tyka5 27.11.03, 22:06 Jak sądzisz, przydałaby się w naszym powiecie nowa gazeta? Jeśli tak, o czym chciałbyś w niej czytać? Pytam interesownie, zamierzam bowiem się tym w najbliższym czasie zająć. Czekam na pomysły i opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reto Re: lokalna prasa 28.11.03, 09:04 Yoo, nowo gazeta - ta czemu nie. Tylko bitte nie na papirze czerpanym? Bo toki zamysl to jo tyz mom! Kupielem kopiarke a papier bede czerpal u Pana Burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
yokerplus Re: lokalna prasa 28.11.03, 10:11 Oczywiscie, ze powinno sie wydawac jakas nowa gazete. Moje zyczenie to tzw. NEWSLETTER! Bezplatna 20 - minutowka - ukazujaca sie codziennie. Zeby byla dostepna na kazdym przystanku autobusowym,PKP i w centralnych miejscach miasta i wszystkich wsi powiatu. Np.w stalych miejscach ustawic skrzynki gdzie ludzie z rana ( np.juz o 6.00) moga na zasadzie samoobsugi z tych "newsow" korzystac. Gazeta w ktorej mozna znalezdz wszystko: reklame, informacje aktualne, o ludziach,o regionie,za granicy, polityce, o kulturze, imprezach, repertuar kin, program TV, sport, wczasy, tanie polaczenia lotnicze,horoskop, krzyzowka i pogoda. Format A4 codziennie 6o stron. Odpowiedz Link Zgłoś
maica Re: lokalna prasa 28.11.03, 11:07 Koniecznie bezplatna! Powinny sie w niej znalezdz: ogloszenia o pracy rowniez z okolicznych wojewodztw. Nowosci z ostaniej chwili np:wczoraj na sesji gminy, jakies ploteczki z ktorymi utozsamia sie kazda pani Kowalska. Nowosci w muzyce i ogloszenia pt. kupie, zamienie, zgubilam, znalazlam czy oddam za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
fraanc Re: lokalna prasa 28.11.03, 13:54 Nie zapomniec o ogloszeniach parafialnych i kto sie urodzil albo zmarl i kiedy pogrzeb. Gazeta gratis naprawde szansa. Odpowiedz Link Zgłoś
pandor Re: lokalna prasa 28.11.03, 14:15 tyka5 napisał: > Pytam interesownie, zamierzam bowiem się tym w najbliższym czasie zająć. > Czekam na pomysły i opinie. Hehehehehe, jesli pytasz interesownie - to powiedz nam co my bedziemy mieli za nasze pomysly;))) Na opinie tez juz czekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
gitta Re: lokalna prasa 28.11.03, 14:33 tyka5 w Twoim przypadku naprawde najlepiej bedzie jesli gazetka bedzie gratisowa. Bowiem wydaje mi sie ze o pisaniu nie masz pojecia! Odpowiedz Link Zgłoś
dahar Re: lokalna prasa 28.11.03, 15:52 tyka sie nie przejmuj rob te gazete. Mam pomysl na kolportaz. Jesli gazeta bedzie gratisowa to nalezy ja koniecznie rozprowadzac rowniez w autobusach PKS i wagonach PKP. Na przyklad skrzyneczki umieszczone w przedzialach z ktorych mozna taka gazete wziac - przeczytac i po lekturze spowrotem umiescic ja w tam skad sie ja wzielo. Kazdy pasazer powinien miec mozliwosc przeczytania Twojej gazety w drodze z domu do pracy. Zycze powodzenia D. Odpowiedz Link Zgłoś
klean Re: lokalna prasa 28.11.03, 16:10 Koniecznie umieszczac wszystkie promocje, obnizki towarow w sklepach, mozliwosci spedzenia tanich wczasow, informacje o przetargach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
za_krzewski Re: lokalna prasa 28.11.03, 16:21 Zebys byl/a konkurencyjny/a musisz spelnic nastepujace warunki byc: dziennikiem szybkim,latwo dostepnym, kompetentnym i miec dobre pioro. Odpowiedz Link Zgłoś
omar5 Re: lokalna prasa 28.11.03, 16:38 Wlasciwie to juz wszystko bylo czego sobie zycze: Format, ilosc stron, sport, polityka na skroty, reklama, towarzyskie, pogoda:-))) Brakuje jeszcze szaty graficznej. Dziennik powinien byc kolorowy a byle jakie ksero... Odpowiedz Link Zgłoś
tyka5 Re: lokalna prasa 29.11.03, 22:49 rzeczywiscie o pisaniu w internecie pojęcia nie mam, liczę jednak na to, że gitta-recenzent mnie nauczy. staraj się gitta... Odpowiedz Link Zgłoś
urs_sus Re: lokalna prasa 28.11.03, 16:51 tyka5 napisał: > Jaka przydałaby się w naszym powiecie gazeta? RZETELNA rzetelna i jeszcze raz rzetelna! Odpowiedz Link Zgłoś
goldtown9 Re: lokalna prasa 30.11.03, 00:22 Tyka5! Nie pytaj, tylko dawaj! Pisz kiedy pierwszy numer. Daj nawet adres tego forum, jako forum twoich czytelnikow. To dobry moment, bo wiesz, że tamtej gazety wszyscy już maja serdecznie dosc!!!! Pisac przecież potrafisz, to widac. Nie sluchaj zawistnikow. Pamietaj tylko - nie badz smiesznym mentorem we wszystkich dziedzinach zycia. Znasz sie na polityce - ok. Na sporcie - ok. Ale na uprawie aronii amerykanskiej, na pewno nie. Nie pouczaj rolnika jak i co... (przyklad) Jednego, wielkiego powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kkeicam Re: lokalna prasa 30.11.03, 15:12 dawno mnie nie bylo. przepraszam. strasznie bylem zajety na moim drugim ulubionym forum (jak kto ciekawy to sobie znajdzie pewnie). co do lokalnej prasy: tak sie akurat sklada ze od 13 lat pracuje w lokalnych i regionalnych mediach. a do tego uwielbiam Zlotow. wiec jesli moglbym w czyms pomoc, to prosze dac znac, pewnie na prywatnego mejla, bo forum czytaja oprocz "naszych" takze "tamci"... kilka krotkich uwag na poczatek: 1. tresc jest wazniejsza od formy. na poczatku nie ma co przesadzac z kolorami, fotkami itp. zreszt dobrych i w miare tanich drukarni w okolicy Zlotowa jest sporo. I mimo mojej milosci do Winkowski Sp. z o.o. nie o nich mowie ;-) 2. gazeta musi sie sama finansowac (z reguly 50% ze sprzedazy, 50% z ogloszen). wiec miedzy bajki wlozmy opowiadania o bezplatnych gazetach i o "sponsorach". sponsor , dzis niewinnie pomagajacy w imie rozwijania lokalnej demokracji, okaze sie za rok kandydatem na posla/radnego/burmistrza. uchowaj nas panie od takich. 3. nie zadrukowujcie stron ale piszcie. artykuly o szkodliwosci palenia i wycieczkach do Disneylandu wyslijcie do Pani Domu. No chyba, ze na raka krtani zmarło w Zlotowie nagle kilka osob, a do Disneylandu pojechala szkolna wycieczka z SP nr 1 4. reklamodawcy musza wiedziec ze reklamowac sie w waszej gazecie warto. wiec albo macie wiekszy zasieg/naklad, albo skuteczniej docieracie do odbiorcy. a cena reklam? najlepiej o 1gr nizsza od konkurencji ;-) 5. dystrybucja!!! nawet jesli zrobicie swietna gazete to musicie ja gdzies sprzedac. pare patentow na to sprzedac moge. 6. walka z konkurencja. nigdy na lamach gazety!!! czytelnika g...o obchodzi czy lubicie pana X czy pania Y. oni chca czytac informacje. pyskowka podniesie naklad raz. pamietana jest dluuugo. 7. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
goldtown9 Re: lokalna prasa 30.11.03, 19:18 No własnie. Nick jest chyba zarazem adresem: tyka5@gazeta.pl ? Jesli chcesz, tyka5 to też chetnie pomoge. Na ile tylko będę mógł. Mysle, ze przede wszystkim musisz popsuc rynek reklam i dac solidne upusty. To ci da wielu klientow. Nie wiem, jak masz zamiar wystartowac, ale pewnie nie masz kilku pracownikow, biura, kilku samochodow. To nie brzmi dobrze, ale znacznie obniża koszty. Radze ruszyc przed swietami BN, ludzie kupuja wtedy dużo, gazety też. Wiem, że ludzie pogryzieni przez twoja przyszła konkurencję, od dawna szukaja medialnego obroncy. Od dawna wiadomo, ze dawanie sprostowan czy najbardziej wiarygodnych wyjasnien i tak jest ostatecznie przekrecone na ich korzysc. Powodziska!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kkeicam Re: lokalna prasa 30.11.03, 20:37 nie samochody i biura tworza gazete... po wielu latach owszem mam to wszystko, ale zaczynalismy od zebran redakcyjnych po domach i korzystania z pozyczonych maszyn do pisania. co do rozruchu przed BN. malo czasu. ale moze warto. tylko zeby spieszac sie nie stracic jakosci a psucie rynku reklam ma oczywiscie sens, ale na rynku mocno podzielonym. tutaj jest jak rozumiem jedna gazeta. wystarczy akcja reklamowa i ceny nizsze od konkurencji. no i spektakularne przejscie duzego klienta od "nich" do "nas". To zawsze robi wrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
tyka5 Re: lokalna prasa 30.11.03, 23:17 dzięki za rady i życzliwe zainteresowanie. zaczynamy przed świętami. może zechcecie wspomóc swoimi tekstami, albo pomysłami tematów nasz tygodnik. podaję adres: okolice@o2.pl wiele z tego, co podpowiadacie, jest przygotowywane. rozumiem skąd niechęć do istniejącej prasy lokalnej, jednak nie zaczepiani, nie chcemy zaczynać od wojny z AL. są ważniejsze sprawy i tematy, ale jakby co w naszym czasopiśmie zawsze jest miejsce dla tych, których dotąd bezkarnie opluwano. grunt to konkurencja, która zawsze służy dobrze i czytelnikom i firmom, nawet jeśli te ostatnie muszą się bardziej gimnastykować, obniżając koszty i dając lepszy towar, czyli w tym przypadku - teksty. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
artekb1 Re: lokalna prasa 01.12.03, 08:23 Nie zapominajcie Panstwo, ze wszystkie gazety utrzymuja sie glownie z ogloszen. Ze sprzedaza moze byc roznie, dlatego nalezy na poczatek szczegolnie zadbac o reklame. Pielegnowac staly kontakt z przedsiebiostwami dajacymi stale ogloszenia. Moze dla zachety zaoferowac jakis staly abonament np. roczny? No i pamietajcie tez o tym by sie nie spieszyc z pierwszym numerem. W redakcji przed wydaniem pierwszego numeru powinno sie miec sporo materialow- tematow/rezerwowych w zapasie ( na kilka miesiecy). Odpowiedz Link Zgłoś
gitta Re: lokalna prasa 01.12.03, 08:58 tyka5 napisał: > Jak sądzisz, przydałaby się w naszym powiecie nowa gazeta? Jeśli tak, o czym > chciałbyś w niej czytać? > Pytam interesownie, zamierzam bowiem się tym w najbliższym czasie zająć. > Czekam na pomysły i opinie. TyKa, zapomialas o starym porzekadle drukowanym od lat w "szpilkach" *prawdziwa krytyka cnoty sie nie boi* ! Dlatego nie mam zamiaru nikogo uczyc pisac. Gdy przeczytasz jeszcze raz to co napisalas to z pewnoscia przyznasz mi racje, ze tego postu "po polskiemu" nie mozna wziac na serio. W internecie mozesz sobie na cos takiego pozwolic, ba nawet straszyc M.L. czy A.L. Odpowiedz Link Zgłoś
culinaria Re: lokalna prasa 01.12.03, 09:49 tyka, sie nie obrazaj Gita miala racje. Wyglada na to ze zle znosisz krytyke jeszcze kto pomysli, ze jestes taki sam jak Panstwo Leszcze. No i nie badz w goracej wodzie kapany. Lepiej odczekaj i wszystko dobrze zorganizuj a potem zacznij z tymi opluwanymi. Mysle, ze ci ostani sa najmniej zainteresowani jakimkolwiek pisaniem o nich. Zacznij lepiej od Wielkiej Nocy ale z uczciwym pisaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
goldtown9 Re: lokalna prasa 03.12.03, 23:16 Wez do ręki ostatni numer Akt.Lokalnych na pierwszej stronie. Jest tam historia kobiety zabitej przez psychopatę. Ś.p.j.p. Jest napisane tam na okładce AL, że ta biedna kobieta zginęła od uderzenia TEMPYM narzędziem. Wstyd!!! Tępy jest ten, co to pisał!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tyka5 Re: lokalna prasa 04.12.03, 00:19 Widziałem i zwątpiłem, czy znam ortografię. A Gitta i Culinaria jakoś dziwnie milczą. Dalej specjaliści od sztuki pisania - oceniajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
miniu3 Re: lokalna prasa 04.12.03, 08:27 tyka, ucz sie na bledach innych. Zanim wypuscisz swoja gazete daj ja przeczytac swoim wrogom:-) Odpowiedz Link Zgłoś
goldtown9 Re: lokalna prasa 05.12.03, 23:03 No to kiedy dokładnie,żebym nie przeoczył? W środe? No to bedzie dylemat, co wybrac. Na szczęście nie dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
tyka5 Re: lokalna prasa 06.12.03, 00:29 Plakaty i inne znaki wskażą drogę do nowego czasopisma. Zwróć uwagę na barwne plakaty, powinny być widoczne jako że szarość w tej chwili dominuje. Odliczamy godziny do startu. Odpowiedz Link Zgłoś