Dodaj do ulubionych

Odżywianie a nowotwory

28.02.07, 16:53
medycyna.linia.pl/linki1.html
Obserwuj wątek
    • kertz101 Re: Odżywianie a nowotwory 06.03.07, 23:03
      Witam Wszystkich,
      Niestety niedawno dowiedziałem się że moja mama ma nowotwór jelita grubego.
      Teraz czeka na operację. Chciałem kupić mamie jakieś suplementy czy lekarstwa
      wzmacniające organizm podczas leczenia. Zaznaczam że nie chodzi tu o cudowne
      środki zastępujące medycynę ale raczej pomocnicze stosowania równolegle z
      leczeniem. Za namową znajomej (jej ponoć pomogło) kupiłem zestaw Intra-zioła.
      Jestem sceptyczny co do jego "ogromnych możliwości" - ale nawet jak te zioła nie
      pomagają to przynajmniej mama czuje się lepiej bo ma świadomość że coś robi.
      Z Waszych listów wynika że te suplementy to szarlataneria i że to dieta może
      mieć większe znaczenie ( oczywiście oprócz leczenia lekarskiego). Dlatego proszę
      napiszcie jak i co należy jeść podczas choroby i jej leczenia.
      PS. Link na dole bardzo ciekawy - dziękuję.

Pozdrawiam
      Kertz
      • karcia102 Re: Odżywianie a nowotwory 08.03.07, 10:36
        Mój mąż jest po operacji jelta grubego. W szpitalu raczej nie udało mi się
        uzyskać przepisu na konkretną dietą, a tylko wytyczne co należy jeść a co nie.
        Na ich podstawie sama spróbowałam coś stworzyć. Chyba z dobrym skutkiem, bo
        wyniki morfologii po 6 kolejnych chemiach są bardzo dobre. O ile można to
        zawdzięczać diecie? zdecydowanie odradzam zioła, czy inne preparaty, chyba, że
        po konsulacji z lekarzem. Dieta składa się z następujących produktów: ser chudy
        twarogowy, jogurt naturalny, jajo na miękko, masło, chleb pszenny, mięso z
        królika, drobiu, cielęciny, ryby: pstrąg, owoce morza, dorsz, owoce: banany,
        gotowane jabłka,2 szklanki soku z wyciśnietych grejfrutów i pomarańczy, zupy
        zabielane mlekiem z dużą ilością warzyw (marchew, pietruszka, seler, brokuły),
        ewntualnie chude rosoły z makaronem i kaszą manną no i oczywiście natka
        zielonej pietruszki praktycznie do wszystkiego.
    • elzbietaxyz Re: Odżywianie a nowotwory 10.03.07, 17:33
      Z jadłospisu po chemioterapii należy wykluczyć produkty:
      1.alkohol, kakao, czekolada, woda gazowana, gazowane napoje oraz napoje typu
      cola;
      2.pieczywo żytnie, razowe i chrupkie;
      3.tłuste wędliny, boczek, konserwy mięsne, rybne i warzywne, sery żółte,
      topione i pleśniowe, jaja na twardo i smażone na tłuszczu, twarde margaryny,
      smalec;
      4.tłuste gatunki mięs (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki);
      5.tłuste, zawiesiste zupy i sosy, także zupy z warzyw kapustnych;
      6.makarony, grube kasze, soja, soczewica, groch, fasola;
      7..placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku,
      pizza, hamburgery, frytki, chipsy;
      8.ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele
      angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa oraz nadmiar soli.
      Informacja pochodzi ze strony:
      www.poradnikzdrowie.pl/site/1503_2002.htm
      • sanum Re: Odżywianie a nowotwory 13.03.07, 11:38
        Tu też jest kilka bardzo ciekawych porad.
        www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=191&Itemid=59polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka