Dodaj do ulubionych

Autobus 55 az do Zalasewa

02.01.08, 16:07
Doskonale, ze ktos w koncu pomyslal w mpk i wydluzyl linie 55 o 5 przystankow. Bylyby jednak nadmiarem szczescie gdyby przemyslal od razu wszystko:
1. jesli ktos liczym na to, ze czestotliwosc kursowania autobusu 55 sie zwiekszy.. to razem z 1.stycznia moze juz swietowac 1.kwietnia!
2. i to juz wcale nie jest śmieszne, to się nadaje na zawaidomienie do organow sciagania: ktory z intelektualnie sprawnych inaczej w mpk wymyslil przesuniecie przystanku (dawniej koncowego) w Nowej Wsi!? Nie mozna bylo wykorzystac tego przystanku, ktory juz jest? A dla pasazerow czekajacych na kurs w kierunku powrotnym (do Poznania) zrobic slopek w zatoczce naprzeciwko starego przystanku? Kto zyw niech idzie zobaczyc jak to teraz wyglada: dwa slupy w szczerym polu (ide o zaklad,ze NIGDY tam nie postawia zadnej waty, a autobus jezdzi maksymalnie co pol godziny, chyba ze wypadnie). Przystanki te kretynsku ustawione jedem po jdnej drugi po drugiej (albo na odwrot, teraz juz nie pamietam ;)) stronie skrzyzowania!! W okolicy zadnych pasow do przejscia, zadnego oznakowania zwracajacego uwage kierowcow w rozpedzonych do predkosci nawet 100km/h samochodach. NIC! Tylko czekac pierwszych wypadkow i potracen pieszych. Moje noworoczne gratulacje! Jak wygladaja pozostale przystanki, taz tak genialanie? Ja juz pisze do zarzadu drog, policji i ratusza, ze w tym mpk chyba juz zupelnie na glowy poupadali! wstyd i zenada. robicie z siebie posmiewisko. i do tego jeszcze ktos z was bedzie oskarzony o zaniebania, ktore otaly sie bezposrednia przyczyna stworzenia zagrozenia ludzkiego zycia.
Obserwuj wątek
    • supportsam Re: Autobus 55 az do Zalasewa 02.01.08, 17:04
      Słusznie!
      bardzo słuszne dwa punkty.
      Jeździć powinny 2 razy częściej tj. co 15 min.
      (jeżdże dość często tą linią i ludu w nich jest dużo i pewnie bedzie
      więcej).
      Zastanawiam się jak długo jeszcze będą kursowały autobusy SOLARIS
      URBINO 18. To dość pojemne autobusy i oby tylko mpk nie pomyślało o
      czymś mniejszym ;).
      Wydłużenie lini to dobry pomysł.
      Przystanki na NW to głupota.
      • iwonaw Re: Autobus 55 az do Zalasewa 02.01.08, 21:49
        ile jedzie się na rataje??? czy S jeżdżą szybciej??
    • inz.cygan Re: Autobus 55 az do Zalasewa 04.01.08, 23:08
      castells napisał:

> 1. jesli ktos liczym na to, ze czestotliwosc kursowania autobusu
      55 sie zwieksz
      > y.. to razem z 1.stycznia moze juz swietowac 1.kwietnia!

Szczerze mówiąc nie widzę związku przyczynowo-skutkowego między
      wydłużeniem trasy autobusu a zwiększeniem częstotliwości. Akurat
      cała trasa między Ratajami a Planetarną zabiera 30min. (wg.
      rozkładu) zatem jest w stanie ją okrążać jeden autobus (zakładając
      że jeździ w kółko i nie przyrastają mu opóźnienia z tytułu korków i
      tym podobnych. Zwiększenie częstotliwości wiązałoby się z
      przypisaniem do lini dodatkowych autobusów - za co już odpowiada MPK
      Poznań a nie ratusz w Swarzędzu i tam proponuję kierować skargi i
      wnioski.
      Poza tym na biletach również zarabia MPK Poznań i dodatkowo "(...)
      Koszty kursowania poznańskiej linii 55 na wydłużonym odcinku ponosi
      budżet gminy Swarzędz. W skali roku wynosi to 589 703 zł(...)"- za
      portalem www.swarzedz.pl
      Może zamiast ciągłych skarg i narzekań odrobinę zadowolenia że ktoś
      pomyślał i ktoś zabrał się za realizację i dopiął celu?
      Będzie konkretne obłożenie linii - to MPK Poznań pewnie samo
      zwiększy częstotliwość żeby więcej zarobić.
      Mnie akurat to połączenie cieszy - do tej pory musiałem biegać do
      ronda na S5, a w Poznaniu i tak jechałem na Rataje.
      • castells drogi inz.cygan 05.01.08, 15:09
        0. problemy z czytaniem? (ze zrozumieniem..) to od czego rozpoczalem to uznanie dla tego 'usprawnienia'
        1. to wytęż wzrok (i umysł); dziecko w przedszkolu wie, ze dluzsza trasa to wiecej pasazerow (np. ty), to wieksze prp opoznien i inne.
        2. A widziales kiedys autobus jezdzacy w kolko!? Przeciez taki musi miec conajmniej kilka minut zapasu i kilka minut postoju na przystankach koncowych. Wiec trzeba puscic 2 albo nawet 3 pojazdy na trase jednoczesnie! Na biednych raczej nie tafilo.
        3. teraz ty mi racz wyjasnic jaki jest zwiazek przyczynowo-skutkowy miedzy: konkretnym oblozeniem linii a zwiekszenie czestotliwosci ZEBY WIECEJ ZABOBIC. Obłożenie juz jest jak byś po raz kolejny nie zauwazyl. dwa: zwiekszenie czestotliwosci nie wywola zadnego zwiekszenia zarobku inkasowanego przez mpk. Wrecz przeciwnie. trzy: to ratusz wyznacza przystanki - i to wlasnie on zawalil sprawe z przeniesieniem przystanku w nowej wsi/szumana. I o tym byla glownie mowa w moim poscie. Ale jesli ktos wsiada i wysiada na innym przystanku (albo tym bardziej korkuje miasto samochodem) to ma to w d***.
        • inz.cygan Re: drogi inz.cygan 05.01.08, 22:48
          Skoro już zostałem wywołany pesonalnie, nie mogę nie udzielić odpowiedzi.
          Zatem kolejno:
          Ad. 0) szczęśliwie nie miewam jeszcze problemów z czytaniem i rozumieniem tekstów, w szczególności napisanych logicznie i z sensem. Dla mnie treść Twojego maila składała się z ironii na wstępie "(..) Bylyby jednak nadmiarem szczescie gdyby przemyslal od razu wszystko (..)" i następnie dwóch zarzutów. Zatem trudno całość uznać za wyrazy uznania - ponad 90% treści to krytyka i narzekanie;
          Ad. 1) "(...) dziecko w przedszkolu wie, ze dluzsza trasa to wiecej pasazerow (...)" - nie pytałem dzieci w przedszkolu ale też nie twierdziłem nigdzie że jest inaczej;
          Ad. 2)"(...)A widziales kiedys autobus jezdzacy w kolko! (...). Widziałem, swego czasu dużo podróżowałem 85 i na Śródce miał pętlę - ten sam który podjeżdżał kończąc linię, po 5 min. przerwy startował w trasę. Ale niech będzie, niech linię 55 obsługują 2 czy 3 pojazdy, nadal uważam (jak w poprzednim poście) że zwiekszając częstotliwość wymagana będzie większa ilość pojazdów jeżdżących w trasie (np. gdyby miały pojawiać się na przystankach co 15 min to musiałyby być minimum 4 lub więcej).
          Ad. 3)"(..)teraz ty mi racz wyjasnic jaki jest zwiazek przyczynowo-skutkowy miedzy: konkretnym oblozeniem linii a zwiekszenie czestotliwosci ZEBY WIECEJ ZABOBIC (...)"
          Skoro wymaga to wyjaśnienia, to proszę: zdarzało mi się niejednokrotnie nie wsiadać do tramwaju czy autobusu gdyż był PEŁNY po brzegi, jak beczka wypchana śledziami. O ile taka sytuacja będzie miała miejsce na linii 55 (czyli będzie więcej podróżnych niż miejsc w autobusie) to nie będę czekał 0,5 godz. na następny autobus tylko przejdę się na przystanek S5/S7, które w godzinach rannych i popołudniowych jeżdżą 4 razy na godzinę i zapłacę firmie Wiraż-Bus, a MPK Poznań nie zarobi. Jadąc rano do pracy nie często mogę sobie pozwolić na pół godziny spóźnienia. A mogłoby wtedy MPK zarobić więcej gdyby mając obłożenie 100% lub więcej w szczytowych godzinach autobus pojawiałby się na przystankach co 10 czy 15 min.
          Kończąc już dodam że z przystankami to już tak jest, że gdziebyś go nie przesunął to jeden człowiek będzie miał bliżej domu a drugi dalej. I że dalej na Nowej Wsi przystanki jednak wyglądają lepiej niż opisywany przez Ciebie na Szumana.
          • castells Re: drogi inz.cygan 06.01.08, 14:46
            komentarz:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=73964834&v=2&s=0

pozdrawiam

.
            • inz.cygan do castells 06.01.08, 23:55
              Widzę, że z braku argumentów zaczynasz już osobiste wycieczki i kąsanie po kostkach a ja nie zamierzam kopać się z koniem, wobec czego kończę temat.

Specjalnie dla Ciebie polecam: forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html

• erqu_tycon Re: Autobus 55 az do Zalasewa 20.03.08, 13:30
      Oboje jesteście chorzy!
      Przyznam się: jeżdżę samochodem i tak naprawdę mi powiewa ten temat.
      Ale jestem przekonany, że przedłużenie lini było bardzo dobrym
      pomysłem. Co do kosztów przedłużenia... no cóż, nic nie jest za
      darmo. I cieszę się, ze UMiG Swarzędz wyraził aprobatę na ten pomysł.
      Co do kosztów zwiększenia liczby kursów: Więcej kursów się pojawi
      wtedy jak będzie to opłacalne, czyli za jakieś 2-3 lat. Co do
      nowszych autobusów: zapomnijcie panowie! Mpk nie są głupkami, linia
      55 to najbardziej wandalska linia w całym poznaniu (i nie tylko ze
      względu na barkę na ul. Borówki), więc nie dziwię im się, że nie
      puszczają tu jakiś neoplanów, czy solarisów, też bym tak zrobił.
      I na koniec dla was dobra rada: zamiast się kłucić i wytykać sobie
      jakieś epitety proponuję abyście między sobą zorganizowali bardzo
      przyzwoity i kulturalny konkurs na rozwiązanie problemów
      komunikacyjnych tej lini. Poczynając od kosztów a kończąc na
      rozkładzie.
      • koniomistrz Re: Autobus 55 az do Zalasewa 26.03.08, 16:42
        Wydaje się że pomimo przeczytania wszystkich wypowiedzi drogi erqu_tycon-ie dajesz się ponieść dziwnym emocjom, określiłeś inż. cygana "chorym" a podtrzymałeś wszystko co wypowiedział !!!! jeśli próbowałeś okazać obiektywizm lub wynieść się ponad wszystkich jako jedyny sprawiedliwy to niestety zrobiłeś to bardzo nieudolnie !!! ja natomiast popieram argumenty inż. cygana, bo choć nie wyczerpują jeszcze zapewne całego tematu to przynajmniej są rzeczowe,jasne i składne...
        pozdrawiam forowiczów !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka