Dodaj do ulubionych

[LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne

13.07.12, 12:51
na fali dyskusji o soczewkach..
Chcialam was zapytac, czy macie okulary korekcyjne, ktore wygladaja jak typowe sloneczne, a nie przyciemnione korekcyjne?
Myslalam, ze to zadne wielkie widzimisie, ale przy ostatniej serii wizyt w salonach optycznych (galeriowych) panie sprzedajace patrzyly sie na mnie jak na ufo gdy pokazywalam, ze chcialabym takie, ale korekcyjne.
https://1000awesomethings.files.wordpress.com/2009/09/sunglasses1.jpg
Wiekszosc mowila nie da sie, w jednym powiedzieli, ze tak, ale ze to bedzie glupio wygladac, bo szkla musza byc grube, jesli sa wygiete (??). Wiec nie robia..
Wade mam stosunkowo mala -1,25..
Natomiast "ludzie" (bo znajomi znajomych maja, wiecie o co chodzi) mowia, ze mozna..

Do tego banner na stronie wymienionego przeze mnie salonu (tam jeszcze nie dotarlam, ale sie wybiore) pokazuje cos takiego:https://img14.imageshack.us/img14/1495/76981366.png

Ale jak juz patrze w oferte, to ani slowa o tym.. :/

Macie takie okulary? Moze jakies godne polecenia miejsca, w ktorych takowe robia? Najlepiej w Krakowie, Czestochowie lub w Gdansku ;) Albo sieciowki ;)
Obserwuj wątek
    • izas55 Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 13:52
      Ja mam. Musisz po prostu znaleźć oprawki, które wyglądałyby jak słoneczne a są przystosowane do optycznych szkieł.
      Wiele z typowych słonecznych okularów ma rzeczywiście inna krzywiznę oprawki, i zwykle są większe od optycznych. Kiedyś mi to tłumaczył taki stary dobry optyk.
    • kizombalover Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 14:14
      Ja takich akurat nie mam, ale mam lepszy (moim zdaniem) patent. Mam korekcyjne okulary w oprawkach, które mają na nosku magnesiki. Przypina się do nich osłonki (z metalowymi punkcikami), gdy wychodzi się na słońce. Jedyny problem, to mieć ze sobą etui, bo te osłonki łatwo się połamią bez niego, na przykład w torebce.
      • ansil Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 15:17
        nienienie, ja chce takie "cool" okulary, a te doczepiane do zwyklych zdecydowanie mi sie w ten profil nie wpisuja..
        ma byc tak:https://ipod-iphone.chinawholesalelots.com/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/619d3_woman-in-car-sunglasses-mirror-590bes070910.jpg

a nie tak:
        https://1.bp.blogspot.com/-xD-6w81Ajn8/T3TVNGW-ydI/AAAAAAAAAGg/LuT5oDWU5rA/s400/clip%2Bon%2Bglasses.jpg

zartuje oczywiscie.. wiem, ze te clip-on tez moga miec fajne ksztalty, ale dalej wygladaja jak korekcyjne z przyczepionymi slonecznymi..
        • kizombalover Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 14.07.12, 15:51
          Nienienienie, te doczepiane szkiełka nie są doczepiane i podnoszone, tylko zdejmowane i chowane do etui. W związku z czym po wejściu do pomieszczenia zdejmuję je i chowam, i od razu wszystko widzę :)
          Oprawki nie są jakieś czaderskie, są metalowe, ale nakładek nie widać - ostatnio ktoś się mnie pytał, kiedy zdążyłam zmienić okulary, przecież przed chwilą miałam przeciwsłoneczne.... a ja po prostu myk! i schowałam nakładki. Przylegają do szkieł bardzo dobrze, a magnesików nie widać (zaczepia się to-to tylko na górnej części noska).
          Robiłam te okulary u zwykłego, nie sieciowego optyka, szkła skomplikowane, kosztowały sporo, ale sama oprawka to było około 150 zł.
      • pinupgirl_dg Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 21:12
        > Ja takich akurat nie mam, ale mam lepszy (moim zdaniem) patent. Mam korekcyjne
        > okulary w oprawkach, które mają na nosku magnesiki. Przypina się do nich osłonk
        > i (z metalowymi punkcikami), gdy wychodzi się na słońce. Jedyny problem, to mie
        > ć ze sobą etui, bo te osłonki łatwo się połamią bez niego, na przykład w torebc
        > e.

A gdzie takie coś można kupić? Bo szukam od jakiegoś czasu...

Prawdę pisząc nie za bardzo widzę różnicę między oprawkami optycznymi a słonecznymi (pomijając jakieś modele w wisienki itd). Okulary słoneczne mogą wyglądać tak:
        www.skorpioner.pl/pl/p/Okulary-Firebird-przeciwsloneczne-/566
        jak i tak:
        trendz.pl/files/imagecache/wide2/files/gallery12852angelinajolieoliverpeoples.gif
        Moja mama ma takie grubsze oprawki i fotochromy, moim zdaniem wyglądają fajnie w obu wersjach.

A skoro jest okazja, to chciałam polecić optometrę (czy optometrystę) w Kłobucku koło Częstochowy. Nie wiem, czy ma takie rzeczy, jakich szuka autorka wątku, ale wątek na temat optometrów się zarchiwizował. Jeżdżą tam moi rodzice, oboje bardzo zadowoleni, tata po raz pierwszy od dawna może normalnie czytać (ja byłam tylko raz po to, żeby się dowiedzieć, że mam sokoli wzrok).
        • magdalaena1977 Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 21:46
          pinupgirl_dg napisała:

> A gdzie takie coś można kupić? Bo szukam od jakiegoś czasu...

W Vision express są takie jak ma pan na obrazku.
          • pinupgirl_dg Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 14.07.12, 10:37
            > > A gdzie takie coś można kupić? Bo szukam od jakiegoś czasu...
            >
            > W Vision express są takie jak ma pan na obrazku.

Dzięki, poszukam :). Mój ojciec też takich używał do samochodu (przyciemnianych i czasami żółtych), ale ostatnio coś trudno spotkać takie nasadki.
    • indigo-rose Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 14:16
      Też mam, problem był żaden - wybrałam sobie wprawdzie "normalne" oprawki, ale grube i spore, więc nadające się na przeciwsłoneczne, a miła pani zabarwiła mi szkła w cenie zwykłych korekcyjnych...
      Wadę mam nieco większą, wygięcie szkieł widać tylko, jeśli się przyjrzysz i patrzysz od góry. Może musisz zaznaczyć, że to malutka wada.
    • m.mada Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 14:24
      Ja mam (wada -4,75), w Gdańsku w viuviu robiłam (Gal.Bał.), ale ze trzy lata temu.
      Oprawki typowe do słonecznych, dość duży wybór mieli. Tylko jeszcze jeden optyk chciał się tego podjąć w oprawkach od słonecznych, ale bardzo ograniczył wybór oprawek. Żadna popularna sieciówka nie miała takich okularów wtedy w ofercie, bo najpierw w sieciówkach szukałam (myślałam, że duży może więcej).
    • ania.biulandia Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 14:25
      Spróbuj w Galerii Bałtyckiej w ViuViu. Mają bardzo duży wybór okularów przeciwsłonecznych, a Pani powiedziała, że w większości da się zamontować szkła korekcyjne. I w cenie normalnych szkieł. Ja przymierzam się do takich okularów przy -3.00
      • ansil Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 15:19
        oo, to sie tam wybiore, jak juz dwie to miejsce polecacie..
    • maggianna Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 14:49
      Mam juz chyba 4 pare takich okularow - robione u optyka (niestety w Warszawie) - poszlam, wybralam oprawki takie jak mi sie podobaly (a raczej dobral mi je optyk), wybor mialam podobny do tego co na zwykle okulary, nie zwracal specjalnie uwagi na ich grubosc, do tego dobral on szkla przeciwsloneczne i gotowe. Nawet moglam wybrac odcien szkiel czy bardziej w szary, brazowy czy zielony (szkla sa chyba Ray Bana). Wada ok - 3. Wyszlo o polowe taniej niz jakbym kupila w siecowce zwykle okulary przeciwsloneczne z tej firmy z ktorej mam oprawki.
      • genepi Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 14.07.12, 09:52
        Maggianna, podziel się adresem. Jakiego rzędu to była kwota?
        • maggianna Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 15.07.12, 15:59
          Optyk jest na Zabkowskiej (na odcinku pomiedzy Targowa a Brzeska), po lewej stronie ulicy idac w strone Brzeskiej. To jest bardzo maly punkt, ale optyk jest swietny, wybor oprawek jest ogromny. Ostatnio za 2 pary okularow (zwykle i przeciwsloneczne) zaplacilam ok 1000 zl - w Vision same oprawki zaplacilabym prawie 2 tys.
          W tyg jest czynny od 11-19, w soboty 10-14, ale poznym popoludniem i w soboty sa tam czasem spore kolejki.
          • genepi Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 18.07.12, 22:50
            Dziekuje
    • magdalaena1977 Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 21:46
      Ja mam okulary słoneczne korekcyjne, ale w ogóle ich nie noszę - konieczność zdejmowania ich przy wejściu do sklepu itp. czyni całą zabawę nieopłacalną.
      Mam nasadkę, ale tylko do prowadzenia samochodu, bo wyglądam w nich nieszczególnie.
    • ederlezi1981 Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 22:11
      Ja mam od roku i nie wiem, jak mogłam wcześniej zyć bez. W swojej życiowej naiwności byłam przekonana, ze kosztować musza fortunę- ale przy okazji robiebia normalnych korekcyjnych zapytałam. Otóż nie, w małym gabinecie w Bytomiu za 2 pary korekcyjnych (szkła z antyrefleksem, pocieniane, lekki astygmatyzm, wada ok. 45 i 4,75) zapłaciłam jakieś 740 zł. I wcale nikt się nie dziwił.
      Co do zmieniana- to bywa uciążliwe, ale tylko, gdy dłużej przebywam w ciemnych okularach w sztucznym oświetleniu (dyskont). I w bardzo ciemnych miejscach- np wchodząc na klatkę do mojej siostry pierwsze schody wyczuwam na pamięć ;-)
    • dziudziulek Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 13.07.12, 22:21
      Mam chyba już ze trzy lata, wadę mam identyczną do Twojej. Robiłam u tzw. najzwyklejszego optyka. W związku z tym, że dużo jeżdżę autem poradził mi max 75% przyciemnienie. Okulary spisują się świetnie. Ja dobrze widzę i słońce nie razi. Miałam wcześniej fotochromy, pomimo przyciemniania jak u Jaruzelskiego, miałam wrażenie, że słońce mnie oślepia. Ciągle mrużyłam oczy.
    • indigo-rose Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 14.07.12, 11:26
      Jeszcze chciałam dodać, że w dobie hipsterów i mody na Ray-Bany zdobycie oprawek plastikowych, grubych i wielkich choćby i na pół twarzy to nie problem :) Podejrzewam nawet, że podobne oprawki mają też inne firmy, które się aż tak nie cenią. Moje są podobne do tych środkowych na górze, tyle że mniejsze, robiłam je kilka lat temu i zapłaciłam mniej, niż za zwykłe okulary (bo oprawki były taniutkie, a moje szkła jeszcze nie wymagały pocieniania, ech). Tylko wybierając oprawki, musisz brać pod uwagę kolor, na jaki chcesz mieć barwione szkła.
    • gazeta_mi_placi Re: [LWW] Okulary przeciwsloneczne korekcyjne 14.07.12, 19:30
      Ja mam ciemne korekcyjne, kupiłam w salonie optycznym (ale nie sieciówce) , jak ktoś zainteresowany i z Krakowa mogę podać gdzie.
      Mieli do wyboru kilkanaście oprawek do których mogli wyrobić te szkła, koszt (konkretnie moich) 500zł. Jestem bardzo zadowolona, są trwałe, wyglądają jak typowe przeciwsłoneczne.
    • marciasek akurat niedawno doktoryzowałam się w tym temacie 16.07.12, 17:38
      ...na potrzeby przyjaciółki, która nie może nosić soczewek kontaktowych (ja nosze i do nich zakładam zwykłe przyciemniane okulary, co wiele ułatwia). Najłatwiej będzie o okulary sportowe - takich szukałyśmy. Oto garść linków, może coś się przyda:

Okulary z ramką na szkła korekcyjne (mocowane wewnątrz - z zewnątrz ich nie widać):

www.arctica.pl/p203/s-148
      www.arctica.pl/p144/s-125
      www.b-skin.eu/okulary/20/oxtic.html
      www.rogelli.pl/rowerowe-sportowe-okulary-rogelli-hs-404-czarne/
      www.polaroideyewear.com/en/Collection/productdetail.aspx?id=3492&col=5&_page=
      www.polaroideyewear.com/en/Collection/productdetail.aspx?id=710&col=5&_page=

Przyciemniane nakładki na zwykłe oklulary korekcyjne:

www.polaroideyewear.com/en/Collection/productdetail.aspx?col=9
      Okulary nakładane na zwykłe okulary korekcyjne:

www.polaroideyewear.com/en/Collection/productdetail.aspx?col=7
      Okulary z możliwością wstawienia wkładki korekcyjnej RX:

rudyproject.pl/okulary_sailing.php
      rudyproject.pl/okulary_rx.php
      www.zeppelin-sport.pl/sport.php - mnóstwo modeli (mają w opisie: dla osób noszących okulary korekcyjne; str. 1, 2, 9)

Okulary shimano - wszystkie te, w których opisie napisano, że pasują do wkładki RX:

shimano-katalogi.com/pdf/Shimano/Okulary/Okulary.pdf
      SALON Z OKULARAMI SPORTOWYMI W WARSZAWIE:

www.prosportoptyk.pl/
      • marciasek polaroid suncovers 16.07.12, 17:42
        Widzę, że linki do polaroidów nie działają, pewnie coś zmienili na swojej stronie. A więc tu są okulary nakładane na okulary korekcyjne (efekt wizualny jest zadziwiająco dobry): www.polaroideyewear.com/index.php/collections/polaroid-suncovers.html
        Linka do sunclipów nie daję, bo na pewno ci się nie spodobają ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka