Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić pocztówki?

20.06.11, 14:20
Ponieważ każdy ma jakiegoś bzika, ja zbieram pocztówki. A raczej (i co wazniejsze dla tego wątku), zbieram i wysyłam pocztówki, w dużych ilościach - średnio 30-40 miesięcznie. Ponieważ to dość kosztowne hobby, staram się je racjonalizować. Najdroższe są oczywiście znaczki, ale te kupuję w sklepie filatelistycznym poczty polskiej (wiedziałyście że jak się zamówi za min. 50 zł to wysyłają do domu gratis?) i taniej to się nie da. Ale powoli problemem robią sie pocztówki. Dotąd kupowałam je na poczcie, ale ostatnio strasznie zdrożały - z 65 gr na 1 zł. Zresztą rok temu kosztowąły chyba 50 gr.

No i mam pytanie - wiecie gdzie można kupić pocztówki taniej niż za 1 zł? W większej ilosci (powiedzmy 100), byle nie trzeba było kupować 100 szt identycznych. W necie znalazłam tylko drukarnie które mogą mi wydrukować własny projekt. Ale ja nie chcę sama robić zdjęć i projektować pocztówek. Nie chcę też przez 3 lata wysyłać wszystkim jednej i tej samej pocztówki bo sobie wydrukowałam 1000 w promocyjnej cenie ;). Interesują mnie współczesne pocztówki "turystyczne" tego rodzaju:

https://s3.amazonaws.com/static2.postcrossing.com/postcard/medium/af73f89f723ba37d2a924b643f501443.jpg

https://s3.amazonaws.com/static2.postcrossing.com/postcard/medium/513f8eba6b428110d3569d31a7eb5f78.jpg

https://s3.amazonaws.com/static2.postcrossing.com/postcard/medium/a5c512e789e347b79374c655d04378e6.jpg

https://s3.amazonaws.com/static2.postcrossing.com/postcard/medium/05d2f5ba80b43c8a32ca9c57fab47ef1.jpg

Najchętniej z Warszawy, ale w sumie to nie koniecznie. Poradzicie coś? Interesuje mnie albo sklep internetowy albo jesli stacjonarny to w Warszawie, najchetniej w centrum lub na południu.
Obserwuj wątek
    • turzyca od producenta? 20.06.11, 17:15
      Nie mam gotowej odpowiedzi, ale mam pomysl. :)
      Widokowki sa wydawane takze przez warszawskie firmy. Przejrzalabym wiec widokowki w roznych miejscach, wynotowala wydawnictwa z siedzibami w Warszawie, a potem uderzyla bezposrednio do firm.
      Na pewno zaoszczedzisz omijajac posrednikow, a poza tym moze uda Ci sie wynegocjowac jakis rabat?

Bo tak normalnie to polecam kupowanie widokowek na pocztach, ku mojemu zaskoczeniu tam sa wlasnie najtansze. Ale w Twoim wypadku chyba wiecej sensu ma skontaktowanie sie z producentami.
      • bathilda Re: od producenta? 21.06.11, 11:25
        Turzyco, dzieki za pomysł. Większość pocztówek jest wydawana przez firmy z mniejszych miejscowości. Ale poatakowałam te co mają strony internetowe, moze ktoś coś sprzeda ;).

Ja też zwykle na poczcie kupowałam. Ale mam nadzieję, że da się jeszcze gdzieś taniej. Bo oczywiście na stojakach na Starówce będzie jeszcze drożej.
    • ko_kartka Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 11:12
      W księgarniach bywają. Ale nie w ilości 100 sztuk, niestety.
      • bathilda Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 11:24
        Ko_kartko, ja mogę kupić i mniej. Zresztą na poczcie zwykle wykupuję wszystkie 21 jakie mają ;). Chodziło mi o to, że jeśli jest jakiś sklep gdzie trzeba hurtem to a mogę i hurtem. Ale jednak nie 1000 ;).
        • ko_kartka Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 13:00
          W mojej osiedlowej księgarni bywają ładne pocztówki z miasta, po 70 groszy - największa ilość, jaką udało mi się kupić to zawrotne 10 sztuk :(

A na poczcie to ja kupuję piękne wprawdzie, ale po 2,5 zł... Z tym, że nie wysyłam 30 sztuk miesięcznie, a jakieś 5, więc mogę sobie pozwolić.

Uprawiasz postcrossing czy coś podobnego?
          • bathilda Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 13:04
            Oui, postcrossing :). A ta księgarnia to w jakim mieście?
            • ko_kartka Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 13:15
              To miło spotkać kogoś znajomego z tego portalu, my z mężem też się bawimy :) W Łodzi :)
              • bathilda Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 13:17
                No to jak będę kiedyś w Łodzi to się zgłosze po adres ;). Bo inaczej to chyba jednak nie będzie tanio :D.

Ja to jestem uzależniona - jak przez 3 dni nic nie mam w skrzynce to sobie miejsca nie mogę znaleźć :P
                • ko_kartka Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 13:25
                  Zapraszam serdecznie :)

My nie jesteśmy jeszcze tak uzależnieni, ale jak w skrzynce jest pocztówka, to serce podskakuje do góry - bardzo miłe uczucie.
                • besame.mucho Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 13:58
                  Bathildo, masz chyba mój nr telefonu, więc w wakacje jak mnie nie ma na Lobby, to kiedy przez 3 dni nie masz nic w skrzynce możesz mi spokojnie wysyłać smsy typu "Besame, wyślij pocztówkę!". Co roku jeżdżę po świecie samochodem po małych mieścinach więc jest spora szansa, że akurat złapiesz mnie w miejscu, z którego jeszcze nie masz kartki :))
                  • bathilda Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 15:37
                    Oj Besame, to już nie uciekniesz :P
                    • besame.mucho Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 15:44
                      W tym roku większość wakacji jestem na działce, więc do września mogę Ci co najwyżej wysłać kartkę stamtąd ;). Ale we wrześniu albo październiku ruszam gdzieś dalej, także spokojnie mogę słać kartki choćby i co trzy dni!
    • marisella Nie wiem jak to nazwać... 21.06.11, 15:21
      Nie wiem jak ogólnie nazwać takie miejsca i czy coś takiego jest w Warszawie, ale w Krakowie pocztówki można kupić na giełdzie kwiatowej. Poza ludźmi przyjeżdżającymi na parking i sprzedającymi kwiaty i inne takie z samochodów i namiotów, są tam też takie nieduże sklepiki i w kilku można kupić pocztówki w pakietach. W większości są to pocztówki okazjonalne, w zalezności jakie to święto się akurat zbliża, ale są też takie ogólne (np. urodzinowe, gratulacyjne) i z widoczkami krakowskimi/małopolskimi.

Z tego co pamietam, pocztówki były pakowane po 10 i 50 sztuk, ale nie takich samych (mogło się kilka powtórzyć, ale zasadniczo kartki były w kilku czy kilkunastu wzorach) i wychodziły coś pod 50 groszy za sztukę. Tyle, że ja ostatni raz kupowałam tam z rok temu, więc ceny mogły ciut podskoczyć. No i to Kraków, nie Warszawa, więc i Sukiennice zamiast Pałacu Kultury ;)
      • bathilda Re: Nie wiem jak to nazwać... 21.06.11, 15:36
        Marisella, mnie Sukiennice nie przeszkadzają - kartki idą zagranicę, w Indonezji będą się cieszyć z Sukiennic na równi z Pałacem Kultury ;).

Czyli jak nie wyprawa do Łodzi to do Krakowa :).
        • besame.mucho Re: Nie wiem jak to nazwać... 21.06.11, 15:46
          W Warszawie też jest giełda kwiatowa, ale czy mają na niej pocztówki to nie wiem.
    • diuszesa Re: Gdzie kupić pocztówki? 21.06.11, 16:09
      Kiedyś to się tanio w kioskach kupowało.
      Ale to parę lat temu, teraz nie wiem.
    • bathilda Jasiek Walczewski 22.06.11, 13:21
      Znalazłam taką stronę:

galeria.walczewski.nazwa.pl/

Już się z panem kontaktowałam, mam możliwość zamówienia po 1 zł / szt. Czyli tyle co na poczcie za to kartki dużo ładniejsze :). Jeśli ktoś by się chciał dorzucić do zamówienia (bo pojedyncze są droższe) to nich mi wyśle maila na gazetowy, będę zamawiać w przyszłym tygodniu.
      • wolffie Re: Jasiek Walczewski 25.06.11, 21:15
        Bathildo piszę maila
      • smallfemme Re: Jasiek Walczewski 26.06.11, 19:04
        Hej, kiedy zamawiasz? Może bym też zamówiła... Spróbuję się wciągnąć, jedyny problem w tym, że zaraz się przeprowadzam, ale może dam radę :)
        • bathilda Re: Jasiek Walczewski 26.06.11, 23:03
          Smallefemme, zamawiam w przyszłym tygodniu. Jeśli chcesz to puść mi maila na gazetową jutro czy we wtorek z informacją które kartki chcesz i w jakiej ilosci.
    • genepi Re: Gdzie kupić pocztówki? 22.06.11, 18:04
      Kiedyś, zes pięć lat nazad, darmowe pocztówki wisiały w sklepach na wieszakach. Różne, głupie i fajne. Potem, przed remontem, stał na dworcu centralnym stojak z pocztówkami i mini informatorami o Warszawie i Chopinie. Widziałam go też w hotelu bodajże Ibis.
      Może sprawdź
      - kioski na poczcie głównej na świętokrzyskiej,
      - giełdę kwiatową na bakalarskiej
      - knajpę Między nami na brackiej,
      - tudzież jakieś centra informacji turystycznej, może w hostelach coś takiego jest, może w muzeum powstania?
    • fanaberia.fanaberia A od kolekcjonerów? 22.06.11, 18:06
      Np. na Allegro: allegro.pl/zestaw-polskich-pocztowek-50-sztuk-i1675034586.html
      Współczesne i do tego polskie chyba nie są szczególnie cenne, więc pewnie da się kupić tanio.
    • agafka88 Re: Gdzie kupić pocztówki? 22.06.11, 18:19
      Bathildo, przypomniało mi się, że gdzieś w domu powinnam mieć pocztówki, które kiedyś były dołączane do jakichś zeszytów o historii Polski. W każdym razie na części pocztówek byli królowie polscy, a na części polskie zabytki. Powinno tego trochę być, więc jakbym wróciła do domu na weekend i znalazła, to mogłabym Ci je przesłać, chyba nawet jeszcze gdzieś mam Twój adres :)
      • bathilda Re: Gdzie kupić pocztówki? 22.06.11, 20:04
        Agafko, adres zmieniałam niedawno ale w podskokach prześlę nowy jeśli odszukasz swoje zapasy :).
        • merriveen Re: Gdzie kupić pocztówki? 22.06.11, 22:12
          A czy połaziłaś może po pocztach mniej uczęszczanych - bo też widziałam, że podrożały te pocztówki, ale właśnie w punktach "na zadupiu" bywały jeszcze w starszej cenie. Ale nie wiem, czy nadal, bo ja wykorzystuję zrobione zapasy.
    • wolffie Karamba 25.06.11, 21:14
      Znów zaczynam coś robić z inspiracji LB :))
      Mąż zresztą też się błyskawicznie zainteresował.
      Ale fajny jest ten postcrossing.
      • kotwtrampkach Re: Karamba 26.06.11, 22:43
        hihi, ja sie jeszcze waham, potraciłam znajomych od kartek i listów na rzecz netu i krótkich wiadomości tekstowo-zdjeciowychh.. W sumie fajnie byłoby :-)
    • zazulla muszą być aktualne? 26.06.11, 22:59
      Bo może warto prześledzić Allegro? Dużo jest aukcji z pocztówkami sprzed lat, np.
      allegro.pl/listing.php/showcat?id=10385&order=p&change_view=1
      Swoją drogą zobaczę po ile są u nas najtańsze i dam znać.
      • bathilda Re: muszą być aktualne? 26.06.11, 23:04
        Zazu, większość osób chce aktualne bo to ich sposób na "zwiedzanie świata" :)
        • zazulla Re: muszą być aktualne? 26.06.11, 23:21
          OK, rozumiem.

www.wydawnictwo.dikappa.pl/index.php?cPath=22&osCsid=f7184547fb696faf14aa1116cea37d71
          Może tutaj można coś kupić?
          pocztowki.neostrada.pl/salonik.html
          • bathilda Re: muszą być aktualne? 27.06.11, 11:21
            O fajne Zazu, dzięki :).
    • zazulla Rzeszów 27.06.11, 21:24
      Melduję posłusznie, że pocztówki z Rzeszowem są w UP w cenie 50 gr. Innych miast niestety nie ma. Jak chcesz Rzeszów to mogę kupić trochę i wysłać ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka