Dodaj do ulubionych

Krajna - prośba o pomoc

05.08.04, 14:24
Witam wszystkich serdecznie.
Mam do was dużą prosbę. Pisze prace mgr o dzidzictwie kulturowym Krajny i mam
trochę problemow z dotarciem do potrzebnych mi informacji. Między innymi
szukam izb tradycji, izb regionalnych itp. poświeconych Ziemi Krajeńskiej.
Zwróciłam się z tą prośbą do Urzedów miast i gmin i cóż na wysłane
kilkanaście mail dotalm odpwoedź tylko z dwóch urżedów - nic takiego na
naszym terenie nie ma. Może Wy wiecie, gdzie takie izby sie mieszczą. Bede
wdzieczna za każdą inforamcję. Nie wiem czy to nie przesada, ze tez o to
proszę ale jeśli może znajdzie ktoś chwilkę czasu napisze coś o tradycjach
Ziemi Krajeńskiej? Może macie jakieś ciekawe obrzędy, weselne , świąteczne
itp? Przepisy na potrawy regionalne itd. Hmm ja nawet nigdzie nie mogę
znaleźć opisu stroju krajeńskiego czy tez haftu. Sporo poczytalam o Ziemi
Krajeńskiej i obiecałam sobie, ze muszę ją odwiedzić, ale to smutne, że na
temat tradycji tej ziemi jest tak mało inforamcji i są one szczątkowe.
Przeczytałam na Waszym forum, że jest ktoś wśród Was, co pisze gwarą
Krajeńską może napisze, prosze parę charkteryctycznych dla tej gwary zwrotów.
I czy Karajan ma swoje swięto? Bedę wdzieczna ,za każda informację dotycząca
tej ziemi i jej dziedzictwa kulturowego. Bardzo proszę Was o pomoc. A może
ktoś z Was, albo wspolnymi siłami, bo zauważyłam, że znacie się :) zrobi
stronę o dziedzictwie kulturowym Krajny? Nie ma takiej w sieci i chętnie
pomogę ( chociazby od strony technicznej - zrobienie strony i przekaże ją
komuś pod "opiekę".

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • artekb1 Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 08:51
      Musisz sie pofatygowac do Zlotowa.
      O Krajnie nie da sie pisac z podrecznikow:-)

Muzeum Zlotowskie posiada spore zbiory dotyczace regionu.
      W Swietej jest Filia MZ ( tutaj sa tylko zbiory etnograficzne).
      Jesli chodzi o Izby Pamieci to sa one raczej tematyczne tzn.
      Lipka ma "szlak bojowy" (ironicznie):-)
      Zakrzewo Zlotowskie posiada zbiory dotyczace V Dzielnicy czyli Zwiazku Polakow
      w Niemczech.
      Ale w Domu Polskim znajdziesz freski Janiny Klopockiej ze stylizowanymi
      strojami Krajny. Klopocka miala podobny styl jak Stryjenska ale jej prace sa o
      wiele bardziej spokojne.
      Sporo mieszkanek Zakrzewa zajmowalo sie w przeszlosci haftem krajenskim np.
      pani Eleonora Jasiek z Zakrzewa albo pani Bytnikowa z Krajenki /nauczycielki/.
      Jesli porozmawiasz z rodzinami lub znajomymi to z pewnoscia dokonasz ciekawych
      odkryc.
      Stroj krajenski opracowywala o ile dobrze wiem artysta-plastyk pani Zofia
      Kawalec-Luszczewska. Ale najlepiej popytaj w Muzeum.
      • gitta Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 09:11
        Chyba jednak kopalnia dla Ciebie bedzie Muz.Zlotowskie.
        Tutaj masz prawie wszystko "stroj krajenski" nie tylko jeden:-)))
        Ale i sporo materialow etnograficznych.
        • andzia31 Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 09:24
          Skontaktuj sie koniecznie z pania Dyrektor Domu Polskiego w Zakrzewie /Barbara
          Szopinska/.
          Ona o ile wiem opracowywala w przeszlosci rozne widowiska miedzy innymi
          *pieczenie chleba*.
          Zespol taneczny przy DP jest w posiadaniu nowego kompletu strojow krajenskich i
          w zeszlym roku zajmowal sie rowniez przez dluzszy czas opracowaniem widowiska
          obrzedowego.
          • klean Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 16:03
            Oryginalne stroje noszone na Krajnie znajdziesz w Muzeum Zlotowskim.
            W kazdym razie byly one zebierane jeszcze za dyrekcji pana Niedziedzkiego i
            wczesniej.Tam z pewnoscia otrzymasz wczerpujace materialy na temat mody
            wczesniejszej.
            Te stroje ktore szyje sie obecnie to raczej etno-moda.
            Tak jak wczesniej napisano praktyczne.
            Sa o wiele bardziej kolorowe.
            Dawne stroje byly raczej w kolorach czarnych (nawet stroje weselne)!
            U kobiet czepiec ciemny z bialymi zdobieniami,kubrak czyli gorset ale z
            rekawami zapinany pod szyje.Gorsety byly najczesciej z jedwabiu lub materialow
            z lekkim polyskiem na nich bogate hafty z przodu,stojce czyli kolnierzu i
            mankietach.Jesli gorset byl czarny to haft tez byl robiony czarna nicia.Wglada
            to jak stebnowanie.Pod gorsetem byla sukienka najczesciej sukienka marszczona
            w pasie z trzech dlugosci tak zeby sie w tancu kolowala.
            Dlugosc prawie do kostki.
            Robocze /codzienne/ stroje byly wykonywane z szarego lnu czasami ozdabiane
            aplikacjami innego koloru. Co pracowitrze panny zdobily je haftem krajenskim.
            Ten haft musisz koniecznie poznac. Jest bardzo oryginalny i nie ma nic z
            zapozyczen.
            Panowie nosili najczesciej sukmany tez w ciemnych tonacjach suto marszczone z
            tylu wygladalo to jak plisowanie jednak byl to tylko jeden ze sposobow
            marszenia.Spodnie tez w ciemnych tonacjach.
            Na codzien do pracy panowie nosili tez lniane ubrania.

Stroj prezentowany przez zespoly folklorystyczne jest unowoczesniony.
            Kazda partnerka ma inny kolor odzienia.
            Zdecydowanie musi to byc kolor czerwony,zielony,niebieski,zolty, brazowy czy
            szary musza to byc kolory bardzo nasycone inaczej nie widac haftu a ten jest w
            zasadzie dwukolorowy.Wszystkie strje sa bogato haftowane, haftem
            krajenskim.Sukienki u dolu zdobi aplikacja/pas haftu.Tak samo zapaska ma
            wykonczenie haftem tylko u dolu ale jest z tego samego materialu co sukienka.
            Jesli chodzi o gorset to powinien byc z rekawami dla mezatek a bez dla panienek.
            • nox22 Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 21:50
              Ślicznie dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedź i poświęcony mi czas na
              napisanie tego posta. Opis jest tak barwny, że teraz mogę sobie wyobrazic ten
              strój:) dziękuje:)
        • za_krzewski Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 10:33
          Stroje ludowe takie jakie sie szyje dla Zespolow musza byc bardzo wystylizowane.
          W miare lekkie,dekoracyjne,praktyczne i zeby w nich mozna bylo tanczyc.
          W Krajence byla restastauracja w ktorej kelnerki obslugiwaly w strojach
          krajenskich i ciagle mialy umoczone konce rekawow w barszczu:-)
          Ale pomysl byl natenczas dobry. Gminna Spoldzielnia zafundowala kurs dla
          hafciarek i Krajenka miala jako pierwsza swoj stroj.
          Poza tym pani Bytkowska bardzo utrwalila w pamieci,historii regionu zdobnicze
          motywy krajenskie.
          • nox22 Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 11:14
            Ślicznie dziękuje Wszytstkim za posty, sporo pomogliście mi. Chetnie
            odwiedziłabym miejsca przez Was podane i mam madzieję, że kiedyś mi się to
            uda , bo im wiecej pisze o Waszej Ziemi rodzinnej tym bardziej mam ochotę ją
            odwiedzić. Nie mieszkam na ternach Krajnych a w Polsce południowej i promotor
            narzucił mi taki temat, i tak jak napisałam Wam w pierwszym poście mam problemy
            z dotarciem do literatury na temat Karajny i dlatego tak Was o wszystko
            wypytuje. Przyznam się szczerze , że o Krajnie usłyszałam, pierwszy raz jak
            dostałam ten teamt a i moi znajomi pytają "a co to", a "gdzie to"?
            Odwiedziłam sporo stron iternetowych, strony miast, gmin, powiatów i strony
            prywatne i...... ojej jak mało tam jest o Waszej Kulturze a Towarzystwo Ziemi
            Krajenskiej to chyba grube nieporozumienie. Dlatego też zaproponowałam,że może
            wspolnymi siłami zrobicie jakąś stronkę na ten temat i tak jak npisałam w
            pierwszym poście chętnie pomogę.
            Wymienione przez Was freski ogladałam i przyznam się, że jestem pod wrażeniem.
            nadal jednak nie mogę znależć opisu stroju krajeńskiego:( a niestety w tej
            chwili wycieczka do Złotowa odpada:(
            jesli możecie dorzucic coś jeszcze do tych inforamcji, to barzo proszę Was o to.
            Pozdrawiam serdecznie
      • reto Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 11:00
        Pani/pan tu nadmienili cos o mojwie .
        O tuz jo pnji pojwim tok czysto literackim jenzykim polski - zeby zrozumiela.
        Wedle mnie to ni mo tutej zadnych gwar a i nie tylko tutej w colkiej Polsce tyz.
        Ludzie muwia tak jak mowia!
        Ze jedne trocha inaczy zaciongajom to to nie je jeszcze gwara.
        Tak lo przykladu muwio,ze je gwara slunska.
        Po moimu to to som dwa jenzyci razym wzinte.
        Trocha polskiego,trocha czeskiego trocha niemieckiego i jok so powijdzo:...
        "kaj albo yooo" to juz je wielgie halo - bo to bela gwara slunska.
        • reto Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 11:13
          Nojwoznejsze zapumnial a panienka pewnie w potrzebie,
          Jak by kto sie upar chciol posluchac jok sie u nos mujwi to niech przyjedzie do
          Zakrzejwa.
          W Massalow,Szopirajow,Drobiewskich,Langow,Konicerow,Brozkow czy Skrentnowych to
          jeszcze calkim po naszemu mujwio.
          Bo te zajechane to nie one nawet nasladowac ni potrejfio.
          W kozdy wiosce sie inaczy mowi - tyz muszo pani wiedzic.
          A jak by chciala sie jakich rozweslaczy nasluchac to niech idzie prosto do
          Felka Kaaz albo do Miejcia od Gniotow - te majo swoje na lagrze:-)
          • nox22 Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 11:18
            Dzieki na pewno kiedyś przyjade:)
            i hmmm szcze sie przyznam, że mam problem z zrozumieniem niektórych wyrazów;)

alicznei dziekuje za inforamcje zawarte w tym poscie, ogolne przesłanie udało
            mi się zrozumieć:)
            pozdrawiam ciwplutko
            • andzia31 Re: Krajna - prośba o pomoc 06.08.04, 16:23

No to to co posiada zespol w Zakrzewie odbiega calkowicie od normy:-)
              Ale tak krawiec kraje jak materi staje.

Jesli chodzi o stroje to obecnie rozbieznosc jest chyba bardzo duza.

Widzialam stroje oferowane przez jakas firme z Rzeszowa na Swiatowym Festivalu
              Folklorystycznym i gorsety byly z aksamitu a haftowane srebrna i zlata nitka.
              • pandor Re: Krajna - pros´ba o pomoc 06.08.04, 19:44
                To ciekawe skad ten promotor?
                No i w jakim miescie ty studiujesz:-)
                Hmmmm...do tego temat zupelnie Ci nieznany?!?
                Nie mialas czasu na zrobienie jakichkolwiek badan potrzebnych w koncu do pracy
                naukowej.
                Nie masz czasu nawet przyjechac i obejrzec te kraine o ktorej piszesz?
                Mysle, ze szkoda - bo ta praca chyba bedzie na marne. Wyobrazam sobie ja jako
                zlepek informacji zaczerpnietych od innych.
                No chyba ze teraz na studiach nie obowiazuja stopki literackie:-)
                • nox22 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 06.08.04, 22:04
                  pandor napisał:

>> Nie mialas czasu na zrobienie jakichkolwiek badan potrzebnych w koncu do
                  pracy
                  > naukowej.
                  > Nie masz czasu nawet przyjechac i obejrzec te kraine o ktorej piszesz?
                  > Mysle, ze szkoda - bo ta praca chyba bedzie na marne. Wyobrazam sobie ja jako
                  > zlepek informacji zaczerpnietych od innych.
                  > No chyba ze teraz na studiach nie obowiazuja stopki literackie:-)

Nie będe gratulowała Ci wyobraźni:) To smutne, że nie doceniasz tego, że
                  najciekawsze informacje uzyskuje się właśnie od ludzi, dla których ten temat
                  jest żywy i Ci ludzie są skarbnicą wiedzy. Dla mnie bardzo ważne są te
                  informacje, które uzyskałam na Waszym forum i mam cichutką nadzieję, że jeszcze
                  czegoś ciekawego się dowiem tutaj:)
                  Nie będę tłumaczyła dlczego, nie mogłam przyjechać na Ziemie Krajeńską i
                  dlaczego piszę prace dopiero teraz, a nie tak jak moje koleżanki i koledzy,
                  którzy bronili się w czerwcu, bo wiąże się to z bardzo smutnymi przeżyciami a
                  nie z moim "luzackim" podejściem do zagadnienia, co starasz mi się zasugerować.
                  Nie wiem co to są "stopki literackie" ale domyślam się, że chodzi tutja o
                  przypisy. Owszem wypada aby takowe w części toretycznej pracy się znalazły.
                  Część empiryczna mojej pracy jest oparta na analize dokumentów, ( to nie to
                  samo co wiadomości biblograficzne) i na wywiadach nieskategoryzowanych i
                  informacje, które uzyskałam tutaj są cenną ich częścią.
                  Pozdrawiam

• scapular Re: Krajna - pros´ba o pomoc 07.08.04, 10:07
                    Juz kiedyś ktoś napisał pracę na temat pewnej znanej osoby z terenu Krajny. Praca była obszerna i wyczerpująca, ale w zderzeniu z ludźmi którzy żyli wobok bohatera tej pracy wypadła blado. Autor żałował, że nie wybrał się do Złotowa i choć pracę obronił, przydała się tak naprawdę psu na budę.
                    • nox22 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 07.08.04, 11:13
                      scapular napisała:

> Juz kiedyś ktoś napisał pracę na temat pewnej znanej osoby z terenu Krajny.
                      Pra
                      > ca była obszerna i wyczerpująca, ale w zderzeniu z ludźmi którzy żyli wobok
                      bohatera tej pracy wypadła blado. Autor żałował, że nie wybrał się do Złotowa i
                      choć pracę obronił, przydała się tak naprawdę psu na budę.
                      Na szczęście mam tyko kota:) więc buda nam nie jest potrzebna:)
                      ciesze się , że tak bardzo chesz żebym przyjechala na Krajne, ale milsze,
                      byloby cieplejsze zaproszenie:) a tak poważnie,
                      to warto zastanowić się nad tym, zanim coś się skrytykuje że prace mają różny
                      charakter i różnie można podejśc do zgadnienia. Czytajac tego posta ciesze się,
                      że nie musze napisać pracy np. o dziedzictwie kulturowym aborygenów albo o
                      życiu egipcjan za panowania np. Amentopeta III , bo zgodnie z tym co piszesz
                      pownnam udac się na poszukiwania aborygenów albo poddać się deportacji w czasie
                      i odwiedzić starożytne Teby.
                      Pozdrawiam i życze miłego weekendu.
                      • andzia31 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 07.08.04, 12:44
                        Mozna i tak ale bez znajomosci haftu krajenskiego to sobie tej pracy nie
                        wyobrazam:-)(
                        Mam nadzieje, ze go widzialas chociaz na zdjeciu.
                        Polecam goraco
                        • scapular Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 13:31
                          Nie pisz, że Złotów to dla ciebie koniec świata... Porównanie z aborygenami wypadło blado. Wiem o co ci chodzi, ale jesli chcesz coś dobrze napsiać wybierz się na Krajnę! To nie tylko Złotowszczyzna, jest jeszcze Krajna Nakielska, itd.
                          • nox22 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 14:18
                            Dziękuje za sugestie, ale tak jak napisałam w jedny z postów , w tej chwili
                            jest to dla mnie niemożliwe:(
                            Pozdrawiam
                        • nox22 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 14:10
                          Andziu,
                          ja też załuję, że nie widziałam haftu krajeńskiego, ale porosiłam znajomych
                          mieszkających w Bydgoszcy o kupno serwety z tym haftem i nie mogę się
                          doczekać, tym bardziej, że napisałaś mi tak barwnie o nim , kiedy ją dostanę:)
                          pozdrawiam serdecznie
                          • andzia31 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 18:36
                            No widzisz bez wizyty w Zakrzewie sie nie obedzie:-)
                            Haft ten jest juz bardzo malo robiony sa nieliczne jeszcze hafciarki ktore
                            posiadaja jego wzory.
                            W Zakrzewie najpiekniejsze hafty robily siostry Jasiek.
                            Najlepiej napisz do niej do domu prywatnie i popros z Bydgoszczy raczej nic nie
                            otrzymasz.
                            Eleonora Jasiek,ul.Domanskiego, 77 424 Zakrzewo Zlotowskie.
                            Nastepna rzecz to Muzeum w Zlotowie moze maja aparat cyfrowy i beda laskawi
                            spelnic Twoje rzyczenie.
                        • nox22 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 14:16
                          Andziu,
                          ja też załuję, że nie widziałam haftu krajeńskiego, ale porosiłam znajomych
                          mieszkających w Bydgoszcy o kupno serwety z tym haftem i nie mogę się
                          doczekać, tym bardziej, że napisałaś mi tak barwnie o nim , kiedy ją dostanę:)
                          pozdrawiam serdecznie
                      • elmek Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 13:38
                        "Deportacja w czasie", buahahahahahahaha dobre! Dawno się tak nie uśmiałem
                        <rotfl>
                        • elmek Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 13:40
                          A tak na marginesie - co to za uczelnia i kierunek, gdzie studentowi promotor
                          narzuca temat pracy?
                          • nox22 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 08.08.04, 14:15
                            Witaj,
                            wbrew pozorom jest sporo uczelni, gdzie promotorzy narzucają temat pracy i nie
                            zależy to ani od kierunku studiów ani też od uczelni, a tylko i wyłącznie od
                            samego decydenta, w tym przypadku - promotora.
                            Ps.
                            UJ, socjologia
                            pozdrawiam
                            • artekb1 Re: Krajna - pros´ba o pomoc 09.08.04, 08:46
                              Hmmm...muwisz,ze na > UJ?
                              To pewnie zagniezdzil sie tam jakis pociotek Domanskiego.
                              No a skoro przydzielil tobie temat to znaczy ze jestes najlepsza studentka albo
                              promotor ma do ciebie wielkie zaufanie i wierzy ze zrobisz to najlepiej.
      • jkropacz Re: Krajna - prośba o pomoc 03.10.04, 21:56
        Hm... kilka książeczek jest, np. Szafran: Osadnictwo historycznej Krajny, jest
        tez "Gwary Krajny" (autora nie pamietam)nieco monografii miejscowości. Popytaj
        w Bibliotece Powiatowej w Pile, na pewno Ci pomogą. Maja tam tez roczniki
        czasopism. Do rad innych uczestników forum dodam jeszcze ze jest tez muzeum w
        Nakle, nie wiem jak sie dokładnie nazywa teraz, ale kiedys było to Muzeum Ziemi
        Krajeńskiej. Zobacz: www.naklo.pl W jednym z postów autor(ka) pisze tez o
        strojach ludowych - że są na freskach w Zakrzewie. Ciekawa sprawa. Mój ojciec
        szukał tych strojów od 1920 roku, ale niestety bezskutecznie. Jest zesoł ludowy
        w Sadkach który wystepuje w strojach ludowych, ciekawe skąd wzory ? U Kolberga
        nic nie ma, wrecz pisze że w okolicach Mrozowa (to koło tych Sadek) nosi sie
        jakies stroje pospolite (niemieckie ?)
        Pozdrawiam i życze dużo frajdy przy pisaniu.

jkropacz@wp.pl
        • jkropacz Re: Krajna - prośba o pomoc 03.10.04, 22:09
          Acha, no i Osiek przeciez konieczny do odwiedzenia : Skansen w Osieku n.Not.
          archeologiczno - etnograficzny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka