09.12.08, 01:26
Urzedniczka nie jestem, prosze nie posadzac niewinnych ludzi Luizo smile
Kilka slow o Melbourne.
Faktycznie najbardziej europejskie ale czego sie spodziewac po miescie ktore
glownie okupuja Europejczycy. tak wiecv oprocz Polakow, sporo Rosjan,
Macedonczykow, Jugoslawian, Czechow, Slowakow itp itd.
Architektura jest dosc ciekawa bo przemieszna tak wiec obok starego stoi nowe.
Najciekawsza "budowla" jest chyba umieszczony w srodku Melbourne Central
shopping centre Coop's Shot Tower.
en.wikipedia.org/wiki/Coops_(Melbourne_Central)_Shot_Tower
Poza tym Melbourne ma bardzo dobra komunikacje miejska, gdzie jeden bilet jest
na kolejke, wiekszosc autobusow i tramwaji. Jezdza pojazdy owe dosc regularnie
i coraz mniej jest cancellations smile
Poza tym jest fajna zatoczka z plazami.
Jedzonko jest dla kazdego smakosza, jesli sie lubi europejskie to zaden
problem, jesli chinszczyzne tez prosz bardzo, generalnie jest dostep do
wszystkiego. Cenowo tez dostepne.
Artystyczne i owszem. Duzo jest ciekawych rzezb na kazdym kroku. Np tutaj mamy
dosc ciekawe grafitti
www.pbase.com/wayne1/new_graffiti
a tu w ogole jazda na maxa bez trzymanki(linki do galerii na dole):
melbourneinphotos.com/sculptureandart.html
Coz ja moge powiedziec? Lubie Melbourne smile Jkaby Canberra byla wieksza to moze
bysmy tam osiedli. Sydney nie bardzo (chyba sie narazam moderatorce hihi).
pozniej moze wiecej skrobne bo na razie czas zmykac.
Obserwuj wątek
    • luiza-w-ogrodzie Melbourne vs Sydney 09.12.08, 02:02
      Wiesz, Mozzie, mnie w Sydney oczywiscie trzymaja szkoly dzieci i
      praca i ukochany ogrod, ale za samym miastem nie przepadam.
      Zatloczone, pelne starajacych sie szybko dorobic imigrantow z
      biednych krajow Azji, wyzyskujacych swoich ziomkow, z rozpieprzonym
      transportem - dlugo by mowic. Zaprzepaszczono szanse zrobienia z
      niego miasta z dusza i jedzie teraz bardziej na pieknym polozeniu
      naturalnym niz czymkolwiek innym. I owo polozenie, te 300
      slonecznych dni w roku, 37 plaz, Gory Blekitne i wielkie parki
      narodowe na zapleczu, Jervis Bay z morskimi cudami etc - to wszystko
      uwielbiam i to mnie tu trzyma. Ech, gdyby Melbourne polozone bylo
      nad Port Jackson, a Sydney na poludniu, zaraz bym sie przeniosla do
      Melbourne...

PS Moderatorce mozna sie narazic tylko bedac chamskim wobec innych
      forumowiczow lub publikujac ich informacje osobiste bez zezwolenia.
      Poza tym wszystko inne przejdzie... nawet to, ze nie lubisz
      Sydney :o)

Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
      • mozzie2007 Re: Melbourne vs Sydney 09.12.08, 02:21
        W Syndey najbardziej mnie denerwowalo ze zeby dojechac z punktu A do B trzeba
        zahaczyc o punkt C a nawet i D... Dlatego odpadlo w przebiegach smile Znajomy z
        Sydneja najpierw do pracy dojezdzal autobusem z przesiadkami teraz po zakupie
        domu doszedl mu rower do przystanku, i o dziwo wychodzi taniej i szybciej jak
        samochodem... Najlepiej chyba miec prace w domu to bym sie dala namowic na Sydney smile
        Melbourne tez ma niedoskonalosci ale wydaje mi sie ze w porownaniu do
        wiekszejszych miast Australii jest najabrdziej przyjaznym miastem - pogoda
        zblizona do naszej polskiej, tylko sniegu nie ma, jedzonko roznorodne, dojazd
        prosty, prawie zero platnych drog, praca jest, spokoj w miare jest, ceny wynajmu
        reasonable smile Ale koniec z tym bo reklame robie na chama.
        • mozzie2007 Re: Melbourne vs Sydney 09.12.08, 02:31
          big_grin
          answers.yahoo.com/question/index;_ylt=AsVipjS1ttftCX4Qw_Q.BNoh7RR.;_ylv=3?qid=20081205055813AA6G2S7
        • luiza-w-ogrodzie Mozzie, reklamuj Melbourne! 09.12.08, 02:32
          Z ta praca z domu masz racje, ulatwia zycie, szczegolnie w Sydney,
          pracuje w domu 1-4 dni w tygodniu, jest dobrze... Ale i tak mam 16
          minut jazdy do pracy a Buszmen jezdzi rowerem, wiec ogolnie mamy
          znacznie lepsza sytuacje niz sydnejska przecietna. Corka korzysta z
          pociagow, jej problem - sama chciala isc do lepszej, ale odleglej
          szkoly, niech teraz pisze listy do premiera NSW :o)

Co do Twoich peanow na czesc Melb, "Pogoda zblizona do polskiej" nie
          jest dla mnie zacheta, poza tym zgadzam sie ze Melbourne wyglada
          lepiej niz Sydney.

Mozzie reklamuj Melb, mam 5 tygodni wakacji, moze wreszcie sie tam
          wybiore. Czy np mozna przyleciec, usadowic sie w hotelu w centrum i
          zwiedzac miasto komunikacja miejska, zamiast wynajmowac samochod i
          meczyc sie w nieznanym miescie?

Luiza-w-Ogrodzie
          Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka
          lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
          • mozzie2007 Re: Mozzie, reklamuj Melbourne! 09.12.08, 02:48
            Zblizona do polskiej w sensie ze nie ma jakis nieznosnych ekstremow typu wilgoc
            itp. Ciezko znalezc w Polsce lato na plus 40 stopni smile A tak tu bywa. Zima nie
            jest tak mrozna smile Wiadomo ze w Sydney cieplej, mialam okazje byc w S jak byly
            choleryczne sztormy a to mi sie nie podoba smile W Melb potrafi zawiac, bylo cos
            jak burza piaskowa rok temu. Udalo mi sie trafic na jedyny pociag do domu wtedy smile
            Z pobytem w Melb to zalezy co chcesz robic - najlepiej jedno i drugie czyli
            hotel w centrum a potem samochodem za miasto. W obrebie miasta nie ma sensu za
            bardzo.
            Kurcze co ja jedna sie produkuje niech inni tez dadza 3 centy nt Melbourne smile
            Tez bym sie dowiedziala opinii innych - co kilka glow to nie jedna...
            PS. Polecam Immigration Museum, male, tanie a ciekawe. Godzina wystarczy smile
            • mozzie2007 Re: Mozzie, reklamuj Melbourne! 09.12.08, 03:00
              Polecam Cerberusa w Black Rock
              www.bayside.vic.gov.au/tourism.htm
            • cashoob Re: Mozzie, reklamuj Melbourne! 09.12.08, 08:13
              ...centy trzy...piwo jest, wodka jest, port i wino jest wiec zyc sie da...
              ...nawet na plazy pijany by nie narzekal...smutno mi Panie.........
              • iza42 Re: Mozzie, reklamuj Melbourne! 09.12.08, 12:45
                Moglam sie przeniesc do Melbourne bo bardzo natarczywie werbowali do pracy ale
                troche odstraszala mnie pogoda... Z pewnoscia miasto jest piekne, europejskie i
                duzo rozmaitych obiektow kulturalnych ale teskno mi bylo za cieplejszym klimatem
                wiec wybralam Queensland. Nie znam Melbourne nigdy nie bylam i chetnie sie tam
                wybiore. Lubie duze miasta ale wole mieszkac i pracowac raczej na ich
                peryferiach wtedy zycie jest latwiejsze.Napisalas, ze w Melbourne jest ponad 30
                plaz, to nie jest wiele, w Auckland, gdzie poprzednio mieszkalam jest ich 365 -
                tyle ile dni w roku.
                • spocit Melbourne! 10.12.08, 00:55
                  Melbourne leży nad ogromną zatoką (Port Phillip) i wzdłuż praktycznie całego jej brzegu są plaże, do wyboru do koloru, kilka z nich naprawdę bardzo lubię. I proszę zauważyć, że 30 (to sprawdzona liczba? moim zdaniem jest więcej) to sporo więcej niż np. 0 w Brisbane.

Co do pogody: w tym roku lato jest wyjątkowo zimne, tak jak zimna była wiosna, a wcześniej jesień. Dzisiaj np. jest tylko +22 st. Myślę, że to wpływ La Nina.
                  Generalnie jednak (to moja prywatna opinia) klimat Melbourne jest dobry. Nie lubię śniegu i błota w mieście i tego tutaj nie ma. Nie lubię też długotrwałych upałów z wysoką wilgotnością i tego też tutaj nie ma. Za to zimą w 2h można dojechać w góry, na których leży śnieg. Gdyby jeszcze budowano domy z dobrą izolacją cieplną to byłby tu moim zdaniem raj.

Co do zwiedzania Melbourne: atrakcji w zasięgu komunikacji miejskiej jest MASA! Spokojnie wystarczy ich na tydzień lub więcej. Przygotowuję powoli "mini-przewodnik po mieście wg spocita", myślę że pojawi się na stronie w stopce lada dzień.

Z tą europejskością Melbourne to bym nie przesadzał. Po prostu jest to miasto, ma np. uliczki z kawiarenkami i restauracjami, ma miejsca żyjące nawet późno w nocy, można znaleźć nocne sklepy. Po prostu tutaj czuje się, że jest życie, czego nie można powiedzieć o innych miejscach w Australii.
                  • luiza-w-ogrodzie Re: Melbourne! 10.12.08, 01:13
                    Spocit, widac, ze lubisz Melb :o). Jesli zrobisz przewodnik po
                    miescie, dorzuc linka na tym watku, bo stopke mozesz zmienic na inna
                    i wtedy link zniknie.

A tymczasem o Melbourne mozna poczytac na wielu stronach
                    internetowych:

City of Melbourne:
                    www.melbourne.vic.gov.au/info.cfm?top=23&pg=966
                    Strona Tourism Victoria "Visit Melbourne"
                    www.visitmelbourne.com/
                    That's Melbourne
                    www.thatsmelbourne.com.au/Pages/Home.aspx
                    Melbourne Australia
                    www.melbourneaustralia.com.au/

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Melbourne_yarra_twilight.jpg" border="0" alt="upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Melbourne_yarra_twilight.jpg">

Pozdrawiam
                    Luiza-w-Ogrodzie
                    Forum AUSTRALIA
                    • spocit Re: Melbourne! 10.12.08, 01:17
                      > Spocit, widac, ze lubisz Melb :o). Jesli zrobisz przewodnik po
                      > miescie, dorzuc linka na tym watku, bo stopke mozesz zmienic na inna
                      > i wtedy link zniknie.
                      >
                      > A tymczasem o Melbourne mozna poczytac na wielu stronach
                      > internetowych:
                      >

Jesteśmy polskim forum, czytajmy po polsku:
                      www.melbourne.pl
                      • luiza-w-ogrodzie Melbourne polonijne 10.12.08, 01:26
                        Myslisz, ze wiecej o Melbourne dowiemy sie z polskiej stronki? Np
                        tego ze 12.12.2008 o 19.00 jest Coroczne Walne Zebranie STiPP a
                        14.12.2008 o 12.00 odbeda sie Jasełka w Keysborough zas 31.12.2008 o
                        20.00 zaczyna sie Sylwester z Dziuplą? ;o)

Pozostane przy stronach australijskich Melbourne, robionych
                        specjalnie dla tego miasta i przez nie utrzymywanych. Wole siegac do
                        oryginalnych zrodel. Ale jesli kogos interesuje zycie polonijne w
                        Melbourne na pewno zajrzy do Twojego linku.

Pozdrawiam
                        Luiza-w-Ogrodzie
                        .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>¸¸.
                        Australia-uzyteczne linki
                        • spocit Re: Melbourne polonijne 10.12.08, 01:32
                          Luiza,
                          Kalendarium ci przeszkadza? A zajrzalas do innych informacji?
                          Rownie dobrze mozna powiedziec, ze odpusmy sobie to gowniane forum, na ktorym
                          pisuje 3 Polaczków na krzyż i 1 Kaszub i udają, że to dyskusja.
                          Poczułem się dotknięty, bo ta strona jest moim rowniez dziełem i uwazam, ze nie
                          jest wcale najgorsza.
                          • luiza-w-ogrodzie Re: Melbourne polonijne 10.12.08, 01:37
                            Spocit, alez ta polonijna strona absolutnie mi nie przeszkadza i
                            wcale nie mysle ze jest najgorsza! Uwazam tylko, ze nie daje pelnego
                            obrazu Melbourne, jest wycinkiem z punktu widzenia malej czesci
                            spoleczenstwa, a gadalismy na tym watku o Melbourne jako miescie-
                            wizji, miescie z rozmachem. Stad komentarz.

Jezeli czujesz sie urazony, to nie ma czym. Cholerny swiat, na
                            pismie nie widac intencji :o) Ale stwierdzenie "gowniane forum"
                            bylo niepotrzebne - czyzbys podchodzil do tego jak do rywalizacji?

Pozdrawiam
                            Luiza-w-Ogrodzie
                            .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>¸¸.
                            Australia-uzyteczne linki
                            • ratpole Re: Melbourne polonijne 10.12.08, 01:47
                              luiza-w-ogrodzie napisała:

> Spocit, alez ta polonijna strona absolutnie mi nie przeszkadza i
                              > wcale nie mysle ze jest najgorsza! Uwazam tylko, ze nie daje pelnego
                              > obrazu Melbourne, jest wycinkiem z punktu widzenia malej czesci
                              > spoleczenstwa, a gadalismy na tym watku o Melbourne jako miescie-
                              > wizji, miescie z rozmachem. Stad komentarz.
                              >
                              > Jezeli czujesz sie urazony, to nie ma czym. Cholerny swiat, na
                              > pismie nie widac intencji :o) Ale stwierdzenie "gowniane forum"
                              > bylo niepotrzebne - czyzbys podchodzil do tego jak do rywalizacji?

Uuuuuuuu, podpadlas!
                              Za rzadko na hierbatki kunsularne uczenszczalas? hehe
                              Nie przejmuj sie.
                              Zloz to na karb powszechnego wsrod Polonii australijskiej pyerdolca wink
                            • spocit Re: Melbourne polonijne 10.12.08, 02:10
                              Luiza,
                              Ja nie widze intencji, widze tylko to co piszesz. To forum tez jest "wycinkiem" i punktem widzenia "malej czesci spoleczenstwa". Udajmy sie od razu gremialnie do www.australianexplorer.com/ albo www.visitaustralia.com/ i będzie święty spokój.
                              Po co tu się wysilasz żeby po polsku pisać? Bo to nasz język i jesteśmy Polakami i prawdopodobnie wciąż łatwiej nam i przyjemniej pisać po polsku (to mówię za siebie).
                              Tak samo jest i z www.melbourne.pl. Piszemy po polsku, ale nie tylko o sprawach polonijnych, jest tam masa świetnych zdjęć (polecam m.in. galerię z Sydney), bo mamy wśród nas bardzo dobrych fotografów, jest wiele dobrych artykułów o Melbourne i o Wiktorii i nie tylko zresztą. Powinno Cię to zainteresować, bo jak pisałaś nie znasz tego regionu, a moim zdaniem należy on do najciekawszych w Australii.
                              Wszystko pisane z punktu widzenia Polaków, bo to Polacy piszą po polsku, nikt inny.

Nie miej więc na polskim forum pretensji o dawanie linków do polskich stron, bo to śmieszne się robi.
                              • luiza-w-ogrodzie Spocit, ostatni OT 10.12.08, 02:54
                                Spocit, po raz ostatni mowie, ze nie mam pretensji o podawanie
                                linkow do polskiej strony (choc w swietle wypowiedzi o Twoim
                                wspolautorstwie tudziez licznych wzmiankach na temat Twojej strony
                                etc moglabym zaklasyfikowac je jako kryptoreklame, gdybym byla
                                bardziej zlosliwa). Dzieki za linki, im wiecej zrodel, tym lepiej,
                                kazdy kto czyta to forum wybierze sobie co bedzie chcial i o to
                                chodzi.

Masz racje, ze wysilam sie zeby pisac po polsku. Po kilkunastu
                                latach mieszkania i pracy poza Polska stracilam plynnosc mowy i
                                pisma, wiec forum GW od 2001 roku traktuje jako wprawki w pisaniu,
                                zeby moja polszczyzna nie zanikla. Poza tym jest to okazja spotkac
                                ludzi z podobnymi doswiadczeniami, tj, Polakow ktorzy zdecydowali
                                sie zamieszkac w Australii i pogadac z nimi. Niektorych poznalam
                                przez forum Polonia i spotkalismy sie w realu. Z tych powodow nie
                                poddam sie Twojemu wezwaniu do gremialnej emigracji na Australian
                                Explorer czy Visit Australia (dzieki za linki, dorzuce je do watku
                                turystycznego) :o)

A w ogole to zaczelam myslec o misji tego forum; kazdy z nas widzi
                                je chyba inaczej. Tylko po co sie o to klocic?

Pozdrawiam
                                Luiza-w-Ogrodzie
                                Forum AUSTRALIA
                                • spocit Melbourne - na temat 10.12.08, 03:47
                                  A jak już spłodzę w bólach ten swój "miniprzewodnik" to to będzie "wąski wycinek", czy "wielki rozmach"? I czy nie czasem kryptoreklama?

A swoje zdjęcia w galerii GW można reklamować i to nie jest kryptoreklama? Tak się tylko pytam, chcę się wczuć w "misję".
                                  • luiza-w-ogrodzie Nie na temat 10.12.08, 04:12
                                    spocit napisał:

> A jak już spłodzę w bólach ten swój "miniprzewodnik" to to
                                    będzie "wąski wycinek", czy "wielki rozmach"? I czy nie czasem
                                    kryptoreklama?

A nie mozesz tego zrobic bezbolesnie? Co to bedzie, okaze sie jak
                                    juz zrobisz a i tak kazdy z nas bedzie mial na ten temat swoje
                                    zdanie. Zrob, zaprezentuj, wypowiemy sie.

Pisalam o "kryptoreklamie", bo poza tym forum jedyne wpisy nicka
                                    Spocit na forach GW (raptem kilkanascie w ciagu 3 lat) to linki do
                                    bloga.

> A swoje zdjęcia w galerii GW można reklamować i to nie jest
                                    kryptoreklama? Tak się tylko pytam, chcę się wczuć w "misję".

Fotoforum GW jest czescia forow GW i sluzy do przedstawiania zdjec
                                    uczestnikow, szczegolnie gdy pisza na forach ktore nie maja opcji
                                    BBCode.

W "misje" mozesz sie wczuwac, ale czy nie uwazasz, zesmy juz dosyc
                                    Mozzie zakrecili watek? Zapraszam do dyskusji misji czy "misji"
                                    forum gdzie indziej.

Troche wiecej luzu - w koncu mieszkamy w Australii :o)
                                    Pozdrawiam
                                    Luiza-w-Ogrodzie
                                    Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka
                                    lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
                                  • mozzie2007 Re: Melbourne - na temat 10.12.08, 07:34
                                    A ja sie czuje oburzona zakwalifikowaniem mnie jako Polaczka na krzyz... Owe www
                                    melbourne.pl zdazylam odwiedzic i malo interesujacych mnie rzeczy tam znalazlam.
                                    Jesli to juz mnie czyni Polaczka na krzyz chrzanionego forum ktore nawet
                                    miesiaca nie ma to mi reki opadaja. Aczkolwiek uwazam ze warto takie linki
                                    podwieszac to to ze sie jest autorem, wspolautorem czy wspolzalozycielem powinno
                                    przygotwa na ewentualna krytyke. Luiza wydala wlasna osoboista personalna
                                    egoistyczna opinie, ale czy z tego powodu warto sie oburzac? Zbyt piekny dzien w
                                    Melbourne na takie cosie smile
                                    Z europejskoscia nie ma co przesadzac... Ano nie ma bo to ni Europa ale klimat
                                    dosc zblizony w porownaniu do roznych krajow i miast jakie mialam szanse
                                    zobaczyc czy mieszkac. Nie posunelabym sie do nazywania M Krakowem hehe.
                                    Zakonczmy ten smutny watek i napiszmy cos fajniejszego. Z szacuneczkiem dla
                                    egoistycznych opinii smile
                  • iza42 Re: Melbourne! 10.12.08, 22:20
                    spocit napisał:

> Melbourne leży nad ogromną zatoką (Port Phillip) i wzdłuż praktycznie całego je
                    > j brzegu są plaże, do wyboru do koloru, kilka z nich naprawdę bardzo lubię. I p
                    > roszę zauważyć, że 30 (to sprawdzona liczba? moim zdaniem jest więcej) to sporo
                    > więcej niż np. 0 w Brisbane.

Z tym brakiem plaz w Brisbane to nie do konca prawda, fakt, ze w centrum ich nie
                    ma bo polozone jest nad rzeka ale nadbrzezne dzielnice Brisbane maja dostep do
                    plaz, poza tym polozony nieopodal Gold Coast czyni to miejsce bardzo atrakcyjne
                    dla plazowiczow, surferow itd. Mieszkam w polnocnym Brisbane nad morzem i plaz
                    jest tutaj pod dostatkiem.

• bogo2 Re: Mozzie, reklamuj Melbourne! 10.12.08, 16:51
            www.ichotelsgroup.com/h/d/cp/160/en/hd/melfs?_requestid=3381655

luiza-w-ogrodzie napisała:

(...)
            > Czy np mozna przyleciec, usadowic sie w hotelu w centrum i
            > zwiedzac miasto komunikacja miejska, zamiast wynajmowac samochod i
            > meczyc sie w nieznanym miescie?
            >
            > Luiza-w-Ogrodzie
            > Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się.
            Kilka
            > lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
            • mozzie2007 Re: Mozzie, reklamuj Melbourne! 11.12.08, 09:50
              sa tez inne hotele, crowne plaza jest raczej starszym hotelem i wnetrza nie
              zaskakuja, tracaja wrecz retro smile
              www.theswanstonhotel.com.au/
              www.formule1.com.au/
              www.novotelmelbourne.com.au/
              www.wotif.com/hotels/australia-melbourne-hotels.html
              www.hotelscombined.com/City/Melbourne.htm
    • mozzie2007 Melbourne hotel :) 10.12.08, 07:58
      Ot tak 60 baniek poszlo smile 5 pomyslec ze obecny Rialto byl najwyzszym budynkiem
      w XIX w big_grin w Melbourne...
      www.theage.com.au/travel/melbournes-rialto-hotel-gets-60m-makeover-20081210-6vdi.html
      Przejmuja sie kyzysem czy ma sens 5 gwiazdkowy hotel... Hotele zawsze swoje
      zarobia jesli dzieje sie w miastach a w Melbourne co rusz. Dopiero co byl
      nielubiany przeze mnie Andre R, nagonil tlumow do naszego miasteczka.
    • mozzie2007 Ciekawsze sklepy w Melbourne 10.12.08, 09:28
      Tatuaze, swieczniki, koszulki, bluzy i dziwne rzeczy smile
      www.thatsmelbourne.com.au/Shopping/BooksMusicandStationery/Music/Pages/1490.aspx
      O dziwo dobrej jakosci ciuchy ale po niskiej cenie. Takie same mozna kupic w
      Targecie po 3,4 okrotnej cenie.
      www.discountshoppingguide.com.au/melbourne?cid=1731&pid=3712
      Ksiazkiiiii big_grin
      www.foreignlanguagebookshop.com.au/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka