościc kondychy ! Bo Bawarii nie wybieram poczekaj pojedziemy razem! ( za komuny to bym dodał że na czołgu z gwiazdą :)))) > się. manio Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Wakacje rowerowe 11.08.05, 13:03 manio15 napisał: > > ......., Tyś Tytanem Dwóch Pedałów jest , mozna tylko > podziwiac i pozazdrościc kondychy ! Jesteś uprzejmy. Podziwiać i zazdrościć kondychy należy pierwszemu komandosowi z Ełku, dziś już to facet pod 70-kę -ale jaki spurt ma! Przez lata był notorycznym uwodzicielem mężatek. Widać tak go to utrzymuje w dzisiejszej kondycji. > Bo Bawarii nie wybieram > poczekaj pojedziemy razem! ( za komuny to bym dodał że na czołgu z gwiazdą :))) > ) > > się. > > manio Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wakacje 22.08.05, 18:24 manio15 napisał: > fajnie , ale nie ma to jak u nas. Czasem po prostu trzeba poszukac drogi , a > nawet przenieść rower. Dla Szkopów to by była "droga przetrwania" : ani grama > asfaltu, żadnych oznaczeń do tego błoto i do domu daleko. Ale ja właśnie tak > lubię :))))))))))))))) Jak będę emerytem to pojeżdżę po Bawarii ! > No więc właśnie wróciłem z trasy po Suwalszczyźnie. Przeciętny Niemiec by się chyba załamał. Były bezdroża, było dźwiganie rowerów, błoto, kamienie, korzenie, szutry - co tylko sobie wujenka winszuje. Jedynie oznaczenia lepsze niż widziałem w Reichu. Przynajmniej w obrębie Suwalskiego Parku Krajobrazowego. Za to widoki - miodzio! Jeszcze się chyba nigdy tak nie umordowałem na rowerze jak teraz, chociaż udało się raczej nie za wiele przejechać. Raptem 40 km w sobotę i 60 w niedzielę. Ale 4 i pół kilometra non-stop pod górkę przy podjeździe do Wiżajn to jest piękna sprawa. Chyba nigdzie więcej na całym Niżu Środkowoeuropejskim nie ma serpentyn. A tu - proszę bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Zdjęcia z Bawarii 11.09.05, 23:05 Oto fotka z wyprawy do Bawarii. Rynek w Landsbergu. Tutaj niejaki Adolf H. napisał Mein Kampf. Znaczy nie na rynku, tylko w więzieniu. www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=730279 Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zdjęcia z Bawarii 16.09.05, 21:25 www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=734570 A to Nordlingen - urocze miasteczko bawarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zdjęcia z Bawarii 22.09.05, 15:35 I jeszcze raz Nordlingen, tym razem wewnątrz wieży, z której robione było poprzednie ujęcie. www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=739023 Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zdjęcia z Bawarii 26.09.05, 23:51 Jak się Wam nie znudziło, to następna fotka z Bawarii. Tym razem Schongau. www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=743139 Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zdjęcia z Bawarii 26.09.05, 23:58 Oczywiście jak się znudziło, to dajcie znać - przestanę Was katować. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zdjęcia z Bawarii 01.10.05, 23:30 Skoro nie było sprzeciwów, to następne: www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=746982 Odpowiedz Link Zgłoś