Dodaj do ulubionych

Pękam z dumy

15.06.15, 23:25
bo aż dwóch ministrów w rządzie Pani Kopacz jest mieszkańcami mojego miasta, Pan Budka -
Minister Sprawiedliwości i Pan prof. Zembala - Minister Zdrowia.
Dwa bardzo ważne ministerstwa będą kierowane przez mieszkańców Zabrza.
Życzę Im sukcesów i trzymam kciuki za powodzenie, bo obaj panwie są bardzo mądrymi
i pracowitymi ludźmi. Szkoda, że na tak krótko stanęli na czele tych dwóch ważnych ministerstw.
Obserwuj wątek
    • coco.franelka Re: Pękam z dumy 15.06.15, 23:37
      Mnie się też podobają nowi ministrowie, szczególnie prof. Zembala - Minister Zdrowia. Cztery miesiące to mało, ale i przez tak krótki czas zdąży wiele dobrego zrobić. Nie będą to może uchwały, ale będzie mógł podejmować mądre decyzje np.o opłacaniu leczenia poszczególnym chorym. Głośna sprawa chłopca, który zachorował na nowotwór atakujący jak dotąd dorosłych. To pierwszy taki przypadek i wg NFZ ponieważ tylko dorosły mógł na tę chorobę zachorować, więc za leczenie dziecka płacić nie będą. Absurd! Może teraz już takie wypadki się nie zdarzą. A tych wypadków tak dużo.... a małe dzieci..... Bardzo na niego liczę.
      • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 16.06.15, 00:10
        Pan Zembala jest niezwykle pracowitym człowiekiem i oby uporządkował w tym krótkim czasie
        jak najwięcej spraw ważnych dla chorych. W Zabrzu Śląskim Centrum Chorób Serca zarządzał
        bardzo dobrze, zatem jest szansa, ze ministerstwem także będzie zarządzał dobrze.
        Pan Borys Budka też jest bardzo pracowitym człowiekiem, był radnym w naszym mieście.
        Z wykształcenia prawnik. Pomógł za darmo bardzo wielu ludziom, których nie było stać na prawnika, służąc radą i swoją wiedzą prawniczą. Obecnie przygotował bardzo ważną ustawę
        o bezpłatnej pomocy prawnej. Byłam na spotkaniu z przedstawicielem ministerstwa, ów przedstawiciel objaśniał na czym polega ta ustawa i kto jest upoważniony do tego, by w razie potrzeby mógł skorzystać z dobrodziejstwa takiej ustawy.
        • coco.franelka Re: Pękam z dumy 16.06.15, 00:27
          Obaj wyglądają na pracowitych i mądrych ludzi. Budka to przeciwieństwo Biernackiego - któremu aureola za bardzo cisnęła w głowę. I mądra Ewa wywaliła go na zbity pysk bo tak jak Gowin (i wcześniej Królikiewicz(?) ) hamowali wszystkie ustawy "światopoglądowe" - aborcje, in vitro, uchwała przemocowa... no i ta o sumieniu.... Do nadzorowania służ specjalnych nadaje się, ale to niczego innego. Zembala też pomoże wreszcie przepchnąć uchwałę o in vitro - może wreszcie wytłumaczy tym głąbom sejmowym na czym to zapłodnienie polega. Tacy ludzie już dawno powinni być w Rządzie a nie na końcówce.....

No dobra Bączku... smile jutro też jest dzień, pora spać - dobrej, spokojnej nocy.... z niegrzecznymi snami .. winkbig_grin
          Do .... dziś, tylko trochę później big_grinbig_grinbig_grin
          • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 20.06.15, 16:00
            Szczujnia już zaczyna opluwać prof. Zembale.
            Jak oni tak mogą ?
            Panu Budce dają jeszcze spokój.
            Ciekawa jak długo będziemy czekać na atak skierowany przeciwko Panu Budce ?
            Prof. Zembala jest chyba zbyt dobry na stanowisko Ministra Zdrowia, ma bardzo duży szacunek wśród ludzi i stąd ten atak.
            Taki człowiek jak prof. Zembala, jest niewygodny dla szczujni. jest za dobry, za mądry
            i za pracowity.
            Szczujnia chce koniecznie podważyć autorytet Pana prof. Mam jednak nadzieje, że to się nie
            uda.
            • coco.franelka Re: Pękam z dumy 20.06.15, 16:09
              ... i dlatego to jest szczujnia.... A słyszałaś Kurskiego? On to potrafi odwracać kota ogonem... a potem reszta to powtarza. Na nic tłumaczenia i puszczanie tego fragmentu wywiadu prof. Zembali, oni wiedzą swoje. Do wyborów to się jeszcze nasłuchamy tych bzdur.... bo oni tylko tak potrafią, niestety.. suspicious
              • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 20.06.15, 20:21
                Szujnia tak długo powtarza kłamstwa, że wielu zaczyna wierzyć.
                Swoją drogą, to świństwo taka manipulacja wypowiedziami - kogokolwiek.
                Nie słyszałam Kurskiego, ale słyszałam szczujnie rano w PR3, bredził Brudziński
                • coco.franelka Re: Pękam z dumy 20.06.15, 21:05
                  Winni są też dziennikarze. Np. jest rozmowa z jakimś politykiem z PiS-u oczywiście.... ględzi głupoty, przeinacza fakty jak mu wygodnie, plotki powtarza jako fakty a dziennikarz..... nic. Słucha, nie prostuje, czasem nawet jeszcze dopyta - oczywiście w temacie fikcyjnego wydarzenia lub wypowiedzi. Tak było np. z tym nieszczęsnym fotelem czy krzesłem w Japonii, co to niby Komorowski miał po nim "skakać". Na dowód tej bzdury były dokładne zdjęcia, że tam NIE BYŁO żadnego krzesła a tym bardziej fotela, ale w Polskę poszło to co poszło, a ile memów pisiaki wyprodukowały... Szlag człowieka trafia, kiedy słucha rozmowy redaktora z takim debilem - ten się produkuje w temacie nieistniejącego krzesła, a dziennikarz nic. Łyka wszystko jak gęś kluski. No i w ten sposób to idzie w Polskę jako fakt.... tak przecież drwili z Prezydenta Komorowskiego.... No i oczywiście to PO i ten jej przemysł pogardy, bo oni to nie...... aniołki... suspicious
                  • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 20.06.15, 22:02
                    Dziennikarze bzdur nie dementują, bo te sensacyjne bzdury przyciągają widzów, są widzowie, to są reklamy i leci kasa do telewizorni.
                    Jak powiedzą, że prezydent wskoczył w parlamencie japońskim na krzesło, to będzie kupa śmiechu i sensacja, a jak powiedzą, ze prezydent przemawiał z podestu za mównicą, to nie ma śmiechu, nie ma widzów, nie ma sensacji, nie ma góry kasy. Większość nie myślących widzi to, co chcą żeby widzieli dziennikarze i szczujnia.
                    • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 20.06.15, 22:06
                      jak to dobrze, że ja nic w temacie nie czytam big_grin big_grin big_grin
                    • coco.franelka Re: Pękam z dumy 20.06.15, 22:15
                      Staram się już nie oglądać rozmów z pisiorami, bo zanim otworzą gębę, to ja już wiem co powiedzą. I już na ich gęby patrzeć nie mogę. A teraz do wyborów to będzie istny cyrk. Są jak piranie... poczuli krew, czyli wreszcie smak zwycięstwa po 8 latach, pójdą na całego (chociaż i tak sobie nie żałowali). Po wakacjach to najlepiej wyrzucić tv.
                      • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 20.06.15, 22:18
                        nie wyrzucaj !! big_grin big_grin big_grin

www.youtube.com/watch?v=Iy-7b6UhpJY
                        • coco.franelka Re: Pękam z dumy 20.06.15, 22:27
                          .... no... może jeszcze drugi mam dokupić, żeby mieć podwójnie...... suspicious
    • coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:02

Blog: cleofas

odwiedzin: 1106364
      wpisów na blogu: 788
      komentarzy: 4601
      Zobacz wszystkie wpisy z tego bloga

20.06.2015 20:43
      Kaczyński jednak postawił na Beatę Szydło

A jednak Jarosław Kaczyński postawił na Beatę Szydło – postać wybitnie przeciętną, o czym można było się przekonać w jej nudnej chwalbie ku własnej chwale wygłoszonej na Torwarze.

Należy postawić zasadnicze pytanie. W co gra z Polakami prezes PiS? Jaką nam szykuje katastrofę?

Bo w to nie wątpię. Znam jego walory intelektualne, które ma, jakie ma. Bardzo przeciętne.

Znam jego walory charakterologiczne. A dał się poznać, gdy objął po Kazimierzu Marcinkiewiczu rządy.

Czy na to mają się nabrać wyborcy?

Platforma kolejny raz nie zdaje egzaminu. Partia rządząca nie ma nawet porządnego sztabu wyborczego. Spóźnia się dwie godziny ze swoją konwencją. PiS nie rządzi, a ma pieniądze na takie imprezy, z których nic nie wynika. Ci to potrafią wyssać z systemu.

Jakim prezydentem będzie Duda, można było usłyszeć na konwencji PiS. Łudziłem się, ale Polacy też się pozbędą złud. Sondaże szybko pokażą mu miejsce w szeregu.

Platforma – partia rządząca – spóźnia się ze swoim przekazem, ma sztab wyborczy jeszcze gorszy niż Bronisław Komorowski.

Szydło jest cienka jak worek, z którego ją wypuszczono. Ale to tylko worek PiS – tam nikogo interesującego nie ma, oprócz tych złaknionych władzy. Nie czujecie oddechu Macierewicza, Kamińskiego, prezesa?

Wjechali na nikomu nieznanych koniach trojańskich. W powietrzu czuć ich siarkę prawdy. Ulubione słowo prezesa: prawda.

Poczujecie się silni prawdą, bilionami, warunkami stawianymi Niemcom i Unii Europejskiej. Jeszcze nie zaczęli, a już stali się groteskowi. Szybko dojdzie do „właściwej” postaci: tragikomedii.

Na szczęście jest z czego robić ruinę, a Kaczyńscy to potrafią. Nasze Zorby, Ciprasy, Orbany, Erdogany. Na kogo zrzucą winą? Jak na kogo? Na was. Bo wybraliście.

Bardzo lubię jego blog big_grin
      www.tokfm.pl/blogi/cleofas/2015/06/kaczynski_jednak_postawil_na_beate_szydlo/1
      • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:17
        w tym wieku.... ?? big_grin big_grin big_grin

coco.franelka napisała:
        > A jednak Jarosław Kaczyński postawił na Beatę Szydło
        • coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:26
          .... a co mu pozostało..... lepiej późno niż wcale..... winkbig_grinbig_grinbig_grin
          • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:27
            się musiał bidulek viagry nażreć big_grin no..................przynajmniej wiadomo, że jednak nie homo.. big_grin big_grin big_grin
            • coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:48
              ... jemu to i wiagra nie pomoże...ciekawa jestem w jakim tempie on "leci" do kibla kiedy ma sraczkę..... zdąży czy nie..... big_grinbig_grinbig_grin
              • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:49
                a chorąży zawsze zdąży !! big_grin big_grin big_grin
                • coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:54
                  .... jaki chorąży.... toż on "całkiem do Dupy big_grinbig_grinbig_grin
        • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:39
          kogucik.2872 napisał:

> w tym wieku.... ?? big_grin big_grin big_grin
          >
          >
          > coco.franelka napisała:
          > > A jednak Jarosław Kaczyński postawił na Beatę Szydło

Postawił na Szydło, postawił na ''młodość'' smile smile smile
          hm młodość ?
          W PiS nie tylko przesuwają wiek w którym mamy przejść na emerytury, w PiS potrafią przesuwać młodość w nieskończoność.
          Takie cuda tylko w PiSie big_grin
          • coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:51
            ... no... nie pomoże puder, róż, kiedy baba stara już..... big_grinbig_grinbig_grin
            Ale za to jacy "święci"! Duda były ministrant a teraz robi za klęcznik, a Szydło "święta" od jasełek i syna w seminarium.... ale duet ... big_grinbig_grinbig_grin
            • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:01
              coco.franelka napisała:

> ... no... nie pomoże puder, róż, kiedy baba stara już..... big_grinbig_grinbig_grin
              > Ale za to jacy "święci"! Duda były ministrant a teraz robi za klęcznik, a Szydł
              > o "święta" od jasełek i syna w seminarium.... ale duet ... big_grinbig_grinbig_grin

Jak we dwoje dorwą się do upragnionej władzy, będzie cudnie, po Bożemu, bezgrzesznie, prawie sprawiedliwie wink
              big_grin big_grin big_grin
              • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:07
                wirująca kościół robi cały czas co chce-mają wszelkie ulgi i przyzwolenie na wszystko-bez względu na to kto jest przy sterach
                różnica jest tylko taka, że jedni się lansują przy kościele, a inni przymykają na wszystko oko
                • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:40
                  ale totalitaryzm kościelny rozkwitł za panowania pis (wcześniej była uw - z której większość tworzy dziś pis) - krzyże w szkołach i urzędach, totalna klerykalizacja życia, wpieprzanie się w intymne życie, dyktowanie zasad życia - bez względu na to, czy ja należę do tego kościoła czy nie.

to_ja_pisze napisała:

> wirująca kościół robi cały czas co chce-mają wszelkie ulgi i przyzwolenie na ws
                  > zystko-bez względu na to kto jest przy sterach
                  > różnica jest tylko taka, że jedni się lansują przy kościele, a inni przymykają
                  > na wszystko oko
                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:09
                    Dlaczego przez 8 lat PO nic nie zmieniła? To był szmat czasu.
                    Tacy są bezwolni?

Ja nie mam czasu, żeby zrobić retrospekcję ostatnich 8 lat, ale mnóstwo pomników (m. in Świebodzinerio), monstrualnych kościołów stanęło za rządów PO . Zróbcie może taką listę.
                    • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:11
                      pomniczki to stawiają wszyscy - nowa władza zaczyna od stawiania Jezusków kilkumetrowych i pomniczków smoleńskich. Tak więc argument z pomniczkami też jest mało adekwatny.

to_ja_pisze napisała:

> Dlaczego przez 8 lat PO nic nie zmieniła? To był szmat czasu.
                      > Tacy są bezwolni?
                      >
                      > Ja nie mam czasu, żeby zrobić retrospekcję ostatnich 8 lat, ale mnóstwo pomnikó
                      > w (m. in Świebodzinerio), monstrualnych kościołów stanęło za rządów PO . Zróbci
                      > e może taką listę.
                      • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 13:00
                        No więc o tym pisałam. Dzieje się to samo tylko komentarze się zmieniają w zależności o rządów.
                        • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 13:02
                          Ty weź poczytaj co ja piszę big_grin bo normalnie sobie grabisz big_grin
                          napisałem wyraźnie - dziś kilkakrotnie - po i pis to jedno i to samo - oszuści, złodzieje, aferzyści i fanatycy !! jedno i drugie to totalne dno !!

to_ja_pisze napisała:

> No więc o tym pisałam. Dzieje się to samo tylko komentarze się zmieniają w zale
                          > żności o rządów.
                          • kogucik.2872 dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:04
                            ściągawka z "dokonań" wodza i spółki w okresie rządów pis

zajebisty materiał big_grin big_grin big_grin

www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=250965&t=250965
                            • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:11
                              przypomnę, że prezentowany zestaw przekrętów, korupcji i przestępstw pospolitych dotyczy TYLKO dwóch lat rządów pis !! big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin

kogucik.2872 napisał:

> ściągawka z "dokonań" wodza i spółki w okresie rządów pis
                              >
                              > zajebisty materiał big_grin big_grin big_grin
                              >
                              > www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=250965&t=250965
                              • to_ja_pisze Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:13
                                Dzisiaj może niekoniecznie, ale zadam kiedyś sobie trud i zrobię podsumowanie rządów PO.
                                • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:19
                                  a gdzie ja piszę o po ?
                                  czemu cały czas agitujesz do jednej strony, argumentami przeciwko drugiej ??
                                  czy ja przedstawiłem listę przestępstw w odniesieniu do twierdzenia, że po jest lepsze ??

ale proszę Cię bardzo - było o jednych aferzystach, teraz będzie o drugich aferzystach

Krótka lista afer PO-PSL

- Sprawa nazywana MEGA przekrętem, polska kupuje gaz od Rosji, płacąc 400 dolarów za 1000 m3 , Polska sprzedała prawa do gazu łupkowego za 1% wartości za 5,63 złotego za 1000 m3 . Szacuje się, że straciliśmy na tym 2 biliony złotych. Sprzedaliśmy, bo nie mamy obecnie technologii wydobycia.Komorowski o wydobywaniu gazu mówił: Nie warto, bo mamy dobry kontrakt z Rosją.

- Polska umarza 1,2 miliarda złotych za transfer gazu, w zamian Gazprom zmniejszy nam ceny 1%. Ekonomiści juz wyliczyli, że ten 1% jest wart max. 15 mln dolarów, a my im umorzymy 1,2 miliarda zł. Winnych nie ma.- PO zobowiązała nasz kraj do kupowania gazu od Rosji w sytuacji, gdy sami możemy być w niedługim czasie potęgą gazową. Nawet niemiecka prasa pisze o kontrowersjach. Transakcja ma wartość ok. 100 miliardów dolarów. Sprawe z gazem Tusk uzgodnił z Putinem w czasie spotkania w Smoleńsku, sami rosyjscy dziennikarzy byli zdziwieni.

- Państwo przeznaczyło 113 milionów złotych na reklamę matematyki ale tych reklam nie zobaczycie w TVP tylko TV4 która w 90% należy do Solorza i w 10% do ITI.Prywatyzacja gdańskiej Energii. Firma przyniosła w 2009r 900mln zysku. Rząd PO chce ją sprzedać za 4,9mld. Czyli nabywcy wydatek zwróci się po 5 latach. Spółkę chce kupić Kulczyk Investments.

- Pierwsza decyzja Tuska i NBP, 182 mln.euro w błoto.

- PO zmniejsza składkę przekazywaną z OFE do ZUS, ekonomiści już twierdzą, ze w przyszłości może nam zabraknąć na emerytury! przeczytajcie art. Rząd szykuje bombę emerytalną.

- Eureko zostało zwolnione z podatku od 4 miliardów złotych dywidendy.

- Upadek Stoczni. Rząd niezgodnie z prawem faworyzował w przetargu handlarza bronią z Kataru. Wynajął firmie PR do przygotowania upadku stoczni od strony medialnej w czasie, gdy sam Tusk dawał jeszcze nadzieje stoczniowcom. UE odrzuciła rządowe plany naprawy stoczni, bo rząd ich samodzielnie nie napisał a zlecił Ukraińcom. Polecam artykuł Ustawa ułożona pod przekręt.

- Zlikwidowanie polskiej większości w spółce EuRoPol Gaz w porozumieniu z Gazpromem.

- ITI dostaje 456 mln od miasta Warszawy. To najwyższa subwencja sportowa w historii stołecznego samorządu. Ekonomiści zgodnie podkreślają, że państwo na tym traci a drużyna piłkarska wchodzi niedługo na giełdę. Subwencja tylko podniosła jej wartość za która zostanie sprzedana. Wcześniej ITI była jednym ze sponsorów kampanii wyborczej HGW.

- Spółce J&S w której zarządzie zasiada Jacek Dubois, pełnomocnik prawny Platformy Obywatelskiej, zmniejszono karę o pół miliarda złotych! Ale to nie wszystko. PO wynajmuje jego kancelarie do obrony swoich ludzi. Ostatnio zasłynal obrona Beaty Sawickiej której bronił za darmo i nawet pożyczył jej 300tys. na kaucję. Dodatkowo kancelaria dostała bez przetargu kontrakt na 600 tys zł za pomoc prawną przy budowie stadionu.

- MSWiA pozbyła się resortowego osiedla na warszawskich Kabatach za 10% wartości. Kto kupił? Swoi, mieszkania służbowe wykupili współpracownicy G.Schetyny z ministerstwa w tym K.Bondaryk i W.Brochwicz.

- Hanna Gronkiewicz-Waltz buduje oczyszczalnie ścieków za 564 mln euro, najdroższą na świecie. To o 265 mln euro drożej niż w najtańszej ofercie. Ta sama firma buduje identyczna oczyszczalnię w Turcji za 108 mln euro. Podobna oczyszczalnia została wybudowana w Budapeszcie za 250 mln. euro.

- Mirosław Drzewiecki, czyli słynny Miro lobbował za 50-krotnym zmniejszeniem podatku dla pól golfowych. Jan Wejchert, współwłaściciel grupy ITI, telewizji TVN i Wejchert Golf Club nie będzie teraz musiał zapłacić 700 tys. zł a niespełna 13 tys. podatku.

- Karpiniuk: Wybierzecie kandydata PO będą pieniądze na szpital!

- Grupa Eskadra, agencja reklamowa, która była zaangażowana w kampanię wyborczą Platformy Obywatelskiej dostaje zlecenia z rządu. W większości bez przetargu

- Norbert Wojnarowski PO jest prywatnie udziałowcem firmy handlującej długami szpitali i wspólnie z żoną ma 48% udziałów w firmie Progres. Zgłosił ustawę w której wierzyciele mogą przejąć szpital za długi.

- NFZ zabrał 80 tys. obłożnie chorych na domowe pielęgniarki.

- Wielka dziura w ZUS, brak pieniędzy na bieżące wypłaty. Deficyt funduszy ubezpieczeniowych w zeszłym roku przekroczył 9 mld zł. Trzeba było powiadamiać UE. Prof. Stan isław Gomułka z BBC twierdzi, ze to wina rządu.

- Europejska Agencja do spraw Leków odrzuca wszystkie argumenty resortu zdrowia, który nie chce kupić szczepionek na nową grypę. A Ewę Kopacz nazywa populistką. Lobbystka firm farmaceutycznych zasiadła w ławach sejmowych podczas debaty o szczepionkach.

- Mirosław Sekuła z PO, umorzył długi a następnie sprzedał hutę Zabrze za 750 tys. zł. Biznesmen który kupił hutę zaraz sprzedał zarabiając kilkaset razy więcej.

- Resort finansów przygotowuje rewolucyjne zmiany w opłatach za samochody. Najwięcej zapłacą kierowcy jeżdżący motoryzacyjnymi starociami: 3 tys. zł za auto sprzed 1992 r. Właściciele pojazdów, których wiek nie przekracza 9 lat, zapłacą około 500 zł

- Ministrowie naciskali na Urząd Skarbowy, aby nie egzekwował 900 milionów zł podatku od Rafinerii Trzebinia, której szef zamieszany jest w nielegalny handel i oszukiwanie fiskusa. CBA i prokuratura bada sprawę.

- Narodowy Fundusz Zdrowia zakazał leczenia chemioterapia niestandardową tym szpitalom, w których nie pracują wojewódzcy konsultanci ds. onkologii. Liczba placówek w których można uzyskać pomoc gwałtownie się zmniejszyła. Zaprzestanie leczenia oznacza progresję choroby a to oznacza odmowę NFZ na kontynuacje leczenia.

- Ministerstwo rolnictwa blokowało inwestycje IKEII za 380 mln euro. Jak się później okazało do inwestycji jednak doszło. Minister nie chciał oddać ugorów pod fabrykę nazywając je cennymi rolniczo.

- Kolejna restrykcja. Aby dostać becikowe, matka musi przedstawić dokument, że od 10 tygodnia ciąży jest pod opieka ginekologa. Nie przewidziano tylko, że niektóre kobiety miesiączkują będąc w ciąży lub nie chcą na siłę iść do lekarza.

- Jeśli ktoś płacił w czasie swojego życia częściowo KRUS i ZUS to jeśli będzie chciał np. dostać emeryturę z KRUS to składki wpłacone za ZUS przepadają.

- Ministerstwo Zdrowia zakazuje sklepom zielarsko-medycznym sprzedaży kolejnych podstawowych produktów leczniczych, a to grozi ich likwidacją, alarmuje Urszula Jarosz z Izby Zielarskiej.

- Od początku rządów koalicji PO-PSL zatrudnienie w administracji wzrosło o 10 procent, pisze Rzeczpospolita.Wynagrodzenia dla urzędników doszły do kwoty 25 miliardów złotych.

- Rząd sprzedaje akcje PZU po zaniżonej cenie, kupujący od razu zyskują 231%

- Obecny minister MSWiA Jerzy Miller bez przetargu wybrał system informatyczny za 4 miliony

- Sikorski kupił 76 foteli po 10 tys każdy.

- Nieoczekiwane odwołanie przez premiera Przemysława Guły z funkcji szefa Rządowego Centrum Bezpieczeństwa wywołało lawinę rezygnacji. W geście protestu z pracy odeszło 10 osób, w tym wszyscy eksperci z kluczowego wydziału analiz zagrożeń.

- Bruksela zarzuca Polsce, że nie wdrożyła dyrektywy przeciwpowodziowej i mamy to co mamy.

- Afera min. Kudryckiej. Kontrola na UJ w związku z jedną pracą magisterską (Pawel Zyzak-Lech Walesa Idea i Historia).

- Donald i Grzechu grali w piłkę zamiast głosować. Tego dnia głosowano nad emeryturami dla policjantów.

- Ponad 300 naukowców napisało List w obronie rozumu do Minister Jolanty Fedak

- Umorzenie śledztwa Kulczyk – Ałganow

- Powstała czarna lista działaczy polonijnych, którzy krytykują rząd.

- Cofnięcie nakazu aresztowania dla Ryszarda Krauze bo sam się zgłosił, odmówił złożenia zeznań, z powrotem wrócił zagranicę.

- Siłowe usuniecie ludzi z KDT.

- Podręczniki do polskiej historii, tylko te uzgodnione z Niemc
                                  • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:20
                                    i reszta tu

witamy-w-polsce.pl/1684/Kr
                                  • to_ja_pisze Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:22
                                    Dlaczego sądzisz, że tu prowadzę agitację?
                                    Nie prowadzę agitacji tylko dyskutuję sobie.
                                    Co ja jestem niby? Ośrodek opiniotwórczy?
                                    • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:25
                                      może robisz to nieświadomie, ale kilkoma odpowiedziami jasno sugerujesz że po pierwsze - ja bronię po - co jest totalną bzdurą, po drugie - na każde moje przeciwko pis - natychmiast wysuwasz argumenty przeciwko po - niestety wygląda to jak agitacja na rzecz pis.

to_ja_pisze napisała:

> Dlaczego sądzisz, że tu prowadzę agitację?
                                      > Nie prowadzę agitacji tylko dyskutuję sobie.
                                      > Co ja jestem niby? Ośrodek opiniotwórczy?
                                      • to_ja_pisze Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:31
                                        Bo na nich głosowałam w swoim czasie i jestem zła.
                                        Nie mogę???
                                        Ja nie wiem jaki zasięg na kurczakowe forum, ale nawet gdyby tak było, że miałabym szczytny cel prowadzenia agitacji to sądzę, że nie miałaby piorunujących efektów tongue_out
                                        • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:32
                                          zasięg nie ma tu znaczenia - agitujesz mnie, bo ze mną dyskutujesz smile

to_ja_pisze napisała:

> Bo na nich głosowałam w swoim czasie i jestem zła.
                                          > Nie mogę???
                                          > Ja nie wiem jaki zasięg na kurczakowe forum, ale nawet gdyby tak było, że miała
                                          > bym szczytny cel prowadzenia agitacji to sądzę, że nie miałaby piorunujących ef
                                          > ektów tongue_out
                                          • to_ja_pisze Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:36
                                            W którym miejscu ja namawiam kurczaka do głosowania na PIS?
                                            • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:44
                                              otóż w każdym miejscu, w którym na każde moje twierdzenie, przeciwko pis - wysuwasz kontrargumenty przeciwko po
                                              ponieważ jest to czyta taktyka kontrargumentacji, w celu przekonania, że strona przeciwna jest jeszcze gorsza, tak więc lepiej stanąć po stronie ciut lepszej

problem w tym, że dla mnie obie strony są do dupy, natomiast - mimo wszystko - lista przekrętów pis za dwuletni okres panowania, jest wręcz imponująca w zestawieniu z ośmioma latami panowania po - i nie jest to próba wybielania jednej strony, czy przekonywanie do drugiej - tylko czyste fakty - ujęte bardzo obiektywnie, z racji tego, że nie jestem zwolennikiem - a wręcz wielkim przeciwnikiem - obu omawianych stron.

to_ja_pisze napisała:

> W którym miejscu ja namawiam kurczaka do głosowania na PIS?
                                              • to_ja_pisze Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 13:55
                                                Powiedziałabym, że kurczak wysuwa bzdurne tezy z dyskusji, ale nie chcę papugować.

Przecież nie chodzisz na wyboru, to po co miałabym agitować. Totalnie bez sensu.
                                                Z tego co pamiętam dla kurczaka wielkopańskie maniery PO były całkowicie akceptowalne ( ośmiorniczki tongue_out).
                                                W ogóle jakieś wypominki sobie robimy, swojskie klimaty tongue_out
                                                • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 14:02
                                                  to_ja_pisze napisała:

>
                                                  > Przecież nie chodzisz na wyboru, to po co miałabym agitować. Totalnie bez sensu

dobra
                                                  to jak nazwać kontrargumenty zawierające wydźwięk anty po - w obronie pis - czyli na moje argumenty przeciwko pis ?

to, że nie chodzę na wybory, nie znaczy, że nie mam żadnych poglądów. Na lewicę też nie głosowałem, choć najbliżej mi do nich, to niby powinienem - ale nie było kandydata, na którego mogłem głosować. Agitacja to przekonanie kogoś do swoich - partyjnych - grupowych etc argumentów, przeciwstawnych grupie przeciwnej, lub werbujących do własnej grupy

> Z tego co pamiętam dla kurczaka wielkopańskie maniery PO były całkowicie akcept
                                                  > owalne ( ośmiorniczki tongue_out).

bo nie widzę nic nienormalnego w żarciu ośmiorniczek przez prominentów - akceptuję w pewnym stopniu - że elity całego świata mogą więcej i żrą lepiej. I na całym świecie żrą za kasę podatników, więc nie jest to jakimś ewenementem u nas.

> W ogóle jakieś wypominki sobie robimy, swojskie klimaty tongue_out

nie bierz wszystkiego sztywno do siebie. To tylko polemika.
                                                  • to_ja_pisze Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 14:06
                                                    Jakbym brała wszystko do siebie to by mnie tu dawno nie było, dobrze o tym wiesz.

Zakładając w takim razie, że na kurczakowym forum pojawia się osoba, która faktycznie jest zwolennikiem PIS w pełnej krasie to co wtedy?
                                                  • kogucik.2872 Re: dla fanatycznych wyznawców pis 21.06.15, 14:13
                                                    to wtedy wszystko zależy od takiej osoby - o ile nie mam nic przeciwko, a nawet doskonale rozumiem, że każdy ma prawo do swoich poglądów - czyli wierzy w hasła polityczne, gospodarcze, społeczne itp - popieranego przez siebie ugrupowania - o tyle absolutnie nie tolerowałbym fanatyzmu i innych nieracjonalnych zachowań, z jakich słyną wyznawcy prezesa - w tym np teorie spiskowe, homofobia, narzucanie wiary i tak dalej.

jak również oczekiwałbym od takiej osoby obiektywizmu i np dyskusji - jako, że zwolennik danego ugrupowania powinien o tym ugrupowaniu wiedzieć więcej niż ja - dyskusji nad właśnie aferami, jakie w tym ugrupowaniu mają miejsce. Byłaby to najlepsza osoba do dyskusji w tym temacie.

to_ja_pisze napisała:
                                                    > Zakładając w takim razie, że na kurczakowym forum pojawia się osoba, która fakt
                                                    > ycznie jest zwolennikiem PIS w pełnej krasie to co wtedy?
          • super.halusia Re: Pękam z dumy 21.06.15, 10:54
            Nieprawda,bo w PO też zdarzają się cuda
            Platforma Obywatelska dokonała cudu uzdrowienie Polaków,jednym zapisem o ustawie niepełnosprawności uzdrowiła nogi dziesiątkom tysięcy Polaków.
            Ponadto zabiera zasiłki dla niepełnosprawnych w kwocie 153 zł. oraz grupy z II na III.
            • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:06
              Halusia
              jeszcze tak nie było, żeby każda kolejna władza czegoś nam nie zabrała i nam nie dokopała

pytanie tylko - które zmiany podyktowane są wymiernymi potrzebami budżetu, a które walką o koryto.

punktowanie że pis to a po tamto jest idiotyczne

pis już rządził
              narobił takiego burdelu, że do dziś wiele spraw nie zostało wyprostowanych
              ludzie w dziwny sposób zachorowali na sklerozę wybiórczą i jakby nie pamiętają, że po rządach pis głosowali na każdego pajaca, byle nie na pis.

czasem mnie bawi taka zbiorowa demencja.

super.halusia napisała:

> Nieprawda,bo w PO też zdarzają się cuda
              > Platforma Obywatelska dokonała cudu uzdrowienie Polaków,jednym zapisem o ustawi
              > e niepełnosprawności uzdrowiła nogi dziesiątkom tysięcy Polaków.
              > Ponadto zabiera zasiłki dla niepełnosprawnych w kwocie 153 zł. oraz grupy z II
              > na III.
              • super.halusia Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:09
                kogucik.2872 napisał:

> Halusia
                > jeszcze tak nie było, żeby każda kolejna władza czegoś nam nie zabrała i nam ni
                > e dokopała

Szczerze mówiąc,żadnej partii nie wierzę.A tak na marginesie jak można zabrać epileptykowi zasiłek pielęgnacyjny skoro choruje od 12 roku życia,a teraz ma 28 lat i choroba nie ustępuje.
                • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:51
                  no dokładnie tak, jak można było uparcie odmawiać umierającemu na stwardnienie boczne zanikowe - renty, proponując czasowe świadczenie rehabilitacyjne, mimo diagnozy śmiertelnej, nieuleczalnej choroby, potem, po wielu bojach - przyznać rentę inwalidzką na dwa lata i zabrać ją na tydzień przed śmiercią chorego - a działo się to dokładnie za rządow pis - chorym był mój bliski znajomy.

tak więc daj spokój z przykładami głupoty urzędów.

super.halusia napisała:

A tak na marginesie jak można zabrać e
                  > pileptykowi zasiłek pielęgnacyjny skoro choruje od 12 roku życia,a teraz ma 28
                  > lat i choroba nie ustępuje.
                  • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:56
                    kogucik.2872 napisał:

> no dokładnie tak, jak można było uparcie odmawiać umierającemu na stwardnienie
                    > boczne zanikowe - renty, proponując czasowe świadczenie rehabilitacyjne, mimo d
                    > iagnozy śmiertelnej, nieuleczalnej choroby, potem, po wielu bojach - przyznać r
                    > entę inwalidzką na dwa lata i zabrać ją na tydzień przed śmiercią chorego - a d
                    > ziało się to dokładnie za rządow pis - chorym był mój bliski znajomy.
                    >
                    > tak więc daj spokój z przykładami głupoty urzędów.
                    >
                    Warto też pamiętać o odrobinie obiektywizmu, ale cóż niektórzy widzą tylko to, co dzieje się na ich ''podwórku''.
                    Dalej wzrok nie sięga.
                    Taka wybiórcza ślepota.

> super.halusia napisała:
                    >
                    >
                    > A tak na marginesie jak można zabrać e
                    > > pileptykowi zasiłek pielęgnacyjny skoro choruje od 12 roku życia,a teraz
                    > ma 28
                    > > lat i choroba nie ustępuje.
                    >
                    >
              • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:13
                tyle lat i nic się nie dało zrobić, no błagam Cię

czas na zmiany, na nowe pokolenie, które myśli innymi kategoriami niż "żyjemy w wolności" i przy okazji w bajzlu

• coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:25
                  Narzekanie na Rząd, a głupota i biurokracja urzędników to dwie różne sprawy. Taki biuralista potrafi narobić wiele zła i nie każdy umie się przed nim obronić, Ale to nie wina Rządu! Czy Rząd kazał zabrać komornikowi traktor rolnika, który nie ma nic wspólnego z długiem? Nie, To chytry komornik zrobił na własny rachunek. Tak jak i złodziej okrada na własny rachunek, a nie dlatego, że Rząd mu każe.
                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:31
                    Bez względu na to kto będzie rządził takie sytuacje będą się zdarzały.

Natomiast to co się dzieje w służbie zdrowia, religia w szkołach i miliony innych problemów to coś na co rząd ma wpływ.

Dla szarego człowieka nic się w gruncie rzeczy nie zmieni.
                    Natomiast arogancji władzy nie można tolerować. To równia pochylna -bez względu na to która opcja polityczna rządzi.
                    • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 00:21
                      czytam, czytam, czytam ... Moi Drodzy Państwo, ta religia trzyma się w szkołach mocno także dlatego, że ludzie chcą. Po prostu chcą. Nie wyobrażam sobie obecnie żadnego rządu, ze skrajnej lewicy także, który próbowałby to zmieniać. mamy takie społeczeństwo: dość konserwatywne, w niektórych elementach prawicowo-ojczyźniane, a do tego marzące o opiece społecznej jak w PRL-u.
                      • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 00:26
                        nie
                        ludzie nie chcą
                        zbyt często czyta się o tym, jak buntują się rodzice
                        miejsce nauki religii jest w kościele
                        szkoły są świeckie
                        czy dzieci innych wyznań nie mają żadnych praw ?
                        dlaczego więc naucza się w świeckiej szkole tylko jednej religii, a dzieci, które na te lekcje nie chodzą - są napiętnowane przez rówieśników ??

szkoła służy do zdobywania wiedzy !!
                        od religii jest kościół !!

sza.aliczek napisała:

> czytam, czytam, czytam ... Moi Drodzy Państwo, ta religia trzyma się w szkołach
                        > mocno także dlatego, że ludzie chcą. Po prostu chcą. Nie wyobrażam sobie obecn
                        > ie żadnego rządu, ze skrajnej lewicy także, który próbowałby to zmieniać. mamy
                        > takie społeczeństwo: dość konserwatywne, w niektórych elementach prawicowo-ojcz
                        > yźniane, a do tego marzące o opiece społecznej jak w PRL-u.
                        • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 00:34
                          Koguciku, a przejedź się do miasta poniżej 100 tys mieszkańców smile
                          Podjedź na wieś (47 % polskiej populacji).
                          Zawitaj do 12-tys miasteczka.
                          Tu kościoły są pełne, religie 100-procentowe, sakramenty wszystkie przestrzegane przynajmniej na pokaz.
                          • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 00:37
                            no właśnie
                            na pokaz
                            a ja się kategorycznie nie zgadzam, żeby moim ewentualnym przyszłym dzieciom władza narzucała jedynie słuszną religię, przez nauki w szkole

kto chce pielęgnować swoją wiarę, niech trzyma się swojego kościoła

do szkoły posyłamy dzieci po wykształcenie, a nie po indoktrynajcę światopoglądu

sza.aliczek napisała:

> Koguciku, a przejedź się do miasta poniżej 100 tys mieszkańców smile
                            > Podjedź na wieś (47 % polskiej populacji).
                            > Zawitaj do 12-tys miasteczka.
                            > Tu kościoły są pełne, religie 100-procentowe, sakramenty wszystkie przestrzegan
                            > e przynajmniej na pokaz.
                            • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 01:09
                              phi .... się Kogut nie zgadza, też mi protest : ))))
                • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:53
                  to, że żyjemy w burdelu - to zasługa wszystkich, którzy ten burdel przez 25 lat tworzyli - Kaczyński przewija się od samego początku z Wałęsą.

to_ja_pisze napisała:

> tyle lat i nic się nie dało zrobić, no błagam Cię
                  >
                  > czas na zmiany, na nowe pokolenie, które myśli innymi kategoriami niż "żyjemy w
                  > wolności" i przy okazji w bajzlu
                  >
      • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:05
        ja to się bardziej obawiam o to co się stanie z coco jak wygra PIS niż tego co będzie jak premierem zostanie Szydło tongue_out

zawsze byłam krytyczna w stosunku do władzy, nie zawsze rządzili ci których wybierałam, ale wszystko w normie

PIS jak będzie rozrabiał to skończy jak PO-ludzie ich ocenią i wyłoni się 3 siła.
        • coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:17
          Kiedy PiS wygra, to trochę jednak potrwa zanim go ludzie wywalą na śmietnik. Jeśli się doda jeszcze drugiego Dudę od Solidarności to można być pewnym, że długo potem będą odrabiane straty po takich rządach. Na szczęście ludzie już wiedzą, że jak się coś nie podoba to wychodzą na ulicę... ale jak takie wyjścia będą się kończyły? Wielki znak zapytania.... bo wiadomo, że Jarusia interesują tylko resorty siłowe... Resztę będzie miał w dupie, bo na niczym się nie zna - tak jak i Szydło. Szydło się nadaje na sołtysa w tej swojej pipidówce gdzie urządzałaby jasełka i odpusty i wszyscy byliby zadowoleni, a nie do rządzenia KRAJEM.
          • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:23
            Przyznam szczerze, że niewiele wiem o Szydło poza tym, że poprowadziła kampanię prezydencką Dudy.
            Miała niezbyt znanego kandydata przeciwko Komorowskiemu, który w lutym tego roku miał poparcie na poziomie 65 % i poprowadziła Dudę do wygranej. Imponujące. Czy to jest równoznaczne z tym, że będzie dobrym premierem-nie mam pojęcia.
            • coco.franelka Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:27
              Ściskanie rąk po wsiach nie uprawnia do rządzenia krajem. Baba ze wsi, to i umiała rozmawiać z chłopami, ale to nie oznacza, że nadaje się na Premiera. Na sołtysa - może.
              • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:32
                Hmmm, no może się nie nadaję, mało o niej wiem,
                No na pewno kobieta jest skuteczna.
                W sumie o to chyba chodzi.
            • wirujacypunkt Re: Pękam z dumy 21.06.15, 11:36
              to_ja_pisze napisała:

> Przyznam szczerze, że niewiele wiem o Szydło poza tym, że poprowadziła kampanię
              > prezydencką Dudy.
              > Miała niezbyt znanego kandydata przeciwko Komorowskiemu, który w lutym tego rok
              > u miał poparcie na poziomie 65 % i poprowadziła Dudę do wygranej. Imponujące. C
              > zy to jest równoznaczne z tym, że będzie dobrym premierem-nie mam pojęcia.

Czy ta wygrana jest imponująca?
              Chyba nie za bardzo, bo wygrana w granicach błędu statystycznego, nie jest takim oszałamiającym sukcesem, jak starają się nam wmówić.
              Gdyby prezydent Komorowski wygrał wybory niespełna 3%, to byłby wrzask na cały kraj, że wybory zostały sfałszowane, jak kandydat PiS-u wygrywa niespełna 3%, to jest niebywały sukces, a wybory nie zostały sfałszowane.

• to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:02
                Wirująca to był sukces Szydło i to ogromny.
                Komorowski, gdyby potraktował poważnie wybory, a nie czuł się już wygranym na starcie to byłby nadal prezydentem. Sam sobie strzelił w kolano.
                • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:09
                  nie
                  to nie był sukces Szydło
                  Kukiz to też sukces Szydło ?

nie ! wynik wyborów to efekt porażki po a nie czyjkolwiek sukces

to_ja_pisze napisała:

> Wirująca to był sukces Szydło i to ogromny.
                  > Komorowski, gdyby potraktował poważnie wybory, a nie czuł się już wygranym na s
                  > tarcie to byłby nadal prezydentem. Sam sobie strzelił w kolano.
                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:15
                    Otwórz umysł i spójrz na to racjonalnie. Potrafisz? tongue_out
                    Kampania była poprowadzona bezbłędnie. Bez żadnego potknięcia, wpadki. Od początku do końca. Przemyślana od A do Z.

Kukiz to osobny temat.
                    • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:22
                      kampania nie była prowadzona bezbłędnie, gdyż opierała się na utopijnych obietnicach wyborczych. A to jest droga do początku końca - bo ludzie są już tak zmęczeni tymi durnymi obietnicami - że o ile kupili w swej naiwności kolejne - bo przecież w coś wierzyć trzeba - o tyle szybko zrewidują swoje nastawienie, kiedy się okaże, że kolejny raz zostali ordynarnie oszukani.
                      Tych 3 mln mieszkań, które pis poprzednio obiecywał - ludzie nie zapomnieli do dziś.
                      Ta kampania to raczej wyczyn marketingowy był, oparty o reklamę wątpliwego produktu - i dokładnie tak się ma do rzeczywistości - dobry produkt reklamuje się sam - jakością i renomą - zły produkt trzeba reklamować wszelkimi sposobami, żeby ktoś chciał to kupić.

to_ja_pisze napisała:

> Otwórz umysł i spójrz na to racjonalnie. Potrafisz? tongue_out
                      > Kampania była poprowadzona bezbłędnie. Bez żadnego potknięcia, wpadki. Od począ
                      > tku do końca. Przemyślana od A do Z.
                      >
                      > Kukiz to osobny temat.
                      • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:27
                        To może zrewidujemy spełnienie przedwyborczych obietnic PO?

Tak wyglądają polskie kampanie i polskie rządy. Jak się uda rządom/prezydentowi spełnić część obietnic to świetnie.
                        • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:35
                          ale po co ?? przestań mnie przekonywać do pis bo tylko mnie wkurzysz !!
                          nie głosowałem i nie zamierzam !! ani na bandę złodziei, ani na bandę chorych fanatyków !!
                          nie pozwolę jakimś zaplutym zgredom homo niewiadomo na wpieprzanie się w moje życie, narzucanie mi wiary, poglądów i mentalności, tak jak nie zgadzałem się na okradanie państwa, niszczenie gospodarki i zmuszenie rzeszy młodych ludzi do ucieczki za chlebem !!
                          pis to dno !! po to dno !! i cała ta banda, która od 25 lat zmienia nazwy partyjek, kotłasi się przechodząc z jednej do drugiej - między innymi od zawsze kwitnie wymiana zawodników między po i pis - ale to nadal te same ryje, których jedynym celem jest miejsce przy korycie i przepychanie WŁASNYCH korzyści, a nie racjonalne kierowanie przedsiębiorstwem, zwanym - kraj !! 25 lat to cholernie dużo czasu - gdyby rządzili nami mądrzy ludzie - przez te 25 lat mieliśmy szansę stać się stabilną potęgą Europy !! A staliśmy się pośmiewiskiem, bidnym zaściankiem - pajacem Europy !!

to_ja_pisze napisała:

> To może zrewidujemy spełnienie przedwyborczych obietnic PO?
                          >
                          > Tak wyglądają polskie kampanie i polskie rządy. Jak się uda rządom/prezydentowi
                          > spełnić część obietnic to świetnie.
                          • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:54
                            Ja cię przekonuję do PIS???

Żartujesz sobie chyba. Próbuję tylko Wam pokazać, że jest druga strona medalu.
                            To wy dostajecie jakiegoś ataku epileptycznego co to niby nie będzie teraz, a ja mówię, że będzie DOKŁADNIE to samo.

Nie mam zamiaru pisać tego co sobie życzysz, jeżeli mam inne spojrzenie na sprawę.
                            Może masz inną wizję na prowadzenie forum. W sumie masz takie prawo.

Póki co 8 lat PO, a religia w szkołach ma się dobrze. Plany lekcji są tak układane, że lekcji, że religia jest w środku zajęć, a dzieci się pałętają po szkołach. PARANOJA.
                            Co się zmieni??? NIC!
                            • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 21.06.15, 12:58
                              to_ja_pisze napisała:

Próbuję tylko Wam pokazać, że jest druga strona medalu.
                              > To wy dostajecie jakiegoś ataku epileptycznego co to niby nie będzie teraz, a j
                              > a mówię, że będzie DOKŁADNIE to samo

tylko nie - wam
                              bo o tym, że dla nas nie ma żadnej różnicy - to ja piszę od początku, nabijając się jawnie i publicznie ze strachów Farelki big_grin

>
                              > Nie mam zamiaru pisać tego co sobie życzysz, jeżeli mam inne spojrzenie na spra
                              > wę.
                              > Może masz inną wizję na prowadzenie forum. W sumie masz takie prawo.

a gdzie ja chcę żebyś pisała pod dyktando ? Ja tylko nie chcę agitacji smile

>
                              > Póki co 8 lat PO, a religia w szkołach ma się dobrze. Plany lekcji są tak układ
                              > ane, że lekcji, że religia jest w środku zajęć, a dzieci się pałętają po szkoła
                              > ch. PARANOJA.
                              > Co się zmieni??? NIC!

NO WŁAŚNIE !! mniej zacietrzewienia, więcej zwracania uwagi na to, co piszę !! big_grin bo piszę od początku dokładnie TO SAMO !! big_grin big_grin big_grin
                              • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 00:39
                                Co do religii w szkołach, to wystarczyłaby silna grupa rodzicielska która chciałaby wybić co poniektóre pomysły dyrekcjom szkolnym z głów. czemu ich - rodziców - nie widać? nie chcą, boją się, chcą tego co się dzieje.
                                uwierzycie, ze religii w tygodniu są dwie godziny, zaś fizyki, geografii, informatyki - po jednej : ) widzicie jakieś protesty? - bo ja nie.
                                • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 00:41
                                  to czytaj częściej wiadomości - bo ja osobiście widziałem wiele protestów rodziców

pomijam fakt, że nie ma w szkołach religii innej, jak katolicka, choć w dzisiejszych czasach do naszych szkół uczęszczają między innymi i Żydzi i Muzułmanie

sza.aliczek napisała:

> Co do religii w szkołach, to wystarczyłaby silna grupa rodzicielska która chcia
                                  > łaby wybić co poniektóre pomysły dyrekcjom szkolnym z głów. czemu ich - rodzicó
                                  > w - nie widać? nie chcą, boją się, chcą tego co się dzieje.
                                  > uwierzycie, ze religii w tygodniu są dwie godziny, zaś fizyki, geografii, infor
                                  > matyki - po jednej : ) widzicie jakieś protesty? - bo ja nie.
                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 00:46
                                    lekcje tylko jednej religii w szkołach powszechnych, są niczym innym, jak nauką od podstaw jawnej dyskryminacji na tle religijnym !!
                                    • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 01:00
                                      nie kojarzę w kujawsko-pomowskim żadnej oprotestowanej akcji przeciwko religii w szkołach. naprawdę tego nie widzę.
                                      • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 06:19
                                        to tylko tak na szybko

tech.wp.pl/kat,1009785,title,Internetowy-protest-mlodziezy-przeciwko-Religii-w-szkole,wid,10477779,wiadomosc.html?ticaid=11516e
                                        www.tokfm.pl/blogi/liberte/2015/03/swiecka_szkola_obywatelska_inicjatywa_ustawodawcza_o_zniesieniu_finansowania_religii_z_budzetu/1
                                        interia360.pl/polska/mazowieckie/artykul/kolejny-protest-w-sprawie-religii-w-swieckich-szkolach,25928
                                        natemat.pl/142699,atak-na-rote-czyli-protest-rodzicow-przeciwko-hymnowi-w-swieckiej-szkole
                                        lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,15109165,Jaselka_w_szkole_to_dyskryminacja__Jest_protest.html
                                        www.iwoman.pl/na-serio/reportaze-i-wywiady/rodzice;wypisuja;dzieci;z;lekcji;religii;a;ksieza;groza;im;apostazja;w;polskiej;szkole;katecheza;zajmuje;wiecej;godzin;niz;biologia;czy;fizyka;jednak;etyka;nie;zawsze;jest;alternatywa,238,0,1618670.html
                                        www.krytykapolityczna.pl/Wydarzeniednia/Protestwroclawskichuczniowwsprawiekrzyzywszkole/menuid-431.html

sza.aliczek napisała:

> nie kojarzę w kujawsko-pomowskim żadnej oprotestowanej akcji przeciwko religii
                                        > w szkołach. naprawdę tego nie widzę.
                                        • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 06:45
                                          www.radiolodz.pl/posts/12863-chca-wycofania-religii-ze-szkol-poparlo-to-juz-19-tys-osob
                                          www.polskatimes.pl/artykul/47195,sondaz-polski-rodzice-nie-chca-lekcji-religii-w-szkole,id,t.html
                                          www.facebook.com/pages/Stop-dyskryminacji-religijnej/520364981338932?sk=info&tab=page_info
                                          radioszczecin.pl/1,5878,nie-chca-religii-w-szkole
                                          www.papilot.pl/dziecko/6546/Polscy-uczniowie-nie-chca-chodzic-na-religie.html
                                          • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 17:51
                                            Nie, ja chciałam otrzymać cokolwiek, co działoby się formalnie (nie na blogu i nie w gazecie) wokół religii w szkołach w woj. kujawsko-pomorskim. Jedyne co ma ręce i nogi to ta petycja z podpisem 100 tys obywateli - ale nie wiem, czy tyle podpisów w końcu uzbierano.
                                            Religia w szkołach nie podoba się wielu osobom, ale formalnie nie poczynają oni żadnych kroków prawnych, by to zmienić, czy by chociaż w podstawówkach i gimnazjach wprowadzić etykę. Pisałam odnośnie czyichś słów, ze rząd z PO powinien się tym zająć i że nic nie zrobił w tej kwestii. Generalnie kwestii nie ma. Są prywatne odczucia niezadowolenia o których czasem czytam w necie, na czyimś blogu, w artykule dziennikarza, czy usłyszę w rozmowie towarzyskiej.
                                            Aby rząd i parlament zajął się kwestią, to musi być ona silnie umotywowana. I rzeczywiście widoczna społecznie. Nie jest. W tej chwili nie jest.
                                            Lekcje etyki. Szkoła ma obowiązek zapewnić uczniowi możliwość uczęszczania na takowe zajęcia. I co? W ilu szkołach, w ilu klasach rodzice wystosowali odpowiednie pisma? jak często dostali odmowę? Rzadko. Olewają to, machają ręką i posyłają dzieci na religię.
                                            W taki właśnie sposób niknie problem.
                                            Nie dziwię się więc ministerstwu, ze nie zaczyna kolejnej wojny w imieniu niewielkiego procenta społeczeństwa.

Czy jestem za szkołą całkowicie świecką? Oczywiście że tak! Za religioznawstwem zamiast religii. Tylko nie winię rządu PO, że tego nie robi. Zwłaszcza, ze koalicjantem jest PSL, silnie ugruntowany w kościele.
                                            • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 17:53
                                              religię wpierdzielili do szkół w 1990. Akurat ja kończyłem średnią.
                                              A w tych linkach jest więcej, jak tylko petycja.
                                              No i niestety - o jakich środkach prawnych mówisz ?? Przeciwko komu niby ??
                                              • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 18:04
                                                pierwszy środek prawny, który wskazałby że rzeczywista duża grupa rodziców szkół w Polsce nie chce nauki religii w formie obowiązkowego przedmiotu, to lekcje etyki. Ale etyki w szkołach nie ma. Wniosek: niemal nikt z rodziców nie wnioskuje o lekcje etyki zamiast religii dla swojego dziecka.
                                                Drugi środek prawny: zebrać 100 tys podpisów pod petycją i wprowadzić do sejmu. Przykład Elbanowskich pokazuje, ze jak kto chce, to się przebije ze swoim.
                                                • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 18:08
                                                  pytam dlaczego chcesz karać dzieci innych wyznań, dodatkową godziną w szkole, z racji tego, że nie chcą chodzić na religię ?

nie - lekcja etyki to podstawa do dyskryminacji. I nie zasłużona kara dla innowierców. Nie proponuje się innych religii - proponuje się albo lekcje dla wierzących, albo karę dla niewierzących.

grupa rodziców nie jest środkiem prawnym. Na dodatek rodzice są de facto szantażowani przez państwo i kościół. Nie mają żadnej absolutnie broni przeciwko dyskryminacji ich dzieci.

sza.aliczek napisała:

> pierwszy środek prawny, który wskazałby że rzeczywista duża grupa rodziców szkó
                                                  > ł w Polsce nie chce nauki religii w formie obowiązkowego przedmiotu, to lekcje
                                                  > etyki. Ale etyki w szkołach nie ma. Wniosek: niemal nikt z rodziców nie wniosku
                                                  > je o lekcje etyki zamiast religii dla swojego dziecka.
                                                  > Drugi środek prawny: zebrać 100 tys podpisów pod petycją i wprowadzić do sejmu.
                                                  > Przykład Elbanowskich pokazuje, ze jak kto chce, to się przebije ze swoim.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 18:21
                                                    nie - lekcja etyki to podstawa do dyskryminacji. I nie zasłużona kara dla innowierców. Nie proponuje się innych religii - proponuje się albo lekcje dla wierzących, albo karę dla niewierzących.

grupa rodziców nie jest środkiem prawnym. Na dodatek rodzice są de facto szantażowani przez państwo i kościół. Nie mają żadnej absolutnie broni przeciwko dyskryminacji ich dzieci.
                                                    ---------------------------------

grupa rodziców jak najbardziej może wykorzystać środki prawne.
                                                    szantaż? nie wolno ulegać szantażowi : ))) po prostu.
                                                    najpierw tzreba poznać prawo oświatowe - także w kwestii innowierców, potem zorientować się, co można i co da radę się uzyskać, a potem nieco się uaktywnić. a wbrew powszechnemu osądowi, można naprawdę sporo.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 18:29
                                                    no to poczytaj petycje i listy otwarte rodziców i dzieci - kierowane od kuratoriów do MEN - i pokaż mi co niby można jeszcze smile

sza.aliczek napisała:

> nie - lekcja etyki to podstawa do dyskryminacji. I nie zasłużona kara dla innow
                                                    > ierców. Nie proponuje się innych religii - proponuje się albo lekcje dla wierzą
                                                    > cych, albo karę dla niewierzących.
                                                    >
                                                    > grupa rodziców nie jest środkiem prawnym. Na dodatek rodzice są de facto szanta
                                                    > żowani przez państwo i kościół. Nie mają żadnej absolutnie broni przeciwko dysk
                                                    > ryminacji ich dzieci.
                                                    > ---------------------------------
                                                    >
                                                    > grupa rodziców jak najbardziej może wykorzystać środki prawne.
                                                    > szantaż? nie wolno ulegać szantażowi : ))) po prostu.
                                                    > najpierw tzreba poznać prawo oświatowe - także w kwestii innowierców, potem zor
                                                    > ientować się, co można i co da radę się uzyskać, a potem nieco się uaktywnić. a
                                                    > wbrew powszechnemu osądowi, można naprawdę sporo.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 18:39
                                                    jak są liczne i w jakim procencie pokrywają się z wolą całego społeczeństwa o wyprowadzeniu religii ze szkól?
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 18:43
                                                    dlatego, że ludzie są przez państwo, urzędy i kościół szantażowani - i nie mów mi teraz o "wystarczy nie ulegać szantażom" bo chyba sama masz świadomość, że w tym przypadku głosisz utopię.

Jeszcze ciekawszy jest jednak punkt drugi. Kuria uczula, że uczeń, który wybiera etykę zamiast religii popełnia – uwaga – „pisemną apostazję”. Przejmować się tym chyba nie należy, bo zgodnie z kanonem 98 KPK nieletni o apostazji mogą pomarzyć jak o alkoholu. Co w 2009 roku rozpoznał walką Maciej Walczak u samego źródła czyli w Sekretariacie KEP. Oto wolność wyboru „po KEP-owsku”: każdy uczeń ma prawo wybrać między religią a etyką, ale jeśli wybierze źle to trafi do kajetu. I nie ma „ale ja jestem niepełnoletni i chcę się tylko uczyć„. Nie, drodzy państwo – nie z Prześwietną Kurią takie numery. Tym razem całej „procedury apostazji” nie potrzeba – wystarczy chodzić na etykę. Co jest tak naprawdę fundamentem tej edukacyjnej groteski – nawet kuria w wewnętrznym dokumencie nie pisze po prostu o „niechodzeniu na religię”, ale o wyborze do którego Kościół sam zachęcał a nawet wymuszał. I tak nauka etyki została „antykatechezą”, którą od początku miała zostać. Ten wybór jest równie kuriozalny jak między językiem polskim a językiem obcym. Etyka powinna być przedmiotem obowiązkowym, tak jak w Berlinie. Przy okazji dzieci przestaną dokonywać pisemnej apostazji.

wystap.pl/kuria-kaliska-ostrzega-nauka-etyki-powoduje-apostazje/

sza.aliczek napisała:

> jak są liczne i w jakim procencie pokrywają się z wolą całego społeczeństwa o w
                                                    > yprowadzeniu religii ze szkól?
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 19:04
                                                    więc jedno z dwojga:
                                                    - albo ludziom bardzo zależy na opinii kościoła/księdza
                                                    - albo dominują wierzący, którzy skutecznie utrącają niewielką grupę niewierzących/obojętnych religijnie.
                                                    system polityczny nie działa na zasadzie, ze każdy z nas ma spełnione pragnienia, jedynie się nam umożliwia korzystanie z przysługujących praw. prawo do niechodzenia na religię masz. co z nim zrobisz, to twoje.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 19:13
                                                    Szaliczku
                                                    51 % rodziców w 2008 roku już - była przeciwna religii w szkole

struktura naszego państwa uniemożliwia rodzicom skuteczne podjęcie interwencji, gdyż w przypadku wyjawienia niechęci dla owej religii - są szantażowani przez państwo, urzędy i kościół. Dzieci zostają napiętnowane.

to, co piszesz - to czysta teoria, która nie ma żadnego przedkładu w praktyce - rozumiem, że trafiłaś pod szklany klosz, gdzie nie spotkałaś się z naciskami otoczenia, presją środowiska i nieprzyjemnościami, związanymi z bycia innym - tylko pozazdrościć zatem. Reszta rodziców walczy o swoje dzieci, niestety nie ma w tej walce najmniejszych szans. Sama religia w szkole - uważam, że nie jest do końca zgodna z Konstytucją, gdyż ogranicza prawo wyboru, oraz prawo wolności wyznania, przewidując represje za "nie chodzenie na religię", nie jest też zgodna z zapisem o równości wszystkich wyznań - gdyż przyznaje wyłączność i hegemonię tylko jednej religii, inne ze szkoły wykluczając. I mimo to, kolejne rządy mają to w dupie - tak więc tym bardziej nawet milion rodziców nie ma najmniejszych szans żeby wpłynąć na cokolwiek !!

sza.aliczek napisała:

> więc jedno z dwojga:
                                                    > - albo ludziom bardzo zależy na opinii kościoła/księdza
                                                    > - albo dominują wierzący, którzy skutecznie utrącają niewielką grupę niewierząc
                                                    > ych/obojętnych religijnie.
                                                    > system polityczny nie działa na zasadzie, ze każdy z nas ma spełnione pragnieni
                                                    > a, jedynie się nam umożliwia korzystanie z przysługujących praw. prawo do niech
                                                    > odzenia na religię masz. co z nim zrobisz, to twoje.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 19:43
                                                    Koguciku : )
                                                    Te 51% jest z czapy wzięte, o czym wiemy oboje.

Są naciski, ale są tylko dlatego, ze się na nie pozwala.
                                                    Można nie chodzić na religię, można chodzić na etykę. Można nie mieć oceny z religii. Nie wiem w jaki sposób zorganizowane są lekcje innych religii, ale w prawie oświatowym stoi wyraźnie: każdy uczeń ma prawo do lekcji religii zgodnej z wyznawaną przez siebie wiarą. Realność kształtujemy sobie sami. Ile wydrzemy, tyle mamy. Dyrektor, kurator, sekretarz stanu i minister nie mogą szykanować a ni ucznia, ani rodzica - są środki odwoławcze o ile zdarzy się taka sytuacja (nie wyobrażam sobie nawet). Ksiądz, katecheta - owszem. Ale i to można ukrócić, o ile się chce. A jeżeli prześladują sąsiedzi, to wracam do mojego stwierdzenia: nie państwo jest wyznaniowe, tylko takie mamy społeczeństwo.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 19:50
                                                    sza.aliczek napisała:

> Koguciku : )
                                                    > Te 51% jest z czapy wzięte, o czym wiemy oboje.

nie, ja nie wiem, skąd Ty masz takie założenie, ponieważ ja oparłem się na wyniku sondażu, przeprowadzonym w 2008 - nie opierałem się na czapie i pobożnych życzeniach ... smile

czytałaś choć z niewielką część tego, co wstawiałem ?
                                                    czytałaś relacje rodziców na temat tego, jak sprawa wygląda w praktyce i jak zostali potraktowani przez państwo i urzędy przy próbie wyegzekwowania swoich praw ? - sorry - o pisemnej apostazji pisał nie sąsiad a kuriatorium.
                                                    skąd ta wiara w utopię ?

> Są naciski, ale są tylko dlatego, ze się na nie pozwala.
                                                    > Można nie chodzić na religię, można chodzić na etykę. Można nie mieć oceny z re
                                                    > ligii. Nie wiem w jaki sposób zorganizowane są lekcje innych religii, ale w pra
                                                    > wie oświatowym stoi wyraźnie: każdy uczeń ma prawo do lekcji religii zgodnej z
                                                    > wyznawaną przez siebie wiarą. Realność kształtujemy sobie sami. Ile wydrzemy, t
                                                    > yle mamy. Dyrektor, kurator, sekretarz stanu i minister nie mogą szykanować a n
                                                    > i ucznia, ani rodzica - są środki odwoławcze o ile zdarzy się taka sytuacja (ni
                                                    > e wyobrażam sobie nawet). Ksiądz, katecheta - owszem. Ale i to można ukrócić, o
                                                    > ile się chce. A jeżeli prześladują sąsiedzi, to wracam do mojego stwierdzenia:
                                                    > nie państwo jest wyznaniowe, tylko takie mamy społeczeństwo.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 20:05
                                                    pogadaj z kimś, kto pracuje w szkole. dobrze byłoby, by były to różne szkoły, z różnych miejscowości, na różnym poziomie: podstawówka, gimnazjum, średnia - w każdej ten problem wygląda inaczej.
                                                    co do sondaży, to niedawna przeszłość nauczyła, ile są warte : )
                                                    jak zobaczę listy z podpisami rodziców z 51% polskich szkół w kwestii wyjścia religii, to tylko przyklasnę. na razie mamy do czynienia z pojedynczymi przypadkami łamania prawa, jakie zdarzyć się mogą wszędzie. są przykre, ale nie warunkują zmian, bo nie są wystarczającym powodem. prawo pozwala zawalczyć o swoje, trzeba chcieć/umieć z tego korzystać. nie można oczekiwać, ze ktoś zrobi za nas cokolwiek. ważne, ze mamy do tego narzędzia.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 20:13
                                                    sorry, ale ja nie hołduję teoriom spiskowym

sondaże są po to, żeby w jakimś stopniu badały społeczeństwo
                                                    to, że ostatnie nie wyszły - to wina dynamiki zmian, za którymi sondaże nie nadążały

i naprawdę nie wiem, jak należy wytłumaczyć - że brak na dzień dzisiejszy jawnego oporu jest podyktowany strachem o przyszłość dziecka - wydaje się, że kompletnie nie zauważasz, do czego posuwa się rząd i kler - w celu wywierania takich nacisków na ludzi, żeby były nie do odparcia. Dziwne to, bo ja mieszkam w moherowym zagłębiu, a mimo to i u nas jednostki walczące o swoje prawa są widaczne - że u Ciebie nie ma ? Może żyjecie w krainie szczęśliwości, 100 procent katoliccy, wyznajecie jedne zasady, mentalność, poglądy............no taka szczęśliwa komuna.

religię w szkołach narzucono nie przez petycje społeczne - a odgórnie !! tak więc żadne petycje przez 25 lat nie były i nie są w stanie tego zmienić !! choćby podpisali je wszyscy z niemowlakami włącznie. Władza i tak ma to w dupie. Nawet jeśli będzie musiała rozpatrzyć petycję w sejmie - nadal ma prawo ją odrzuć.

i żadne pobożne życzenia tego nie zmienią.

sza.aliczek napisała:

> pogadaj z kimś, kto pracuje w szkole. dobrze byłoby, by były to różne szkoły, z
                                                    > różnych miejscowości, na różnym poziomie: podstawówka, gimnazjum, średnia - w
                                                    > każdej ten problem wygląda inaczej.
                                                    > co do sondaży, to niedawna przeszłość nauczyła, ile są warte : )
                                                    > jak zobaczę listy z podpisami rodziców z 51% polskich szkół w kwestii wyjścia r
                                                    > eligii, to tylko przyklasnę. na razie mamy do czynienia z pojedynczymi przypadk
                                                    > ami łamania prawa, jakie zdarzyć się mogą wszędzie. są przykre, ale nie warunku
                                                    > ją zmian, bo nie są wystarczającym powodem. prawo pozwala zawalczyć o swoje, tr
                                                    > zeba chcieć/umieć z tego korzystać. nie można oczekiwać, ze ktoś zrobi za nas c
                                                    > okolwiek. ważne, ze mamy do tego narzędzia.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 21:19
                                                    rany julek.

ale gdzie Ty na Boga widzisz, ze rząd naciska na ludzi w kwestiach światopoglądu?
                                                    nie czuję się w niczym zniewolona.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 21:25
                                                    ok
                                                    a gdyby rząd odgórnie nakazał naukę Koranu - a Ty i rodzina jesteście katolikami, ale trafiliście na region zdominowany przez wyznawców Islamu ??

no nie czujesz się zniewolona, gdyż nie masz dylematu, co zrobić ze swoim dzieckiem, które jest innej wiary. Twoje biega grzecznie na lekcje religii prawda ?
                                                    Ale może inne dziecko w tej klasie już takiego luziku nie ma....

sza.aliczek napisała:

> rany julek.
                                                    >
                                                    > ale gdzie Ty na Boga widzisz, ze rząd naciska na ludzi w kwestiach światopogląd
                                                    > u?
                                                    > nie czuję się w niczym zniewolona.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 21:39
                                                    kogucik.2872 napisał:

> ok
                                                    > a gdyby rząd odgórnie nakazał naukę Koranu - a Ty i rodzina jesteście katolikam
                                                    > i, ale trafiliście na region zdominowany przez wyznawców Islamu ??

---------------
                                                    ja się trzymam rzeczywistości i nie za bardzo lubię bujać : )
                                                    >
                                                    > no nie czujesz się zniewolona, gdyż nie masz dylematu, co zrobić ze swoim dziec
                                                    > kiem, które jest innej wiary. Twoje biega grzecznie na lekcje religii prawda ?
                                                    > Ale może inne dziecko w tej klasie już takiego luziku nie ma....
                                                    -----------------

to robię porządek z nauczycielem/dyrektorem i luzik wraca.
                                                    spróbuj mi uwierzyć: dyrektorowie szkół mocno boją się rodziców, a kuratoria stają niemal zawsze po stronie rodzica. nauczyciel, a już gdy mu się COŚ dowiedzie, jest na przegranej pozycji.

I błagam Cię najmocniej: nie przesadzaj z tą szkołą : ))) bywa różnie, ale nie aż tak okropnie
                                                    ; D
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 21:47
                                                    sza.aliczek napisała:

> ---------------
                                                    > ja się trzymam rzeczywistości i nie za bardzo lubię bujać : )

nawet nie próbowałaś odnieść się do hipotetycznej sytuacji czyli postawić się w pozycji, w jakiej realnie znajdują się ci, których religia w szkole nie dotyczy - czemu to takie trudne ?

bujasz - operujesz teorią, nie widząc praktyki
                                                    wypowiadasz się za ogół, oceniasz coś, czego nawet nie widzisz
                                                    mówisz tylko ze swojej pozycji - marginalizując pozycje innych, gdyż Ciebie nie dotyczą

> > Ale może inne dziecko w tej klasie już takiego luziku nie ma....

rozumiem
                                                    kiedy trafia się uczeń Muzułmanin - natychmiast zarządzasz lekcje Koranu.

> -----------------
                                                    >
                                                    > to robię porządek z nauczycielem/dyrektorem i luzik wraca.
                                                    > spróbuj mi uwierzyć: dyrektorowie szkół mocno boją się rodziców, a kuratoria st
                                                    > ają niemal zawsze po stronie rodzica. nauczyciel, a już gdy mu się COŚ dowiedzi
                                                    > e, jest na przegranej pozycji.

daj mi adres tej szkoły - roześlę po wszystkich nadmienianych dziś przeze mnie rodziców z adnotacją - jedźcie tam, bo to jedyna szkoła w Polsce, dyrekcja słucha rodziców a nie kurii - czyli prawdziwa szkoła świecka.

nie wiem tylko co znaczy - kuria jest po stronie rodziców - w dyskusji na temat szkoły świeckiej - wytłumaczysz ?

>
                                                    > I błagam Cię najmocniej: nie przesadzaj z tą szkołą : ))) bywa różnie, ale nie
                                                    > aż tak okropnie
                                                    > ; D
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 21:59
                                                    Koguciku : )

1. nawet nie próbowałaś odnieść się do hipotetycznej sytuacji czyli postawić się w pozycji, w jakiej realnie znajdują się ci, których religia w szkole nie dotyczy - czemu to takie trudne ?
                                                    ------------
                                                    ależ pisałam Ci: jestem w samym środku problemu i go na moim terenie nie odnotowuję.

2. bujasz - operujesz teorią, nie widząc praktyki
                                                    wypowiadasz się za ogół, oceniasz coś, czego nawet nie widzisz
                                                    mówisz tylko ze swojej pozycji - marginalizując pozycje innych, gdyż Ciebie nie dotyczą
                                                    --------------
                                                    całkowicie odwrotnie: piszę z pozycji praktyka. owszem, mnie osobiście nie dotyczy, ale nie jestem wyalienowana i gdyby były to problemy mocno obecne , bym je zauważała. problem oceniam z dużą dozą realizmu: można go wyprostować, nie jest to zabronione.

3. rozumiem
                                                    > kiedy trafia się uczeń Muzułmanin - natychmiast zarządzasz lekcje Koranu.
                                                    ---------------------
                                                    nie jestem dyrektorem, więc nie mogę. ale gdyby zamieszkali wyznawcy islamu i chcieli posyłać dziecko na religię, podpowiedziałabym by zorientowali się, jak to można urządzić formalnie w polskiej szkole ( w tej ustawie też jest na ten temat : )

4. daj mi adres tej szkoły - roześlę po wszystkich nadmienianych dziś przeze mnie
                                                    > rodziców z adnotacją - jedźcie tam, bo to jedyna szkoła w Polsce, dyrekcja słuc
                                                    > ha rodziców a nie kurii - czyli prawdziwa szkoła świecka.
                                                    -----------------
                                                    odwrotnie: daj mi namiar na szkołę i rodziców, którzy są dyskryminowani przez dyrekcję i nauczycieli. czas zrobić tam porządek!

5. nie wiem tylko co znaczy - kuria jest po stronie rodziców - w dyskusji na temat
                                                    > szkoły świeckiej - wytłumaczysz ?
                                                    --------------------
                                                    nie rozumiem? jaka kuria i gdzie?
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:09
                                                    sza.aliczek napisała:

> ------------
                                                    > ależ pisałam Ci: jestem w samym środku problemu i go na moim terenie nie odnoto
                                                    > wuję.

przecież to twierdzenie nie ma sensu jesteś w środku problemu, którego nie ma ? No to jak możesz być w środku problemu, skoro go nie ma ?
                                                    a dopuściłaś wariant, że fakt, iż w Twojej szkole są sami katolicy, lub tchórze - nie oznacza, iż w szkole obok jest inaczej ?

> całkowicie odwrotnie: piszę z pozycji praktyka. owszem, mnie osobiście nie doty
                                                    > czy, ale nie jestem wyalienowana i gdyby były to problemy mocno obecne , bym je
                                                    > zauważała. problem oceniam z dużą dozą realizmu: można go wyprostować, nie jes
                                                    > t to zabronione.

ale jakiego praktyka, skoro twierdzisz, że nie masz styczności z problemem ?

> nie jestem dyrektorem, więc nie mogę. ale gdyby zamieszkali wyznawcy islamu i c
                                                    > hcieli posyłać dziecko na religię, podpowiedziałabym by zorientowali się, jak t
                                                    > o można urządzić formalnie w polskiej szkole ( w tej ustawie też jest na ten te
                                                    > mat : )

niestety - zarządzenie nauki Koranu byłoby w tym momencie jedynym rozwiązaniem zgodnym z konstytucją oraz ustawami dotyczącymi nauki religii w szkole - odpowiednie przepisy wkleiłem w poprzednim poście - zatem nie jesteś w stanie "przywrócić luziku" gdyż nie masz władzy do wyegzekwowania praw Muzułmanina - zatem bierzesz udział czynny w dyskryminacji tegoż.

> odwrotnie: daj mi namiar na szkołę i rodziców, którzy są dyskryminowani przez d
                                                    > yrekcję i nauczycieli. czas zrobić tam porządek!

dałem kilkanaście !!! w ostatnim poście dałem też wyrok ze Strasburga w sprawie dyskryminacji religijnej !! czytaj !!

> nie rozumiem? jaka kuria i gdzie?

przeczytaj swój post, na który odpowiadałem
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:22
                                                    uczę : )
                                                    i rozwiązuję problemy jeśli tylko są do rozwiązania.
                                                    --------------
                                                    niestety - zarządzenie nauki Koranu byłoby w tym momencie jedynym rozwiązaniem
                                                    > zgodnym z konstytucją oraz ustawami dotyczącymi nauki religii w szkole - odpowi
                                                    > ednie przepisy wkleiłem w poprzednim poście - zatem nie jesteś w stanie "przywr
                                                    > ócić luziku" gdyż nie masz władzy do wyegzekwowania praw Muzułmanina
                                                    (nie rozumiem?) - zatem bierzesz udział czynny w dyskryminacji tegoż. - czegóż? - bo też nie chwytam : )

Koguciku, serio - zajrzyj do ustawy, zobacz, co utraciło moc, co weszło i jak można zorganizować. Jestem pewna, ze polscy muzułmanie poszukali rozwiązania tej kwestii.

dałem kilkanaście !!! w ostatnim poście dałem też wyrok ze Strasburga w sprawie
                                                    > dyskryminacji religijnej !! czytaj !!
                                                    ---------
                                                    nie żartuj sobie : ) poproszę o konkretne dane, bo nie mam czasu na szukanie adresów w necie : )))

nie rozumiem? jaka kuria i gdzie?
                                                    >
                                                    > przeczytaj swój post, na który odpowiadałem
                                                    --------
                                                    ooooo, drzewko tak powariowało, że jednak pozostanę w nieświadomości, co ta kuria miała znaczyć : )

• kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:30
                                                    sza.aliczek napisała:

> uczę : )
                                                    > i rozwiązuję problemy jeśli tylko są do rozwiązania.

nie rozwiązujesz

> Koguciku, serio - zajrzyj do ustawy, zobacz, co utraciło moc, co weszło i jak m
                                                    > ożna zorganizować. Jestem pewna, ze polscy muzułmanie poszukali rozwiązania tej
                                                    > kwestii.

zajrzałem. Ustawa mówi o dostępności nauki różnych religii - przecież to też wkleiłem. Nie umożliwiając Muzułmaninowi nauki jego religii - łamię się Konstytucję.

> ---------
                                                    > nie żartuj sobie : ) poproszę o konkretne dane, bo nie mam czasu na szukanie ad
                                                    > resów w necie : )))

nazwiska ludzi, którzy pozwali państwo za dyskryminację to nie konkretne dane ???? to co nimi ma niby być ?? dane z kurii ??

> ooooo, drzewko tak powariowało, że jednak pozostanę w nieświadomości, co ta kur
                                                    > ia miała znaczyć : )
                                                    >

no ja też nie wiem, dlatego prosiłem o wytłumaczenie z cytatem zresztą - napisałaś że kuria stoi po stronie rodziców - zapytałem co kuria ma mieć do świeckiej szkoły - to chyba proste pytanie.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:38
                                                    kogucik.2872 22.06.15, 22:30
                                                    sza.aliczek napisała:

> uczę : )
                                                    > i rozwiązuję problemy jeśli tylko są do rozwiązania.

nie rozwiązujesz
                                                    ------
                                                    a co Ty wiesz co ja rozwiązuję, a czego nie rozwiązuję? : ))) i zobacz, co robisz z rozmową - i to już pisze bez uśmiechu.

zajrzałem. Ustawa mówi o dostępności nauki różnych religii - przecież to też wk
                                                    leiłem. Nie umożliwiając Muzułmaninowi nauki jego religii - łamię się Konstytucję.
                                                    -------------
                                                    gdzie konkretnie odmówiono gminie wyznaniowej lekcji religii i jak to uzasadniono? ja nic nie wiem o muzułmanach, bo ich u nas chyba rzeczywiście nie ma. Albo są zadowoleni. ale się doinformuję.

----------------------------------
                                                    a!!!!!!! nie kuria, a KURATORIUM : )))))
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:51
                                                    sza.aliczek napisała:

> ------
                                                    > a co Ty wiesz co ja rozwiązuję, a czego nie rozwiązuję? : ))) i zobacz, co robi
                                                    > sz z rozmową - i to już pisze bez uśmiechu.
                                                    >

wiem to dokładnie od Ciebie - "przywołanie nauczyciela do porządku" - to raczej należna kara za jego zachowanie - a o tym pisałaś
                                                    natomiast nie rozwiążesz problemu Muzułmanina, który powinien mieć możliwość nauki religii w szkole na tych samych zasadach jak katolicy - a o takich problemach rozmawiamy, nie o wychowaniu nauczycieli - taki problemów nie rozwiązujesz - co sama przyznałaś, tłumacząc, iż nie jesteś dyrektorem. Czy zatem w momencie pojawienia się w szkole dziecka żydowskiego czy muzułmańskiego - skladasz do dyrekcji wniosek o konieczności zatrudnienia odpowiednich duchownych do celów nauki religii dla tychże ?

> -------------
                                                    > gdzie konkretnie odmówiono gminie wyznaniowej lekcji religii i jak to uzasadnio
                                                    > no? ja nic nie wiem o muzułmanach, bo ich u nas chyba rzeczywiście nie ma. Albo
                                                    > są zadowoleni. ale się doinformuję.
                                                    >

gminie wyznaniowej ? a co ma do tego gmina - tam mają swoje szkoły - rozmawiamy o naszych świeckich, a nie wyznaniowych. Nie ma takiej szkoły, gdzie oprócz katolicyzmu naucza się innych religii z racji uczęszczania do nich innowierców.
                                                    Chociaż ustawa to gwarantuje, szkoły nie zapewniają nawet tej etyki. No chyba że znasz szkołę, w której obok religii katolickiej są lekcje dla Żydów czy Muzułmanów.

>
                                                    > ----------------------------------
                                                    > a!!!!!!! nie kuria, a KURATORIUM : )))))

cóż - takie przejęzyczenie czasem dużo mówi... smile
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:06
                                                    a byłbyś tak grzeczny i zacytował mi post, w którym przywołuję kurię? - nie mogę znaleźć, ale może tylko nie mogę.
                                                    -------

a!!!!!!! nie kuria, a KURATORIUM : )))))

cóż - takie przejęzyczenie czasem dużo mówi... smile
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:11
                                                    chyba nie od grzeczności to zależy, a od ilości nastukanych postów
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:27
                                                    szkoda, bo ja grzeczność cenię bardzo : )
                                                    i nie wspomniałam o kurii, a o kuratorium.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:29
                                                    jeśli się machnąlem, to przepraszam, ale za cholerę znaleźć nie mogę - strasznie dużo tego

sza.aliczek napisała:

> szkoda, bo ja grzeczność cenię bardzo : )
                                                    > i nie wspomniałam o kurii, a o kuratorium.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:25
                                                    Nowicka na konferencji "Świecka Szkoła": wprowadzenie religii było naruszeniem konstytucji
                                                    Warszawa, 10.10.2013.
                                                    Wicemarszałek Sejmu Wanda Nowicka w Sejmie podczas konferencji prasowej dotyczącej niedzielnego referendum w sprawie odwołania prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz. (jk/soa) PAP/Jakub Kamiński
                                                    PAP / Jakub Kamiński
                                                    29.01. Warszawa (PAP) - Wprowadzenie religii do szkół było wielką pomyłką i naruszeniem konstytucji - oceniła wicemarszałek Sejmu Wanda Nowicka, która w środę w Sejmie otworzyła konferencję "Świecka Szkoła". Jak mówiła, religia w szkołach obciąża rocznie budżet kwotą - 1,3 mld zł.

"Bardzo nam jest daleko od świeckiej szkoły i nie wiem, czy bardzo bym się myliła, gdybym stwierdziła, że oddalamy się i od tej wizji i od konstytucyjnie zapisanego rozdziału państwa od Kościoła" - powiedziała Nowicka, która na wysłuchanie obywatelskie pt. "Świecka Szkoła" do Sejmu zaprosiła m.in. przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów.

Lekcje religii katolickiej w polskich szkołach - jak mówiła Nowicka - są obecne od ponad 20 lat, ale ich wprowadzenie nazwała wielką pomyłką. "Ten błąd, czyli wprowadzenie religii do szkół, a zatem naruszenie podstawowej zasady neutralności światopoglądowej państwa, został popełniony" - mówiła Nowicka, zwracając przy tym uwagę, że w polskich szkołach nadal króluje jedna religia, mimo istnienia przepisów, które powinny tę sytuację neutralizować. "Mam na myśli kwestię prawie całkowitego braku zajęć z etyki w szkole" - wyjaśniła.

Nowicka podkreśliła też, że lekcje religii w szkołach są bardzo kosztowne. "Rocznie wydaje się na to z budżetu państwa ok. 1,3 mld zł. To są naprawdę kwoty niebagatelne" - oceniła.

Dodała też, że katecheza w szkołach prowadzona jest bez żadnej kontroli państwa nad treściami programowymi. "Wiemy, że religia w szkołach bardzo często jest wykorzystywana jako platforma do szerzenia konkretnego światopoglądu" - mówiła Nowicka. Dodała, że nie ma również kontroli państwa nad metodologią i sposobem prowadzenia lekcji religii. "Nie raz słyszymy o bardzo poważnych naruszeniach prawa w tym zakresie, łamaniu praw uczniów, niestosownych zachowaniach katechetów i katechetek" - tłumaczyła.

Podsumowując, Nowicka powiedziała, że "wprowadzenie religii do szkół odbyło się z bardzo poważnym naruszeniem konstytucji polskiej" i wyraziła nadzieję, że prędzej czy później religia ze szkół zostanie wycofana.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:31
                                                    Koguciku, ale po co mi wklejasz słowa Nowickiej? tego co na czerwono żadne z nas nie neguje.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:34
                                                    Ty negujesz
                                                    napisałaś trochę wcześniej, że problem jest tak marginalny, że rząd czy sejm się tym nie będzie zajmował - a tu proszę - wicemarszałek i owszem sprawę podniósł - z jakim skutkiem ? z żadnym

to znowu pytanie - co wobec tego mogą rodzice ? - kompletnie nic !
                                                    ubezwłasnowolniono ich

sza.aliczek napisała:

> Koguciku, ale po co mi wklejasz słowa Nowickiej? tego co na czerwono żadne z na
                                                    > s nie neguje.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:43
                                                    kogucik.2872 22.06.15, 22:34
                                                    Ty negujesz
                                                    napisałaś trochę wcześniej, że problem jest tak marginalny, że rząd czy sejm się tym nie będzie zajmował - a tu proszę - wicemarszałek i owszem sprawę podniósł
                                                    -------
                                                    ale ten wicemarszałek za chwilkę być może nie dostanie się do sejmu, więc myślę sobie, ze jednak problem o niewielkiej sile społecznej, skoro Polacy go nie popierają ...

- z jakim skutkiem ? z żadnym
                                                    --------
                                                    bo jednak marginalny

to znowu pytanie - co wobec tego mogą rodzice ? - kompletnie nic !
                                                    ubezwłasnowolniono ich
                                                    -------------
                                                    domagać się respektowania swojego prawa o nieposyłaniu dziecka na religię lub o zagwarantowaniu dziecku etyki. sam dałeś przykład, ze można się nawet odwołać do Strasburga!

• to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 22:48
                                                    Problem jest szerszy.
                                                    Szkoła może zorganizować etykę na 9 lekcji w piątek, a plan ułożyć tak, że 2 lekcje religii są w środku zajęć. Takie okienka, gdzie dziecko idzie do biblioteki jak akurat jest otwarta.
                                                    To nie jest normalne. To są dzieci, które są dodatkowo stygmatyzowane w szkole.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:00
                                                    to_ja_pisze 22.06.15, 22:48
                                                    Problem jest szerszy.
                                                    Szkoła może zorganizować etykę na 9 lekcji w piątek, a plan ułożyć tak, że 2 lekcje religii są w środku zajęć. Takie okienka, gdzie dziecko idzie do biblioteki jak akurat jest otwarta.
                                                    To nie jest normalne. To są dzieci, które są dodatkowo stygmatyzowane w szkole.
                                                    ------
                                                    zgadza się.
                                                    ale co robi Rada Rodziców? jak biblioteka zamknięta, to obowiązkowa jest świetlica szkolna.
                                                    czy systematycznie, na piśmie, pytacie dyrekcję, dlaczego plan jest ułożony tendencyjnie?
                                                    są przecież programy komputerowe do układania planów. można zastosować zmianowość w szkole.
                                                    wiem, ze to sytuacje przykre i niezręczne, ale można spróbować walczyć o swoje.

• kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:05
                                                    wybacz - ale czy organizacja czasu nie należy do szkoły i kuratorium ? to trzeba aż walczyć o racjonalny plan lekcji, żeby dzieci nie były pokrzywdzone, bo są innej wiary i na religię chodzić z racji tego nie mogą ? czy szkoła jest kolejnym narzędziem dyskryminacji ?

sza.aliczek napisała:

> zgadza się.
                                                    > ale co robi Rada Rodziców? jak biblioteka zamknięta, to obowiązkowa jest świetl
                                                    > ica szkolna.
                                                    > czy systematycznie, na piśmie, pytacie dyrekcję, dlaczego plan jest ułożony te
                                                    > ndencyjnie?
                                                    > są przecież programy komputerowe do układania planów. można zastosować zmianowo
                                                    > ść w szkole.
                                                    > wiem, ze to sytuacje przykre i niezręczne, ale można spróbować walczyć o swoje.
                                                    >
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:09
                                                    działam : ) - podpowiadam dziewczynie, co mogą zrobić rodzice : )

kogucik.2872 22.06.15, 23:05
                                                    wybacz - ale czy organizacja czasu nie należy do szkoły i kuratorium ? to trzeba aż walczyć o racjonalny plan lekcji, żeby dzieci nie były pokrzywdzone, bo są innej wiary i na religię chodzić z racji tego nie mogą ? czy szkoła jest kolejnym narzędziem dyskryminacji ?
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:15
                                                    ale czy zrozumiesz, że nie o to chodzi ?
                                                    w godzinach, kiedy dziecko przebywa na terenie szkoły - szkoła prawnie za to dziecko odpowiada - za jego bezpieczeństwo, naukę i organizację czasu - nie rodzice !! szkoła - to szkoły obowiązek, a nie kolejny punkt walki rodziców o prawa ich dzieci !!

sza.aliczek napisała:

> działam : ) - podpowiadam dziewczynie, co mogą zrobić rodzice : )
                                                    >
                                                    > kogucik.2872 22.06.15, 23:05
                                                    > wybacz - ale czy organizacja czasu nie należy do szkoły i kuratorium ? to trzeb
                                                    > a aż walczyć o racjonalny plan lekcji, żeby dzieci nie były pokrzywdzone, bo są
                                                    > innej wiary i na religię chodzić z racji tego nie mogą ? czy szkoła jest kolej
                                                    > nym narzędziem dyskryminacji ?
                                                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:09
                                                    Owszem systematycznie pytam jako jedyny rodzin w klasie co z planem. Nauczyciel miał czelność wypytywać mnie o powody dla których nie wysyłam dziecko na religię.
                                                    Zawsze dziecko miało okienka, w każdej szkole (były już 3). To nie jest do przewalczania bo ' jest ciężko ułożyć plan tak by to wszystko zgrać.'
                                                    Poza tym naprawdę męczące jest wojowanie o elementarne prawa -do wolności wyznania, do poszanowania własnego dziecka, która musi z tym wszystkim się zmierzyć.
                                                    Może ludzie mają za dużo wolnego czasu, mają mało wymagające prace to mogą się udzielać, wszędzie robić dym i walić do kuratorium, mnie to męczy.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:13
                                                    no proszę
                                                    czyli są wśród nas jednak i ci co niby mają być marginesem

to_ja_pisze napisała:

> Owszem systematycznie pytam jako jedyny rodzin w klasie co z planem. Nauczyciel
                                                    > miał czelność wypytywać mnie o powody dla których nie wysyłam dziecko na reli
                                                    > gię.
                                                    > Zawsze dziecko miało okienka, w każdej szkole (były już 3). To nie jest do prze
                                                    > walczania bo ' jest ciężko ułożyć plan tak by to wszystko zgrać.'
                                                    > Poza tym naprawdę męczące jest wojowanie o elementarne prawa -do wolności wyzna
                                                    > nia, do poszanowania własnego dziecka, która musi z tym wszystkim się zmierzyć.
                                                    >
                                                    > Może ludzie mają za dużo wolnego czasu, mają mało wymagające prace to mogą się
                                                    > udzielać, wszędzie robić dym i walić do kuratorium, mnie to męczy.
                                                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:15
                                                    weź no, mnie to tak słabi
                                                    we wcześniejszych szkołach to tych dzieci było sporo więcej np. 6 z 20 nie chodziło, a teraz....kurde

tyle dobrego, że szkoła zorganizowała naprawdę świetne zajęcia z etyki, ale na 9 lekcji w piątek...jak cała klasa już w domach
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:18
                                                    no dokładnie - pisałem, że lekcje etyki to wyraz dyskryminacji i karanie dzieci za inną wiarę niż ta jedynie słuszna

to_ja_pisze napisała:

> weź no, mnie to tak słabi
                                                    > we wcześniejszych szkołach to tych dzieci było sporo więcej np. 6 z 20 nie chod
                                                    > ziło, a teraz....kurde
                                                    >
                                                    > tyle dobrego, że szkoła zorganizowała naprawdę świetne zajęcia z etyki, ale na
                                                    > 9 lekcji w piątek...jak cała klasa już w domach
                                                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:20
                                                    same lekcje są naprawdę okey, nauczyciel świetny, serio, ale czemu nie w tym samym czasie kiedy reszta klasy ma religię?
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:25
                                                    i w ogóle czemu one są ? czemu nie zapewnia się lekcji z innych wyznać, jak gwarantuje ustawa ? albo nie uznaje religii za zajęcia dodatkowe ?
                                                    sorry, ale ja chodziłem na religię do parafii - wtedy nie było tak jak dziś, że parafia co 50 metrów. Wtedy trzeba było nawet autobusem podjechać. I nikt z nas nie miał z tym problemów. Religia zwykle odbywała się w niedziele - najpierw msza, potem 45 min katechezy. I jakoś doszliśmy do komunii i bierzmowania.
                                                    Do tego do mojej szkoły nie chodzili Muzułmanie - tak jak dziś chodzą do tej samej mojej szkoły moi sąsiedzi - Muzułmanie właśnie.

to_ja_pisze napisała:

> same lekcje są naprawdę okey, nauczyciel świetny, serio, ale czemu nie w tym sa
                                                    > mym czasie kiedy reszta klasy ma religię?
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:38
                                                    to_ja_pisze napisała:

> same lekcje są naprawdę okey, nauczyciel świetny, serio, ale czemu nie w tym sa
                                                    > mym czasie kiedy reszta klasy ma religię?
                                                    ----
                                                    swoje zajęcia dodatkowe, a przedmiot którego uczę objęty jest egzaminem, mogę robić tylko na godzinie dziewiątej : / lub w soboty. wolę w soboty, bo jaka może być percepcja dziewczyny czy chłopaka po ośmiu godzinach lekcyjnych ...
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:20
                                                    to lekcje religii - jeśli w szkole - powinny odbywać się po zakończeniu innych lekcji - tak, żeby dzieci nie uczęszczające na te zajęcia - miały realne prawo wyboru - czyli religia powinna być na początku, lub na końcu dnia zajęć - nie chodzę - pośpię dłużej, lub idę wcześniej do domu. To takie proste. Ale nie - postanowiono urządzić to tak, żeby inne poglądy zostały ukarane.
                                                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:23
                                                    Dokładnie tak to wygląda.
                                                    Czym dziecko jest starsze tym lepiej sobie radzi, potrafi śmiało bronic własnego stanowiska, ale taki maluch??
                                                    No jak temu dziecku wytłumaczyć to wszystko?
                                                    To naprawdę nie jest normalne.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:22
                                                    > Owszem systematycznie pytam jako jedyny rodzin w klasie co z planem - a tylko twoje dziecko w szkole nie chodzi na religię? - o ile mogę zapytać.
                                                    Nauczyciel miał czelność wypytywać mnie o powody dla których nie wysyłam dziecko na religię.- nauczyciel przedmiotu, czy wychowawca?
                                                    Zawsze dziecko miało okienka, w każdej szkole (były już 3). To nie jest do prze
                                                    walczania bo ' jest ciężko ułożyć plan tak by to wszystko zgrać.' - rozmawiałaś w kuratorium? w gminie?
                                                    Poza tym naprawdę męczące jest wojowanie o elementarne prawa -do wolności wyznania, do poszanowania własnego dziecka, która musi z tym wszystkim się zmierzyć. - wiem, rozumiem to i współczuję.
                                                    Może ludzie mają za dużo wolnego czasu, mają mało wymagające prace to mogą się
                                                    udzielać, wszędzie robić dym i walić do kuratorium, mnie to męczy. - prawda, ale skoro jest jak jest, to jakoś trzeba o swoje walczyć.
                                                    Możesz mi powiedzieć, co konkretnie odpowiedział dyrektor? jeśli wpłynęło pismo formalne, musi na niego odpowiedzieć również formalnie.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:27
                                                    że tak się wtrącę - a co za róznica, czy o powody wypytywał nauczyciel, czy wychowawca ? żaden z nich nie miał najmniejszego prawa o to pytać smile
                                                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:27
                                                    Naprawdę wierzysz w to, że dyrektor zmieni plan dla jednego dziecka?
                                                    Nie zmieni, nie musi jak szkoła zagwarantuje choćby formalnie opiekę dla dziecka np. umożliwiając przebywanie w bibliotece.
                                                    Wszystko w literze prawa.
                                                    Wypytywał wychowawca.
                                                    Tak w tej klasie moje dziecko jako jedyne nie chodzi na religię.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:34
                                                    to_ja_pisze 22.06.15, 23:27
                                                    Naprawdę wierzysz w to, że dyrektor zmieni plan dla jednego dziecka?
                                                    Nie zmieni, nie musi jak szkoła zagwarantuje choćby formalnie opiekę dla dziecka np. umożliwiając przebywanie w bibliotece.
                                                    Wszystko w literze prawa.
                                                    Wypytywał wychowawca.
                                                    Tak w tej klasie moje dziecko jako jedyne nie chodzi na religię.
                                                    -------------
                                                    Nie wiem. W mojej placówce są procedury, a dyrekcja mocno zabiega o przychylność rodziców. W bardzo wielu sytuacjach idzie im na rękę. Co czasem wkurza : ) Jeśli jest formalna opieka, to nie ma o czym mówić.
                                                    Wiem, z jakimi czasem pierdołami rodzice jeżdżą do kuratorium na skargę, lub do władz samorządowych, też na skargę. Potem się tłumaczymy. Dlatego trudno mi uwierzyć, by nic nie można było zdziałać, skoro w drobniejszych sprawach jest niemal zawsze reakcja. Widzisz, od tej drugiej strony wygląda to też inaczej : )
                                                    Jako wychowawca często zadaję pytania - być może jakoś tam osobiste, co najwyżej rodzic odpowiada, ze nie chce o tym mówić. I jest ok. I mamy jasność sytuacji.
                                                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:38
                                                    No właśnie dla Ciebie nie ma o czym mówić, a dla mnie jak jest mowa o moim dziecku to jest o czym mówić bo biblioteka nie zawsze była otwarta bo dziecko ma 2 bezsensowne okienka bo ma na 9 lekcji etykę.
                                                    Gdyby nie były religii w szkole to w ogóle nie byłoby tematu.
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:44
                                                    nie wiem. bym musiała znać powody także z drugiej strony. mam nadzieję, ze ta dziewiąta godzina (w podstawówce???!!!) to nie jest czyjaś złośliwość.
                                                  • to_ja_pisze Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:48
                                                    W podstawówce nie było etyki.

Ja sobie pogadam, a i tak nic się nie zmieni tylko dziecko wyrasta i potrafi sobie już samo poradzić z wieloma sytuacjami.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:56
                                                    dokładnie
                                                    ja odszedłem z kościoła po kilku pogadankach proboszcza w temacie polityki oraz rodziny - byłem już wtedy prawie dorosły i potrafiłem świadomie podjąć decyzję.

to_ja_pisze napisała:

> W podstawówce nie było etyki.
                                                    >
                                                    > Ja sobie pogadam, a i tak nic się nie zmieni tylko dziecko wyrasta i potrafi so
                                                    > bie już samo poradzić z wieloma sytuacjami.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:53
                                                    dobrze, że to napisałaś, bo ja nie potrafię przekonać Szaliczka, że problem religii w szkole to poważny problem, a nie margines

to_ja_pisze napisała:

> No właśnie dla Ciebie nie ma o czym mówić, a dla mnie jak jest mowa o moim dzie
                                                    > cku to jest o czym mówić bo biblioteka nie zawsze była otwarta bo dziecko ma 2
                                                    > bezsensowne okienka bo ma na 9 lekcji etykę.
                                                    > Gdyby nie były religii w szkole to w ogóle nie byłoby tematu.
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:52
                                                    nawiązując do Twojej wcześniejszej wiary w moc prawnych rozwiązań problemów - za pytanie - dlaczego pani dziecko nie chce/nie może/nie będzie uczestniczyć w lekcjach religii - każdy z zapytanych rodziców, mógłby Cię pozwać choćby za obrazę uczuć religijnych - gdyż pytanie to narusza szereg elementarnych praw, gwarantowanych min przez Konstytucję smile

sza.aliczek napisała:

> -------------
                                                    > Nie wiem. W mojej placówce są procedury, a dyrekcja mocno zabiega o przychylnoś
                                                    > ć rodziców. W bardzo wielu sytuacjach idzie im na rękę. Co czasem wkurza : ) Je
                                                    > śli jest formalna opieka, to nie ma o czym mówić.
                                                    > Wiem, z jakimi czasem pierdołami rodzice jeżdżą do kuratorium na skargę, lub do
                                                    > władz samorządowych, też na skargę. Potem się tłumaczymy. Dlatego trudno mi u
                                                    > wierzyć, by nic nie można było zdziałać, skoro w drobniejszych sprawach jest ni
                                                    > emal zawsze reakcja. Widzisz, od tej drugiej strony wygląda to też inaczej : )
                                                    > Jako wychowawca często zadaję pytania - być może jakoś tam osobiste, co najwyże
                                                    > j rodzic odpowiada, ze nie chce o tym mówić. I jest ok. I mamy jasność sytuacji
                                                    > .
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:55
                                                    Koguciku, pracowałeś w szkole?
                                                    -----------------
                                                    kogucik.2872 22.06.15, 23:52
                                                    nawiązując do Twojej wcześniejszej wiary w moc prawnych rozwiązań problemów - za pytanie - dlaczego pani dziecko nie chce/nie może/nie będzie uczestniczyć w lekcjach religii - każdy z zapytanych rodziców, mógłby Cię pozwać choćby za obrazę uczuć religijnych - gdyż pytanie to narusza szereg elementarnych praw, gwarantowanych min przez Konstytucję smile
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 22.06.15, 23:59
                                                    nie
                                                    pracowałem z dziećmi i młodzieżą na płaszczyźnie zaburzeń psychicznych pod wpływem różnych czynników zewnętrznych. Stąd moja ocena o szkodliwości dyskryminacji dzieci i młodzieży - szczególnie dla ich rozwoju psychicznego, oraz późniejszego postrzegania świata i kształtowania świadomości społecznej.

sza.aliczek napisała:

> Koguciku, pracowałeś w szkole?
                                                    > -----------------
                                                    > kogucik.2872 22.06.15, 23:52
                                                    > nawiązując do Twojej wcześniejszej wiary w moc prawnych rozwiązań problemów - z
                                                    > a pytanie - dlaczego pani dziecko nie chce/nie może/nie będzie uczestniczyć w l
                                                    > ekcjach religii - każdy z zapytanych rodziców, mógłby Cię pozwać choćby za obra
                                                    > zę uczuć religijnych - gdyż pytanie to narusza szereg elementarnych praw, gwara
                                                    > ntowanych min przez Konstytucję smile
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 23.06.15, 00:10
                                                    nieco się domyślam, co mogłeś robić, parę kwestii pomaga naprowadzić : )

do meritum:
                                                    skoro nie pracowałeś, to nie wstawiaj mi tu takich pierdół - to raz.
                                                    dwa - znasz mnie lata świetlne, więc ... znowu, nie wstawiaj mi tu pierdół pt. "dlaczego pani dziecko nie chce/nie może/nie będzie uczestniczyć w lekcjach religii" - w pracy nie odwieszam inteligencji i dobrego wychowania na wieszak : )
                                                    trzy - spróbuj uwierzyć, co nie znaczy że to kategoryczne, a raczej zachęta, że są nauczyciele/szkoły, gdzie młodzież się lubi i gdzie lubi się z nią pracować, a generalnie to co robisz, nie robisz za karę. I z wzajemnością.
                                                    i na zakończenie całkowite, bo nie prędko powtórzę wyczyn współtworzenia 200 postów ! - jak zsumujemy obie placówki - z jednym przypadkiem i bez żadnego, to wyjdzie malusienieczki procent : ) - żeby utrzymać golone vs strzyżone : D
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 23.06.15, 00:21
                                                    to, że nie pracowałem stricte w szkole - nie oznacza, że nie znam jej specyfiki smile

kwestia odpowiedzialności prawnej za pytanie o powodach olania religii nie jest pierdołą, tylko faktem smile

praca z młodzieżą, a wpływ dyskryminacji i presji społecznej, na psychikę dziecka - to dwie odległe galaktyki

sami nauczyciele w kwestiach prawnych mają tyle do gadania, co Żyd za okupacji - nie kwestionuję nauczania - kwestionuję atmosferę, w jakiej się ono odbywa.

powtórzenie wyczyny stukania 200 postów powinno być obowiązkiem !! big_grin big_grin big_grin

nie można problemu jednostek marginalizować do procentów - nie jest to problem mały - w każdej istniejącej szkole jest co najmniej kilkoro dzieci, które na religię nie uczęszczają z różnych względów - w skali kraju to pokaźna liczba - nie można odbierać podstawowych praw ani jednemu z nich - w tym przypadku absolutnie nie można mówić o globalizacji - gdyż liczy się każde pojedyncze dziecko, które ucierpi w wyniku idiotyzmu, jakim jest religia w świeckiej szkole.
                                                    Ty przecież nadal nie podałaś sensownego rozwiązania w przypadku Muzułmanina - czy tym samym chcesz potwierdzić - że dziecko innej wiary jest gorsze i ma mniej praw ?
                                                  • kogucik.2872 Re: Pękam z dumy 23.06.15, 00:22
                                                    a teraz siusiu, paciorek i spać !! big_grin
                                                    dobrej smile
                                                  • sza.aliczek Re: Pękam z dumy 23.06.15, 00:33
                                                    to, że nie pracowałem stricte w szkole - nie oznacza, że nie znam jej specyfiki
                                                    > smile
                                                    ---
                                                    Oznacza dokładnie: nie znasz jej specyfiki, znasz tylko wycinki : )

kwestia odpowiedzialności prawnej za pytanie o powodach olania religii nie jest
                                                    pierdołą, tylko faktem smile
                                                    ------
                                                    no i jednak chłopak nie wierzy we mnie ... no cóż, przetrawię pomimo : )

sami nauczyciele w kwestiach prawnych mają tyle do gadania, co Żyd za okupacji - nie kwestionuję nauczania - kwestionuję atmosferę, w jakiej się ono odbywa.
                                                    -------
                                                    Żydów nie wyciągaj! - bo popłynę, a spać muszę : ))) zaś atmosfera akuratna: pada i jest parno ; )

powtórzenie wyczyny stukania 200 postów powinno być obowiązkiem !! big_grin big_grin big_grin
                                                    ------------
                                                    ba! : D

gdyż liczy się każde pojedyncze dziecko, które ucierpi w wyniku idiotyzmu, jakim jest religia w świeckiej szkole.
                                                    --------------
                                                    ocena religii w szkole i zasadności obecności tego przedmiotu powinna być marginalnym dodatkiem rozmowy, dotyczącej rządu premier Ewy Kopacz.

Ty przecież nadal nie podałaś sensownego rozwiązania w przypadku Muzułmanina -
                                                    > czy tym samym chcesz potwierdzić - że dziecko innej wiary jest gorsze i ma mniej praw ?
                                                    ------
                                                    to ja jednak poproszę o dyskusję żydowską, bo czuję się zdecydowanie mocniej w tym temacie (matka gojka pozostaje matką gojką, a przychówek takoż : ) - nie mylić z szabesgojem!

Dobranoc!
                                                    Meszuge : )))

(się nie obraź aby)