tropem_misia1 20.09.10, 15:40 a ja i tak sie spalę ..i do urenki hop... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pragata Re: Oszczędzamy 20.09.10, 18:14 ...a wiesz kochana ile kosztuje kremacja po uroczystości w kaplicy?.... A ile zapłaci rodzina rocznie za miejsce dla urny na cmentarzu?..... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Oszczędzamy 20.09.10, 18:45 mam miejsce na cmentarzu Moja Mama zaadoptowała grób po przodku i zorganizowała miejsca na osiem uren.Czyli...palimy się. Odpowiedz Link
pragata Re: Oszczędzamy 22.09.10, 19:20 ...aaaaa to co innego, mnie tradycyjne zeżrą robale..... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Oszczędzamy 25.09.10, 08:32 mnie tam robale nie przeszkadzają. Raczej wizja ,że mnie wsadza zywcem do ziemi. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Oszczędzamy 23.09.10, 01:04 Poniewaz Szwedzi sa bardzo ekologiczni, wiec wszyscy sie kremuja ... Nie dosc ze niemal ze nie zajmuja miejsca na cmentarzu, to jeszcze ogrzewaja domy. A ci najbardziej ekologiczni ( a takich jest bardzo wiele) kaza swoje prochy wysypac pod kawalkiem wycietej trawy, ktora potem wklada sie na poprzednie miejsce. Nikt nie robi tego z oszczednosci, tylko aby nie sprawiac klopotow rodzinie ... Miejsce na cmentarzu w Szwecji nic nie kosztuje, ale grob trzeba regularnie oczyszczac i pielegnowac, bo inaczej po dwoch latach i kilku upomnieniach zamienia sie go w trawnik. tropem_misia1 napisała: > mam miejsce na cmentarzu > Moja Mama zaadoptowała grób po przodku i zorganizowała miejsca na osiem uren.Cz > yli...palimy się. > Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Oszczędzamy 25.09.10, 08:34 Nie dosc ze niemal ze nie zajmuja miejsca na cmentarzu, to jeszcze ogrzewaja domy. ???? Odpowiedz Link
marii51 Re: Oszczędzamy 25.09.10, 12:14 o rany- i ojejku- ja nie wiem nie i już ! ( liczę na to co będzię to będzie?) bardzo buntuję sie zabraniu polowy odprawy posmiertnej- to jest absolutnie niesprawiedliwe------------- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Oszczędzamy 25.09.10, 20:20 marii51 napisała: > o rany- > i ojejku- > ja nie wiem > nie i już ! > ( liczę na to co będzię to będzie?) To Ty sama powinnas zadecydowac za zycia co ma sie stac z Toba po smierci... wiec nie ma zadnego "co bedzie to bedzie" . Moja macocha wyrezyserowala ze szczegolami swoj pogrzeb, wlacznie z lista gosci ktorzy mieli byc zaproszeni na pogrzeb i na stype, z ich adresami i telefonami . juz nie mowiac o pomniku ktory byl od kilku lat wybrany u kamieniarza ... ... > bardzo buntuję sie zabraniu polowy odprawy posmiertnej- > to jest absolutnie niesprawiedliwe------------- Odpowiedz Link
tropem_misia1 Tak naprawdę 27.09.10, 06:58 to zmarłych pochówek nie obchodzi. jest dla żywych (: Odpowiedz Link
marii51 Re: Tak naprawdę 28.09.10, 10:27 pia.ed napisałam moje odczucia tj -ogrzewania domów --jakoś tak bardzo mnie to wstrząsnęło ~~ wstępne słówka pojawiły się gdzieś tam między małymi wątkami rodzinnych dyskusji-co i jak gdyby - Odpowiedz Link
pia.ed Re: Tak naprawdę 28.09.10, 20:08 A co to za odprawa posmiertna ? Przeciez tych ca 6 000 zl ktore kazdy dostaje z ZUS-u nie zabrali? Ja szczerze mowiac nie moge sie zdobyc na rozmowe z synem, a szczegolnie na napisanie tzw.bialego dokumentu , w ktorym podaje sie co sie chce zrobic z soba po smierci ... Dokladnie chodzi o skremowanie i miejsce pochowku ... ale mozesz napisac wszystko co chcesz: kolor trumny, co maja spiewac w kosciele (niektorzy chca Elvisa Presleya) , wesola muzyke... albo ze nie zyczysz sobie pochowku z ksiedzem tylko chcesz cywilny pogrzeb, ktory jest coraz czestszy w Skandynawii, bo tu ludzie tradycyjnie zyja uczciwie, ale do kosciola nie chodza ... Odpowiedz Link