Dodaj do ulubionych

czy forumowicze emigranci juz glosowali?

IP: 38.112.0.* 06.06.03, 17:08

konsulat rp na manhattanie otwarty byl juz od 7. przed
pojsciem do pracy - z rana zaglosowaly juz 4 osoby.

a ty? uncle alex wants you :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Spec Re: czy forumowicze emigranci juz glosowali? IP: 38.112.0.* 06.06.03, 17:08
      info.onet.pl/729590,12,item.html
      jeszcze link do poczytania
      • Gość: Cats Re: czy forumowicze emigranci juz glosowali? IP: *.ecamp.net / 192.168.0.* 07.06.03, 03:09
        Ja tu nie mam niestety gdzie,mam kawalek do NY.Ale tak do ogolnej wiadomosci-
        TAK dla UE!!!!
        • Gość: Toto Polacy za granica IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 21:08
          przebywajacy tam stale nie powinni miec prawa glosu w wyborach,referendach i
          innych glosowaniach majacych miejsce w Polsce.
          • kibic007 Re: Polacy za granica 07.06.03, 23:39
            Toto,

zauważyłem dziś w internecie (znam także z przekazów forum damskich), że wiele
            osób z zagranicy - tu cytuję - "nie ma moralnego prawa głosować w sprawach
            kraju będąc z dala".

Czy też tak masz? Dziś przed głosowaniem miałem debatę z moim dziewczęciem na
            ten temat - komu można dać głosować a komu nie? Konkluzja była mniej więcej
            taka, żeby dać tym, którzy są tymczasowo (w delegacji, turyści, itp), ale
            nie "stałym".

Co Ty na to?

• Gość: Spec Re: Polacy za granica IP: *.cable.mindspring.com 08.06.03, 00:15
            Gość portalu: Toto napisał(a):

> przebywajacy tam stale nie powinni miec prawa glosu w
            wyborach,referendach i
            > innych glosowaniach majacych miejsce w Polsce.

jak nie maja zamiaru wracac i nie interesuje ich los
            Polski to na pewno nie. na pewno jestesmy opoznieni w
            newsach - da sie to obserwowac w popularnosci np. Walesy
            kilka lat temu kiedy to w wyborach w Polsce dostal
            ponizej 1%, a w Ameryce Polnocnej bil rekordy.

mnie akurat to interesuje poniewaz nie przekreslilem
            calkowicie Polski.
            • Gość: Adam Re: Polacy za granica IP: *.proxy.aol.com 08.06.03, 06:48
              Jesli ktos czuje sie Polakiem to ma moralny obowiazek wziasc udzial w kazdych
              wyborach czy referendach dotyczacych Polski niezaleznie od tego gdzie sie
              znajduje i czy ma zamiar wracac do Polski.
              Nie bojcie sie glosow Polonii. "Glosy Polonii z calego swiata w kazdych
              wyborach to zaledwie kilkadziesiat tysiecy. O czym my tutaj mowimy o
              drobiazgach"-jak kiedys powiedzial podczas swojej wizyty w USA prezydent
              Aleksander Kwasniewski.

Mimo ulewnego deszczu pojechalem do Konsulatu Polskiego na Manhattan i oddalem
              swoj glos za wejsciem Polski do UE. Kilka dni wczesniej mialem okazje wziasc
              udzial w sondzie, ktora przerodzila sie w krotki wywiad przeprowadzanej przez
              telewizje TVN24 z Warszawy na temat stanowiska Polonii do referendum i wejscia
              Polski do UE. Macie calkiem fajne dziennikarki w Polsce:)))

Pozdrawiam
              Adam
              • mobb Re: Polacy za granica 08.06.03, 13:55
                Rozumiem, że skoro najistotniejsza jest dziennikarka, to w tym
                wywiadzie/sondzie przedstawiles sie jako WiesiekT i opowiedziales jak to
                bedziesz rżnąć polskie Europejki po wejściu Polski do Unii.
                Muszę Cię zmartwić - takich gości jak Twój Wiesiek puszcza sie w polskieh
                telewizji w środku nocy w programie Xlaski - wiec raczej medialnie nie
                zaistniejesz...

> Kilka dni wczesniej mialem okazje wziasc
                > udzial w sondzie, ktora przerodzila sie w krotki wywiad przeprowadzanej przez
                > telewizje TVN24 z Warszawy na temat stanowiska Polonii do referendum i
                wejscia
                > Polski do UE. Macie calkiem fajne dziennikarki w Polsce:)))
                >
                > Pozdrawiam
                > Adam
                • Gość: Toto Spec ,kibic007 IP: *.proxy.aol.com 08.06.03, 21:29
                  Jezeli mieszkam za granica i swoje zycie zwiazalem z miejscem pobytu to uwazam
                  ze branie jakiegokolwiek udzialu w wydarzeniach politycznych majacych miejsce w
                  Polsce jest bez sensu.To nie przeszkadza mi sledzic i "fascynowac"sie tym co
                  sie tam dzieje.Ale ja bardziej interesuje sie tym czy mi lokalny rzad podniesie
                  czy obnizy podatki.jak dziala sluzba zdrowia i szkolnictwo i to mnie
                  obchodzi.Polski folklor jest sprawa czwartorzedna.Oczywiscie calym sercem
                  popieram w Polsce ludzi madrych chociaz slabo ich widac w dzisiejszym
                  rabanie.Skladam tez rodakom gratulacje z okazji wejscia do UE,chociaz pewnie
                  dla calkowicie innych powodow niz wiekszosc rodakow.
                  • kibic007 Dzięki Toto... 08.06.03, 21:46
                    za poparcie dla tych, którzy jeszcze tu siedzą.

Ja np. byłem całkiem poważnie przygotowany na emigrację na wypadek "nie" w
                    referendum.

Dzięki także za zdrowe podejście do głosowania za granicą. Nie wiem, gdzie masz
                    okręg, ale czytałem właśnie, że na Jackowie w Szykago większość była na nie.

Dziś wszystko jest OK, bo jednak 80% robi swoje, ale gdyby było tak jak w USA,
                    że komisja wyborcza decydowała o tym, czy głos jest ważny czy nie i to
                    decydowałoby o wyniku, to wielkie dzięki.

Pozdrawiam emigrantów głosujących dziś za.

Kibic
                    • Gość: Adam Re: Dzięki Toto... IP: *.proxy.aol.com 09.06.03, 08:39
                      kibic007 napisał:

> za poparcie dla tych, którzy jeszcze tu siedzą.
                      >
                      > Ja np. byłem całkiem poważnie przygotowany na emigrację na wypadek "nie" w
                      > referendum.
                      >
                      > Dzięki także za zdrowe podejście do głosowania za granicą. Nie wiem, gdzie
                      masz
                      >
                      > okręg, ale czytałem właśnie, że na Jackowie w Szykago większość była na nie.
                      >
                      > Dziś wszystko jest OK, bo jednak 80% robi swoje, ale gdyby było tak jak w
                      USA,
                      > że komisja wyborcza decydowała o tym, czy głos jest ważny czy nie i to
                      > decydowałoby o wyniku, to wielkie dzięki.
                      >
                      > Pozdrawiam emigrantów głosujących dziś za.
                      >
                      > Kibic

Dziekuje za pozdrowienia, bo wlasnie glosowalem "ZA".

Nie ma co przejmowac sie Polonia z Chicago, a szczegolnie tymi z Jackowa. W
                      Chicago Polonia jest bardzo konserwatywna i stanowi pewien ewenement. A Jackowo
                      to tam znajdziesz najgorsza swolacz z calej Polski.

Pozdrawiam z NY
                      Adam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka