marii51 23.02.26, 17:31 DZIS WIAOMOSC POJAWIŁA SIE O PRZYBYCJU PIERWSZEGO bociana nazwa cos na M ,, PEWNIE JUZ KTOS O TYM ZDARZENIU NAPISAŁ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Pierwsze KLE- KLE- W POLSCE... 24.02.26, 14:27 marii51 napisała: DZIS WIAOMOSC POJAWIŁA SIE O PRZYBYCJU PIERWSZEGO bociana nazwa cos na M. PEWNIE JUZ KTOS O TYM ZDARZENIU NAPISAŁ? Czytalam dlugi artykul wczoraj. Byl o bocianie Krutek. Dzis wpisalam w Google :Pierwszy bocian wrocil do Polski i pokazala mi sie ta stronka... W ostatnich dniach lutego 2026 roku do Polski dotarły pierwsze bociany, a jednym z najsłynniejszych jest bocian Krutek, który powrócił na Mazury (Krutynia). Oto najważniejsze informacje o powrotach bocianów w 2026 roku: "Bocian Krutek: Ten „bocian-celebryta” powrócił bardzo wcześnie, a jego podróż z Afryki była śledzona przez tysiące ludzi. Wrócił do swojego gniazda na Mazurach w okolicach 23-24 lutego, co uznano za nietypowe i bardzo wczesne wydarzenie. Bocian Maciek: Kolejnym bocianem, który wrócił do swojego gniazda (w Łęgnowie, Bydgoszcz), jest Maciek, który zameldował się tam tradycyjnie w ostatnim tygodniu lutego." Nietypowy termin: W 2026 roku powroty bocianów są wyjątkowo szybkie, znacznie wyprzedzające tradycyjne terminy (często przylatują w marcu lub kwietniu). Bociany zazwyczaj wracają do tych samych gniazd (zjawisko filopatrii), a samce przylatują najpierw, aby zająć gniazdo i przygotować je na przybycie samicy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pierwsze KLE- KLE- W POLSCE... 24.02.26, 14:32 www.fakt.pl/wydarzenia/slynny-na-cala-polske-bocian-krutek-juz-przylecial-dramatyczny-final/09w91r8 Odpowiedz Link
marii51 Re: Pierwsze KLE- KLE- W POLSCE... 24.02.26, 20:15 JUZ WIEM SMUTNO biedulek za wcześnie ,za zimno zmęczenie i koniec zderzenie z drutami i smierc Odpowiedz Link
pia.ed Pierwsze KLE- KLE- W POLSCE... 24.02.26, 22:22 marii51 napisała: JUZ WIEM SMUTNO biedulek za wcześnie za zimno zmęczenie i koniec zderzenie z drutami i smierc Zderzenia z drutami sa nawet latem... kilkakrotnie czytalam o bocianach wysiadujacych jajka czy majacych piskleta do wychowania, ktore ponosily smierc po zderzeniu z drutami w poblizu gniazda. Odpowiedz Link
marii51 Re: Pierwsze KLE- KLE- W POLSCE... 25.02.26, 01:44 TAK ***TAK MIAŁAM POST O MATCE PSKLAT 5 ,, I TEZ ZGINEŁA TAK SAMO SAM WYCHOWYWAL DZIECI Odpowiedz Link