ehoffmann 22.05.07, 19:31 pila.naszemiasto.pl/wydarzenia/732093.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fazarro Re: Tadeusz?? 23.05.07, 01:11 :D buehehehehehehe tommy c narozrabiał......a oni mu imię zmienili.....profeska Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Tadeusz?? 23.05.07, 08:22 Hehehe może zapomnieli dopisać "dane bohaterów zostały zmienione" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemytnik_rabarbaru Re: Tadeusz?? 23.05.07, 22:17 Wklejam artykul z Glosu ale tekstu jest ledwie o dwa zdania wiecej niz w tym linku. Od samego początku Rada Miejska w Złotowie przypomina wulkan przed wybuchem. Czy dzisiaj eksploduje? Prawica szykuje się bowiem do kolejnego ataku na burmistrza. Tym razem radni mają mu za złe stan kultury w mieście. Przypomnijmy, iż kilka lat temu burmistrz mający wówczas wiekszościowe poparcie w radzie przeprowadził radykalne zmiany w funkcjonowaniu kultury i sportu. Zlikwidowano jako placówkę Złotowski Dom Kultury. Z 11 etatowych pracowników pozostał jeden zajmujący się koordynacją zajęć w budynku. Pieniądze przeznaczone dotąd na etaty skierowano na finansowanie działań kulturalnych poprzez różnego rodzaju stowarzyszenia. By zdobyć pieniądze na taką działalność, urządzanie imprez, itp. trzeba było znacznie wcześniej złożyć w Urzędzie Miejskim odpowiedni wniosek. Na kilka dni przed sesją radni zwołali otwarte posiedzenie Komisji Kultury, Sportu i Turystyki. Jedyny merytoryczny pracownik dawnego ZDK, Leszek Trojanowski, przekonywał zebranych, że od czasu reorganizacji w kulturze zmieniło się na lepsze. Mowa była o wysokim poziomie imprez oraz nakładach na remonty obiektu. Takie zdanie niezmiennie od reorganizacji podtrzymuje burmistrz, twierdząc, że dzięki zmianom na działalność kulturalną nigdy nie było tak wiele środków jak teraz. - Dyskusja w tych i innych sprawach podnoszona jest po to, by sprawić wrażenie, że wszystko, co dotąd, było złe - twierdzi Jerzy Kołodziejczyk, zastępca burmistrza. Radni jednak mieli cały szereg zastrzeżeń. Wytknięto, między innymi, śmiałe instalacje artystyczne Tadeusza Cebo, w których dwaj mężczyźni pokazali się nago. Tego rodzaju prowokacje artystyczne nie są nowością w większych miastach, a do Złotowa zawitały chyba po raz pierwszy. Powstaje problem czy miasto ma być kulturalnym grajdołkiem czy też otwarte na świat. - Przeszłość jest już historią - komentuje Krzysztof Majewski, przewodniczący Komisji Kultury, Sportu i Turystyki RM. - Niepokoją nas te zjawiska, które są teraz w kulturze. Trzeba się zastanowić, co można poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
johnscott Re: Tadeusz?? 24.05.07, 15:11 A, może to jakiś dziadek Tomka? Może się też rozbierał? Odpowiedz Link Zgłoś
tanges1 kto był goły ? 24.05.07, 23:15 Tomasz Cebo i jego kolega w tej instalacji się nie rozbierali. Widziałem tą instalację w Toruniu i myślę, że w Złotowie też była taka sama. Instalatorzy byli goli od początku przedstawienia. Scenografia była tak zrobiona ,że widać było tylko ich mimikę twarzy, reszta była zaciemniona. Mieli bowiem zamontowane na twarzy małe lampki a reszta ciała tonęła w mroku. Na wielkich ekranach był wyświetlany skandujący tłum, który wypowiadał słowa: instale, instale. O losach bohaterach instalacji miał decydować widz znajdujący się na performersie. To widz decydował co ma uczynić bohater. W Złotowie z tego co wiem to ze strony oglądających sztukę padło słowo ,,ukrzyżować" i następnie ktoś inny powiedział ,,odziać"- taka była wola widza. W głosach niektórych pseudo działaczy kulturalnych i innych działaczy politycznych zrodziło to wielkie oburzenie, co można było usłyszeć podczas komisji kultury w Złotowie o czym pisała prasa lokalna. Najistotniejsze jest jednak to, że ów działacze na przedstawieniu w Złotowie nie byli jak i na innych przedstawieniach tej instalacji natomiast widzieli w niej profanację, zgorszenie, gołe ku..asy i inne diabelstwa. Prawda jest taka ,że kto chciał zobaczyć ku..asy tych aktorów musiał użyć aparatu z lampą błyskową, aby je zobaczyć bo tak za ch..a nic widać nie było. Widać jedynie było przekaz i twarze aktorów. To była dobry eksperyment, niestety krótki. Jeżeli mówimy o goliźnie to niewątpliwie ona była , bo obnażyła ona sapaczy zaściankowych, którzy to mimo nie widząc sztuki manifestują swoje zgorszenie. Pewien rady powiedział, że sztukę widział jego 7 letni syn i przekazał mu swoje zgorszenie i pogwałcenie uczuć religijnych. Na podstawie tego złożył protest na komisji kultury. Tego dnia na ,,Teatraliach" przedstawienia dla siedmiolatków były prezentowane w godzinach porannych. Co robił siedmiolatek, bez opieki rodziców o godzinie 22 00 na przedstawieniu jest jedynie zastanawiające i może dać podstawę do wyciągania wniosków o etykę wychowawczą. Tutaj należy się zastanowić nad moralnością. Czy dzieci siedmioletnie nie powinny ,być o tej porze w domu? Sztuka była kierowana dla młodzieży szkół średnich, organizatorzy nie brali chyba pod uwagę tego ,że jakiś rodzić wyśle dzieciaka siedmioletniego na przedstawienia o tej porze. Wycinek z programu „Teatraliów” środa XVIII Złotowskie Spotkania Teatralne INWENTARYZACJA ŚRODA 18 KWIETNIA 9.00-15.00 Teatry dziecięce – blok. 18.07 Orkiestra – prezentacja. 21.30 INSTALACJA Z PERFORMATYWNYM UDZIAŁEM ARTYSTY. - T. Cebo & compańero. 23.00 Teatr Sala nr 13 z Poznania - "Król Dawid" wieczór "Fire show... fire balls..." Odpowiedz Link Zgłoś
legalna-blondynka Re: kto był goły ? 25.05.07, 00:28 Jeśli sztuka była przeznaczona tylko dla dorosłych i faktycznie zaplanowana na godz 21.30....to ja się nie oburzam....:) Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian1 Re: kto był goły ? 25.05.07, 03:29 No tak było! Byłem, widziałem, słyszałem. Odzew co niektórych, był śmieszny wręcz żenujący. Jak pisał tanges wcześniej i ja penisów, ani jąder nie widziałem, choć aparat miałem z fleszem, ale minie jakoś nie ciągnęło, żeby takie detale oglądać. Zrobiłem kilka zdjęć mimo to, ani jedno nie zgorszy nikogo. Kto nie wierzy mogę podesłać na pocztę. Bardziej obawiałbym się publikować zdjęcia, które zrobiłem ostatnio na plaży we Włoszech. Tam na plaży publicznej plackiem leżało masę ludzi, którzy mieli na sobie tylko olejek, lub olejek i zegarek. Dzieci biegały między nimi i nikt tam nie protestował, nikomu też nie wpadło na myśl, że pogwałcono jego uczucia religijne. Na marginesie do Watykanu było zaledwie 190 km i stamtąd, też nie było zaleceń, żeby biusty, penisy, waginy i inne d..y przykrywać choćby liściem palmowym. Strach wspomnieć, że tam nasza młodzież była, bo protestom nie będzie końca. Hahahahahahah P.S. Pozdrawiam Legalną Blondynkę i cieszę się, że zdanie zmieniła, co do przedstawienia na teatraliach. Myślę też że to, co we Włoszech na plaży nie raz w Niemczech widziała i też ją to nie żenowało. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: kto był goły ? 25.05.07, 09:26 Blondynko, czy to nie Ty w wątku o Teatraliach najgłośniej wyrażałaś oburzenie tym "niemoralnym" pokazem? Odpowiedz Link Zgłoś
legalna-blondynka Re: kto był goły ? 25.05.07, 11:19 Elmek....mnie się czasami zdaje,ze ty celowo udajesz,że nie rozumiesz, co ja piszę, a przecież jesteś inteligentny. W wątku o teatraliach wyraźnie napisałam,że tego spektaklu nie powinny oglądać dzieci....tylko dzieci!!!! Nie czepiałam się aktorów. Tanges i Radiomarian uświadomili mi dokładniej jak to wyglądało i w jakich godzinach się odbywało. Tylko krowa nie zmienia poglądów.....:) RADIOMARIAN wspomniał o plażach dla naturystów...i ma rację,że tłumy nagusów nikogo nie gorszą, ale to zupełnie inny temat i "klimat". Ja nie należę do osób bardzo "wyzwolonych", ale nie jestem blondynką z CIEMNOGRODU.....i tak się składa,ze mój zawód wymaga znajomości anatomii, fizjologii i psychologii...:) Odpowiedz Link Zgłoś
przemytnik_rabarbaru Re: kto był goły ? 26.05.07, 11:15 Grunt to pomarudzic nawet jak sie cala sytuacje zna tylko z gazety a spektaklu nawet na oczy nie widzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna-blondynka Re: kto był goły ? 26.05.07, 23:29 A co może mi nie wolno pomarudzić....? Gdybym tego nie zrobiła, ty nie miałbyś okazji do komentarza i byłoby tu śmiertelnie nudno...Na następne Teatralia przyjdę z Komuchojadkiem....:) Odpowiedz Link Zgłoś
tanges1 Re: kto był goły ? 29.05.07, 22:08 Komuchojadek był teraz na finale. Na koncercie Fryg go widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: kto był goły ? 29.05.07, 23:16 legalna-blondynka napisała: > A co może mi nie wolno pomarudzić....? Gdybym tego nie zrobiła, ty nie miałbyś > okazji do komentarza i byłoby tu śmiertelnie nudno...Na następne Teatralia > przyjdę z Komuchojadkiem....:) Trzymam Cie za słowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: Tadeusz?? 29.05.07, 23:20 Fazi , od dziś wiem dlaczego tak namiętnie oglądasz teletubisie....hahahhahaha Odpowiedz Link Zgłoś