Dodaj do ulubionych

Ciekawostki w AL

24.07.07, 18:03
Znalazłam w AL tytuł: Brawura prowadzi do nikąd. Żaden słownik polskiego
języka nie podaje takiej możliwości. Może być tylko "donikąd"...
Albo "Wakacje w Polsce czy zagranicą?". Chyba powinno być: za granicą.
Obserwuj wątek
    • svenne Re: Ciekawostki w AL 24.07.07, 21:59
      a co powiesz na to?
      "(...)koncert Łukasza Piosika mający miejsce w kinie podczas świat w zeszlym roku."
      moze nie ma tu bledu ale chyba naturalnie by brzmiala konstrukcja: "koncert,
      ktory mial miejsce".
      dalej. dzial forum nosi nazwe: "dodawajcie swoje watki". ja napisalbym: "dodaj
      swoj watek".
      pewnie takich krzaczkow znalazloby sie tam wiecej:>
      • johnscott Re: Ciekawostki w AL 24.07.07, 22:02
        Błędy - rzecz ludzka. Te np. w EL są niekiedy dziecinne. A w AL, cóż... Nie
        wszystko może być majstersztykiem.
        • legalna-blondynka Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 12:07
          Svenne i Eho....podali konkretne błędy, więc wiedzą o czym mówią, natomiast
          John..bawi się tu w żonglerkę słowną. A jakież to błędy są dziecinne....?:) Masz
          jakiś konkretny przykład?

W każdej gazecie można spotkać różnego rodzaju błędy; ortograficzne są zazwyczaj
          spowodowane błędem w druku. Stylistyczne i merytoryczne to już kwestia wiedzy i
          warsztatu. A propos tej "zagranicy"..... Tuż za granicą własnego kraju
          zobaczył prawdziwą autostradę. "Zagranica" była dla niego symbolem luksusu.
          • przemytnik_rabarbaru Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 12:52
            W przypadku ktory podala ehoffman akurat nie ma watpliwosci co do tej zagranicy.
            Byk jak stad do Tokio.
            • przemytnik_rabarbaru Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 12:54
              Zreszta co chwila ktos ich beszta za bledy w komentarzach pod tekstami na
              portalu. Nie wiem czy w gazecie pojawiaja sie podobne kwiatki ale w necie jest
              ich sporawo.
              Sorry za posta pod postem.
              • tanges1 Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 14:40
                Ze słowem za granicą, zagraniczny ,zza granicy nie jet tak do końca prosto. Nie
                mogę jednoznacznie powiedzieć jaka forma jest dobra, bo nie pamiętam.
                Pamiętam jedynie to, że prof Bralczyk poświęcił temu problemowi jeden program w
                telewizorni i tak to zawile tłumaczył, że prawie sobie całą brodę wyrwał.
                Tak to było pogmatwane ,ze nie zrozumiałem w końcu jak jest poprawnie i w jakim
                kotekście piszemy łącznie a w jakim odzielnie.
                Wiadomo, że w przymiotnikowej odmianie łącznie zaś w czasownikowej oddzielnie
                jeśli piszemy o granicy czegoś (np działki , domu, wytrzymałośći , absurdu)
                Jezeli piszemy o granicy kraju tam zasady są juz inne.
                • svenne Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 14:51
                  tako rzecze google:

wyniki 1 - 10 spośród około 590 dla zapytania "wakacje zagranicą". (Znaleziono w
                  0,11 sek.)

wyniki 1 - 10 spośród około 28,300 dla zapytania "wakacje za granicą".
                  (Znaleziono w 0,16 sek.)
      • elmek Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 15:32
        Fragment o koncercie to akurat wpis twórcy galerii - prywatnej osoby. Nie
        wszystkie teksty na portalu redagowane są przez redakcję ;-)
        PS.
        Co do "zagranicy" to IMHO powinno być "wakacje za granicą", tak jak "wakacje
        poza granicami kraju". Gdyby traktować "zagranicę" jako rzeczownik to zdanie
        musiałoby brzmieć absurdalnie "wakacje w Polsce, czy w zagranicy" ;-)
        • svenne Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 17:21
          nie masz racji elmek. rozmawialem z kisielem i powiedzial, ze tytul zostal
          stworzony przed redakcje z wycinka maila, ktorego do nich wyslal.
          • elmek Re: Ciekawostki w AL 26.07.07, 08:30
            Chyba, że tak ;-) Podejrzewam jednak, że to dosłowny cytat bez ingerencji
            redakcji. W takim wypadku powinni jednak umieścić informację, iż opis pochodzi
            od autora galerii.
        • legalna-blondynka Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 17:35
          ..Hmmm...jak powstał portal Al myślałam,ze od czasu do czasu coś tam skomentuję
          lub sama napiszę. Jeden, jedyny raz skomentowałam pewną informację podpisując
          się inicjałami. Dzień później zatelefonował do mnie kolega z pytaniem, czy
          widziałam już komentarz do swojego komentarza. Niestety nie widziałam, bo został
          usunięty, ale znajomy przekazał mi treść. Komentarz nie dotyczył wcale treści
          artykułu... dotyczył mnie:) A ja nie mam ochoty, aby jacyś anonimowi ludzie, coś
          o mnie mówili bez mojej zgody.....BO NIE JESTEM OSOBA PUBLICZNA
          Tam się "dzieją" paskudne rzeczy....podam przykład:p. Jacek Fertikowski
          zaproponował swoje rozwiązanie- natychmiast atak na Fertikowskiego, głupawe rady
          i inwektywy.
          Pan Bianga udzielił wywiadu....i już był pretekst, aby mu dołożyć!!!
          Ksiądz Proboszcz też się pewnie nie spodziewał tak prymitywnych reakcji.
          W końcu dojdzie do tego,że ludzie będą się bali rozmawiać z dziennikarzami.
          Niczego już tam nigdy nie napiszę....!!!!
          To nasze forum wydawało mi się czasami zbyt agresywne,bo i tu pojawiają się
          "dziwaczne osobowości", ale tu Elmek pilnuje porządku i wyrzuca posty
          naruszające netykietę.
          Na portalu Al....będę oglądała jedynie galerie fotek.
          Svenne...a, co z twoimi ślicznymi fotkami?
          • svenne Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 17:52
            l-b: yyy, napisalem do Ciebie maila, wlasnie o fotkach. co dziwne, kilka godzin
            pozniej ktos lub cos wyczyscilo mi kompletnie skrzynke:>
            co do pisowni nicka...wolalbym z malej:>
            • legalna-blondynka Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 18:16
              Dostałam tego maila...::) Nie nie udzielam się...nikt nie ma takiego stylu jak
              ja....:) Nieważne kim jesteś svenne...fotki robisz piękne:)
          • tanges1 Widziałem ten komentarz 26.07.07, 12:05
            Widziałem ten komentarz. Ktoś podpisał się moim nikiem, ale niestety z błędem.
            Było tam napisane,że masz dołączyć ,,PiCK UP,, do kanonu lektur szkolnych, ale
            w jakim kotekście nie pamiętam.
            • legalna-blondynka Re: Widziałem ten komentarz 26.07.07, 15:00
              Ach jaka szkoda,że tego nie zdążyłam zobaczyć.... i to jeszcze z twoim nikiem :)
              Do kanonu lektur szkolnych PICK UP chyba się nie nadaje - to nie jest grzeczna
              książeczka:) Chociaż mogłaby ich skutecznie odstraszyć od alkoholu i prób
              samobójczych.
              • lukaszpiosik odnosnie koncertu 28.07.07, 02:48
                Przepraszam, ze tak nie w temacie, ale ostatnio rzadko bywam w kraju i jedyna
                opcja uzyskania jakichkolwiek informacji na temat tego co dzieje sie w Zlotowie
                jest wlasciwie to forum i "zlotowskie". Czytajac powyzsze posty, natknalem sie
                na wzmainke o moim koncercie. Czy ktos moglby mnie oswiecic? Czy to moze juz
                jakas przeterminowana sprawa? Jesli sie nie myle byla jakas galeria. Dlugo
                bylem odciety od netu wiec kompletnie nie mam pojecia co sie dzieje.
                Z gory dziekuje.
                Sorki za brak polskiej trzcionki.
                • svenne Re: odnosnie koncertu 28.07.07, 08:31
                  zlotowskie.pl/index.php?g=32
                  a niech Cie...za te 'trzcionki':>
                  • lukaszpiosik Re: odnosnie koncertu 29.07.07, 17:55
                    czcionki
                    mam nadzieje ze ulzylo
                    • lukaszpiosik Re: odnosnie koncertu 29.07.07, 17:58
                      dzieki za linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka