Gość: Spec IP: 38.112.0.* 06.06.03, 17:08 konsulat rp na manhattanie otwarty byl juz od 7. przed pojsciem do pracy - z rana zaglosowaly juz 4 osoby. a ty? uncle alex wants you :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Spec Re: czy forumowicze emigranci juz glosowali? IP: 38.112.0.* 06.06.03, 17:08 info.onet.pl/729590,12,item.html jeszcze link do poczytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cats Re: czy forumowicze emigranci juz glosowali? IP: *.ecamp.net / 192.168.0.* 07.06.03, 03:09 Ja tu nie mam niestety gdzie,mam kawalek do NY.Ale tak do ogolnej wiadomosci- TAK dla UE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Polacy za granica IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 21:08 przebywajacy tam stale nie powinni miec prawa glosu w wyborach,referendach i innych glosowaniach majacych miejsce w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic007 Re: Polacy za granica 07.06.03, 23:39 Toto, zauważyłem dziś w internecie (znam także z przekazów forum damskich), że wiele osób z zagranicy - tu cytuję - "nie ma moralnego prawa głosować w sprawach kraju będąc z dala". Czy też tak masz? Dziś przed głosowaniem miałem debatę z moim dziewczęciem na ten temat - komu można dać głosować a komu nie? Konkluzja była mniej więcej taka, żeby dać tym, którzy są tymczasowo (w delegacji, turyści, itp), ale nie "stałym". Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Polacy za granica IP: *.cable.mindspring.com 08.06.03, 00:15 Gość portalu: Toto napisał(a): > przebywajacy tam stale nie powinni miec prawa glosu w wyborach,referendach i > innych glosowaniach majacych miejsce w Polsce. jak nie maja zamiaru wracac i nie interesuje ich los Polski to na pewno nie. na pewno jestesmy opoznieni w newsach - da sie to obserwowac w popularnosci np. Walesy kilka lat temu kiedy to w wyborach w Polsce dostal ponizej 1%, a w Ameryce Polnocnej bil rekordy. mnie akurat to interesuje poniewaz nie przekreslilem calkowicie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Polacy za granica IP: *.proxy.aol.com 08.06.03, 06:48 Jesli ktos czuje sie Polakiem to ma moralny obowiazek wziasc udzial w kazdych wyborach czy referendach dotyczacych Polski niezaleznie od tego gdzie sie znajduje i czy ma zamiar wracac do Polski. Nie bojcie sie glosow Polonii. "Glosy Polonii z calego swiata w kazdych wyborach to zaledwie kilkadziesiat tysiecy. O czym my tutaj mowimy o drobiazgach"-jak kiedys powiedzial podczas swojej wizyty w USA prezydent Aleksander Kwasniewski. Mimo ulewnego deszczu pojechalem do Konsulatu Polskiego na Manhattan i oddalem swoj glos za wejsciem Polski do UE. Kilka dni wczesniej mialem okazje wziasc udzial w sondzie, ktora przerodzila sie w krotki wywiad przeprowadzanej przez telewizje TVN24 z Warszawy na temat stanowiska Polonii do referendum i wejscia Polski do UE. Macie calkiem fajne dziennikarki w Polsce:))) Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
mobb Re: Polacy za granica 08.06.03, 13:55 Rozumiem, że skoro najistotniejsza jest dziennikarka, to w tym wywiadzie/sondzie przedstawiles sie jako WiesiekT i opowiedziales jak to bedziesz rżnąć polskie Europejki po wejściu Polski do Unii. Muszę Cię zmartwić - takich gości jak Twój Wiesiek puszcza sie w polskieh telewizji w środku nocy w programie Xlaski - wiec raczej medialnie nie zaistniejesz... > Kilka dni wczesniej mialem okazje wziasc > udzial w sondzie, ktora przerodzila sie w krotki wywiad przeprowadzanej przez > telewizje TVN24 z Warszawy na temat stanowiska Polonii do referendum i wejscia > Polski do UE. Macie calkiem fajne dziennikarki w Polsce:))) > > Pozdrawiam > Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Spec ,kibic007 IP: *.proxy.aol.com 08.06.03, 21:29 Jezeli mieszkam za granica i swoje zycie zwiazalem z miejscem pobytu to uwazam ze branie jakiegokolwiek udzialu w wydarzeniach politycznych majacych miejsce w Polsce jest bez sensu.To nie przeszkadza mi sledzic i "fascynowac"sie tym co sie tam dzieje.Ale ja bardziej interesuje sie tym czy mi lokalny rzad podniesie czy obnizy podatki.jak dziala sluzba zdrowia i szkolnictwo i to mnie obchodzi.Polski folklor jest sprawa czwartorzedna.Oczywiscie calym sercem popieram w Polsce ludzi madrych chociaz slabo ich widac w dzisiejszym rabanie.Skladam tez rodakom gratulacje z okazji wejscia do UE,chociaz pewnie dla calkowicie innych powodow niz wiekszosc rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic007 Dzięki Toto... 08.06.03, 21:46 za poparcie dla tych, którzy jeszcze tu siedzą. Ja np. byłem całkiem poważnie przygotowany na emigrację na wypadek "nie" w referendum. Dzięki także za zdrowe podejście do głosowania za granicą. Nie wiem, gdzie masz okręg, ale czytałem właśnie, że na Jackowie w Szykago większość była na nie. Dziś wszystko jest OK, bo jednak 80% robi swoje, ale gdyby było tak jak w USA, że komisja wyborcza decydowała o tym, czy głos jest ważny czy nie i to decydowałoby o wyniku, to wielkie dzięki. Pozdrawiam emigrantów głosujących dziś za. Kibic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Dzięki Toto... IP: *.proxy.aol.com 09.06.03, 08:39 kibic007 napisał: > za poparcie dla tych, którzy jeszcze tu siedzą. > > Ja np. byłem całkiem poważnie przygotowany na emigrację na wypadek "nie" w > referendum. > > Dzięki także za zdrowe podejście do głosowania za granicą. Nie wiem, gdzie masz > > okręg, ale czytałem właśnie, że na Jackowie w Szykago większość była na nie. > > Dziś wszystko jest OK, bo jednak 80% robi swoje, ale gdyby było tak jak w USA, > że komisja wyborcza decydowała o tym, czy głos jest ważny czy nie i to > decydowałoby o wyniku, to wielkie dzięki. > > Pozdrawiam emigrantów głosujących dziś za. > > Kibic Dziekuje za pozdrowienia, bo wlasnie glosowalem "ZA". Nie ma co przejmowac sie Polonia z Chicago, a szczegolnie tymi z Jackowa. W Chicago Polonia jest bardzo konserwatywna i stanowi pewien ewenement. A Jackowo to tam znajdziesz najgorsza swolacz z calej Polski. Pozdrawiam z NY Adam Odpowiedz Link Zgłoś