Dodaj do ulubionych

dobranocki cichutkie---dobrych snów...

10.09.09, 21:25
http://i25.tinypic.com/b3k1tl.jpg
Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 kolorowych...:) 10.09.09, 21:59
      https://obrazki.joe.pl/sub_images/dobranoc-koteczku.gif
      • tropem_misia1 sen 11.09.09, 22:46
        Przesypiamy jedną trzecią życia. Eliminując sen, zyskalibyśmy lata. Naukowcy pracują nad tym, byśmy przestali marnować czas

Spora część Ziemi jawi się na nocnym zdjęciu satelitarnym jako bajkowa kraina, migocząca tysiącami świateł. Roziskrzona planeta musi wydawać się kosmitom niezwykle pociągająca, jednak to nie robaczki świętojańskie dodają jej urody. To współczesne miasta – molochy, w których nigdy nie gasną światła. Tam interes kręci się całą dobę. Globalizacja stworzyła nie tylko całodobowe punkty usługowe, ale też całodobowe korporacje. „Oto rewolucja, która wkracza w dziedzinę bankowości. Citibank nigdy nie śpi” – głosiła reklama, gdy bank przechodził na 24-godzinny system pracy.

Cywilizacyjne przyśpieszenie, które miało miejsce w XX wieku, sprawiło, że długi sen przestał być w cenie. O ile w kulturze południowej nadal twardo trzyma się zjawisko sjesty i generalny brak pośpiechu, to kraje takie jak USA czy Japonia walczą o zwiększenie produktywności za wszelką cenę. Aż 60 proc. pracujących deklaruje, że stara się pracować coraz szybciej i wydajniej – wykazały badania Europejskiej Fundacji Poprawy Warunków Życia i Pracy. Dłuższego okresu aktywności, a więc krótszego snu, potrzebują praktycznie wszyscy: od kierowców po biznesmenów. Dla wielu osób sen jest niepotrzebną stratą czasu. Nocą nadganiają zaległości dnia. „Bezsenność to już choroba cywilizacyjna, na którą cierpi ponad jedna trzecia ludzi w krajach wysoko rozwiniętych” – mówi dr Wojciech Jernajczyk z Akademii Medycznej w Gdańsku. Statystyki pokazują jednak, że „epidemia drzemek” to zmora dzisiejszych pracodawców. Niemal połowa uczestników badań, przeprowadzonych przez sieć hoteli Travellodge, w ciągu dnia czuje się zmęczona, zdarza im się przysnąć w pracy. Dzieje się tak, ponieważ organizm bezwzględnie rozlicza nas z godzin snu. A gdyby tak udało się go oszukać i zregenerować się bez konieczności marnowania nocy na bezczynne leżenie w łóżku? Perspektywa jest niezwykle kusząca, a naukowcy już pracują nad wyłącznikiem snu. Największe nadzieje jak zwykle pokłada się w genetyce i farmakologii.

POŻEGNANIE ZE SNEM
        • marii51 Re: sen KOCHANY chodż-:) 11.09.09, 23:23
          www.youtube.com/watch?v=_6KqxrM6rA4&feature=related
          • marii51 Re: sen KOCHANY chodż-:) 13.09.09, 00:35
            utuleni ciepłem nocki spokojnej- miłych snów życzę
            • marii51 Re: sen KOCHANY chodż-:) 24.09.09, 00:20
              pierwszej nocki jesiennej spokojnej i miłych kolorowych snów
    • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 26.09.09, 00:39
      podoba mi się...
      www.youtube.com/watch?v=Hpkk6MA06mE&feature=related
      • tropem_misia1 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 26.09.09, 23:58
        Dobranoc

Kolorowych snów.
        • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 30.09.09, 23:37

smile
          a
          gdyby tak
          nieba przybliżyćsmile
          • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 03.10.09, 23:33
            www.youtube.com/watch?v=BNdAkct7RBk&feature=related
            • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 06.10.09, 22:43
              www.voila.pl/071/mou27/
              • kendo Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 07.10.09, 19:30
                dla calej Zalogi....
                • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 07.10.09, 23:26
                  ja też dla całej załogismile
                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 10.10.09, 02:19
                    juz i ja idę do łózia
                    • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 10.10.09, 02:22
                      taneczna muzyczka..
                      www.youtube.com/watch?v=wUiJEHTIbQ0
                      • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 12.10.09, 22:12
                        słowo daję idę spatuńku ---skarbulki pasmile
                        • blind_as_a_bat Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 12.10.09, 22:38
                          Po jakiemu to?
                          • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 12.10.09, 22:50
                            blind_as_a_bat napisał:

> Po jakiemu to?

smile
                            blind-
                            • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 03.11.09, 22:33
                              Opowiadanie z książki Paulo Coelho
                              "Być jak płynąca rzeka"

Chmura i wydma

"Wszyscy wiemy, że żywot chmury jest bardzo urozmaicony, ale
                              nadzwyczaj krótki" - napisał Bruno Ferrero.
                              Oto kolejna historia:
                              Podczas burzy na środku Morza Śródziemnego narodziła się chmura. Nie
                              miała jednak czasu tam dojrzeć, gdyż wiatr zaczął spychać wszystkie
                              chmury w kierunku Afryki.
                              Gdy dotarły nad kontynent, zmienił się klimat. Na niebie zajaśniało
                              gorące słońce, a poniżej rozciągały się złote piaski Sahary. Wiatr
                              chciał je przenieść na południe, w kierunku dżungli, gdyż nad
                              pustynią prawie nigdy nie pada deszcz.
                              Młoda chmura, wzorem młodych ludzi, postanowiła poznać świat i
                              odłączyła się od rodziców i starszych przyjaciół.
                              - Co ty robisz? - zaprotestował wiatr. - Pustynia jest wszędzie taka
                              sama! Wracaj do szeregu, wszyscy zmierzamy do Afryki, gdzie są góry
                              i przepiękne drzewa.
                              Jednak młoda chmura nie posłuchała go, gdyż z natury była
                              niepokorna. Powoli schodziła ku ziemi, aż osiadła na lekkim,
                              przyjaznym wietrze unoszącym się nad złotymi piaskami. Długo
                              spacerowała, aż zauważyła uśmiechającą się do niej wydmę.
                              Spostrzegła, że wydma także była młoda, niedawno usypana przez
                              wiatr. W jednej chwili zakochała się w jej złotych włosach.
                              - Witaj - powiedziała. - Jak ci się wiedzie tam w dole?
                              - Żyję wśród innych wydm, słońca, wiatru i karawan, które tędy
                              przechodzą. Czasem jest straszliwie gorąco, ale da się wytrzymać. A
                              jak ci się żyje tam w górze?
                              - Tutaj też jest słońce i wiatr, ale za to mogę przechadzać się po
                              niebie i poznawać świat.
                              - Moje życie jest krótkie - poskarżyła się wydma. - Gdy wiatr wróci
                              z dżungli, zniknę.
                              - Bardzo cię to martwi?
                              - Wydaje mi się, że nikomu nie jestem potrzebna.
                              - Ja czuję to samo, bo gdy zawieje nowy wiatr, polecę na południe i
                              zamienię się w deszcz. Taki mój los.
                              Wydma zawahała się, po czym spytała:
                              - Czy wiesz, że tu na pustyni deszcz nazywamy Rajem?
                              - Nie przypuszczałam, że mogę zmienić się w coś tak wspaniałego -
                              odparła z dumą chmura.
                              - Słyszałam, jak stare wydmy opowiadają różne historie. Mówią, że po
                              deszczu obrastają nas zioła i kwiaty. Mnie to nigdy nie spotka,
                              deszcz rzadko pada na pustyni.
                              Tym razem zawahała się chmura, lecz po chwili uśmiechnęła się
                              szeroko:
                              - Jeśli chcesz, mogę okryć cię deszczem. Kocham cię i chcę z tobą
                              zostać na zawsze.
                              - Kiedy zobaczyłam cię na niebie, też się w tobie zakochałam -
                              odparła wydma. - Ale jeśli zmienisz swoją piękną białą czuprynę w
                              deszcz, umrzesz.
                              - Miłość nigdy nie umiera - powiedziała chmura. - Ona się zmienia, a
                              ja chcę pokazać ci Raj.
                              I chmura zaczęła pieścić wydmę małymi kroplami. Długo były razem, aż
                              pojawiła się tęcza.
                              Następnego dnia wydmę obsypały drobne kwiaty. Sunące w stronę Afryki
                              młode chmury myślały, że tu zaczyna się dżungla, której od dawna
                              wypatrywały, więc zostawiły parę kropel. Po dwudziestu latach wydma
                              zmieniła się w oazę, użyczającą podróżnym cienia pod drzewem.
                              A wszystko dlatego, że któregoś dnia pewna chmura nie zawahała się
                              poświęcić życia z miłości.
                              • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 05.11.09, 22:41
                                http://i32.tinypic.com/mj33te.jpgnie zapomnę o was, nie
                                nie- ale idę już .. spać
                                a
                                gdyby tak
                                nieba przybliżyćsmile
                            • blind_as_a_bat Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 05.11.09, 23:41
                              English.
                              • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 06.11.09, 23:26
                                to pracuje- miłej pracy
                                a kto ma noc..
                                to np
                                http://i36.tinypic.com/x531jb.jpg
                                • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 11.11.09, 21:43
                                  http://i35.tinypic.com/nq8hg5.jpg
                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 12.11.09, 22:28
                                    http://i28.tinypic.com/24y09hg.jpg
                                    • tetika Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 12.11.09, 23:38
                                      Ja tam lubie "marnowac czas" smile nie zycze sobie interwencji "uczonych" w moje naturalne procesy.
                                      A wogole to mam dzis dola i ide spac , moze jutro bedzie troszke lepiej. Papatki wszystkim.
                                      • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 13.11.09, 22:27
                                        http://i25.tinypic.com/b3k1tl.jpg
                                        miłej weekendowej nocki
                                    • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 13.11.09, 22:31
                                      kołysanka
                                      www.youtube.com/watch?v=PUbvl8TIAhY&feature=related
                                      • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 14.11.09, 22:54
                                        do łóżeczka mi czas
                                        chyba trzeba bronić się porządnie od grypy..
                                        --podpowidają trzeba się stosować
                                        nocki
                                        spokojnej bez żadnych obudzeń do rana- - smacznie śpijcie
                                        • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 20.11.09, 04:05
                                          _"...proszę , nie czekaj aż ktoś inny kliknięcioma kilkoma
                                          w zadumę Cię wprawi lub serce otuli
                                          nicią niewidzialną
                                          spraw by inni uniesień doznali
                                          czytając Twoje wiersze
                                          ciepło swoje przelej w chwili odpowiedniej
                                          podziel się miłością do pióra
                                          a gdy zmęczone opuszki
                                          odmówią kliknięć
                                          zawlecz swoje ciało do łóżka miłego
                                          okryj się marzeniami szczelnie
                                          i zaśnij ... "

ehhh-byly czasy , gdy pisano pięknie na dobranoc..od S.
                                          • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 22.11.09, 22:33
                                            smile
                                            http://i49.tinypic.com/2rmtlra.gif
                                            • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 27.11.09, 23:12
                                              Kochani dobrej nocki weekendowej,przedświatecznej..smile
                                              http://i34.tinypic.com/2agk9cx.jpg
                                              • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 05.12.09, 23:42
                                                Kochani dobrej nocki weekendowej..smile
                                                > http://i34.tinypic.com/2agk9cx.jpg
                                                • blind_as_a_bat Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 07.12.09, 09:40
                                                  chrrr... smile
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 08.12.09, 13:24
                                                    Jak się krasnal z borsukiem na spacer wybierali

Przyszedł raz krasnoludek do borsuka i puka:
                                                    - Chodź ze mną na spacer. Akurat jest południe, słońce świeci
                                                    cudnie. Poszlibyśmy nad rzekę, jarzębinę zobaczyć, bo ma podobno
                                                    nowe, czerwone korale.
                                                    - Jeszcze czego - mruczy borsuk - kto by tam chciał w biały dzień na
                                                    spacery chodzić. Dopiero z polowania wróciłem o świcie, muszę się
                                                    wyspać należycie. Norę sobie wyczyściłem, wysprzątałem szczerze i
                                                    leżę.
                                                    - Ano, to siedź jak borsuk w norze - mówi krasnal - Jak nie, to nie -
                                                    i poszedł na spacer.
                                                    A borsuk wysiedział się w norze, wyleżał, wyspał i kiedy ciemna
                                                    nocka zajrzała do nory, poczuł się dopiero do spaceru skory. Puka
                                                    więc w drzewo do wiewiórczej dziupli do krasnoludka i prosi:
                                                    - Chodź na spacer, malutki! Gwiazdy już mrugają i nocka ciemna tuła
                                                    się po lesie. Chodź!
                                                    - Jeszcze czego - mruczy krasnal zaspany. - Kto by tam w ciemną noc
                                                    po lesie chodził. W dzień spacerowałem, jarzębinę oglądałem, wrzosy
                                                    wąchałem i brzozowe liście złote. Teraz mam spać ochotę.
                                                    - Ano, jak nie, to nie - rozgniewał się borsuk.
                                                    I poszedł w głąb lasu za nocką ciemną.
                                                    Bo to zależy od upodobania: kto dzień, a kto nockę wybiera do
                                                    spania.

smile
                                                  • blind_as_a_bat Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 09.12.09, 00:35
                                                    all different, all equal smile
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 09.12.09, 23:29
                                                    all different, all equal smile
                                                    tak-owszem tak
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                    Cichutko pomykam do łóżeczka...ach śpij kochanie-jeśli gwiazdkę chcesz dostaniesz..
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 11.12.09, 23:03
                                                    https://i37.tinypic.com/rrnsj7.jpg
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 12.12.09, 23:38

• marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 16.12.09, 22:20
                                                    https://i49.tinypic.com/mtxrvt.jpg
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 19.12.09, 22:36
                                                    Dobranoc
                                                    https://i26.tinypic.com/n3kas1.jpg
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 29.12.09, 23:02
                                                    persjado.za.pl/zyczenia/tesknota.htm
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 01.01.10, 22:47
                                                    karnawałowo -dobrych kolorowych snów
                                                    persjado.za.pl/zyczenia/kartki/nowy_rok/1.htm
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 09.01.10, 22:22
                                                    grzecznie mówię --dobrych zdrowiutkich snów-
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 14.01.10, 22:22
                                                    miejmy super nocki papa
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 17.01.10, 23:00
                                                    d o b r a n o c
                                                    smile
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 27.01.10, 21:46
                                                    dobrych spokojnych snów
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 31.01.10, 21:58
                                                    D o b r a n o c
                                                    http://i37.tinypic.com/2v7xx90.jpg
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 07.02.10, 21:25
                                                    dobrej nocki
                                                    utuleni dobrym snem
                                                    dobrymi myślami
                                                    dobrych uczuć, trwaj chwilo, bądż ...
                                                    życie daje tak dużo radości
                                                    otuleni ciemnością nocy
                                                    potrafimy mądrze trwać..
                                                    wielką wyrozumiałością
                                                    i miłością..
                                                    taka zwyczajną...
                                                    niezaborczą, dobrą...." marii51
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 28.02.10, 01:11

> dobrej nocki
                                                    > utuleni dobrym snem
                                                    > dobrymi myślami
                                                    > dobrych uczuć, trwaj chwilo, bądż ...
                                                    > życie daje tak dużo radości
                                                    > otuleni ciemnością nocy
                                                    > potrafimy mądrze trwać..
                                                    > wielką wyrozumiałością
                                                    > i miłością..
                                                    > taka zwyczajną...
                                                    > niezaborczą, dobrą...." marii51

Jutro powiem wam dobranoc już z Gdańska.
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 02.03.10, 23:21
                                                    fiju fiuuuu , idę szybko spać-mam dyżur od 6 rano czasem
                                                    rozkłady pracy ulegaja zmianom-

dobrej nocki - koniecznie !smile
                                                    http://i46.tinypic.com/11b1287.gif

a gdyby tak nieba przybliżyćsmile
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 04.03.10, 23:56
                                                    maleństwa do spania- a my za zdrowie Kaziów- Łucjii-poczytałam ,
                                                    o rany jak pózna już nocka-
                                                    dobrej nocki wam-
                                                    ( jeszcze jutro i będzie weekendowo ....)babcia wolne, bo rodzice
                                                    się opiekują
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 08.03.10, 22:51
                                                    https://angelsms.pl/img/rozyczka_full.jpg
                                                    pa pa dobrej nocki
                                                    http://i46.tinypic.com/11b1287.gif

a gdyby tak nieba przybliżyćsmile
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 09.03.10, 22:42
                                                    idę spać-bardzo nie jestem (jutrosmile)zorganizowana- łażę jak zdechła
                                                    kura-
                                                    wszyscy pomyślcie bardzo cieplutko- smile
                                                    --
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 14.03.10, 22:54
                                                    dobrej przedwiosennej nocy
                                                  • justy-nka58 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 14.03.10, 23:15
                                                    Niestety jeszcze mrożnej ale dobrej życze.
                                                  • marii51 Re: dobranocki cichutkie---dobrych snów... 14.03.10, 23:16

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka