marii51 17.03.09, 19:22 Nasze KULINARIA FORUMOWE zapraszam do gotowania- i chwalenia się..tu schowany wątek- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=86794&w=89680828 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: dziś gotuję.... 17.03.09, 19:24 Dziś nie- jutro- zrobię...znalazłam w necie.. .... Za moim oknem szaruga, błoto i resztki śniegu... Nijak ma się ten pejzaż do rozpoczętej właśnie wiosny. Pomyślałam więc, że wartoby spróbować sposobów plemion tradycyjnych i zastosować elementy <a href=http://pl.wikipedia.org/wiki/Magia_sympatyczna>magii sympatycznej</a>. Kierując się myślą wywoływania podobnego podobnym, postanowiłam wykreować kawałek wiosny w moich czterech ścianach a nuż natura zaskoczy i przeniesie wiosenną atmosferę na cały świat. Przynętą na wiosnę - Surówka Wiosenna. Będziemy potrzebować - pół kapusty pekińskiej, - 2 pomidory, - 3 ogórki kiszone,, - puszka kukurydzy konserwowej, - dwie garści zielonych oliwek, Dresing: - oliwa z oliwek (extra virgin), - łyżeczka octu balsamicznego, - 2 ząbki czosnku, - sól, pieprz - majeranek (dodaję 3 szczypty roztartego w dłoniach) Kapustę jak i inne składniki pokroić; oliwki w cieniutkie paseczki. Dresing przygotować w osobnej szklaneczce i polać sałatkę na 15 minut przed podaniem. Czosnek przecisnąć przez praskę, natomiast majerankiem posypać samą surówkę wedle uznania. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziś gotuję.... 17.03.09, 21:23 A ja dzisiaj wcinałam cały dzień kapustę kiszoną z marchewką,była taka pyszna,że zjadłam sama pół kg. Odpowiedz Link
tesunia Re: dziś gotuję.... 17.03.09, 21:31 salatkowe towarzystwo, lubie rozniaste salaty, dodaje tez rozne sery/ciezyce z puszki Jago,tos sobie dostarczyla mase witaminek a jednoczesnie pomagasz w procesie odchudzania,jak to czynisz. Odpowiedz Link
jaga_22 Ciasto marchwiowe 18.03.09, 15:41 mąka, 1,5 szklanki starta marchew, 1,5 szklanki olej, 0,5 szklanki soda oczyszczona, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka cynamon, 2 łyżeczki garść rodzynek, 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i wszystko delikatnie wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. godzinki w temperaturze 180 stopni.Można podawać posypany po prostu cukrem pudrem. Odpowiedz Link
tesunia Re: Ciasto marchwiowe przed sosem miesnym 18.03.09, 20:14 uuu..bardzo lubie to ciasto, musze porownac recepty,czy takie same,zawsze siostr mi piecze, a ja jej inne w zamian i mamy tym sposobem rozne rodzaje do smakowania. dogotowalam spagetti i obiadek byl gotowy a mam smaka na bitki i zrazy zawijane.....usz,musze upolowac tansze miecho i narobic az na zas) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Ciasto marchwiowe przed sosem miesnym 18.03.09, 20:35 Też lubię zrazy zawijane.Lubię do środka włożyć różności. plaster szyneczki,cebulka,pasek ogóreczeka,pieczarki,albo bekon. Jak dobrze,że mi przypomniałaś.Ze schabowych też robię zawijane.Kroję gruby plaster schabu,przecinam w połowie do białej błonki rozklepuję na duże płaty.acha,jeszcze daję plaster sera żółtego i smaruję musztardą.. Odpowiedz Link
tesunia Re: gulasz 19.03.09, 08:17 bardzo mi smakuje z kasza gryczana i kiszona kapustka po dziesiejszych machaniach swymi czterema czlonkami:chodzacymi i robiacymi,trzeba wyrownac utracona energie) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: zapiekanka 19.03.09, 08:46 Będę dzisiaj robiła zapiekankę z makaronem,mięsem i sosem pomidorowym z warzywami. Odpowiedz Link
marii51 Re: chleb znalazłam-:) 19.03.09, 13:30 byłam po chleb-specjalnie promem popłynęłam...do Szwecjii "130 g drożdży, 5 szkl. ciepłej wody, 2 łyżki miodu, 2 szkl. otrąb, 2 łyżki soli, 1 szkl. kiełków pszennych, 5 szkl. mąki białej, 4 szkl. mąki pszenej z pełnego przemiału, 2 szkl. posiekanych orzechów, 2 szkl. rodzynek Drożdże, ciepłą wodę, miód wymieszać i pozostawić na 10 minut, a następnie dodać resztę składników i lekko wymieszać. Całość odstawić na 1 godzinę. Uformować 4 bochenki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45-60 minut. Proponowalbym, zamiast czterech bochenków, uformowac większa ilość bułeczek." od tesuni... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: chleb znalazłam-:) 19.03.09, 13:55 O matko !!!.....to ona ta Tesunia tyle Je ???????????? Odpowiedz Link
marii51 Re: chleb znalazłam-:) 19.03.09, 14:37 ))))))) ciekawe? jak tesunia wytłumaczy się? a ja tu gadu gadu- a ciasto na piccunelięnten- juz biega po kuchnisuficiemoże? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: chleb znalazłam-:) 19.03.09, 14:47 Marii... piccu co ??? to jakaś nowość do pieczenia? Odpowiedz Link
marii51 Re: jaga --- szarlotkę w starym wątku wkleiłaś- ? 19.03.09, 15:40 a on dwa dni był nieczynny już Odpowiedz Link
jaga_22 Re: jaga --- szarlotkę w starym wątku wkleiłaś- 19.03.09, 17:29 No widzisz Marii,szukałam i znalazłam,a jak wysłałam,to zobaczyłam 2 wątki takie same obok siebie i nie mogłam wyjść z podziwu jak to się stało. Odpowiedz Link
marii51 Re: jaga --- szarlotkę w starym wątku wkleiłaś- 19.03.09, 17:47 Jaga-kliknęłaś?- w tym wątku w link?w pierwszym poście? czyli stary wątek otworzyłaś-- Odpowiedz Link
jaga_22 Gołąbki z ziemniaków 19.03.09, 21:18 - główka białej kapusty (średniej wielkości), - 1 kg ziemniaków, - 1 duża cebula, - 2-3 ząbki czosnku, - 2 średnie marchewki, - 20 dag kiełbasy (może być zwyczajna),v - 2-3 łyżki kaszy manny, - sól, pieprz, inne przyprawy do smaku, - kawałek słoniny lub boczku 1. Liście z kapusty obgotować w osolonej wodzie. 2. Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Marchewkę, cebulę i czosnek też zetrzeć. Kiełbasę zemleć. 3. Do ziemniaków dodać kaszę, kiełbasę i starte warzywa. Przyprawić. Porcje farszu zawijać w liście kapusty. 4. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, wlać nieco wody i piec przez godzinę w temp. 180 stopni C. 5. Słoninę kroję w kostkę, smażę, tłuszczem polewam gołąbki. Odpowiedz Link
tesunia Re: Gołąbki z ziemniaków i piza 20.03.09, 09:43 no,prosze mnie nie kusic tymi smakolykami, mam na nie ochote od dawna i jakos sie zabrac za to nie moge, robilam kiedys golabki greckie zawijane w lisicie winogron-tu kupilam juz gotowe w sloiku te listki w zalewie, nawet dobre mi wyszly,niemal podobne w smaku,ktore jadlam w greckiej restauracji) a zarloka tez nie robcie ze mnie o),) Marii,ten chlebek ma za duzo skladnikow dla mnie, wybieram recepty proste i z tym co mnie nieuczula np.miod/orzechy,na razie stop Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Gołąbki z ziemniaków i piza 20.03.09, 10:31 Tesunia,masz przepis na 5szkl. jednej mąki i 4 drugiej,to ok.2kg.bo 1kg.tj - 5 szklanek. Nie umiem piec z tak dużej ilości.Wiem...można po połowie......... a co.......pożartować nie wolno ?. Odpowiedz Link
tesunia Re: rosol i bitki 21.03.09, 12:11 slubne ze sklepu wrocilo i zakupilo kure/wolowine sliczna na pieczen, pokrzyzowal mi plany obiadowe,ale,ze rosolu wieki nie jadlam,wiec juz obiera wyszystko do gara wolowine juz pocial/obil na bitki, ale bedzie wyzerka na dwa dni,bo przeciez niedam rady zjesc dwa dania, z czesci kury zrobie pasztet,watrubka sie juz rozmraza,reszte pisun dostanie ech...zajecie na caly sobotni dzien) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: rosol i bitki 21.03.09, 12:47 A ja nic nie wyjęłam z zamrażalnka i teraz kombinuję,co by tu ugotować. Wymysliłam nalesniki,ale mam tylko pieczarki.Jeszcze pomyślę. Najlepsza byłaby zupa z gwoździa. Odpowiedz Link
groszek-5 Re: dziś gotuję.... 21.03.09, 13:18 Wczoraj kupilam w pol. sklepie placki kartoflane w proszku.Zrobilam na kolacje i musze przyznac,ze to byla REWELACJA! Smaczne,szybkie i bez zadnego tarcia kartofli.Bardzo nam smakowaly. Odpowiedz Link
dede43 Re: dziś gotuję.... 21.03.09, 14:13 groszek-5 napisała: > Wczoraj kupilam w pol. sklepie placki kartoflane w proszku.Zrobilam na kolacje > i > musze przyznac,ze to byla REWELACJA! Smaczne,szybkie i bez zadnego tarcia > kartofli.Bardzo nam smakowaly. Podaj jakiej firmy? A tak w ogóle, to nie masz malaksera?. Ja tam ucieram ziemniaki zawsze w malakserze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziś gotuję.... 21.03.09, 14:14 Ja nie trę,tylko mam robota.Robię dużą michę,bo odgrzewane też są smaczniutkie. Odpowiedz Link
groszek-5 Re: dziś gotuję.... 21.03.09, 14:54 Te placki sa firmy "Knorr".Aparaty i roboty mam a na dokladke maszynke do mielenia elekt. ktora ma roznego rodzaju przystawki czyli scieranie,mielenie itd.ale po co pozniej stac i to wszystko rozkrecac,myc skoro mozna szybko zrobic bez maszyn.Na dwie osoby to mi sie nie chce.A plackow wychodzi 12 szt. Odpowiedz Link
tesunia Re: dziś gotuję....plackowo 22.03.09, 15:46 nie smakowalam z proszku kartoflanych plackow, natomiast zakupilam kiedys gotowa mieszanke proszkowa blinow... pierwszy i ostani raz tak zrobilam, przyzwyczajona jestem do moje "wyrobu"" a obiad byl:powtorzenie z wczoraj) na luzie dopieklam buleczki grachamowych z cebulai i kelbasa podsmazana"cebularze" slubne chore,wiec musze mu dogadzac),niech je) Odpowiedz Link
groszek-5 Re: dziś gotuję....plackowo 23.03.09, 09:06 To sie skus i kup te placki a bedziesz mlaskac. Odpowiedz Link
tesunia Re: dziś gotuję....plackowo 23.03.09, 09:35 Groszku, mze kiedys,jak nawiedzi mnie wielki len gotowania,to zakupie i nie zapomne opinii wydac) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziś gotuję....plackowo 23.03.09, 10:32 A ja już ugotowałam obiadek.Miałam ładny kawałek karkówki, odkroiłam na jutro,będa kotlety,a dzisiaj udusiłam.Nie wiem tylko co na surówkę,mam ogórki takie i takie,kapustę też mam,ale kapusty nie chcą już jeść ) Odpowiedz Link
tesunia Re: dziś gotuję....salatkowo 23.03.09, 10:50 *Jagus,zaraz zostawie Ci na stole przepis na ogorka w saltakowej kuchni) Odpowiedz Link
marii51 Re: dziś gotuję....pieczarkiz watrobką:) 25.03.09, 14:07 smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/watr-oacute-bka-z-grzybami,3434 żeby bardziej odchudzić z tłuszczu wątróbke-drobiową gotują ją - następnie kroję na 1/2 i zaczynam cd... chyba będzie pyszne-... ta wątróbka inaczej.. Odpowiedz Link
tesunia Re: dziś gotuję....pieczarkiz watrobką:) 25.03.09, 19:54 Marii, switny sposob na pozbycie sie tluszczu z watrubki, ona ma to w sobie "ukryty tluszcz" mam nadzieje,ze smakowalo,robilama kiedys tez z grzybkami,pozniej z papryka,pozniej z marchewka w slopki pokrojona, wszystkie wersje mi smakowaly Odpowiedz Link
groszek-5 Re: dziś gotuję.... 26.03.09, 12:04 U mnie dzisiaj zupa ogorkowa i jablka w ciescie.Ostatnio mojej drugiej polowce przestalo smakowac mieso.(Mysle,ze starosc w niego wlazi)Zobaczymy jak dlugo wytrzyma.A poza tym doszlam do wniosku,ze bylo za dobrze i sie w d...e zaczyna przewracac. Odpowiedz Link
marii51 Re: dziś gotuję.... 26.03.09, 12:26 groszku5- uśmiałam się.. niesamowicie.. bo chłopa trzeba trzymać krótko czasem ? co nie ? groszku5- mój wieki całe zup nie jadał-synowie po lekcjach zjadali zupę- i za 1,5 godzinki drugie danie- i ok.. a mąż- na widok zupy mina bylejaka Odpowiedz Link
groszek-5 Re: dziś gotuję.... 26.03.09, 14:41 A po co robisz jakies drozdzowe ciasta? Maka,jajko,maslanka,proszek do picz.szczypta soli, cukier waniljowy, troche oliwy.Konsystencja ma byc troche gesciejsza jak na nalesniki.Plastry jablek maczasz w tej masie i smazysz na patelni.Radze troche wiecej oleju dawac bo te placki wchlaniaja dosc sporo tluszczu,ale za to sa naprawde smaczne. Po usmazeniu posyp je cukrem pudrem i odrazu pod nos kazdemu.Zobaczysz jak bedzie pchlanial TWOJ malozonek z apetytem i TY rowniez.SMACZNEGO. Odpowiedz Link
tesunia Re: dziś gotuję....zupowo 26.03.09, 15:20 widze,ze u wiekszosci zupki dzis juz posiorbalam swa grochowa na deser jeszcze niemam smaku,chyba banana podjem. smacznego. Odpowiedz Link
groszek-5 Re: dziś gotuję....zupowo 26.03.09, 16:44 Ciekawa jestem czy ta grochowa sama zrobilas czy kupilas w plastikowym rulonie czyli szw.ärtsopa? Odpowiedz Link
tesunia Re: dziś gotuję....zupowo 26.03.09, 16:48 slubne handlowalo i zakupilo gotowca,na deser grilowana noge teraz przegryzlam wraz z ogorkiem)mamy tanie kurczaki grilowane i zawsze zakupi,jest co poskubac) Odpowiedz Link
dede43 Re: dziś gotuję....zupowo 27.03.09, 08:44 Wczoraj ugotowałam ogórkową na 3 dni, bo zupy wcina tylko mąż i wnuki (jak przychodzą "z wizytą"). Na drugie żeberka też na 3 dni. W końcu nas jest tylko dwoje, a gotowania niecierpie od zawsze. Jabłka w cieście z proszkiem do pieczenia robie właściwie tylko wówczas, gdy przychodza wnuki, bo moje pięciolatki lubia placuszki. Ale ja nie robie z całych jabłek tylko z utartych na tarce z grubymi oczkami. Oczywiście wszystko robie malakserze. Ucieram jabłka, potem zmieniam mieszadło, dodaje jajko, mąke i maślankę lub kefir, w ostatecznosci mineralke gazowaną. Pycha. Odpowiedz Link
marii51 Re: dziś gotuję....zupowo 27.03.09, 10:28 groszku5 od jakiegoś czasu -(dawniej tak) stosuje drożdże ,bo proszek do pieczenia w plackach mi poprostu nie odpowiada- a drożdzowe -tak, większą łychą nakładam na patelnie ciasto - kładę plastry jabłka i ciasto rosnąc w czsie pieczenia otula jabłka-przewracam na drugą stronę- i ok-puder i mniam.. dede43 Takie placuszki też wnukom robię z tarkowanymi jabłkami- jak przyjżdżają do mnie albo bywam u nich - Odpowiedz Link
dede43 Re: dziś gotuję....zupowo 27.03.09, 17:09 marii51 napisała: > Takie placuszki też wnukom robię z tarkowanymi jabłkami- jak > przyjżdżają do mnie albo bywam u nich > - Odpowiedz Link
marii51 Re: wielkanocne... 07.04.09, 08:05 gotowanie.onet.pl/1546264,,wielkanoc_z_mistrzami_kuchni,artykul.html Odpowiedz Link
dede43 Re: dziś gotuję....zupowo 07.04.09, 17:35 Nic dziś nie gotowałam. Cały obiad z wczoraj, bym bez pośpiechu mogła sprzątnąć kuchnie. Uharałam się, ale zrobiłam to kompleksowo. We wszystkich szafkach i pod nimi błyszczy, okap (zmora sprzątania) wyszorowany, okno też, świeża firanka zawieszona. Jutro planuję sprzątnąc i umyć auto i zrobić kompleksowo zakpupy, a potem to już mogę brać się już za gotowanie i pieczenie. Odpowiedz Link
groszek-5 Re: dziś gotuję.... 27.03.09, 18:56 Ja na jutro juz gotuje rosolek na szponderku.Na drugie bedzie szponder z ziemniakami,sos chrzanowy i surowka z mieszanej kapusty i z marchewka.Potem kawusia i cistka na fran.ciescie na cieplo. Odpowiedz Link