Dodaj do ulubionych

Maria poczytaj

03.10.16, 18:14
szok
Wypłynęły kolejne e-mail sędziów Trybunału Konstytucyjnego wybranych przez Platformę Obywatelską. Dotarł do nich portal tvp.info. Korespondencja pochodzi z kwietnia, maja oraz czerwca 2015 r. „Być może Andrzej powinien porozmawiać z Kopacz, żeby uświadomić jej powagę sytuacji. Jak będą szli w zaparte i cynicznie rozgrywali projekt, to potem nie powinni się dziwić wynikom wyborów” – ostrzegał w jednym z maili sędzia Piotr Tuleja.

Jak zauważają dziennikarze portalu tvp.info, z korespondencji wynika, że jeszcze zanim Platforma Obywatelska zaproponowała poprawkę do projektu uchwały – która pozwalała na obsadzenie większej liczby miejsc w TK kandydatami PO – prezes Andrzej Rzepliński, wiceprezes Stanisław Biernat i sędzia Piotr Tuleja doskonale zdawali sobie sprawę z konsekwencji działań podejmowanych przez rząd PO-PSL.

Tuleja i Biernat przyznawali w korespondencji, że zarzuty wobec pomysłów Platformy Obywatelskiej „tworzą nieznośną aurę Trybunału”, przez co po zmianie władzy w Polsce „TK będzie zdelegitymizowany”. Sędziowie Piotr Tuleja, Stanisław Biernat oraz szef biura Trybunału, Maciej Graniecki uznali też, że potrzebna jest „akcja wyjaśniająca”, w której

powinna pomóc m.in. Kancelaria Prezydenta Bronisława Komorowskiego.
z netu
niezalezna.pl/86958-wyciekly-nowe-maile-z-trybunalu-moze-andrzej-powinien-porozmawiac-z-kopacz
Obserwuj wątek
    • super.halusia Re: Maria poczytaj 03.10.16, 18:19
      Wyciekły kolejne maile sędziów Trybunału Konstytucyjnego wybranych przez Platformę Obywatelską. W dużej mierze dotyczyły one projektu o TK. Prezes Andrzej Rzepliński, wiceprezes Stanisław Biernat i sędzia Piotr Tuleja doskonale zdawali sobie sprawę z konsekwencji działań podejmowanych przez rząd PO-PSL. Te wiadomości komentował na antenie TVP Info prof. Kamil Zaradkiewicz, były dyrektor Orzecznictwa TK. – Mam dysonans poznawczy kiedy słucham prezesa Rzeplińskiego, który mówił publicznie, że przeoczył, nie zwrócił uwagi na przepis o wyborze pięciu sędziów, tymczasem z tej korespondencji ewidentnie wynika, że tak nie było – powiedział Zaradkiewicz.
      z netu
      niezalezna.pl/86970-wyciek-maili-zdemaskowal-rzeplinskiego-kiedy-mowi-prawde
      • marii51 Re: Maria poczytaj 04.10.16, 14:40
        wszystko to jest spreparowane, akurat teraz gdy kobiety zaczęły protest to specjanie /// jest zrobione
        to nie jest prawda.. ja to nie musze czytac, ja to na bieżąco oglądam i wiem o co chodzi----

odwrócić uwage od dobrego postępowania kobiet na niekorzyść RZEPLIŃSKIEGO TO WSZYSTKO UKARTOWANE!!!!!!!!!!!!

kazdy kto teraz podaje wiadomości , ktore mogł przecież udostępnic w 2015 ,,, po co podaje ? prywatne rozmowy....
        nie wiesz? to ja ci podpowiem ...włazi w d jak czopek ..bo chce zarobić miejsce sobie po skończeniu kadencjii
        jeszce ja uwierze ... ze RZEPLIŃSKI JEST NEI W PORZĄDKU!!
        A WCZORAJSZY BYŁY PERELOWSKI piotrowicz jest bbbbb w porządku-
        • marii51 Re: Maria poczytaj 04.10.16, 14:42
          wypływanie prywatnej korespondencjii jest karalne
          • super.halusia Re: Maria poczytaj 05.10.16, 06:32
            Inni też to robią,a poza tym żadnej partii nie wierzę......
            • marii51 Re: Maria poczytaj 05.10.16, 06:40
              TK ODPOWIDA...
              informacji podanej przez Biuro TK wynika, że Tvp.info: "pominęła listę adresatów upublicznionych e-maili. Obok osób wymienionych w materiale (Prezesa i Wiceprezesa TK, Sędziego TK Piotra Tulei oraz Szefa Biura TK Macieja Granieckiego), ich adresatem był również ówczesny dyrektor Zespołu Orzecznictwa i Studiów Biura TK Kamil Zaradkiewicz".

Czytamy w nim również, że: "Z listów wynika jednoznacznie, że korespondenci byli zaniepokojeni treścią poprawki zgłoszonej 12 maja 2015 r. przez posła Roberta Kropiwnickiego, dystansowali się od niej, a także - przewidując negatywne dla Trybunału Konstytucyjnego skutki przyjęcia przez Parlament tej regulacji - rozważali możliwości przeciwdziałania jej. Świadczą o tym jednoznacznie sformułowania zawarte w ujawnionych e-mailach".

CAŁOŚĆ tu:
              wiadomosci.onet.pl/kraj/tk-zabral-glos-ws-ujawnienia-korespondencji-elektronicznej-sedziow-tk/regvqx
              • super.halusia Re: Maria poczytaj 05.10.16, 06:43
                Widzisz,jak szybko również znaleźli odpowiedź.
                Maria,oni nawzajem krzywdy sobie nie zrobią.
                • super.halusia Re: Maria poczytaj 05.10.16, 06:48
                  jedna z wypowiedzi
                  Sejm PO wszystkich 5 sędziów wybrał nieprawidłowo.
                  Cytuję fragment publikacji z gazety "Rzeczpospolita", która ukazała się 9 grudnia: "Prezydent nie miał przed i nie ma także po wyroku TK z 3 grudnia(K34/15) obowiązku przyjmowania ślubowania od sędziów wybranych uchwałami Sejmu z 8 października 2015r. Uchwały te, podjęte przez Sejm ubiegłej kadencji< nie miały mocy prawnej; bowiem były wadliwe. Kandydatów na te stanowiska zgłosiło wyłącznie Prezydium Sejmu, a według ustawy o TK prawo zgłaszania kandydatów przysługuje Prezydium Sejmu oraz grupie co najmniej 50 posłów. Reguła wykładni prawa nakazuje przyjąć, że spójnik 'oraz' oznacza, że muszą być spełnione oba warunki. W tym przypadku-kandydatów na sędziów powinno zgłosić zarówno Prezydium Sejmu jak i grupa 50 posłów. (...) Trybunał nie bada uchwał Sejmu. Kompetencję do stwierdzenia braku mocy prawnej swoich uchwał o wyborze miał zatem tylko Sejm. Nie ma jej TK, który bada przepisy prawa, a nie jego stosowanie- wobec określonej osoby i w konkretnym przypadku. (...) Wyrok TK z 3 grudnia 2015r. (K34/15) dotyczący w szczególności konstytucyjności art. 137 ustawy o TK, niczego w tej sprawie nie wnosi. (...) Trybunał ocenił tylko przepis ustawy wskazujący, ilu sędziów i kiedy mogło być wybranych.(...)Sprawę trafnie rozstrzygnął Sejm, stwierdzając brak mocy prawnej uchwał z 8 października. Otworzyło to możliwość dokonania ponownego, prawidłowego proceduralnie wyboru 5 sędziów TK, a Prezydent mógł od nich przyjąć akt ślubowania."
                  PS. w 2007 r. PiS zostawił TK w składzie 10 sędziów z PO i 5 z PiS
                  w 2015r. PO zostawiło TK w składzie 14 sędziów z PO i 1 z PiS - mówi Ci to coś?
              • marii51 Re: Maria poczytaj 05.10.16, 06:45
                ałuchm dzis wywiadu z KUKIZ... NAWET JA ZWYCZAJNY POLSKI EMERYT .. JA
                NIE ZDAJĘ SPRAWY BO JAKOĆ MNIE TO .. nie intersuje- bo nie mam wpływu np na to jakimi ci politycy obracają pieniedzmi--
                chwali się dzis KUKIZ Ż EON NIE KORZYSTA Z należnych mu pieniedzy czyki 3 mil
                a pojawił się artyk o Petru ,,że miał żle rozliczone za wybory-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka