21.09.12, 12:03
Jako że jestem nową posiadaczką kota i forum jest nowe, zakładam wątek o drapakach. Co polecacie? Ważne, żeby był wysoki, miał siedzisko? Co jest dobre, a co fanaberią? Kolega przekonuje mnie do drapaka płaskiego, ale kot taką deskę ze sznurkiem zignorował. Gdzie indziej czytałam, że jak kot drapie pionowo, to jest zestresowany...
Mój drapie wazon, który przypomina drapak. Ma z 80 cm, jest kamionkowy i ma szorstką powierzchnię. Mi to nie przeszkadza, ale nie wiem co jest dobre dla pazurów.
Czym w ogóle obcinać pazury? Ludzka obcinaczka się nada? Słyszałam też o piłowaniu.
Obserwuj wątek
    • filoruska Re: Drapaki 21.09.12, 12:15
      mela1 napisała:

> Jako że jestem nową posiadaczką kota i forum jest nowe, zakładam wątek o drapak
      > ach. Co polecacie? Ważne, żeby był wysoki, miał siedzisko? Co jest dobre, a co
      > fanaberią? Kolega przekonuje mnie do drapaka płaskiego, ale kot taką deskę ze s
      > znurkiem zignorował. Gdzie indziej czytałam, że jak kot drapie pionowo, to jest
      > zestresowany...
      > Mój drapie wazon, który przypomina drapak. Ma z 80 cm, jest kamionkowy i ma szo
      > rstką powierzchnię. Mi to nie przeszkadza, ale nie wiem co jest dobre dla pazur
      > ów.

U mnie drapią i poziomo i pionowo. Co kto lubi. Półeczki służą do zwisania i oglądania okolic. Budki się nie przyjęły. Za to hamak to rewelacja. Toczą wojnę o miejscówkę. Wielkość drapaka, tak jak ktoś pisał, dopasuj do wielkości dorosłego kota. Jeśli pionowy, to musi mieć ok. metra wysokości sama powierzchnia do drapania, bo kot się wyciąga z łapami do góry. Jak jest za nisko, to to mu niewygodnie.

> Czym w ogóle obcinać pazury? Ludzka obcinaczka się nada? Słyszałam też o piłowa
      > niu.

Piłowanie, bry... Nie dasz rady, a kot dostanie szału. Dorosłe pazury są twarde. Są różne cążki. Dopasuj sobie takie, którymi będzie Ci wygodnie. I ucz małego od początku, że grzebiesz mu przy pazurach. Możesz się z nim bawić łapkami i wysuwać pazury.
    • yaga7 Re: Drapaki 21.09.12, 12:23
      Nasze mają drapak leżący (taką falkę), na której leżą i drapią. Mają też drapak stojący z półeczkami, który służy jako miejsce przesiadkowe na parapet, bo ani go nie drapią, ani na nim nie leżą, nawet zastanawiamy się nad wywaleniem.
      Mają też do drapania dwa stare krzesła, które są dla nich najlepszym drapakiem wink
    • besame.mucho Re: Drapaki 21.09.12, 12:30
      Drapak: IMO najlepszy taki, który ma i powierzchnię poziomą i pionową, kot może sobie wtedy wybrać. Ja mam taki drapak:
      img850.imageshack.us/img850/8642/img5116m.jpg
      na górze jest taka rozetka:
      img824.imageshack.us/img824/3443/17989119195966416105461.jpg

Drapak się bardzo dobrze sprawdza, kot drapie sobie i poziomą podstawkę i pionowy słupek, a na hamaku i rozetce bardzo lubi leżeć. Jeśli nie planujesz w przyszłości jakiejś dużej rasy kota, to nie musisz kupować tak wielkiego - ważne żeby kot dał radę się przy nim wyciągnąć. Moje kocisko w pionie ma powyżej metra, więc drapak musiał być odpowiednio większy i bardziej masywny.
      Słyszałam że nie ma sensu inwestować w drapak z budkami - wiele kotów nie lubi. Lepiej kupić prosty, a ewentualną sympatię do budek zaspokoić tunelem albo zwykłym kartonem.

> Czym w ogóle obcinać pazury? Ludzka obcinaczka się nada? Słyszałam też o piłowa
      > niu.

Ja obcinam taką obcinaczką:
      animalia.pl/produkt,2944,44,trixie-obcinaczki-de-luxe-male.html
      polecam, bardzo wygodna.
      • kasica_k Re: Drapaki 22.09.12, 01:19
        besame, gdzie go kupiłaś?
        Moje futra potrzebują nowego drapaka - stary poległ po latach, nowy już się rozpada (nie polecam okazyjnie tanich drapaków z zoosklepów). Chcę, żeby był niezbyt duży, prosty, ale solidny.
        • besame.mucho Re: Drapaki 22.09.12, 12:38
          Firma nazywa się Rufi, kupowałam przez internet.
          Mój drapak z racji rozmiaru i wagi musiał być stabilny (czyt. cholernie ciężki) i, jak na pojedynczy słupek, dosyć wysoki - dlatego swoje kosztował. Widzę, że na stronie mają też inne drapaki (mój jest z działu "dla dużych kotów"), ale za te ręczyć nie mogę, bo nie testowałam. Z mojego jestem bardzo zadowolona, jest intensywnie używany, a się nie zniszczył, cały czas stabilnie stoi.

Widziałam też, że właścicielka hodowli, z której jest Gustaw, zaczęła robić drapaki na zamówienie - na pewno też są solidne (to hodowla maine coonów, konstrukcja musi być solidna, żeby wytrzymała hodowlaną ilość dużych kotów smile. Link.
          • besame.mucho Re: Drapaki 22.09.12, 12:40
            Aha, jak ja kupowałam drapak, to nie było takiego kształtu jak chciałam (względnie nieduży, dwa poziomy do siedzenia, z hamakiem a nie budką), ale na stronie jest zakładka "zaprojektuj drapak" i można sobie samemu ustalić jak ma wyglądać.
            • kasica_k Re: Drapaki 28.09.12, 16:24
              Dzięki. Niewykluczone, że nasz pierwszy drapak do sufitu był właśnie od nich, już nie pamiętam. Też był robiony na zamówienie, przetrwał kilkanaście lat. Powaliła go dopiero czwórka dynamicznych kocurków wink
    • satia2004 Re: Drapaki 21.09.12, 13:39
      mela1 napisała:
      > znurkiem zignorował. Gdzie indziej czytałam, że jak kot drapie pionowo, to jest
      > zestresowany...

Ja czytałam, że są koty, które preferują drapanie pionowe i takie, które preferują drapanie poziomie. Moja kotka jest z tej drugiej opcji - pionowe sizalowe kołki jej nie interesują. Koleżanka ma dwa koty jeden lubi pionowo, drugi poziomo więc drapaki ma dwa smile

Co do atrakcji na drapaku - zależy ile ciekawych miejsc do wdrapywania ma kot w mieszkaniu. Nasza kota ma mały drapak (przecięta fala) ale też biega po wszystkim co się da smile Ze stołu i blatu w kuchni ją gonimy ale wszystkie komody, szafki, szafy, krzesła, regały, stołki itp. są do jej dyspozycji.

Pazurki tnie kotu TŻ i robi to zwykłą ludzką obcinaczką, taką:
      sailing1.iq.pl/media/produkty/1303849653.jpg
      Ważniejsze od formy narzędzia (obcinaczka, cążki, nożyczki) jest to, żeby było ostre - ma ciąć pazurki a nie miażdżyć.
    • ciociazlarada Re: Drapaki 21.09.12, 15:29
      Mam drapak Fango: www.catmaster.pl/ zamówiony jeszcze zanim miauowiczka Covu otworzyła firmę Catmastersmile Drapak został zaprojektowany dla moich kotów i nazwany na cześć mojego Fango, stąd serdecznie polecam i model, i firmę.
      Drapak ma już coś ponad 5 lat, przeżył już trzy przeprowadzki. Koty go lubią i drapią, wygląda wciąż bardzo dobrze. Lubią też siedzieć w budkach, ale walczą zawsze o tą wyżej położoną. Moja rada - życzyłam sobie budki z dwoma dziurami, klasycznym wejściem oraz dziurą w dachy - błąd, ponieważ leją się niemiłosiernie przez dach i żaden nie ma chwili spokoju. Na przyszłość będę brała tylko budki z "klasycznym" wejściem z boku.

Chłopaki u mnie drapią też mały drapak leżący, taki dywanik. Warto kupić taki z lamówką z cicika, ponieważ chętnie dodatkowo tarzają się i zaznaczają mordką cicik.
      • zmijunia.lbn Re: Drapaki 28.09.12, 23:43
        ciociazlarada napisała:

> Chłopaki u mnie drapią też mały drapak leżący, taki dywanik. Warto kupić taki z
        > lamówką z cicika, ponieważ chętnie dodatkowo tarzają się i zaznaczają mordką c
        > icik.

WTF is cicik? tongue_out
    • kapyl Re: Drapaki 24.09.12, 15:17
      Mój ma w poważaniu wszelkie drapaki.
      Drapie krzesła (Stefany z Ikei, nie są drogie, więc odżałuję... chociaż ganiam jak widzę że drapie) i pudła tekturowe. Och - uwielbia drapać pudła tekturowe. Tylko że ostatnio sie wszystkich pozbyłam (trzeba się w końcu rozpakować po przeprowadzce, która była 1,5 roku temu, nie?) i klops.
      • zmijunia.lbn Re: Drapaki 28.09.12, 23:59
        kapyl napisała:

> Mój ma w poważaniu wszelkie drapaki.

A próbowałaś innych niż sizalowe? Moje koty sizalu nie ruszą, ale oba lubią takie leżące wałki z tkaniną dywanową/obiciową. Kotka co prawda drapie je jako dodatek do mebli, ale kocur drapie praktycznie tylko to. smile
        p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a50787499.jpg
        Są też drapaki z tekturą i chyba drewniane.
    • kociara94 Re: Drapaki 03.10.19, 10:20
      Ja wypróbowałam już kilka drapaków. Zaczęłam się rozglądać za czymś do drapania już 15 lat temu kiedy pojawił się nasz pierwszy kot. Wtedy na rynku było niewiele alternatyw. Przez ten czas miałam już drapaki sufitowe, pionowe, poziome w cenach powyżej 1000 i mniej niż 100 zł. Dla mnie przy wyborze drapaka liczy się przede wszystkim stabilność, solidna podstawa, grube słupy owinięte mocno przytwierdzony sznurkiem sizalowy. Moje koty lubią również miejsca gdzie mogą zasnąć i się zrelaksować takie jak hamak lub kosz. Po latach testowania trafiłam do sklepu www.drapaczek.pl i naprawdę pomimo niskiej ceny drapak okazał się bardzo dobrej jakości. Co więcej wygląda estetycznie i ładnie się wkomponował w wystrój domu. Drapak ma 170 cm wysokości i przestronne szerokie półki.
      Obecnie mam hodowle kotów rasy Ragdoll i swoim klientom polecam sklep drapaczek.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka