03.10.05, 17:23
Podobno trwa sprawdzanie, czy mordercy ojca i dwojga dzieci z Franciszkowa
nie zabili również Moniki z Jastrowia. Słyszał ktoś coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • flatower Re: mordercy 03.10.05, 19:55
      Znam sprawy pobieżnie, lecz portrety psychologiczne sprawców obu zbrodni rysują
      się jako rozbieżne.W tej pierwszej sprawie wygląda na zamierzone i celowe
      działanie, obliczone i porachowane- wszak do dziś brak sprawcy. W drugim brak
      motywu seksualnego. To zbrodnia typowa dla ludzi pozbawionych zasad i
      nadziei.Do tego zalana alkoholem.Nie łączmy tych dwóch spraw.
      • trix-trax Re: mordercy 03.10.05, 21:48
        Przeciwnicy kary śmierci, to wspólnicy tych wszystkich morderców.
        • panosz Re: mordercy 03.10.05, 22:03
          Niech teraz ci co są przeciwni kary śmierci powiedzą to teraz matce
          zamordowanych dzieci!!!!!!!!!!!!!!!!
          Takie ludzkie bestie powinny być wieszane, a nie za nasze podatki utrzymywane
          karmione itd. (mam nadzieję, że jak ich skarzą to współwięźniowie ich załatwią,
          podobno maja taki kodeks więzienny, że dzieciobujów nie tolerują)
    • elmek Szok... 04.10.05, 08:05
      Mówili o tym wczoraj w Faktach, pisała też GW:
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2948022.html
      Myślałem, że takie sprawy to domena dużych miast, ale jak widać zwyrodnienie
      przeżera także prowincję... Szok!
      • elmek update 04.10.05, 11:31
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2949270.html
        Brawo dla mieszkańców, jeszcze nie dosięgnęła ich znieczulica i strach o własne
        cztery litery...
      • indi_a Re: Szok... 04.10.05, 16:51
        Makabryczne, poprostu wierzyc sie nie chce!
        • galicjanka1 Re: Szok... 04.10.05, 20:37
          Mord straszny. Ten morderca ma swoje dzieci, powinno mu się odebrać prawa
          rodzicielskie, im szybciej tym lepiej.
          • panosz Re: Szok... 05.10.05, 07:38
            Właśnie ten morderca wyszedł niedawno na warunkowe zwolnienie . Siedział włanie
            za znęcanie sie na d rodzina a wszczególności za poważne pobicie 8 miesięcznego
            własnego dziecka. Takie są nasze sądy, że takich bandytów wypuszczją. Gdyby był
            dalej w wiezieniu może by nie doszło do tej tragedii.
            Byłem wczoraj przypadkowo koło prokuratury w czasie kiedy przesłuchiwano
            bandytów. Widać było nastroje licznie zgromadzonych ludzi. W rozmowach każdy
            wyrażał opinię, ze powinna byc kara śmierci dla takich zwyrodnialców.
            • panosz Re: Szok... 05.10.05, 07:44
              A jeszcze jedno. Dowiedziałem się, że Wójt Gminy ogłosił żałobę na terenie
              gminy do soboty włącznie. Przejeżdżałem wczoraj przez gminę widziałem wiele
              wywieszonych flag z kirem. rozmawiałem z kilkoma ludźmi, każdy jest zszokowany
              tym co się stało i wyraża smutek i współczucie rodzinie tragicznie zmarłym.
              • trix-trax Re: Szok... 05.10.05, 21:26
                Gesty, czy potrzebne? Trzeba przeciwdziałać, zapobiegać, a nie okazywać. O tym że rodzina F. terroryzuje wieś Franciszkowo wiedziano od dawna - i co z tego? Panosz, pomyśl na przyszość o tym!
                • elmek Re: Szok... 06.10.05, 09:32
                  Uważam, że potrzebne. Po to by wyrazić solidarność, szacunek dla ofiar,
                  współczucie dla rodziny... Trix pomyśl na przyszłość o tym.
    • flatower Re: mordercy 06.10.05, 17:03
      Nie wiem jaki mord musi być popełniony by władze tego kraju zaczęły myśleć.
      Kiedy się pozbędziemy twórców prawa którzy bardziej myślą o prawach przestępców
      niż ofiar? Kiedy wyzwolimy policjantów z sideł statystyki w której prowdzenie
      roweru po pijaku i zabójstwo to samu przy liczeniu tzw. wskażnika wykrywalności?
      Kiedy prawodawca się o nas bardziej zatroszczy niż o los bandyty który
      rozjedzie nam kogoś najbliższego? Pytam, w przypadku Franciszkowa, co robiła
      Policja w tej wsi terroryzowanej przez kryminalistów?Dziś ludzie mówią, że
      wszyscy się ich bali. A kto o tym wiedział?Co wiedziała Policja? Czy nie miała
      czasu bo polowała na pijanych rowerzystów by poprawić wskażniki wykrywalności?
      • galicjanka1 Re: mordercy 06.10.05, 21:10
        Dzisiaj był pogrzeb ofiar, mam nadzieję, że sprawcy poniosą zasłużoną karę.
        Najwyższą!
        • flatower Re: mordercy 06.10.05, 21:31
          Galicjanko! Przestań mówic tekstem rodem z Gazety Wyborczej! Jesli ma tak być
          dalej lepiej zamilcz. To co ty piszesz my wiemy. Jeszcze nic odkrywczego nie
          zauważyłem w twych tekstach! Rozwijaj się Moja Droga!
      • elmek Re: mordercy 07.10.05, 08:35
        flatower napisał:

>Pytam, w przypadku Franciszkowa, co robiła Policja w tej wsi terroryzowanej
        przez kryminalistów?

Wypadałoby odpowiedzieć na pytanie, czy policja wiedziała o tym co się dzieje we
        Franciszkowie. Piszesz, że ludność była przestraszona poczynaniami późniejszych
        zabójców - może nikt nie miał odwagi powiadomić policji? Oczywiście sytuacja
        mogła być podobna do tej w Wołowie, gdzie informowano policję o terroryzującym
        okolicę recydywiście a nikt się tą sprawą nie zajął. Doszło za to do samosądu.
        Niestety gdzie władza nie potrafi utrzymać porządku, lud sam wymierza
        sprawiedliwość...
        • panosz Re: mordercy 07.10.05, 13:21
          W tej sprawie akurat co nieco wiem. policja robiła co doniej należy. Tylko co z
          tego. Jak mamy do du.... prawo. Policja właśnie doprowadziła do skazania
          jednego z nich i co z tego, sąd mimo opinii służb więziennych wypuszcza go na
          warunkowe. I tu przykład działania naszych sądów już w dniu wyjścia wieczorem
          dochodzi do łamamia prawa przez tego sk.... na i co sąd na to? a sąd na to
          zamiast od razu powrót do "Czarnego" skazuje go na 30 godzin pracy społecznej.
          No to popracował "społecznie".
          • madziaraplotkara Re: mordercy 07.10.05, 23:02
            Zeby nie obstawa przed prokuratura, to mieli bysmy nasz wlasny zlotowski lincz.
            Ludzie miny mieli tegie i piesci zacisniete, ale sie gnojom udalo. Wszystkich
            niepocieszonych moge zapewnic ze za morderstwo dwojki niewinnych dzieci beda
            gagatki mialy z dupy przyslowiowa jesien sredniowiecza jak tylko trafia do
            mamra, gdzie jest ich miejsce. Tfu, wroc, ich miejsce jest six feet under! :(
            • elmek Re: mordercy 08.10.05, 14:34
              Było tak jak mówisz
              serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2951951.html
        • panosz Re: mordercy 07.10.05, 13:27
          a jeszcze jedno teraz to oni dopiero będą bezkarni. Bo co takiemu będzie
          zależało i tak dożywoćie ..."więc może klawisza poderżnę, albo współwięźnia i
          tak mi nie dołożą"
          Boże widzisz i nie grzmisz!!!!
          • elmek Re: mordercy 07.10.05, 13:41
            Nie da się ukryć, że przy obecnym systemie kar, w pewnym momencie przestępca bez
            względu na to co jeszcze uczyni ma zapewnione status quo. Kara śmierci jako
            straszak jest jak najbardziej pożądana.
            • biesiadnik1 Re: mordercy 07.10.05, 14:27
              Bzdura!
              To nie kara smierci jest potrzebna .
              Potrzebne jest wzmocnienie zasad, praw i norm moralnych!
              Polska jak dluga i szeroka jest krajem skorumpowanym.
              Ciagle skandale, ciagle przedawnienia,lustracje a potem brak odpowiedzialnych.
              Jednym slowem kazdy sobie.
              W telewizji sobie.
              Chlop w samorzadzie sobie.
              A nowobogaccy sobie!!!
        • flatower Re: mordercy 09.10.05, 13:55
          Oburzające jest ze sąd nie może odwołać warunkowego zwolnienia mimo, że facet
          niszczy szyby w pociągu którym wraca z więzienia oraz rozbija okna
          konkubinie/te informacje są z wczorajszej audycji TVP3/.Bezradność wymiaru
          sprawiedliwości kosztowała życie niewinnych ludzi.Podobno trzeba czekać na
          wyrok sądu, i to prawomocny.
    • elmek Uwaga 11.10.05, 08:14
      We wczorajszej Uwadze w TVN-ie dostało się złotowskim sędziom, za to że
      zadecydowali o wypuszczeniu z więzienia starszego z braci i to mimo negatywnej
      oceny zakładu karnego. Zabierający głos profesor zasugerował, że orzekający w
      tamtej sprawie sędzia powinien ponieść konsekwencje dyscyplinarne swojej decyzji.
      uwaga.onet.pl/1253191,archiwum.html
      • flatower Re: Uwaga 11.10.05, 20:24
        Zamieszanie jest okropne. W nocie Elmeka oraz w tekście w Uwadze.Ludzie nie
        znają podstawowych zasad prawa a rozmawiają na tematy prawne.Żenujące!
      • galicjanka1 Re: Uwaga 11.10.05, 23:15
        Tej decyzji nie podejmowali złotowscy sędziowie. Z tego programu wynikało, że
        zrobił to sąd penitencjarny w Słupsku. Profesor natomiast skomentował między
        innymi wypowiedź sędziego złotowskiego, którą uznał za niefortunną.
      • elmek Re: Uwaga 12.10.05, 09:40
        Ok mój błąd, to nie złotowscy sędziowie zadecydowali o przedterminowym
        zwolnieniu. Przepraszam.

Oto kolejny link, do wczorajszego Ekspresu Reporterów w TVP2:
        ww2.tvp.pl/558,20051011255281.strona
    • elmek Drugie dno... 12.10.05, 08:23
      W najnowszej Polityce jest artykuł o tragedii we Franciszkowie, ale zdaje się on
      traktować temat nieco inaczej i poruszać kwestię narkotyków:
      www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead16&news_cat_id=10&news_id=164673&layout=1&forum_id=1524&fpage=Threads&page=text
      • madziaraplotkara Re: Drugie dno... 20.10.05, 22:28
        No wiesz nie bez kozery Zlotow jest nazywany malym Amsterdamem, chyba nie musze
        tlumaczyc dlaczego.
      • flatower Re: Drugie dno... 21.10.05, 21:58
        Złotów jest zwany drugim amsterdamem nie przez marihuanę, co sugerujesz.Po
        prostu tutaj dużo ludzi pracuje w tym mieście. I tyle.A jak coś wiesz to idź
        na Policję!
        • galicjanka1 Re: Drugie dno... 22.10.05, 16:38
          Zdaje się, że oboje macie rację.
        • madziaraplotkara Re: Drugie dno... 24.10.05, 20:47
          Ciekawe flatower czy twoja postawa jest spowodowana wiekiem i po prostu nie
          wiesz a moze nie chcesz wiedziec jak sie twoje dzieci/wnuki/rowiesnicy bawia -
          opcja w zaleznosci od twojego wieku ktorego nie podejmuje sie zgadywac :)
          • flatower Re: Drugie dno... 25.10.05, 19:28
            Cały szacunek dla Twojej głębokiej wiedzy.
    • elmek Re: mordercy 03.11.05, 14:42
      Czy macie jakieś informacje na jakim etapie jest ta sprawa? W mediach ucichło a
      do lokalnych nie mam dostępu :-( Czy zajmie się tym złotowski sąd? Myślę, ze
      warto by było śledzić rozwój wypadków.
      • galicjanka1 Re: mordercy 03.11.05, 16:36
        Chyba to jest w gestii Sądu Okręgowego.
      • matrel Re: mordercy 03.11.05, 21:48
        Z ostatnich informacji, jakie usłyszałem na temat sprawy, wynika, że sprawę
        przejęła Prokuratura Okręgowa w Poznaniu, ze względu na okrucieństwo zbrodni itd.
        Co dalej? Pewnie przygotowują się do procesu.
        • flatower Re: mordercy 05.11.05, 11:48
          Myślę, że warto przeczytać kodeks postępowania karnego. Bodajże art. 25 kpk
          mówi o właściwości sądu./ piszę na gorąco bez kpk/
    • elmek sprawcy mordu byli pijani 08.11.05, 22:29
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3004812.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka