gkjustyna Papież- drugiej takiej osoby nie będzie!!! 03.04.05, 20:45 Mnie równiez, caly czas mam wrażenie ze jest z nami, że nie odszedl. Drugiej takiej osoby nie będzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takiego AUTORYTETU. Tyle dla nas zrobił, tyle jestesmy Mu wdzieczni. Kochany Nasz Ojciec Święty. Nasz Papież -Nasz rodak-Nasz przyjaciel-Nasz Karol Wojtyła-Nasz przewodnik. :( Wiem jedno - dążył do spotkania z Bogiem i Jego marzenie się spełnilo! "Jestem zadowolony wy też bądzcie"..."Amen". Odpowiedz Link Zgłoś
zlotowiak Re: Papież 03.04.05, 23:21 www.radiomaryja.pl/ Zajrzyjcie na stronę radia Ma ryja, ledwie wzmianka. Rydzyk to pyłek nic warty u jego sandałów... Bądź z nami! Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Papież 04.04.05, 08:48 Dobrze moim zdaniem całą sytuację i moje odczucia oddaje tekst Wierzcholskiego z piosenki "Nieznajomy przyjaciel": "tak naprawdę go nie znałem chyba nie znał go też nikt lecz dla wielu był tak bliski jak przyjaciel może być". ['] ['] ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
pomaranczowa3 Re: Papież 04.04.05, 20:51 Wydaje mi sie ze to nie czas i miejsce zeby oceniac teraz ksiedza Rydzyka. Moze skupmy sie teraz na modlitwie za Papieża naszego kochanego a nie na tym ze w radiu Maryja malo mowia na ten temat i nie oskarzajmy o to ksiedza Rydzyka, bo to naprawde teraz nie wypada. Moze zyjmy tak jak nas nauczyl Papiez, czyli szanujmy kazdego , obojetnie kim jest i kierujmy sie przede wszystkim dobrocia. Twoja wypowiedz niestety przesiaknieta jest gleboko jadem, podobnie zreszta jak wypowiedzi innych na tym forum i byc moze wlasnie dlatego nasz swiat wyglada tak jak wyglada. Patrzac na to wszystko co dzieje sie w okol nas latwo zauwazyc ze dzisiaj kazdy tylko dba o swoje wlasne interesy, kazdy zyczy drugiemu zeby mu sie tylko nie powiodlo, a jak juz wydarzy sie w zlotowie cos, wyjdzie na jaw jakas afera albo cos w tym stylu to caly zlotow ,ale dosłownie calusienki, nic nie robi oprocz plotkowania i potem jak sie czasami slucha tych wszystkich plotek i ploteczek ktore powstaja w wybujalej wyobrazni mieszkancow zlotowa to mozna nakreciec bardzo fajny film pt "Jak powstaje plotka w Zlotowie", ktory na pewno cieszylby sie ogromnym uznaniem. Tak wiec postarajmy sie zyc swoim wlasnym życiem i nie odobierajmy go drugim, poprzez zbyt duze zainteresowanie. Skupmy sie na sobie i wtedy moze cos sie zmieni, nie komentujmy zachowania innych, bo to i tak nic nie pomoże, tylko bedzie swiadczylo o naszej kulturze osobistej i wychowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomaranczowa3 Re: Papież 04.04.05, 20:53 Oczywiscie moja wyzej napisana wypowiedz skierowana byla do złotowiaka Odpowiedz Link Zgłoś
julia2 Re: Papież 04.04.05, 22:59 Świat nigdy już nie będzie taki jak przedtem....Myślę, że wielu tak naprawdę teraz dopiero odkryje przesłanie Ojca Świętego. /komentarz do wypowiedzi "pomarańczowej3"-poniżej/ Odpowiedz Link Zgłoś
klean dziwny jest ten swiat 05.04.05, 08:51 Dla Polakow nigdy juz nie bedzie! Dla innych narodow swiat sie nie zmienil W Anglii trwaja goraczkowe przygotowania do wesela Kamili i Charlesa w zwiazku z tym odgrzewane sa najbardziej pikantne sceny z zycia Diany. We Wloszech straganiarze, kramarze i uliczni sprzedawcy dewocjonalii juz wczoraj wyrzucali na smietnik pamiatki po JP II. Na pytanie dziennikarzy z telewizji wloskiej dlaczego. Odpowiedz byla bo teraz przyjdzie niowy papiez i trzeba zrobic miejsce na nowe popiersia. Tych starych juz jak twierdza kramarze nikt nie kupi. Wlosi pograzeni w wielkiej zalobie nie potrafia ukryc radosci z tego ze nastepnym papiezem zostanie Wloch. W Monte Carlo Ksiaze Rajner lezy od jakiegos czasu w szpitalu i tutaj cala uwaga europy zachodniej skierowana jest na nastepce ksiecia Alberta. Reszta swiata przeszla do codziennosci i nawet nie spekuluje kto zostanie nastepnym papiezem. W Polsce zaloba narodowa za wyjatkiem Radia Maryja:-) Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: dziwny jest ten swiat 05.04.05, 10:14 Czy w Złotowie będzie jakaś specjalna msza św. (może na jakimś placu), marsz czy manifestacja, wzorem innych (niekoniecznie tych największych) miast? Pytam z czystej ciekawości, sam w takich uroczystościach nie mam w zwyczaju uczestniczyć. Zdecydowanie wolę skupienie i zadumę w ciszy... Odpowiedz Link Zgłoś
bren.ton Re: dziwny jest ten swiat 05.04.05, 11:18 W Zlotowie spokojne bez histerii. Wprawdzie jest sporo przewoznikow oferujacych w ramach "pielgrzymki" przejazd do Rzymu ale jakos nikt z mieszkancow specjalnie sie nie kwapi. Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Re: dziwny jest ten swiat 05.04.05, 22:08 Ksiądz proboszcz Jaśkiewicz zapowiedział mszę św. na pl. Paderewskiego w piątek 08 kwietnia o godzinie 20 -tej. Odpowiedz Link Zgłoś
julia2 Re: Papież 05.04.05, 10:16 A dokładnie w temacie"Komentarz"- tu nie miejsce na takie dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
scapular Re: Papież 05.04.05, 21:08 A strona miejska Złotowa, też nie reaguje na najważniejsze wydarzenie ostatnich lat. Okonek - tak, a ponoć ich burmistrz to największy komuch w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaraplotkara Re: Papież 06.04.05, 15:48 Strona miejska chyba wlasnie zareagowala, moze to dzieki tobie. Swoja droga nawet nie wiedzialam ze Papiez byl honorowym obywatelem naszego miasta... A wracajac do tematu mszy, to w piatek ma rzeczywiscie byc odprawiona msza na placu Paderewskiego. Zastanawia mnie inny fakt - w dzien smierci Papieza bylam w Szczecinie. Naturalnym odruchem dla mnie i znajomych bylo udanie sie do kosciola. Nie mielismy z problemow - koscioly otwarte, tlumy wiernych przyszly sie pomodlic, odprawiano specjalne nabozenstwa. Natomiast w Zlotowie moja mama chciala odwiedzic kosciol miedzy 22 a 23 ale byly one zamkniete! :( Wydaje mi sie to co najmniej nietaktem ze strony naszych ksiezy, ze nie umozliwili wiernym modlitwy. Moja mama nie byla jedyna rozczarowana, ktora ucalowala klamke. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
julia2 Re: Papież 06.04.05, 17:08 No tak w kościele św.Rocha flagę pańswową wieszano dopiero po niedzielnej mszy o godz.12-tej, papieska chyba też zawisła /?/, nie czekałam na zakończenie operacji.A znicze stawiane spontanicznie przez wiernych w kościele przy portrecie Ojca Świętego, ksiądz gasił - "jedna wystarczy"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubek4 Re: Papież 07.04.05, 08:26 Twoja mama nie magla sie pomodlic w domu? Moze bez przesady w tym przesciganiu sie i wymuszaniu zaloby. Moim zdaniem ksieza w Zlotowie zachowali przynajmiej odrobine rozwagi i spokoju. Ci ktorzy chcieli sie modlic mogli to robic tez przed kosciolem albo w przydroznej kaplicy. Modlitwa jest wazna a nie czy ksiadz o polnocy otworzyl kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Papież 07.04.05, 12:30 To nie jest chyba kwestia tego, że można się pomodlić w domu. Pewnie że można, tyle tylko, że w takich chwilach ludzie szukają innych ludzi, czują potrzebę połączenia się w bólu z innymi. Mnie śmierć Jana Pawła II zastała na poznańskim Starym Rynku. Zewsząd monumentalne bicie dzwonów, nikt nam nie powiedział co się stało a jednak wiedzieliśmy. Tłumy ludzi ciągnęły do kościołów, nie dlatego, że ktoś im kazał, tylko z wewnętrznej potrzeby. Dobrze, że nie zastali drzwi zamkniętych... Około 23 wracaliśmy do domu, mijaliśmy wiele kościołów, wszystkie pełne ludzi, których wciąż przybywało. Wiesz, myślę że gdyby nie uczestnictwo w takim spontanicznym czuwaniu, nie przeżyłbym tego tak głęboko... Odpowiedz Link Zgłoś
jeleniowa Re: Papież 07.04.05, 14:55 Zlotow to nie Poznan i tutaj ludzie ida spac razem z kurami. Poza tym przed polnoca gasza swiatla uliczne z powodu oszczednosci. Moze nie dajmy sie zwariowac temu zbiorowemu przezywaniu, kto chce niech przezywa ale zeby po nocach ksiedza budzic - to chyba lekka przesada. Kiedy tak patrze na to wszystko co sie wokol nas dzieje to dochodze do wniosku ze mam paranoje. Wezmy dla przykladu te pielgrzymki - naprawde nie wiem po co jechac w tej chwili do Rzymu? Po to zeby nabic kase jakim przewoznikom? Przeciez to nie ma nazwyklejszego sensu Miasto jest zablokowane. Watykan o 24 godzin zamkniety dla ludzi z zewnatrz. A pielgrzymki jada nieustanie. Przeciez to samo zobaczycie w TV i moze jeszcze lepiej nie stojac w strumieniach deszczu i nie marznac. Ale sa tacy ktorzy chyba musza sie umartwiac inaczej nie robili by takich rzeczy. Naprawde nie rozumie co to komu dobrego ma przyniesc. Spanie w autokarze pozniej szukanie jakiegos miejsca gdzie mozna obejrzec transmisje z pogrzebu na duzym ekranie i pozniej powrot 2000 km. Nie rozumie czy musimy zawsze we wszystkim uczestniczyc? Jesli wziac tylko pod uwage tych ktorzy mogli przejsc obo zwlok papieza w tempie blyskawicznym bo nie mozna sie bylo nawet zatrzymac i pomodlic -(18.000 osob na godzine) tempo szalone jak dla mnie. Moze mi ktos to wszystko wytlumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
julia2 Re: Papież 07.04.05, 22:22 Tu akurat sie z Tobą zgadzam. Wyjazd w ostatniej chwili nie jest chyba najlepszym pomysłem, także dla bezpieczeństwa wszystkich. Modlić wszak można sie wszędzie. Tyle dobrych i mądrzejszych rzeczy można zrobić w intencji JPII. No ale moze to komuś potrzebne? A tych wszystkich, którzy oceniają jedynie "religijny" wpływ papieża na życie ludzi w świecie, innego nie dostrzegając, i którym się dłuży bez kolorowej TV - spieszę pocieszyć - to już tylko jutro, przez najbliższe kilkaset lat, nie będzie już takiej przeszkody. Odpowiedz Link Zgłoś
bren.ton Re: Papież 11.04.05, 08:07 julia2 napisała: - spieszę pocieszyć - to już > tylko jutro, przez najbliższe kilkaset lat, nie będzie już takiej przeszkody. Odwazna aluzja mam nadzieje ze cenzura tego nie wykryje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
julia2 Re: Papież 11.04.05, 23:14 Co to za "wycinki"!! Wypraszam sobie! :) A jednak radzę przeczytać całe zdanie, bo jego sens i kontekst (z przekąsem) był zupełnie inny, niż sugerujesz. "A tych wszystkich, którzy oceniają jedynie "religijny" wpływ papieża na życie ludzi w świecie, innego nie dostrzegając, i którym się dłuży bez kolorowej TV - spieszę pocieszyć - to już tylko jutro, przez najbliższe kilkaset lat, nie będzie już takiej przeszkody." Odpowiedz Link Zgłoś
bren.ton Re: Papież 12.04.05, 09:38 Nie masz sie o co obrazac na mnie - ja tylko Ciebie cytowalem. Jak wiesz juz zapewne z pisaniem jest tak, ze nie jest wazne co napiszesz tylko to co dotrze do czytelnika:-) Do mnie dotarlo miedzy innymi to co wiele srodkow masowego przekazu na calym swiecie bulwersowalo - to ze kosciol katolicki w swoim postepie zostal cofniety o kilkaset lat do tylu. Masz racje ze JP II zrobil wiele dla ludzi a przede wszystkim dla Polakow. Tutaj mozna sepekulowac co by bylo ale faktem jest ze z Watykanu do Polski poszla olbrzymia kasa szczegolnie w ostatnim czasie. Watykan decydowal w sprawach koscielnych w Polsce i ksieza nie musieli sie kosciolem zbytnio przejmowac... Mieli wiecej czasu na inne bardziej ziemskie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Papież 12.04.05, 09:45 Jeżeli chodzi o cytowanie, wypada zacytować całe zdanie a nie wyrywać fragment zatracając ogólny sens wypowiedzi, co też uczyniłeś ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Re: Papież 20.04.05, 21:12 W Muzeum Ziemi Złotowskiej jest wystawa poświęcona naszemu Papieżowi. Bardzo ciekawe materiały, dużo zdjęć, książek, wycinków z prasy. Jeden ze złotowskich nauczycieli zbierał te dokumenty przez cały pontyfikat. Warto obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś