tyka5 03.10.05, 17:23 Podobno trwa sprawdzanie, czy mordercy ojca i dwojga dzieci z Franciszkowa nie zabili również Moniki z Jastrowia. Słyszał ktoś coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flatower Re: mordercy 03.10.05, 19:55 Znam sprawy pobieżnie, lecz portrety psychologiczne sprawców obu zbrodni rysują się jako rozbieżne.W tej pierwszej sprawie wygląda na zamierzone i celowe działanie, obliczone i porachowane- wszak do dziś brak sprawcy. W drugim brak motywu seksualnego. To zbrodnia typowa dla ludzi pozbawionych zasad i nadziei.Do tego zalana alkoholem.Nie łączmy tych dwóch spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
trix-trax Re: mordercy 03.10.05, 21:48 Przeciwnicy kary śmierci, to wspólnicy tych wszystkich morderców. Odpowiedz Link Zgłoś
panosz Re: mordercy 03.10.05, 22:03 Niech teraz ci co są przeciwni kary śmierci powiedzą to teraz matce zamordowanych dzieci!!!!!!!!!!!!!!!! Takie ludzkie bestie powinny być wieszane, a nie za nasze podatki utrzymywane karmione itd. (mam nadzieję, że jak ich skarzą to współwięźniowie ich załatwią, podobno maja taki kodeks więzienny, że dzieciobujów nie tolerują) Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Szok... 04.10.05, 08:05 Mówili o tym wczoraj w Faktach, pisała też GW: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2948022.html Myślałem, że takie sprawy to domena dużych miast, ale jak widać zwyrodnienie przeżera także prowincję... Szok! Odpowiedz Link Zgłoś
elmek update 04.10.05, 11:31 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2949270.html Brawo dla mieszkańców, jeszcze nie dosięgnęła ich znieczulica i strach o własne cztery litery... Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Re: Szok... 04.10.05, 20:37 Mord straszny. Ten morderca ma swoje dzieci, powinno mu się odebrać prawa rodzicielskie, im szybciej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
panosz Re: Szok... 05.10.05, 07:38 Właśnie ten morderca wyszedł niedawno na warunkowe zwolnienie . Siedział włanie za znęcanie sie na d rodzina a wszczególności za poważne pobicie 8 miesięcznego własnego dziecka. Takie są nasze sądy, że takich bandytów wypuszczją. Gdyby był dalej w wiezieniu może by nie doszło do tej tragedii. Byłem wczoraj przypadkowo koło prokuratury w czasie kiedy przesłuchiwano bandytów. Widać było nastroje licznie zgromadzonych ludzi. W rozmowach każdy wyrażał opinię, ze powinna byc kara śmierci dla takich zwyrodnialców. Odpowiedz Link Zgłoś
panosz Re: Szok... 05.10.05, 07:44 A jeszcze jedno. Dowiedziałem się, że Wójt Gminy ogłosił żałobę na terenie gminy do soboty włącznie. Przejeżdżałem wczoraj przez gminę widziałem wiele wywieszonych flag z kirem. rozmawiałem z kilkoma ludźmi, każdy jest zszokowany tym co się stało i wyraża smutek i współczucie rodzinie tragicznie zmarłym. Odpowiedz Link Zgłoś
trix-trax Re: Szok... 05.10.05, 21:26 Gesty, czy potrzebne? Trzeba przeciwdziałać, zapobiegać, a nie okazywać. O tym że rodzina F. terroryzuje wieś Franciszkowo wiedziano od dawna - i co z tego? Panosz, pomyśl na przyszość o tym! Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Szok... 06.10.05, 09:32 Uważam, że potrzebne. Po to by wyrazić solidarność, szacunek dla ofiar, współczucie dla rodziny... Trix pomyśl na przyszłość o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
flatower Re: mordercy 06.10.05, 17:03 Nie wiem jaki mord musi być popełniony by władze tego kraju zaczęły myśleć. Kiedy się pozbędziemy twórców prawa którzy bardziej myślą o prawach przestępców niż ofiar? Kiedy wyzwolimy policjantów z sideł statystyki w której prowdzenie roweru po pijaku i zabójstwo to samu przy liczeniu tzw. wskażnika wykrywalności? Kiedy prawodawca się o nas bardziej zatroszczy niż o los bandyty który rozjedzie nam kogoś najbliższego? Pytam, w przypadku Franciszkowa, co robiła Policja w tej wsi terroryzowanej przez kryminalistów?Dziś ludzie mówią, że wszyscy się ich bali. A kto o tym wiedział?Co wiedziała Policja? Czy nie miała czasu bo polowała na pijanych rowerzystów by poprawić wskażniki wykrywalności? Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Re: mordercy 06.10.05, 21:10 Dzisiaj był pogrzeb ofiar, mam nadzieję, że sprawcy poniosą zasłużoną karę. Najwyższą! Odpowiedz Link Zgłoś
flatower Re: mordercy 06.10.05, 21:31 Galicjanko! Przestań mówic tekstem rodem z Gazety Wyborczej! Jesli ma tak być dalej lepiej zamilcz. To co ty piszesz my wiemy. Jeszcze nic odkrywczego nie zauważyłem w twych tekstach! Rozwijaj się Moja Droga! Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: mordercy 07.10.05, 08:35 flatower napisał: >Pytam, w przypadku Franciszkowa, co robiła Policja w tej wsi terroryzowanej przez kryminalistów? Wypadałoby odpowiedzieć na pytanie, czy policja wiedziała o tym co się dzieje we Franciszkowie. Piszesz, że ludność była przestraszona poczynaniami późniejszych zabójców - może nikt nie miał odwagi powiadomić policji? Oczywiście sytuacja mogła być podobna do tej w Wołowie, gdzie informowano policję o terroryzującym okolicę recydywiście a nikt się tą sprawą nie zajął. Doszło za to do samosądu. Niestety gdzie władza nie potrafi utrzymać porządku, lud sam wymierza sprawiedliwość... Odpowiedz Link Zgłoś
panosz Re: mordercy 07.10.05, 13:21 W tej sprawie akurat co nieco wiem. policja robiła co doniej należy. Tylko co z tego. Jak mamy do du.... prawo. Policja właśnie doprowadziła do skazania jednego z nich i co z tego, sąd mimo opinii służb więziennych wypuszcza go na warunkowe. I tu przykład działania naszych sądów już w dniu wyjścia wieczorem dochodzi do łamamia prawa przez tego sk.... na i co sąd na to? a sąd na to zamiast od razu powrót do "Czarnego" skazuje go na 30 godzin pracy społecznej. No to popracował "społecznie". Odpowiedz Link Zgłoś
madziaraplotkara Re: mordercy 07.10.05, 23:02 Zeby nie obstawa przed prokuratura, to mieli bysmy nasz wlasny zlotowski lincz. Ludzie miny mieli tegie i piesci zacisniete, ale sie gnojom udalo. Wszystkich niepocieszonych moge zapewnic ze za morderstwo dwojki niewinnych dzieci beda gagatki mialy z dupy przyslowiowa jesien sredniowiecza jak tylko trafia do mamra, gdzie jest ich miejsce. Tfu, wroc, ich miejsce jest six feet under! :( Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: mordercy 08.10.05, 14:34 Było tak jak mówisz serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2951951.html Odpowiedz Link Zgłoś
panosz Re: mordercy 07.10.05, 13:27 a jeszcze jedno teraz to oni dopiero będą bezkarni. Bo co takiemu będzie zależało i tak dożywoćie ..."więc może klawisza poderżnę, albo współwięźnia i tak mi nie dołożą" Boże widzisz i nie grzmisz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: mordercy 07.10.05, 13:41 Nie da się ukryć, że przy obecnym systemie kar, w pewnym momencie przestępca bez względu na to co jeszcze uczyni ma zapewnione status quo. Kara śmierci jako straszak jest jak najbardziej pożądana. Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: mordercy 07.10.05, 14:27 Bzdura! To nie kara smierci jest potrzebna . Potrzebne jest wzmocnienie zasad, praw i norm moralnych! Polska jak dluga i szeroka jest krajem skorumpowanym. Ciagle skandale, ciagle przedawnienia,lustracje a potem brak odpowiedzialnych. Jednym slowem kazdy sobie. W telewizji sobie. Chlop w samorzadzie sobie. A nowobogaccy sobie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flatower Re: mordercy 09.10.05, 13:55 Oburzające jest ze sąd nie może odwołać warunkowego zwolnienia mimo, że facet niszczy szyby w pociągu którym wraca z więzienia oraz rozbija okna konkubinie/te informacje są z wczorajszej audycji TVP3/.Bezradność wymiaru sprawiedliwości kosztowała życie niewinnych ludzi.Podobno trzeba czekać na wyrok sądu, i to prawomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Uwaga 11.10.05, 08:14 We wczorajszej Uwadze w TVN-ie dostało się złotowskim sędziom, za to że zadecydowali o wypuszczeniu z więzienia starszego z braci i to mimo negatywnej oceny zakładu karnego. Zabierający głos profesor zasugerował, że orzekający w tamtej sprawie sędzia powinien ponieść konsekwencje dyscyplinarne swojej decyzji. uwaga.onet.pl/1253191,archiwum.html Odpowiedz Link Zgłoś
flatower Re: Uwaga 11.10.05, 20:24 Zamieszanie jest okropne. W nocie Elmeka oraz w tekście w Uwadze.Ludzie nie znają podstawowych zasad prawa a rozmawiają na tematy prawne.Żenujące! Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Re: Uwaga 11.10.05, 23:15 Tej decyzji nie podejmowali złotowscy sędziowie. Z tego programu wynikało, że zrobił to sąd penitencjarny w Słupsku. Profesor natomiast skomentował między innymi wypowiedź sędziego złotowskiego, którą uznał za niefortunną. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Uwaga 12.10.05, 09:40 Ok mój błąd, to nie złotowscy sędziowie zadecydowali o przedterminowym zwolnieniu. Przepraszam. Oto kolejny link, do wczorajszego Ekspresu Reporterów w TVP2: ww2.tvp.pl/558,20051011255281.strona Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Drugie dno... 12.10.05, 08:23 W najnowszej Polityce jest artykuł o tragedii we Franciszkowie, ale zdaje się on traktować temat nieco inaczej i poruszać kwestię narkotyków: www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead16&news_cat_id=10&news_id=164673&layout=1&forum_id=1524&fpage=Threads&page=text Odpowiedz Link Zgłoś
madziaraplotkara Re: Drugie dno... 20.10.05, 22:28 No wiesz nie bez kozery Zlotow jest nazywany malym Amsterdamem, chyba nie musze tlumaczyc dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
flatower Re: Drugie dno... 21.10.05, 21:58 Złotów jest zwany drugim amsterdamem nie przez marihuanę, co sugerujesz.Po prostu tutaj dużo ludzi pracuje w tym mieście. I tyle.A jak coś wiesz to idź na Policję! Odpowiedz Link Zgłoś
madziaraplotkara Re: Drugie dno... 24.10.05, 20:47 Ciekawe flatower czy twoja postawa jest spowodowana wiekiem i po prostu nie wiesz a moze nie chcesz wiedziec jak sie twoje dzieci/wnuki/rowiesnicy bawia - opcja w zaleznosci od twojego wieku ktorego nie podejmuje sie zgadywac :) Odpowiedz Link Zgłoś
flatower Re: Drugie dno... 25.10.05, 19:28 Cały szacunek dla Twojej głębokiej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: mordercy 03.11.05, 14:42 Czy macie jakieś informacje na jakim etapie jest ta sprawa? W mediach ucichło a do lokalnych nie mam dostępu :-( Czy zajmie się tym złotowski sąd? Myślę, ze warto by było śledzić rozwój wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Re: mordercy 03.11.05, 16:36 Chyba to jest w gestii Sądu Okręgowego. Odpowiedz Link Zgłoś
matrel Re: mordercy 03.11.05, 21:48 Z ostatnich informacji, jakie usłyszałem na temat sprawy, wynika, że sprawę przejęła Prokuratura Okręgowa w Poznaniu, ze względu na okrucieństwo zbrodni itd. Co dalej? Pewnie przygotowują się do procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
flatower Re: mordercy 05.11.05, 11:48 Myślę, że warto przeczytać kodeks postępowania karnego. Bodajże art. 25 kpk mówi o właściwości sądu./ piszę na gorąco bez kpk/ Odpowiedz Link Zgłoś
elmek sprawcy mordu byli pijani 08.11.05, 22:29 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3004812.html Odpowiedz Link Zgłoś