Dodaj do ulubionych

Ochrona Danych Osobowych

13.03.12, 07:30
Ochrona Danych Osobowych jest taka, jaką sami chcemy żeby była. Chrońmy wszystko, co należy do naszych danych. Chrońmy nasze IP, szyfrujmy korespondencję nie podawajmy swych danych na czatach, forum czy w korespondencji. Nigdy nie wiemy, z kim w Internecie rozmawiamy. Znając Twoje IP można ustalić bliższe twoje szczegółowe dane jak np., kiedy komputer włączysz a kiedy wyłączasz i potem nikogo nie oszukasz, że poszłaś spać, bo gościu widzi, że surfujesz do 2 rano.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Ochrona Danych Osobowych 13.03.12, 08:28
      Podpowiedź na czasie. Dziekuję.
      • mattos Re: Ochrona Danych Osobowych 13.03.12, 10:01
        Sprawa trafiła do sądu gdzie stwierdzono, iż adres IP jest daną osobową, gdyż za jego pośrednictwem można osobę zidentyfikować. Wyrok w tej sprawie potwierdza także, że można się domagać od administratora udostępnienia danych, w celu dochodzenia przed sądem ochrony dóbr osobistych. Czytaj wszystko...............
        • mattos Re: Ochrona Danych Osobowych 14.03.12, 17:41
          W ostatnim numerze PC Format jest opis i są programy jak być anonimowym w Internecie?

https://s.pcformat.pl/g/p/uploads/89/0412_okl_nr140.jpg
          • chris.w2 Re: Ochrona Danych Osobowych 14.03.12, 18:04
            mattos napisał:
            > W ostatnim numerze PC Format jest opis i są programy jak być anonimowym
            > w Internecie?

Co to jest IP?
            Najnowszy nr PC Format w internecie nie mozna jeszcze przeczytac.

Jezeli chodzi o komputer to mozna powiedziec, ze jestem laikiem, nie znam sie wcale.
            Do tej pory wydaje mnie sie, ze jestem w internecie anonimowy.
            Poza paroma informacjami, ktore od czasu do czasu o sobie napisze, np. na forum.
            • czuk1 Co to jest IP ? 14.03.12, 18:23
              To jest identyfikator naszego komputera.
              Numer IP utożsamiany jest z nami właścicielami ,
              Tu możesz sprawdzić.
              Pod tym adresem, w tym portalu (przypadkowym) : www.pokapoka.pl/
              -----------------------------------------------------------------------
              Na tej stronie pokaże się (dużymi cyframi napisany) Twój IP.
              A na dole jest taka informacja nt. - co to jest IP.

Moje IP - Co to za numer? Do czego służy?
              Adres IP to liczba 32 bitowa identyfikująca dany komputer, serwer bądź inne urządzenie w sieci, jednocześnie pozwalając na zidentyfikowanie 4 miliardów takich urządzeń. Adres IP ulega zmianie podczas każdorazowego podłączenia komputera/serwera do sieci. Jest przydzielany przez IANA (Internet Assigned Numbers Authority) każdemu dostawcy internetowemu w postaci określonych bloków adresowych. Podstawowy podział adresu IP to podział na IP zewnętrzne (publiczne) i wewnętrzne (prywatne). Wyróżniamy również kilka wersji samego protokołu IP takich jak IPv4 (najbardziej rozpowszechnione) Ipv5, czy najnowsza wersja Ipv6.
              • chris.w2 Re: Co to jest IP ? 14.03.12, 19:51
                czuk1 napisał:
                > Tu możesz sprawdzić. Pod tym adresem, w tym portalu (...)

Sprawdzilem, dziekuje.
                • mattos Program do odbierania poczty 16.03.12, 18:39
                  Polecam bardzo dobry program pocztowy o nazwie DreamMail używam go chyba z 10 lat i mnie nie zawiódł. Można mieć nawet i 50 e-mail i wszystkie ściągnie na komputer w jedno miejsce. Można wysyłać pocztę zaszyfrowaną pomiędzy użytkownikami DreamMail i nikt po drodze tej poczty nie przeczyta. Strona Internetowa z programem pocztowym
                  • mattos Re: Program do odbierania poczty 18.03.12, 16:36
                    Chciałem jeszcze dodać jedną ważną rzecz. Trzeba być ostrożnym w odbieraniu e-mail, ponieważ jest możliwość otrzymania maila z adresu e-mail waszej znajomej czy znajomego z wirusem bez jej wiedzy i zgody. To, że otrzymujecie maila od osoby znajomej to niczym nie dowodzi, że to od niej jest ten mail wysłany. Program pocztowy, który wyżej opisałem zapobiega tym zjawiskom, bo można pocztę zaszyfrowaną wysyłać i nikt się do niej bez znajomości hasła nie dostanie.
                    • pia.ed Re: Program do odbierania poczty 18.03.12, 18:11
                      Nic szyfrowac nie bede ... i bez tego mam problemy zeby sie gdzies dostac sad
                      A maile od znajomych nie wyslane przez nich dostawalam juz wielokrotnie.
                      • dwa-filary Re: Program do odbierania poczty 18.03.12, 18:31
                        Mój antywirus nie dopuszcza wirusów, spamów itp
    • chris.w2 Re: Co to jest IP ? 14.03.12, 20:06
      napisalem: Czuk, jeszcze mam pytanie (...)

Czuk, juz sam sobie wyjasnilem.
      Wyslalem e-mail, z mojego prywatnego e-mail adresu, na moj e-mail adres: chris.w2@gazeta.pl

Wiadomosc o tym e-mail przyszla na moj prywatny e-mail adres.
      A wiec alles klar.
      (wszystko jasne)
      • pia.ed Przesylanie poczty do jednej skrzynki 14.03.12, 23:19
        Musiales cos nastawic w komputerze, ze mail z jednej poczty automatycznie
        poszedl na inna poczte ... Pamietam jak przez mgle, ze taka mozliwosc istnieje.
        Pewna osoba mowila mi, ze ma 10 roznych adresow internetowych,
        ale po nastawieniu jakiejs funkcji nie musi zagladac osobno do kazdej poczty,
        tylko wszystko przychodzi na na jeden adres.

Chcialam nastawic sobie taka funkcje kiedy mialam kilka adresow,
        ale z jakiegos powodu bylo to niemozliwe.
        • chris.w2 Re: Przesylanie poczty do jednej skrzynki 15.03.12, 00:18
          pia.ed napisała:
          > (...) po nastawieniu jakiejs funkcji nie musi zagladac osobno do kazdej poczty,
          > tylko wszystko przychodzi na na jeden adres. (...)

Taka mozliwosc jest w IE9 przy pomocy Live Messenger, ale ja z tego nie korzystam.
          Mam dwa prywatne e-mail adresy, a praktycznie korzystam tylko z jednego.
          Wiec nie potrzebuje.
      • pia.ed Re: Co to jest IP ? 15.03.12, 10:03
        Dla mnie to dalej niejasne ...

Mam prywatny adres na hotmail, i jesli z nego napisze na gazeta.pl
        to wiadomosc tam zostanie na zawsze ...
        i zadnego zawiadomienia na poczte HOTMAIL nie dostane
        tylko musze wejsc na gazeta.pl i osobiscie sprawdzic.

O jakich ZAWIADOMIENIACH piszesz? Jak sie je nastawia???

> Wyslalem e-mail, z mojego prywatnego e-mail adresu, na moj e-mail adres: chris.
        > w2@gazeta.pl
        > Wiadomosc o tym e-mail przyszla na moj prywatny e-mail adres.
        > A wiec alles klar.
        ]
        • chris.w2 Re: Co to jest IP ? 15.03.12, 13:29
          pia.ed napisała:
          > (...) O jakich ZAWIADOMIENIACH piszesz? Jak sie je nastawia??? (...)

Dostalem e-mail na moj adres @hotmail.de w ktorym byla tresc e-maila, ktory wyslalem na adres @gazeta.pl

Nic nie nastawialem.

Od samego poczatku, od czasu gdy zwerbowalem sie na forum, dostaje e-maile na moj adres @hotmail.de
          z powiadomieniami o postach ktore ukazuja sie na forum.

Nie musze wiec wchodzic na @gazeta.pl i osobiscie sprawdzac.
          Czy teraz wyrazilem sie jasniej?
          • dwa-filary Re: Co to jest IP ? 15.03.12, 13:52
            www.youtube.com/watch?v=VJqMQAswp8o
          • chris.w2 Re: Co to jest IP ? 15.03.12, 13:53
            Pia,
            na stronach watkow, na dole, masz informacje na niebieskim pasku "Powiadamiaj o nowych wpisach".
            Jedyna rzecz, ktora robie, to klikam na to "Powiadamiaj...", dla watkow, ktore mnie interesuja i ktore chce sledzic.
            • marii51 Re: do chris.w2 15.03.12, 14:04
              mam maleńką wiadomość do ciebie- ale poczta twoja @gazeta.pl nie akceptuje
              zobacz pod twoją fotografią w wizytówce- tam powinna być wiadomość pocztowa-zerknij
              • chris.w2 Re: do chris.w2 15.03.12, 14:16
                marii51 napisała:
                > mam maleńką wiadomość do ciebie (...)

Marii, przyjalem do wiadomosci. Jezeli uwazasz, ze tak jest lepiej, to OK. Dziekuje
                • marii51 Re: do chris.w2 15.03.12, 14:24
                  wink ok.
          • pia.ed Zawiadomienie o wpisach na forum? 15.03.12, 17:12
            To jak najbardziej rozumiem, tylko z tego nie korzystam ...

Piszesz caly czas o mailach czyli listach ktore automatycznie z poczty gazety
            przychodza na Twoj hotmail, a nie o zawiadomieniach o wpisach stad nieporozumienie ...
            Dwa_filary od razu zrozumiala o co sie pytam i przyslala mi instrukcje
            za ktora jej bardzo dziekuje ...

www.youtube.com/watch?v=VJqMQAswp8o
            • chris.w2 Re: Zawiadomienie o wpisach na forum? 16.03.12, 19:21
              pia.ed napisała:
              > (...) Piszesz caly czas o mailach czyli listach ktore automatycznie z poczty gazety
              > przychodza na Twoj hotmail, a nie o zawiadomieniach o wpisach stad
              > nieporozumienie (...)

Dostaje zawiadomienia o wpisach (postach) w mailach.
              Wpisy (posty) moge przeczytac na forum.

Instrukcja, ktora przyslala Tobie dwa-filary dotyczy Gmail w Thuunderbird, a ja z tego nie korzystam.
              • czuk1 Re: Zawiadomienie o wpisach na forum? 17.03.12, 12:37
                Dla mnie to nieznane tematy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka