Dodaj do ulubionych

Anna German

25.02.13, 11:07
Pojawienie się pierwszego odcinka serialowego filmu produkcji rosyjskiej,zainspirował mnie do założenia wątku o sławnej piosenkarce śpiewającej w siedmiu językach.
O Annie German tak malutko Polacy pamiętają.....

tę piosenkę teraz wybrałam, zupełnie jej nie znałam-
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Anna German 25.02.13, 11:09
      ""Anna German i Zbigniew Tucholski poznali się we Wrocławiu w 1960 roku,
      gdzie po wojnie Anna trafiła z mamą i babcią, repatriantkami ze Wschodu (ojciec zginął z rąk NKWD).
      Anna kończyła studia geologiczne, występowała także w teatrze studenckim "Kalambur". Zbigniew Tucholski,
      wtedy asystent na Politechnice Warszawskiej, na Dolny Śląsk przyjechał służbowo.

– Był upał, pojechałem na pływalnię. Od razu zauważyłem wysoką blondynkę,
      leżała na kocu z książką. Zaczęliśmy rozmawiać – wspominał po latach. Miłość,
      która ich wtedy połączyła trwała aż do dnia śmierci Anny German.

- Takiej miłości nie ma i nie będzie. Taka miłość się po prostu nie zdarza -
      Anna German i Zbyszek Tucholski. Bardzo bym chciała, żeby widzowie poznali jak pięknym uczuciem się darzyli -
      powiedziała serialowa Anna German, czyli Joanna Moro.

Kiedy Anna German zaczęła koncertować i nagrywać płyty, Zbigniew Tucholski potrafił godzinami czekać na nią w studiu nagrań.
      Znajomi pary mówili, że byli zakochani w sobie do szaleństwa. Ich szczęście przerwał tragiczny wypadek Anny.

W 1967 r. wystąpiła na słynnym festiwalu w San Remo we Włoszech.
      Zachwyciła krytykę i publiczność. Od razu podpisała kontrakt na nagrania, koncerty...
      Wtedy wydarzył się wypadek. Samochód, którym jechała zjechał z autostrady. Annę German znaleziono nad ranem, kilkanaście metrów od samochodu.""

Więcej
      superseriale.se.pl/seriale/anna-german-serial-o-annie-german-joanna-moro-i-szymon-sedrowski-historia-milosci-anny-german-i_307810.html
      • marii51 Re: Anna German 25.02.13, 13:36
        Można zobaczyć fragmenty filmu
        www.filmpolski.pl/fp/index.php/1229180
        • skuter44 Re: Anna German 25.02.13, 14:18
          Jesteśmy po 1 odcinku. Ładnie (fachowo, ciekawie, w rzeczywistej scenerii) Rosjanie pokazali dzieciństwo rodziny małej Ani i ją samą. Co tydzień kolejny odcinek, aż do 10 tego.
          Zachęcam bardzo do oglądania całego serialu.

Na marginesie. Ten serial jest o 1-2 klasy lepiej zrobiony niż polski film - Syberiada polska (premiera była w ub. piatek).
          Czy ktoś oglądał ? Podyskutujmy.
          Zachęcam bardzo do ogladania długiego filmu rosyjskiego o Annie German.
          Wyobraźcie sobie w Rosji rodzinę niemiecko-rosyjską w okresie przesladowan i mordów dokonywanych masowo na imigrantach przez NKWD w latach 30-tych.
          • marii51 Re: Anna German 25.02.13, 16:03
            Syberiade , zacznę oglądać, bo przegapiłam i w całości 1 odc
            - nie zobaczyłam.
            -
            • xy.5 Re: Anna German 25.02.13, 17:19
              Obejrzałam pierwszy odcinek i owszem dobrze zrobiony film z tym,że fakty przekręcone,bo w chwili aresztownia ojca Anna German mogła mieć około dwóch lat a braciszka nie było na świecie.Niczemu dobremu nie służy takie naginanie faktów;reżyser przestaje być wiarygodny.
              • marii51 Re: Anna German 21.03.13, 11:10
                przegapiłam drugi- ale trzeci - oglądałam

www.fakt.pl/Straszne-przeklenstwo-w-filmie-o-Annie-German-Potrzebne-,artykuly,204172,1.html
                • super.222 Re: Anna German 22.03.13, 14:53
                  ... bardzo podobały mi się dwa odcinki - pierwszego nie widziałam -,
                  w których Ania występuje jako mała dziewczynka.
                  to chyba dlatego, ze cudowna jest aktorka grająca matkę Anny
                  - Maria poroszyna sama zgłosiła się do w. Krzystka z prośba o role
                  w jego filmie. on zaś otrzymał propozycje kręcenia o Annie german
                  niejako w nagrodę za film 'mała Moskwa'.

ostatni odcinek, w którym Ania jest już na studiach i stawia pierwsze
                  kroki w 'kulturze' >>>okropna scena gdy występuje w beczce <<<
                  trochę mnie zniesmaczył, ale poczekam ....
                  nie budzi mojego zachwytu aktorka grająca Anne.

następny odcinek naturalnie obejrzę, chociaż serial wyraźnie
                  traci impet ... szkoda.
                  • marii51 Re: Anna German 23.03.13, 22:13
                    dziś tv1 przypomniało o Annie GERMAN {już jako dokument}
                    ----gdyby nie serial możliwe,że telewizja nie wiadomo kiedy znalazłaby czas na antenie- żeby przypomnieć o wspanialej piosenkarce?-
                    wspominało kilka znanych osób- ujęto jej wypowiedzi oraz opowiadał jej mąż
                    tak i oczywiście ujęto jej piosenki -nie znałam niektórych wcale
                    ---jutro kolejny odcinek
                    • skuter44 Re: Anna German 23.03.13, 22:14
                      jutro kolejny odcinek - 6 ty.
                      • marii51 Re: Anna German 23.03.13, 22:22
                        skuter44
                        jak dobrze,że już będziesz z nami klikać....wink
                        • marii51 Re: Anna German 23.03.13, 22:26
                          skuter44
                          to nie tak, jutro 4 odcinek
                          a następne ..święta {niedziela} i 5
                          a 5. 04 szósty
                          superseriale.se.pl/seriale/anna-german-odc-6-zbigniew-tucholski-oswiadcza-sie-annie-german-zdjecia_312664.html
                          ps ale mogę się pomylić..smile
                          • marii51 Re: Anna German 23.03.13, 22:30
                            zostawię, bo dziś już nie poczytam...

superseriale.se.pl/seriale/anna-german-joanna-moro-zdradza-kulisy-pracy-na-planie-pomoglo-mi-zbigniew-tucholski-maz-anny-german_310262.html
                            • marii51 Re: Anna German 28.03.13, 09:34
                              tyle lat było cicho jakby wszyscy o niej zapomnieli-
                              teraz wreszcie piszą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka