Dodaj do ulubionych

Nasze Zdrowie *

02.08.09, 23:14
Choć duża zawartość w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na serce, może prowadzić do nieswoistego zapalenia jelit - ostrzegają naukowcy skupieni wokół programu badawczego EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). O ich badaniach informuje serwis BBC.

Po zbadaniu wpływu takich czynników jak palenie, wiek czy zażywanie aspiryny, okazało się, że to właśnie dieta bogata w kwas linolowy ma największy wpływ na rozwój choroby. Ryzyko było ponad dwukrotnie większe w przypadku badanych, którzy spożywali najwięcej kwasu linolowego niż w przypadku osób, które spożywały najmniejsze jego ilości.

---------------------------------------
Nie jem w ogóle margaryn,ale smażę na oleju,do sałatek dodaję oleju ,
oliwa mi nie smakuje.

www.forumzdrowia.pl/index.php?id=102&art=6533
Obserwuj wątek
    • maczek_12 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 07:44
      Chyba jest najlepiej we wszyskim zachować umiar.
      • m4-6 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 11:01
        Dokładnie w niczym nie przesadzać,bo co i rusz,nowsze badania obalają wręcz
        poprzednie albo podważają niektóre elementy.Trzeba wsłuchiwać się w swój
        organizm (jak mawia moja mateńka 88l),on wie co dla niego dobre.Do diet
        restrykcyjnych podchodzę z dystansem,własciwie nigdy nie stosowałam,bo uważam je
        za szkodliwe.
        • jaga_22 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 11:22
          Staram się jeść zdrowo i nie za dużo.Moje śniadanko to..... pół kromki ciemnego
          pieczywa
          biorę 2 plastry chudej wędliny,przeważnie to jest szynka z indyka,albo krakowska
          sucha.
          Smaruję chlebek masłem,na to wędlinę,plastry rzodkiewki,ogórka,pomidora i żeby
          mi to nie zleciało,owijam naokoło
          w liście sałaty lodowej.Wychodzi z tego spory pakuneczek.big_grin
          Do tego mam sałatkę z samych warzyw gotowanych i surowych z 2
          łyżkami majonezu,żeby tylko się połączyło.Micha mi starcza na 3 dni 2x
          dziennie.big_grin no i gorzka herbatka,bo słodkiej nie lubię. wink
          Najadam się tym po uszy.big_grin
          • m4-6 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 11:51
            Smacznego i na zdrowiepiwoMoje sniadanie,to przeróżne płatki z mlekiem na ciepło z dodatkiem rodzynek,otrębów pszennych,siemienia lnianego.Kawka na rozbudzenie(niskocisnieniowiec jestem) z ekspresu z mlekiem.Potem sezonowe owoce.Chleb jadam 1 raz dziennie na kolację i tu problem,bo lubię świeżutki(ponoć niezdrowy)i jeśli z masłem to bez wędliny,tylko twaróg +pomidory,ogórki,sałata itp.Tez nie narzekam,najadam się do sytasmile.
          • agat-a52 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 11:52
            Nie kupuję tego co mi sugerują reklamy. Myślę, że prowadzę zdrową kuchnię, dużo warzyw, owoców. Nie łączę pokarmów. Często do gotowania używam parownika, ograniczam tłuszcze, stosuję zamienniki np śmietanę zastępuję jogurtem etc.
            Reklama jest przeważnie tych produktów, które zalegają półki.
            • m4-6 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 12:01
              Agatko, nie mam garnka ale wkładkę do parowania.Ostatnio robiłam filety z
              kurczaka i ślubny nosem kręcił,rybę też robiłam i wg mnie była
              niezła.Przygotowujesz mięso na parze?
              • agat-a52 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 12:13
                Wszystko robię na parze, bez soli, cukru, tłuszczu i przypraw. O dziwo..jedzonko jest słone, słodkie i smakuje. Filety z kurczaka po obróbce kroję w paski, lub kostkę i zalewam sosem. Do warzyw też czasami robię biały sos. Ale to tak dla urozmaicenia. Mąż po tradycyjnym pieczystym ma problemy gastryczne, a po tym jedzonku żadnej zgagi i "gniecenia". Ja dbam o linię i ta metoda jest ok. Korzeń pietruchy zawsze lądował w kubełku na odpadki, a ugotowany na parze jest przepyszny i oczyszcza przewody moczowe.
            • jaga_22 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 12:08
              A kto by tam patrzył na reklamę,nawet nie potrafię powiedzieć
              nic o nich.Przecież nie będę robiła obiadów z torebki.wink
              Też mam parownik,ale wolę z piekarnika.Wczoraj np.udka z kurczaka
              posypane przyprawami z poprzediego dnia wkładam do piekarnika bez grama tłuszczu i już.wink
              Pięknie się zapiekły,a tłuszczyk wyleciał z nich do naczynia.Pod koniec obgotowałam ziemniaczki pokrojone w kostkę i wrzuciłam w te udka.Miałam zapieczone jedno i drugie.Do tego mizeria.
              http://i32.tinypic.com/2lnbpg9.gif
              • agat-a52 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 12:18
                Też często używam piekarnika. Z kurczaka zawsze ściągam skórę i używam przypraw. We Wrocławiu jest taki sklep, gdzie mam przyprawy z całego świata.
              • m4-6 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 12:22
                W tym problem,ślubny woli z piekarnika,mówi że nic mu nie dolega i nie muszę parować jak dla chorego.Ja chciałabym zdrowiej na parze,a tu masz babo placekwink.
                • m4-6 Re: Nasze Zdrowie * 03.08.09, 12:25
                  Skórę ściągam już od wielu lat,bo mój najmłodszy mawiał,ze nie będzie tego jadł,bo tam były piórabig_grin, i tak już zostało.
                  • agat-a52 Re: Nasze Zdrowie * 08.08.09, 01:01
                    www.tvn24.pl/-1,1613730,0,1,lepiej-pic-sok-z-buraka-niz-cwiczyc,wiadomosc.html
                    Bardzo lubię buraki pod każdą postacią. I często króluja na moim stole- surówki, barszcze, a zimą jeszcze sok: marchew+burak+jabłko.
                    • jaga_22 Re: Nasze Zdrowie * 08.08.09, 11:03
                      Ja w zimie syna wyleczyłam burakiem.Kaszlał i kaszlał i leki
                      nie pomagały.Codziennie 2x mu warzyłam buraki i wyleczyłam.
                      Muszę sama pomyśleć o piciu soku z buraków,bo jestem słaba i na przemianę materii by się zdałohttp://i25.tinypic.com/ri81eb.gif.
                      Tylko że wyrzuciłam starą dobrą sokowirówkę,bo kupiłam robota,a tu
                      ta sokowirówka jest jakaś delikutaśna.http://i25.tinypic.com/ri81eb.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka