marii51 Re: Przemyślenia 05.01.21, 21:04 nie wracać do niedobrych spraw, nie rozpamietywać- odkreślić grubą kreską--było, minęło papapa a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
al.1 Re: Przemyślenia 24.01.21, 18:49 Odnośnie pamięci, mawiam: skleroza w pewnym wieku to już nie choroba, a przywilej Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 24.01.21, 18:52 al.1 napisał: > Odnośnie pamięci, mawiam: skleroza w pewnym wieku to już nie choroba, a przywi > lej DOKLADNIE TAK ! Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 24.01.21, 23:02 marii51 napisała: > al.1 napisał: > > > Odnośnie pamięci, mawiam: skleroza w pewnym wieku to już nie choroba, a > przywi > > lej > > DOKLADNIE TAK ! > > a co się czlowiek nachodi nachodzi ..ale cóż Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 07.05.21, 11:53 Ona & On tShSpo15d godnssofdzroe.dcf · Faceci chcą, żeby ich kobieta była szczupła, miała duże piersi i usta. Wcięcie w talii, zgrabną pupę i długie nogi. Powinna być skromna i wierna. Szalona i dzika w łóżku, powinna dobrze gotować i dużo sprzątać. W dodatku powinna być niezależna finansowo. Mam tylko jedno małe pytanie.. Po co takiej wspaniałej kobiecie potrzebny jest mężczyzna? ~ Autor nieznany, Ona & On Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 07.05.21, 11:56 Tu uzupełnienie do .. jakie Kobiety lubią mężczyżni - a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 12.05.21, 11:19 "Bezinteresowność. To powinno być podstawą każdej relacji. Jeśli jakaś osoba naprawdę się o ciebie troszczy, więcej przyjemności sprawi jej to, jak ty się przez nią czujesz, a nie to, jak ona czuje się przez ciebie" - Colleen Hoover, Confess Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 01.08.21, 11:12 Magdalena Louw 3So1 tmSarctnpcoleoanso 2ot0n1g9rmtehd · Świetny tekst, który napisał Boucar Diouf . Bardzo prawdziwy... Ledwo zaczął się dzień i… jest już szósta wieczorem. Tydzień ledwo przybył w poniedziałek i już jest piątek. ... a miesiąc już minął. ... a rok prawie się kończy. ... i minęło już 40, 50 lub 60 lat naszego życia. ... i zdajemy sobie sprawę, że straciliśmy naszych rodziców, przyjaciół. I zdajemy sobie sprawę, że jest już za późno, aby wrócić. Więc... Spróbujmy jednak jak najlepiej wykorzystać czas, jaki nam pozostał. Nie zwlekajmy z szukaniem zajęć, które lubimy. Dodajmy kolorów naszej szarości. Uśmiechnijmy się do małych rzeczy w życiu, które są balsamem dla naszych serc. I mimo wszystko, nadal cieszmy się spokojem tego czasu, który nam pozostał. Spróbujmy wyeliminować „potem”... Zrobię to potem… Powiem potem… Pomyślę o tym potem… Zostawiamy wszystko na później, jakby „potem” było nasze. Ponieważ nie rozumiemy, że: potem – kawa jest zimna... potem – priorytety się zmieniają... potem – rok się skończy... potem – zdrowie się kończy... potem – dzieci dorastają... potem – rodzice się starzeją... potem – obietnice są zapomniane... potem – dzień staje się nocą... potem – życie się kończy... A potem często jest za późno... Więc... nie zostawiaj niczego na później, ponieważ czekając na później , możemy stracić najlepsze chwile, najlepsze doświadczenia, najlepszych przyjaciół, najlepszą rodzinę... Dziś jest odpowiedni dzień... Ta chwila jest teraz ... Nie jesteśmy już w wieku, w którym możemy sobie pozwolić na odłożenie na jutro tego, co należy zrobić od razu. Zobaczmy więc, czy będziesz mieć czas, aby przeczytać tę wiadomość, a następnie udostępnić ją. A może odłożysz to na... później ? I nie podzielisz się tym nigdy !? Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 05.08.21, 10:51 Basia Ignatowicz · 20ste Spoiansoigfirfoedgz.dg · Dla wszystkich fajnych babek 😀❤️ JA, KOBIETA: 1. Nie czytam żadnych instrukcji. Wciskam guziki, aż zadziała. 2. Nie potrzebuję alkoholu, żeby narobić sobie obciachu. I bez alkoholu daję radę. 3. Nie jestem rozkapryszona, tylko "emocjonalnie elastyczna"! 4. Najpiękniejsze słowa świata: "Idę na zakupy" 5. Nie mam żadnych dziwactw! To są "special effects"! 6. Kobiety powinny wyglądać jak kobiety, a nie wytapetowane kości! 7.Przebaczyć i zapomnieć? Ani nie jestem Jezusem, ani nie mam Alzheimera! 8. My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej - na miotle! 9. To nie jest żaden tłuszcz! To "erotyczna powierzchnia użytkowa". 10. Gdy Bóg stworzył mężczyznę, obiecał, że idealnego faceta będzie można spotkać na każdym rogu. A potem uczynił ziemię okrągłą! 11. Na moim nagrobku niech będzie napis: "Co się głupio gapisz? Też bym wolała leżeć teraz na plaży!" 12. Tak, tak... My kobiety jesteśmy bowiem jedyne w swoim rodzaju. 💪💞💞💞 -Świat jego Oczami Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 05.08.21, 12:33 Poznaj panią Jeanne Louise Calment, która miała najdłuższą potwierdzoną oczekiwaną długość życia człowieka: 122 lata, 164 dni. Najwyraźniej los bardzo aprobował sposób, w jaki żyła. Urodziła się 21 lutego 1875 roku w Arles we Francji. Wieża Eiffla została zbudowana, gdy miała 14 lat. W tym czasie poznała Vincenta van Gogha. - Był brudny, źle ubrany i niewygodny” – wspominała w wywiadzie z 1988 roku. Zaczęła uprawiać szermierkę w wieku 85 lat i nadal jeździła na rowerze, gdy miała 100 lat. Zagrała w filmie o swoim życiu w wieku 114 lat a w wieku 115 przeszła operację biodra. Zaczęła palić w wieku 21 lat w 1896 roku a rzuciła palenie w wieku 117 lat. Zrobiła to, ponieważ nie chciała prosić kogoś o pomoc w zapaleniu papierosa, była już wtedy prawie niewidoma. W 1965 Jeanne miała 90 lat i nie miała spadkobierców. Podpisała umowę o sprzedaży mieszkania 47-letniemu prawnikowi André-François Raffray. Zgodził się płacić jej miesięcznie 2500 franków pod warunkiem, że po jej śmierci odziedziczy jej mieszkanie. Raffray nie tylko płacił Jeanne przez 30 lat, ale potem zmarł przed nią w wieku 77 lat. Wdowa po nim była prawnie zobowiązana do płacenia pani Calment do końca swoich dni. Jeanne utrzymała swoje zdolności umysłowe do samego końca. Zapytana w swoje 120 urodziny, jaka czeka ją przyszłość, odpowiedziała: - Bardzo krótka! Oto zasady życia według Jeanne Louise Calment: „Jestem zakochana w winie”. „Wszystkie dzieci są piękne”. „Myślę, że umrę ze śmiechu”. "Zostałam zapomniana przez naszego dobrego Pana". "Mam tylko jedną zmarszczkę i siedzę na niej." „Nigdy nie noszę tuszu do rzęs, ponieważ śmieję się dużo, aż do łez”. „Jeśli nie możesz czegoś zmienić, nie martw się tym”. „Zawsze zachowuj uśmiech. Tak wyjaśniam moje długie życie”. „Źle widzę, źle słyszę i źle się czuję, ale wszystko jest w porządku”. „Mam wielką potrzebę życia i wielki apetyt, zwłaszcza na słodycze”. „Mam żelazne nogi, ale prawdę mówiąc, zaczynają rdzewieć i trochę się wyginają”. "Działałam wyraźnie, moralnie i bez żalu". "Jestem bardzo szczęśliwa”. „Młodość to stan umysłu, nie zależy od twojego ciała". "Właściwie wciąż jestem młodą dziewczyną, po prostu przez ostatnie 70 lat nie wyglądam już tak dobrze jak kiedyś”. Na zakończenie wywiadu dziennikarz powiedział: - Madame, mam nadzieję, że zobaczymy się ponownie w przyszłym roku? Na co Jeanne odpowiedziała: - Dlaczego nie? Nie jesteś aż tak stary, nadal tutaj będziesz! Obraz ze skrzydłami jest dziełem sztuki autorstwa L. Lichtenfells Tekst: Steve Currie Ja jeszcze dodam, że pani Calment, jako przyczynę swojego długiego życia zawsze podawała swoją wrodzoną radość i optymizm🤩 Pozdrawiam Was J.S♡ ~~~~~~~~~~~~~~ podpisał się autor Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia haha 04.09.21, 18:01 scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/241166015_630010347983875_5628141591656147711_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_rgb565=1&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=NRfgaNvvVzMAX_94TaY&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=3357814da95a713545f393686444d40f&oe=613924BC Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia haha 29.11.21, 00:23 Odzywasz się - źle. Milczysz - źle. Ubierasz się jak chcesz - źle. Nie ubierasz się jak chcesz - źle. Jesteś - źle. Nie ma Cię - źle. Masz własne zdanie - źle. Nie masz własnego zdania - źle. Jesteś kulturalny - źle. Jesteś chamski - źle. Oddychasz - qurwa źle. Zasadę mam wiec prostą. Nie zaglądam innym do portfela i sumienia. Patrzę i zaglądam za to w swoje odbicie w lustrze z nadzieją, że zawsze zobaczę tam człowieka. Nie świnię. Zapraszam do obserwowania bloga: Przemyślenia.pl 👍 Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia haha 05.01.22, 15:53 scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271288499_4935332659860176_9092851158941808112_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=825194&_nc_ohc=4h-5f9ZwKnAAX8Lqs7m&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=00_AT_cFsk0RgqD3pIYakuLeJvVPciN0RUwXPY2hdb7V2CNCg&oe=61DAD657 Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 05.02.22, 15:36 Przemyślenia.pl lg27 luhit1epo5gno o 9e6f1hd5:01 · "Stałem w kolejce do kasy, przede mną stała taka mała starowinka. Trzęsły jej się ręce, miała kompletnie zagubiony wzrok, mocno tuliła do piersi malutką portmonetkę – taką zrobioną na szydełku – widzieliście może kiedyś takie portmonetki? Ja widziałem u swojej prababci… I zabrakło jej 4 zł, żeby zapłacić za zakupy, a w koszyku miała chleb, mleko, jakąś kaszę i maciupeńki kawałeczek pasztetowej. A kasjer był bardzo niemiły i rozmawiał z nią po chamsku. Staruszka stała taka przybita, ze łzami w oczach, no i nie wytrzymałem, dałem kasjerowi te 4 złote i zwróciłem mu uwagę, że nie wolno tak źle traktować żadnego człowieka. Ale serce mało mi nie wyskoczyło z piersi i nagle wziąłem staruszkę za rękę i poszedłem z nią z powrotem do sklepu. Babulinka szła pokornie ze mną, a ja wkładałem do koszyka produkty dla niej, te co myślałem, że będą najbardziej potrzebne: mięso, porcje rosołowe, jajka, kasze różne, a ona szła obok i wszyscy się na nas patrzyli. Doszliśmy do owoców i zapytałem ją, jakie lubi, a staruszka patrzyła na mnie w milczeniu wielkimi oczami i mrugała. Wziąłem wszystkiego po trochu, mam nadzieję, że starczy jej na długo. Wróciliśmy do kasy, ludzie się rozstąpili, puścili nas bez kolejki. No i przy kasie zrozumiałem, że nie mam przy sobie dość pieniędzy, by zapłacić za jej zakupy i za swoje, więc swój koszyk zostawiłem, zapłaciłem za zakupy babulinki, cały czas trzymając ją za rękę. Wyszliśmy na zewnątrz. Spojrzałem staruszce w twarz i zobaczyłem łzy na policzku… Zapytałem, dokąd ja zawieźć, zaprosiłem do samochodu, a ona zaproponowała, że w domu poczęstuje mnie herbatą. Zaniosłem jej zakupy. Staruszka poszła do kuchni robić herbatę, a ja rozglądałem się po bardzo ubogim, ale czystym i przytulnym wnętrzu. A kiedy postawiła na stole dwie obtłuczone filiżanki i talerzyk, na którym leżały dwa pierożki z cebulą - to nagle dotarło do mnie jak żyją nasi staruszkowie… Wyszedłem od niej, wsiadłem do samochodu i wtedy już nie wytrzymałem. Płakałem chyba z kwadrans". Odpowiedz Link
zoskowa Re: Przemyślenia 08.04.22, 10:08 Ja polemizowałabym z tym. Całe zycie niczego nie zostawiałam "na potem" Wychodziłam z założenia, że co mam zrobić jutro, muszę zrobić dziś, od razu, w tej chwili. Zycie upłynęło mi non stop w biegu, w obawie, że nie zdążę, że jesli odmówię to się pogniewają itp, itd. Byłam dla wszystkich tylko nie dla siebie. Dwa lata przed emeryturą uzmysłowiłam sobie, że JA NIC NIE MUSZE! Dziś cieszę się zyciem, mam czas na samotność, przemyslenia, wspomnienia, książki, chodzenie po lesie, nie wymuszone rozmowy z dwiema przyjaciółkami i na zwyczajne lenistwo. Jestem z tego niezwykle zadowolona, bo okazało się, że mój egoizm opłacił się. Dzieci z wnukami bywają u mnie częściej, więcej mi pomagają, bardziej interesują się moim zdrowiem i ogólnie wszyscy są zadowoleni, gdyż mogą wreszcie pogadać o przysłowiowej dupie marynie. Najważniejsze zyć w zgodzie ze sobą. Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 08.04.22, 11:23 zośkowa --m/i swoją wypoiedż posumowała Najważniejsze zyć w zgodzie ze sobą. ~~~~~~zerknęłam jak to jest , ..i WEWNĘTRZNY GŁOS Po drugie, życie w zgodzie ze sobą to kierowanie się swoim sumieniem. Sumienie to wewnętrzne światło, które podpowiada nam co jest dobre, a co złe. Postaraj się go nie zagłuszyć, a będzie dla ciebie dobrym drogowskazem. jeśli kierujemy się własnym sumieniem mamy w sobie pewną wewnętrzną harmonię cg jeszce za moment... jak warto poznać .. z ciekawości... Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 08.04.22, 11:30 cd izabelasewielska.pl/zyj-w-zgodzie-ze-soba-co-to-oznacza/ -----analizuję dalej i mam taką podpowiedż ... Życie w zgodzie ze sobą to dawanie światu tego co w nas najlepsze. A dla ciebie czym jest życie w zgodzie ze sobą? Uzbiera mi się uzbiera .. CHYBA? Może jesteś jedną z tych osób, które chcą coś zrobić, coś nowego wprowadzić do swojego życia, coś w nim zmienić, coś przestać lub zacząć robić. Może jesteś osobą, która nadal nie zaczęła robić tego, co faktycznie pragnie, bo jakiś autorytet, grupa ludzi czy ktoś bliski mówi, że nie wypada, że to grzech, że to nierealne albo że ty się do tego nie nadajesz. Hmm… Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 08.04.22, 11:34 NIEDZIELKA PALMOWA ,A TY KOBIETO.... GAŁĄŻAKI ZALEDWIE BAŻKI POSIADAJĄ... izabelasewielska.pl/zaufaj-sobie-masz-wiele-do-wygrania/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 08.04.22, 12:00 TERAZ JUZ końcoeczka Poukładaj na nowo trzeba mi było r 2013 i poukładalam na nowo... Często różne sytuacje z przeszłości mają wpływ na to, jak się dzisiaj czujesz i co w sobie nosisz. Mają wpływ na zachowania, emocje, myśli. Spoglądając na swoją przeszłość, możesz zobaczyć skąd dziś w tobie pewne zachowania. Zapewne dokonasz wielu odkryć. I wiesz co? Możesz zmienić wiele tych rzeczy, które wydają ci się niezmienne. Docenić to, co piękne. Jeśli tylko chcesz, możesz popracować nad tym, aby poprawić swoją jakość życia. Zrozumieć, co z czego wynika i wybrać swoją drogę. Możesz pozmieniać schematy myślowe, które ci nie służą na takie, które będą cię wspierać. Masz prawo wybrać swoją ścieżkę i wcale nie musi być ona dobra dla wszystkich, ważne, aby była dobra dla ciebie. Działaj w swojej strefie wpływu. Skup się na niej i ruszaj ku dobru. Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 11.04.22, 16:28 Świat jego oczami 8 Scimp7kwcie6tctni6as 1o 6co18:0e0 · Rozmowa między mężem a psychologiem. "Moja żona nie pracuje!" - Co Pan robi, żeby zarabiać na życie? - Pracuję w banku. - Twoja żona? - Nie pracuje. Ona jest gospodynią domową. - Kto przygotowuje śniadanie dla rodziny? - Moja żona. - Kiedy w ogóle budzi się Twoja żona? - Budzi się wcześnie, przygotowuje śniadanie, kanapki dzieciom do szkoły, upewnia się, że są dobrze ubrane i uczesane,czy umyły zęby i czy zabrały wszystko do szkoły. - Z kim chodzą dzieci do szkoły? - Moja żona odwozi je do szkoły. - Co robi, jak zawiezie dzieci do szkoły? - Zasadniczo coś na mieście, takie jak: płaci rachunki lub zakupy w sklepie. Potem wraca do domu i przygotowuje obiad. Pranie i sprzątanie domu. Po prostu wiesz, jak to jest. - Co robisz wieczorem, kiedy wracasz z biura? - Odpoczywam, normalnie. Mam dość pracy przez cały dzień w biurze. - Co robi Twoja żona wieczorem? - Przygotowuje kolację , podaje, myje naczynia, sprząta. Uczy się z dziećmi, rozmawia o szkole. Jak minął dzień. Następnie przygotowuje dzieci do spania, daje im ciepłe kakao, takie jak lubią pić, sprawdza czy umyły zęby… Jest to codzienna rutyna wielu kobiet na całym świecie... zaczyna się rano i trwa do późnych godzin nocnych. Nazywa się to "nie pracuje!" Dom nie ma dyplomu, nie ma pensji. Dlaczego jej poświęcenie jest nieznaczne? Ktoś zapytał: "Jesteś kobietą pracującą czy po prostu "gospodynią domową?" Ona odpowiedziała: - Pracuję jako żona w domu, 24 godziny na dobę .. Jestem matką jestem kobietą, jestem dziewczyną, jestem opiekunką, jestem kucharzem, jestem pocieszycielką jestem lekarzem, Jestem pracownikiem fizycznym, jestem agentem bezpieczeństwa, jestem, jestem… Nie mam wakacji, Nie mam dnia wolnego, pracuję dzień i noc, cały czas mam się na baczności. A wszystko, co słyszę to fraza: "Ale co Ty takiego robisz.. przez cały dzień?!" Kobieta jest jak sól. Jej obecność nie jest pamiętana, ale jej nieobecność pozostawia wszystko bez smaku! ~ Sześćdziesiąt Sekund Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 03.07.22, 12:16 hmmm Zacznij od siebie Sztuka efektywnej komunikacji - Wojtek Grad wspólnie z Opis Kiedy Amerykanie pracowali nad swoim programem kosmicznym, uwagę ich przykuł bardzo prozaiczny problem. Jakimi narzędziami mają się posługiwać astronauci, robiąc notatki w stanie nieważkości? Bo ani pióro, ani długopis nie chciały w tych warunkach pełnić swojej funkcji. Badania nad nowym sprzętem do pisania kosztowały miliony dolarów, a dzięki nim dzisiaj posługujemy się przeróżnymi pisakami żelowymi. Ciekawie do tego problemu podeszli Rosjanie. Ich kosmonauci pisali ołówkami. Wiele kluczowych dla ludzkości odkryć było możliwe tylko dlatego, że ktoś szukał zupełnie czego innego, zaczynając od penicyliny, przez kevlar, który początkowo miał służyć do czegoś innego, kończąc na karteczkach post-it. Moim zadaniem jest skłonić Cię, Szanowny Czytelniku, kiedy będziesz czytał ten tekst, abyś zechciał przekonać się o tym, jak ważne dla efektywności Twojej pracy lub tego, czego chcesz uniknąć, jest w pełni świadome podejście do procesu komunikacji. Chciałbym, abyś mógł się przekonać, co takiego możesz znaleźć dla siebie, kiedy zaczniesz już świadomie szukać, bawiąc się jednocześnie tym fascynującym procesem, jakim może być nauka. Będziesz mógł, jeśli uznasz to z jakichś powodów za ważne, popracować nad nowym nawykiem – maksymalnie świadomym sposobem komunikowania się. Wojtek Grad Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 03.07.22, 20:22 Cytat dnia: „Gdy pamiętamy dobre, to złe staje się nieważne, jak groźny Herod stał się dzisiaj śmieszną kukiełką na patyku pokazywaną w szopce.” - Jan Twardowski Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 05.07.22, 14:03 Każdy popełnia w życiu błędy, ale to nie znaczy, że mają za nie zapłacić za resztę ich życie. Czasami dobrze ludzie dokonują złych wyborów. To nie oznacza, że są złe. To oznacza, że są ludźmi. aha..tak to może byc owszem.. Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 08.08.22, 21:36 MOŻNA JESLI KTOŚ LUBI jACKA fEDOREWICZA.. POSŁUCHAĆ JEGO PRZEMYSLENIA www.youtube.com/channel/UCAcuPIkI_qYQ71nZORb4iKQ Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 22.08.22, 10:09 Mówi się, że miłość nie ma wieku. Jedną z par, która mogłaby przyjąć to zdanie za życiowe motto, jest Dave i Jackie z USA. Dzielą ich 42 lata różnicy. Na ich TikToku pojawia się wiele krytycznych komentarzy, sugerujących pochodzącej z Filipin, młodej kobiecie nieczyste intencje, jakimi miała kierować się, wychodząc za mąż za o wiele starszego Amerykanina. www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/dzieli-ich-42-lata-ale-sa-szczesliwi-maja-wspolny-profil-na-toktoku/r6s6k7h Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 22.08.22, 13:02 Zawsze przestrzegałam zasady, by nigdy nie spędzać nawet pięciu minut z ludźmi, którzy nie chcą być ze mną. Dobrze też pamiętam przestrogę mojej mamy, by nie przebywać z ludźmi, którzy psują nam charakter, wyzwalając naszą agresję. Takie znajomości są destrukcyjne, osłabiają, nic w zamian nie dając. - Beata Tyszkiewicz. Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 22.08.22, 13:09 Nie odkładajmy ludzi na później. Życia też nie odkładajmy. Trzeba kochać teraz, teraz żyć. Trzeba mówić o uczuciach. Być blisko. Śmiać się, tulić, wzruszać, iść za rękę. Patrzeć w gwiazdy i podziwiać tęczę. Nie jutro. Nie kiedyś. Nie później. Dziś. Bo jutro słońce może zgasnąć. Jutra dla nas może nie być. ~ Elżbieta Bancerz, gościnny tekst z książki "Duszą Podszyty" Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 22.08.22, 13:19 Mężczyzna co miesiąc dawał żebrakowi 1000 dolarów. Trwało to rok, ale pewnego dnia mężczyzna dał żebrakowi 750 dolarów. Żebrak był zszokowany, ale powiedział sobie, że 750 to wciąż bardzo dobra kwota. Po kolejnym roku mężczyzna dał żebrakowi tylko 500 dolarów. Zaskoczony i oburzony żebrak zapytał: „Kiedyś dałeś mi 1000 dolarów, potem kwota wynosiła 750, a teraz 500. Dlaczego? Czy mogę poznać powody?” Mężczyzna odpowiedział: „Kiedy moje dzieci były młodsze, ja też byłem bardziej bogaty i dawałem ci po 1000. Potem moja córka dorosła i poszła na studia, czesne jest bardzo wysokie, a moje wydatki wzrosły, więc zacząłem dawać Ci po 750 dolarów. Teraz mój syn studiuje na uniwersytecie, wydatki wzrosły jeszcze bardziej, więc teraz daję wam po 500 dolarów. Żebrak zapytał: „Ile masz dzieci?” Mężczyzna odpowiedział: „Czworo”. Żebrak mruknął ponuro: — Obawiam się, że nauczysz ich wszystkich moim kosztem." Czasami dobroć, jaką okazujesz innym, jest postrzegana jako Twój obowiązek, a nie hojność. 😉 Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 23.08.22, 12:10 Kiedy tak obserwuję to, co dzieje się w moyey oyczyźnie, krayu ukochanym, to aż człeka skręca. Dla wyprostu przynajmniej mogę skomentować bajką. . OSIOŁ I KROWA Chwaliła się krowa, z góry spoglądając: – Moje siostry w Indiach wszyscy ubóstwiają. Na to osioł parsknął, dyskurs zakańczając: – W moim kraju bracia pierwsze skrzypce grają. --- © Zdzisław Brałkowski Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia 06.09.22, 11:17 co nam tu ten pn podpowiadł........krokdozdrowia.com/dowiedz-sie-co-albert-camus-mial-do-powiedzenia-na-temat-sensu-zycia/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia ---zycie jak w Madrycie:) 09.09.22, 22:42 www.facebook.com/photo/?fbid=2264175900396461&set=a.437074086439994&__cft__[0]=AZX6KcRcTGX-TJ6ejMXYPh2ZEr6PEleRhrNP-b8OlIOYXZ1HtZG8nv_mOhMRiNPYRxVyVq71y41fYELIMRMX3WSH8UseLtEccAc0yb-lqNoty8SGRoHEV6uGCsVDOsptNxxRk_32dOnoD8Q5p0CPLbDKbZHnGNUmzrTclb4ldORBcMN8k1lzYKUrLfcWGk7CYx1990_fmtmWh7DjJHKhscJa&__tn__=EH-y-R Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia ---zycie jak w Madrycie:) 10.09.22, 23:03 AKURAT W TEJ WYPOWIEDZI NIE AKCEPTUJE GDY KTOS KOMUS ŻYCZY SMIERCI..ALE ROZWAZANIA OWSZEM,, ZSATANAWIAJĄCE BO JAK NAZWAC TO CO W KRAJU NASZYM TERAZ ....MYSLEĆ?SlawomirGrzywa- Dzisiaj (19:45) Statystyki: "wczoraj moje wpisy przeczytało prawie 700.000 osób. Ślicznie dziękuję." 😊Precz z PiS. /// Królowa Elżbieta II odeszła, a taki "mesjasz" Kaczyński II ... dalej zatruwa życie Polakom. 😢/// Orędzie Kaczyńskiego: Rodacy, nie ma węgla i nie będzie, dlatego w piecach można palić czym popadnie, a gdybyście nie mieli co jeść, czym się ogrzać lub zabraknie wam kasiorki na leki, to PiS, wspaniałomyślnie, podwyższył wam wysokość zasiłku pogrzebowego. Gratuluję i życzę dużo zdrowia oraz chrustu w lesie i szczawiu na łąkach. Jeśli dożyjecie do następnych wyborów, to głosujcie na PiS-korytko. Hasło wyborcze PiS: dla na nas złoto, a dla was błoto. 🤣/// "...Podkomisja ds. ponownego zbadania katastrofy smoleńskiej zwróciła się do Rosji o zwrot wraku prezydenckiego...". 🤣PiS przypomniał sobie o samolocie 🤣i wzywa Putina o zwrot 🤣Błazny. PiS-u NIKT nie traktuje poważnie, nawet w szpitalu psychiatrycznym. 🤣USA chciało nam dać samoloty za friko, w zamian za przekazanie własnych na Ukrainę. Oferta wygasła, natomiast PiS przekazał nasze uzbrojenie i amunicję na Ukrainę, za friko, a w zamian Niemcy miały nam oddać swój sprzęt. Skoro PiS chce reparacji, to Niemcy pokazały nam środkowy palec i dlatego NIC nie dostaniemy, a teraz NIC nie mamy. Obecnie PiS kupuje w panice, za potrójną cenę, to co oddaliśmy, bo jesteśmy bezbronni i ... kto tu jest głupi ? 🤣/// Z powodu niekompetencji PiS już zimą będzie nam zimno, będziemy głodni oraz nie będziemy przyjmować leków. Zatem, co mamy wybrać? ... głód, ciepełko, czy śmierć, także naszych schorowanych rodziców i dzieci? 🤔 Kaczyński wybrał za nas, bo ... PiS podniósł zasiłek pogrzebowy o 1000,00zł. 😢Precz z PiS. Przy następnych wyborach należy pogrzebać cały PiS, raz na zawsze. /// "...~Waham- ... Chyba mnie przekonałeś i zagłosuje na Tuska ale jeszcze się waham /// Zdajesz sobie sprawę z tego, ile kosztuje mnie czasu i pieniędzy, a także i zdrowia ... to, aby wykopać PiS, dla dobra Nas wszystkich ? Proszę tylko o Wasz głos. Nie zwracajcie uwagi na sympatię lub uprzedzenia do PO lub do Tuska, bo ważny jest patriotyzm, czyli wykopanie PiS, a bez Waszego głosu moja 3-4 letnia praca, przeogromna liczba wyrzeczeń, czas odebrany moim dzieciom itd. pójdzie na marne, natomiast Polska zginie, a wraz z nią ... My Wszyscy, na zawsze. Zauważ, że PiS wykopał Kurskiego z TVPiS, ale od razu na stanowisku kierowniczym zatrudnili tam jego żonę. To jest dziedziczenie koryta już za życia. Takie patologie są i będą w całym kraju i to na każdym wysoce płatnym stanowisku. Jeśli PO nie osiągnie najlepszego wyniku wyborczego, to wtenczas PiS będzie tworzył nowy, stary rząd. Masakra. Wcześniej przekupią stanowiskami kogoś z Opozycji, kogoś o pokroju Judasza - Kukiza, oraz ich tysiące krewnych i znajomych, tylko po to, aby mieć w Sejmie większość do zagwarantowania sobie bezkarności oraz dalszego rozkradania Naszego majątku w spółkach Skarbu Państwa. Jeśli na kluczowych stanowiskach będzie taki Glapiński, Duda, Morawiecki, Manowska, Przyłębska, Niedzielski, czy Dworczyk to wyginiemy, a inflacja sięgnie 30-50%. Zauważ, że już teraz PiS sobie nie radzi, bo badania próbek z Odry powysyłali do 3 innych krajów, a o pomoc w reparacjach poprosili Izrael. PiS robi sobie prezenty w postaci traktora ślubnego za 1,5 miliona złotych, natomiast prostych spraw nie potrafią załatwić. Tymczasem, Polacy nie mają węgla, ani pieniędzy na opał, na energię, na żywność, na leki, na czynsz itd. Z PiS-em będzie tylko gorzej...". „…~Rudolf do ~Waham -… Ja też…”. /// „…~Piotr- … Moi Rodzice (mający już ponad 70 lat) oraz rodzeństwo (siostra: 43 lata i bracia: 45 oraz 37lat) oraz ja - 31 lat = całe życie, całą rodziną BYLIŚMY ZAWSZE ZA PiSem! I wiecie co? Tych zkurysynów nie chcemy znać. Przez nich żyć się nie da. Jesteśmy za wolną Polską, a nie za jakimiś pajacami w garniturach. Jesteśmy ZA NIKIM i na pewno na żadne wybory nikt z nas nie idzie. Przez złamasów nie da się żyć w naszej pięknej Polsce…”. ZWIŃ I KOMENTARZE .... kazemuwolno pisac,,ti komentarze pojawiaja sie.... ~ula- Dzisiaj (18:22) krolowa spedzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kto to pisze ~szkoda- Dzisiaj (19:47) nie m,oge przyjechac ale wysle kwiaty ~No i można?- Dzisiaj (18:09) Wreszcie krótki artykuł i na temat! ~vox- Dzisiaj (18:17) amen ~To juz jest- Dzisiaj (18:58) ....chamstwo; "przed pogrzebem Królowa " spędzi 4 dni w Westminster Hall "....Idioci; czy to wczasy? Brak kultury ~P49- Dzisiaj (20:28) Czytam te wypociny na temat rodziny królewskiej w związku ze śmiercią Królowej Elżbiety II i niedobrze mi się robi. Te nasze pismaki piszą takie brednie na temat tej rodziny a żaden z nich nigdy w życiu nie spotkał żadnego jej członka. Ludzie opamiętajcie się choć troszeczke bo sami z siebie robicie idiotow przy pomocy tych tekstów. ~hana- Dzisiaj (18:31) Pilne ,pilne i po " pilnej ". ~alf- Dzisiaj (18:12) Gdyby pogrzeb miał odbyć się w poniedziałek 12 września, to można oznaczyć artykuł, jako pilne. Inny materiał oznaczony: pilne, " Książe Wiliam wydał komunikat: Życie bez babci będzie smutne" ~Taka Prawda- Dzisiaj (18:28) Każdy odpowie po śmierci za swoje czyny i nic z tego świata nie zabierze! ~as- Dzisiaj (18:58) lubiłem ją, i nie wiem w sumie dlaczego.... hmmmm ====zostawiam.... Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/news-pogrzeb-krolowej-elzbiety-ii-podano-date,nId,6277338#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia ---TYLKO wklejam,,pozastanawiac 24.09.22, 15:01 WhiteHair.pl 15 lutego 2021 · „Teraz w wieku 70 lat, gdybym mogła dać sobie młodszej pewną radę, to brzmiałaby tak: używaj zwrotu „pierdol się” znacznie częściej.” - Helen Mirren W ustach nominowanej czterokrotnie do Oscara Hellen Mirren, nie tylko nie brzmi to wulgarnie, ale wręcz zachęcająco 😉. Każda z nas doświadczyła jak to jest, gdy nie stawiamy granic i jesteśmy zbyt grzeczne. Kończy się to zawsze tak samo. Zamiast spełniać marzenia i być królowa swojego życia, lądujemy w wiecznej roli kopciuszka. Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia ---TYLKO wklejam,,pozastanawiac 22.02.23, 15:34 Satyryk o Kaczyńskim: będzie późno przychodził do roboty, słyszałem, że najchętniej śpi do południa Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia ---TYLKO wklejam,,pozastanawiac 22.02.23, 15:38 taka odskocznia .. Kabaret - Krzysztof Daukszewicz - Marzenia Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia ---TYLKO wklejam,,pozastanawiac 16.03.23, 19:30 Witam szukam wszędzie pomocy dla mojego jedynego dziecka proszę pomóżcie mojej chorej córeczce Wiktoria choruje na neurofibromatozę typu 1. Jest to nieuleczalna choroba neurologiczno-onkologiczna o podłożu genetycznym. Obecnie tylko rehabilitacja jest jedyną formą pomocy. NF1 wiąże się z ogromem problemów zdrowotnych zagrażających życiu. Glejak mózgu, glejak nerwu wzrokowego, padaczka - to tylko niektóre powikłania chorobowe. Obecnie nie ma leku, który pomógłby choćby zatrzymać lub spowolnić rozwój choroby. Zaburzenia rozwojowe, które się pojawiają u Wiktorii można korygować tylko za pomocą rehabilitacji, terapii integracji sensorycznej, terapii logopedycznej, terapii z tyflopedagogiem, terapii z psychologiem . Niestety taka stała opieka specjalistów jest bardzo kosztowna, dlatego bardzo prosimy o pomoc dla Wiktorii : pomagam.pl/ke7fnb Kochany Darczyńco Proszę Wpłać choć 1 symboliczną złotówkę nie jestem taka bardzo skora, nieudostępniam banku zwyczajnie się boję .... Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia ---TYLKO wklejam,,pozastanawiac 16.03.23, 19:37 nawet może zgrzeszyłam .. nie ufając , bo jest jakby ok pomagam.pl/ke7fnb/wsparcie/ a z 1.5 nicI BOILE TO Z 34 ZŁ ,=A WRZESZCZĄ JAK TO EMERYCI DOSTANĄ ZWROT bo mam zapas z tamtego roku 34 zł Odpowiedz Link
marii51 Przemyślenia --Tureckipotrafi zainteresić mnie 17.03.23, 22:12 dlaczego głupiego? a tu czytam......m/inn W takiej sytuacji nietrudno wyobrazić sobie, dlaczego komunikacja między obiema stronami jest co najmniej utrudniona.Z tego powodu stosunki japońsko-gaijińskie zależą w dużym stopniu od nastawienia obu stron. Z moich obserwacji wynika, iż zdarza się, że gaijini często po prostu wykorzystują nieśmiałość Japończyków i ich niechęć do nietypowych sytuacji, by robić w Japonii, co im się żywnie podoba.Przekonałam się o tym dobitnie parę tygodni temu. piad jesli do Japonii to dla ciebie ten artyk ciekawe ciekawe kafeteria.pl/5612,na-glupiego-gaijina Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia --Tureckipotrafi zainteresić m 27.03.23, 14:35 Marek Kita 6 dni · Zapytałem przyjaciela, który przekroczył 70 i zbliża się do 80, jakie zmiany odczuwa w sobie. Przysłał mi następujące informacje: 1. Po pokochaniu moich rodziców, rodzeństwa, żony, dzieci i przyjaciół, teraz zacząłem kochać siebie. 2. Uświadomiłem sobie, że nie jestem Atlantem. Świat nie spoczywa na moich barkach. 3. Przestałem targować się ze sprzedawcami owoców i warzyw. Parę centów więcej mnie nie złamie, ale może pomóc biedakowi zaoszczędzić na czesne dla córki. 4. Zostawiam mojej kelnerce duży napiwek. Te dodatkowe pieniądze mogą wywołać uśmiech na jej twarzy. Ona pracuje na swoje utrzymanie znacznie ciężej niż ja. 5. Przestałem mówić starszym ludziom, że już wiele razy opowiadali tę historię. Ta historia sprawia, że idą w dół alei pamięci i ponownie przeżywają swoją przeszłość. 6. Nauczyłem się nie poprawiać ludzi, nawet jeśli wiem, że się mylą. Ciężar uczynienia wszystkich doskonałymi nie spoczywa na mnie. Świat jest bardziej wartościowy niż doskonałość. 7. Obdarzam komplementami swobodnie i hojnie. Komplementy podnoszą nastrój nie tylko odbiorcy, ale i mnie. I mała rada dla odbiorcy komplementu - nigdy, NIGDY nie odmawiaj, po prostu powiedz: "Dziękuję". 8. Nauczyłem się ignorować zagniecenie lub plamę na koszuli. Osobowość przemawia głośniej niż wygląd. 9. Odchodzę od ludzi, którzy mnie nie cenią. Oni mogą nie znać mojej wartości, ale ja znam. 10. Zachowuję zimną krew, gdy ktoś gra nieczysto, aby pokonać mnie w wyścigu szczurów. Nie jestem szczurem i nie należę do żadnej rasy. 11. Uczę się nie wstydzić swoich emocji. Moje emocje czynią mnie człowiekiem. 12. Nauczyłem się, że lepiej jest porzucić Ego niż zerwać związek. Moje ego będzie mnie oddalać, natomiast w związku nigdy nie będę sam. 13. Nauczyłem się żyć każdym dniem tak, jakby był moim ostatnim. Ponieważ może być ostatnim. 14. Robię to, co czyni mnie szczęśliwym. Jestem odpowiedzialny za swoje szczęście i jestem je sobie winien. Szczęście to wybór. Możesz być szczęśliwy w każdej chwili, po prostu wybierz, że chcesz być! Wasz Sir Anthony Hopkins. (Z podziękowaniem dla Volodymir Tsisar) Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia --SEWERYNA 28.03.23, 11:56 Andrzej Seweryn | Między Gwiazdami. Extra! ⭐️ Red Carpet TV Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przemyślenia --SEWERYNA 28.03.23, 12:14 O jak miło znów posłuchać tego pana. Odpowiedz Link
marii51 Re: Przemyślenia --SEWERYNA 30.05.23, 20:08 Wolałabym nie udzielać sobie prawa do pisania o własnych wierszach. Im dłużej zajmuję się ich układaniem, tym mniejszą czuję chęć i potrzebę formułowania własnego poetyckiego credo - coraz bardziej wydaje mi się to krępujące i... przedwczesne. Czułabym się jak owad, który z niepojętych przyczyn sam zapędza się do gablotki i nabija na szpilkę." Wisława Szymborska w POEZJACH WYBRANYCH ze swoim wyborem i wstępem, LSW 1967 r. Odpowiedz Link
marii51 Re: DO PRZEMYSLENIA 12.06.23, 11:05 "Pokora, praca, umiar, roztropność w działaniu i odpowiedzialność" – tymi wartościami, według deklaracji z exposé premier Beaty Szydło z 2015 r., mieli się kierować w swoich działaniach ludzie z obozu "Dobrej Zmiany". "Do polityki nie idzie się dla pieniędzy" – dodał trzy lata później Jarosław Kaczyński. Po kolejnych trzech latach Kaczyński przyznał jednak, że jego obóz ma problem: "To jest syndrom 'tłustych kotów': niechęć do pracy, chęć walki tylko o różnego rodzaju stanowiska. (…) To jest, proszę państwa, nepotyzm" – mówił podczas konwencji PiS-u w 2021 r.Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: DO PRZEMYSLENIA 12.06.23, 11:38 Syn szwagra wuja siostry Przypomnijmy: w najnowszym raporcie Wirtualnej Polski wskazaliśmy, że ponad 437 mln zł pensji i nawet do 45 mln zł nagród wypłaciły ludziom związanym z PiS giełdowe spółki z udziałem państwa. We władzach 19 takich spółek zasiadało w ostatnich latach 152 ludzi "dobrej zmiany". 90 z nich zostało dzięki temu milionerami lub multimilionerami. jednym słowem = W E S O Ł OTekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: DO PRZEMYSLENIA 28.06.23, 08:00 istnieje fundusz sprawiedliwości w celu wspomagania ludzi po wypadkach a przedwyborami...... .. Fundusz Sprawiedliwości rozporządza pieniędzmi, które sądy zasądzają od sprawców przestępstw. "Te środki – pochodzące z kieszeni ludzi, którzy wyrządzili krzywdę innym – mają czynić dobro. Mają wspomagać pokrzywdzonych wskutek przestępstw i w wypadkach" - czytamy na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości. To właśnie minister sprawiedliwości jest dysponentem pieniędzy. To kluczowa informacja w przypadku powiatu hrubieszowskiego, gdyż bardzo częstym bywalcem tych rejonów jest wiceminister sprawiedliwości Marcin Romanowski. Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie pochwaliło się piknikiem rodzinnym zorganizowanym we wsi Staszic. Pieniądze na imprezę samorząd dostał właśnie z Funduszu Sprawiedliwości. i będą latać samolotem rządowym na degustację SUWERENI NIE WIEDZIELIBY CO CZYNIĄ.. PRZECIEŻ.. wiedzą co czynią Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: DO PRZEMYSLENIA 07.07.23, 12:03 www.facebook.com/photo/?fbid=607705494785892&set=a.116425227247257&__cft__[0]=AZWeRlti3MSbL39L93fjxD7ZasJ-PjNWQZomSxlNDxKC8YIKZaOmamU4foKGX6j_GXpPlJZ8tqMkEglbIMukgshtVlKfaeRm1beTcmInLpW8p-pIDY_3dgHmettHbUMtHutVaUUKt2IVvaw4Fxd_W3gz_vG6B0oiOWP-p9mT6R2E3A&__tn__=EH-R Odpowiedz Link
marii51 Re: DO PRZEMYSLENIA 07.07.23, 13:49 ZASYPUJĄ POCZTĘ nt ZACHĘCANEIM NA KOGO MAMY GŁOSOWAĆ ~~~~~~~~ Dzień dobry, Maria, początek wakacji to czas podsumowań stanu polskiej edukacji. A jest on coraz gorszy. Wakaty w szkołach, żałosne pensje nauczycieli, przeładowana podstawa programowa, skrajna ideologizacja. W Lex Czarnek 2.0 z kolei widać odbieranie rodzicom wpływu na szkołę pod hasłem praw rodziców… Hipokryzja PiS, które jedno mówi, a drugie robi, także w tym temacie musi zostać obnażona! Dlatego w ramach koalicji Wolna Szkoła zorganizowaliśmy konferencję prasową dla mediów w dniu zakończenia roku szkolnego, aby odeprzeć propagandę sukcesu Czarnka. Zniszczenie usług publicznych - ochrony zdrowia i właśnie edukacji, tak samo jak doprowadzenie do katastrofy gospodarczej i zamach na praworządność powinny być kluczowymi tematami kampanii wyborczej. Dołącz do apelu podpisanego przez ponad 133 tysiące osób: obywatelskiego wotum nieufności wobec Czarnka. Pokażmy, że zależy nam na polskiej oświacie! PODPISUJĘ OBYWATELSKIE WOTUM NIEUFNOŚCI Poniżej załączam wiadomość z poprzedniego tygodnia. Znajdziesz w niej więcej szczegółów o naszych działaniach edukacyjnych. Pozdrawiam serdecznie Jakub K Odpowiedz Link
marii51 Re: DO PRZEMYSLENIA 08.07.23, 17:11 Tusk drwi z Kaczyńskiego. Sala aż ryknęła śmiechem - Na pewno wygodniej prezesowi debatować w Pułtusku ze sobą i z dziećmi, niż z całym Tuskiem w otwartej debacie publicznej - śmiał się lider PO w Warszawie, podczas spotkania Nowoczesnej. - Wiemy wszyscy, że prezes uwielbia rodzinne gry i zabawy na świeżym powietrzu - drwił szef PO. A czy tak powinien? każdy z nich..... wiadomosci.wp.pl/tusk-drwi-z-kaczynskiego-prezes-uwielbia-gry-i-zabawy-6917384409611200a Odpowiedz Link
marii51 Re: WOLNO NAM....WOCIUM ...panie i panowie 16.03.23, 13:57 >> ha ha >pocieszenia...... Odpowiedz Link