ampolion 28.02.07, 16:53 medycyna.linia.pl/linki1.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kertz101 Re: Odżywianie a nowotwory 06.03.07, 23:03 Witam Wszystkich, Niestety niedawno dowiedziałem się że moja mama ma nowotwór jelita grubego. Teraz czeka na operację. Chciałem kupić mamie jakieś suplementy czy lekarstwa wzmacniające organizm podczas leczenia. Zaznaczam że nie chodzi tu o cudowne środki zastępujące medycynę ale raczej pomocnicze stosowania równolegle z leczeniem. Za namową znajomej (jej ponoć pomogło) kupiłem zestaw Intra-zioła. Jestem sceptyczny co do jego "ogromnych możliwości" - ale nawet jak te zioła nie pomagają to przynajmniej mama czuje się lepiej bo ma świadomość że coś robi. Z Waszych listów wynika że te suplementy to szarlataneria i że to dieta może mieć większe znaczenie ( oczywiście oprócz leczenia lekarskiego). Dlatego proszę napiszcie jak i co należy jeść podczas choroby i jej leczenia. PS. Link na dole bardzo ciekawy - dziękuję. Pozdrawiam Kertz Odpowiedz Link
karcia102 Re: Odżywianie a nowotwory 08.03.07, 10:36 Mój mąż jest po operacji jelta grubego. W szpitalu raczej nie udało mi się uzyskać przepisu na konkretną dietą, a tylko wytyczne co należy jeść a co nie. Na ich podstawie sama spróbowałam coś stworzyć. Chyba z dobrym skutkiem, bo wyniki morfologii po 6 kolejnych chemiach są bardzo dobre. O ile można to zawdzięczać diecie? zdecydowanie odradzam zioła, czy inne preparaty, chyba, że po konsulacji z lekarzem. Dieta składa się z następujących produktów: ser chudy twarogowy, jogurt naturalny, jajo na miękko, masło, chleb pszenny, mięso z królika, drobiu, cielęciny, ryby: pstrąg, owoce morza, dorsz, owoce: banany, gotowane jabłka,2 szklanki soku z wyciśnietych grejfrutów i pomarańczy, zupy zabielane mlekiem z dużą ilością warzyw (marchew, pietruszka, seler, brokuły), ewntualnie chude rosoły z makaronem i kaszą manną no i oczywiście natka zielonej pietruszki praktycznie do wszystkiego. Odpowiedz Link
elzbietaxyz Re: Odżywianie a nowotwory 10.03.07, 17:33 Z jadłospisu po chemioterapii należy wykluczyć produkty: 1.alkohol, kakao, czekolada, woda gazowana, gazowane napoje oraz napoje typu cola; 2.pieczywo żytnie, razowe i chrupkie; 3.tłuste wędliny, boczek, konserwy mięsne, rybne i warzywne, sery żółte, topione i pleśniowe, jaja na twardo i smażone na tłuszczu, twarde margaryny, smalec; 4.tłuste gatunki mięs (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki); 5.tłuste, zawiesiste zupy i sosy, także zupy z warzyw kapustnych; 6.makarony, grube kasze, soja, soczewica, groch, fasola; 7..placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, pizza, hamburgery, frytki, chipsy; 8.ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa oraz nadmiar soli. Informacja pochodzi ze strony: www.poradnikzdrowie.pl/site/1503_2002.htm Odpowiedz Link
sanum Re: Odżywianie a nowotwory 13.03.07, 11:38 Tu też jest kilka bardzo ciekawych porad. www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=191&Itemid=59polecam Odpowiedz Link