ehoffmann 24.07.07, 18:03 Znalazłam w AL tytuł: Brawura prowadzi do nikąd. Żaden słownik polskiego języka nie podaje takiej możliwości. Może być tylko "donikąd"... Albo "Wakacje w Polsce czy zagranicą?". Chyba powinno być: za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svenne Re: Ciekawostki w AL 24.07.07, 21:59 a co powiesz na to? "(...)koncert Łukasza Piosika mający miejsce w kinie podczas świat w zeszlym roku." moze nie ma tu bledu ale chyba naturalnie by brzmiala konstrukcja: "koncert, ktory mial miejsce". dalej. dzial forum nosi nazwe: "dodawajcie swoje watki". ja napisalbym: "dodaj swoj watek". pewnie takich krzaczkow znalazloby sie tam wiecej:> Odpowiedz Link Zgłoś
johnscott Re: Ciekawostki w AL 24.07.07, 22:02 Błędy - rzecz ludzka. Te np. w EL są niekiedy dziecinne. A w AL, cóż... Nie wszystko może być majstersztykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna-blondynka Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 12:07 Svenne i Eho....podali konkretne błędy, więc wiedzą o czym mówią, natomiast John..bawi się tu w żonglerkę słowną. A jakież to błędy są dziecinne....?:) Masz jakiś konkretny przykład? W każdej gazecie można spotkać różnego rodzaju błędy; ortograficzne są zazwyczaj spowodowane błędem w druku. Stylistyczne i merytoryczne to już kwestia wiedzy i warsztatu. A propos tej "zagranicy"..... Tuż za granicą własnego kraju zobaczył prawdziwą autostradę. "Zagranica" była dla niego symbolem luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
przemytnik_rabarbaru Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 12:52 W przypadku ktory podala ehoffman akurat nie ma watpliwosci co do tej zagranicy. Byk jak stad do Tokio. Odpowiedz Link Zgłoś
przemytnik_rabarbaru Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 12:54 Zreszta co chwila ktos ich beszta za bledy w komentarzach pod tekstami na portalu. Nie wiem czy w gazecie pojawiaja sie podobne kwiatki ale w necie jest ich sporawo. Sorry za posta pod postem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanges1 Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 14:40 Ze słowem za granicą, zagraniczny ,zza granicy nie jet tak do końca prosto. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć jaka forma jest dobra, bo nie pamiętam. Pamiętam jedynie to, że prof Bralczyk poświęcił temu problemowi jeden program w telewizorni i tak to zawile tłumaczył, że prawie sobie całą brodę wyrwał. Tak to było pogmatwane ,ze nie zrozumiałem w końcu jak jest poprawnie i w jakim kotekście piszemy łącznie a w jakim odzielnie. Wiadomo, że w przymiotnikowej odmianie łącznie zaś w czasownikowej oddzielnie jeśli piszemy o granicy czegoś (np działki , domu, wytrzymałośći , absurdu) Jezeli piszemy o granicy kraju tam zasady są juz inne. Odpowiedz Link Zgłoś
svenne Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 14:51 tako rzecze google: wyniki 1 - 10 spośród około 590 dla zapytania "wakacje zagranicą". (Znaleziono w 0,11 sek.) wyniki 1 - 10 spośród około 28,300 dla zapytania "wakacje za granicą". (Znaleziono w 0,16 sek.) Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 15:32 Fragment o koncercie to akurat wpis twórcy galerii - prywatnej osoby. Nie wszystkie teksty na portalu redagowane są przez redakcję ;-) PS. Co do "zagranicy" to IMHO powinno być "wakacje za granicą", tak jak "wakacje poza granicami kraju". Gdyby traktować "zagranicę" jako rzeczownik to zdanie musiałoby brzmieć absurdalnie "wakacje w Polsce, czy w zagranicy" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
svenne Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 17:21 nie masz racji elmek. rozmawialem z kisielem i powiedzial, ze tytul zostal stworzony przed redakcje z wycinka maila, ktorego do nich wyslal. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Ciekawostki w AL 26.07.07, 08:30 Chyba, że tak ;-) Podejrzewam jednak, że to dosłowny cytat bez ingerencji redakcji. W takim wypadku powinni jednak umieścić informację, iż opis pochodzi od autora galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna-blondynka Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 17:35 ..Hmmm...jak powstał portal Al myślałam,ze od czasu do czasu coś tam skomentuję lub sama napiszę. Jeden, jedyny raz skomentowałam pewną informację podpisując się inicjałami. Dzień później zatelefonował do mnie kolega z pytaniem, czy widziałam już komentarz do swojego komentarza. Niestety nie widziałam, bo został usunięty, ale znajomy przekazał mi treść. Komentarz nie dotyczył wcale treści artykułu... dotyczył mnie:) A ja nie mam ochoty, aby jacyś anonimowi ludzie, coś o mnie mówili bez mojej zgody.....BO NIE JESTEM OSOBA PUBLICZNA Tam się "dzieją" paskudne rzeczy....podam przykład:p. Jacek Fertikowski zaproponował swoje rozwiązanie- natychmiast atak na Fertikowskiego, głupawe rady i inwektywy. Pan Bianga udzielił wywiadu....i już był pretekst, aby mu dołożyć!!! Ksiądz Proboszcz też się pewnie nie spodziewał tak prymitywnych reakcji. W końcu dojdzie do tego,że ludzie będą się bali rozmawiać z dziennikarzami. Niczego już tam nigdy nie napiszę....!!!! To nasze forum wydawało mi się czasami zbyt agresywne,bo i tu pojawiają się "dziwaczne osobowości", ale tu Elmek pilnuje porządku i wyrzuca posty naruszające netykietę. Na portalu Al....będę oglądała jedynie galerie fotek. Svenne...a, co z twoimi ślicznymi fotkami? Odpowiedz Link Zgłoś
svenne Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 17:52 l-b: yyy, napisalem do Ciebie maila, wlasnie o fotkach. co dziwne, kilka godzin pozniej ktos lub cos wyczyscilo mi kompletnie skrzynke:> co do pisowni nicka...wolalbym z malej:> Odpowiedz Link Zgłoś
legalna-blondynka Re: Ciekawostki w AL 25.07.07, 18:16 Dostałam tego maila...::) Nie nie udzielam się...nikt nie ma takiego stylu jak ja....:) Nieważne kim jesteś svenne...fotki robisz piękne:) Odpowiedz Link Zgłoś
tanges1 Widziałem ten komentarz 26.07.07, 12:05 Widziałem ten komentarz. Ktoś podpisał się moim nikiem, ale niestety z błędem. Było tam napisane,że masz dołączyć ,,PiCK UP,, do kanonu lektur szkolnych, ale w jakim kotekście nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna-blondynka Re: Widziałem ten komentarz 26.07.07, 15:00 Ach jaka szkoda,że tego nie zdążyłam zobaczyć.... i to jeszcze z twoim nikiem :) Do kanonu lektur szkolnych PICK UP chyba się nie nadaje - to nie jest grzeczna książeczka:) Chociaż mogłaby ich skutecznie odstraszyć od alkoholu i prób samobójczych. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszpiosik odnosnie koncertu 28.07.07, 02:48 Przepraszam, ze tak nie w temacie, ale ostatnio rzadko bywam w kraju i jedyna opcja uzyskania jakichkolwiek informacji na temat tego co dzieje sie w Zlotowie jest wlasciwie to forum i "zlotowskie". Czytajac powyzsze posty, natknalem sie na wzmainke o moim koncercie. Czy ktos moglby mnie oswiecic? Czy to moze juz jakas przeterminowana sprawa? Jesli sie nie myle byla jakas galeria. Dlugo bylem odciety od netu wiec kompletnie nie mam pojecia co sie dzieje. Z gory dziekuje. Sorki za brak polskiej trzcionki. Odpowiedz Link Zgłoś
svenne Re: odnosnie koncertu 28.07.07, 08:31 zlotowskie.pl/index.php?g=32 a niech Cie...za te 'trzcionki':> Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszpiosik Re: odnosnie koncertu 29.07.07, 17:55 czcionki mam nadzieje ze ulzylo Odpowiedz Link Zgłoś