Dodaj do ulubionych

Odrobaczanie a nutramigen

01.02.12, 17:45
Drogie, doświadczone mamy,
poradźcie proszę i podzielcie się swoimi doświadczeniami w odrobaczaniu dzieci pijących nutramigen. W jego składzie nie ma sacharozy ale za to fruktoza i syrop glukozowy oraz skrobia kukurydziana. Takie "świństwa" nie są dopuszczalne w diecie. Jesteśmy po nieudanym tłuczeniu lamblii całą rodziną (zentel/tyni+sumamed) i przed kolejną turą (macmiror/furazolidon). Jestem ciekawa, czy którejś mamie udało się wytępić dziadostwo u dziecka pijącego nutramigen? Dr O. zgodził się z moją sugestią zamienienia nutry na "mleko" ryżowe lub owsiane na czas leczenia ale u nas to prawie niemożliwe z moim rzygającym niejadkiem a po drugie jak poczytałam skład to i ryżowe i owsiane mają b.dużo węgli i cukier też więc na jedno wychodzi. Jestem zdesperowana na tyle, że zamiast nutry mogę podawać mu herbatę malinową bez cukru ale straty kaloryczne/ białkowe/ wapno/ witaminy będą tak ogromne, że nie wiem czy to rozsądne w te mroźne dni..... (on wypija ok.600 ml nutry z kaszą jaglaną na dobę).
Poradźcie proszę!
Obserwuj wątek
    • maminka21 Re: Odrobaczanie a nutramigen 02.02.12, 00:06
      Nie podpowiem, mój pije mleko sojowe humana sl - ale też ma glukozę itp.... a też jesteśmy w trakcie leczenia. Zainteresowało mnie jak robisz Synkowi mleko z kasza jaglaną - czy blendujesz kaszę, czy po prostu wrzucasz do mleka i mały je łyżeczką? pozdrawiam
      • mama_diva Re: Odrobaczanie a nutramigen 02.02.12, 09:55
        Kaszę jaglaną albo maksymalnie rozgotowuję na taką kleistą i podaję z odrobiną startego jabłka lub deserku ze słoiczka łyżeczką. A jeżeli z mlekiem (tak pije po drzemce i na wieczór lub przez sen) to do butli z mlekiem dodaję gotową bio kaszkę/kleik niemieckiej firmy Baby Sun lub szwajcarskiej Holle (kupuję w sklepie ze zdrową żywnością lub na allegro). Te kaszki na mleku nadrabiają mu kaloryczność dobowego wyżywienia bo to straaaaszny niejadek.
        Ciągle się waham z podjęciem leczenia na tym mleku modyfikowanym i kaszkach.
        Może jeszcze jakaś mama podpowie jak to u Was jest/było?!
        • maminka21 Re: Odrobaczanie a nutramigen 04.02.12, 15:56
          Kaszki Holle dr O - uznał, że ok .
          A jakie macie objawy ?
          • mama_diva Re: Odrobaczanie a nutramigen 04.02.12, 23:19
            U nas drugi dzień leczenia. Objawów masa: Starszy syn: przewlekłe bóle brzucha, okresowo wysypki (na stałe kaszka na policzkach a'la rogowacenie mieszkowate), ciągłe pochrząkiwanie, odbijanie, gazy, zmiany zapalne w przełyku i dwunastnicy, nietolerancja laktozy, ciągłe infekcje (i przerośnięte migdały jako skutek).
            Młodszy syn: od urodzenia brzydkie kwaśne kupy, niechęć do jedzenia/picia, prężenie się podczas karmienia piersią, gazy, burczenie i przelewanie w brzuszku, nietolerancja laktozy, liszaje/suche placki na buźce, okresowo poranne mdłości i wymioty żółcią.
            Co do kaszek to jestem skołowana bo np. Antyka w jakimś wątku pisała, że kasza jaglana nie nadaje się do diety przecipasoż. ze wzgl. na wysoki indeks glikemiczny a dr .O w swojej zalecanej diecie dopuszcza ją. A taka kasza jęczmienna? Na ozimkowej liście jej nie ma, też ma wysoki IG czyli że też jest be?! Dajesz te kasze podczas leczenia?
            O kaszkę/kleik z brązowego ryżu pytałam dr.O to mówił, że można podawać. Ale czytałam, że generalnie im pokarm bardziej rozgotowany/ rozdrobniony tym wyższy IG. Idąc tym tokiem pozostaje mi się załamać bo mój młodszy syn jest strasznym niejadkiem i każdy obiad muszę mu podawać nadal w formie papki jak dla niemowlaka- inaczej nie zje nic (poza ogórkiem kiszonym, pomidorem i kaszą gryczaną oraz owocami) chociaż ma już 21 miesięcy....
            Nutramigen raz dziennie zostawiłam, bo poczytałam o mleku ryżowym i owsianym i one są dosyć wysoko węglowodanowe (szczeg. ryżowe) a nie zawierają wielu niezbędnych składników odżywczych, które jednak mleko mod. ma
            • antyka Re: Odrobaczanie a nutramigen 06.02.12, 09:54
              Poszukaj kaszki jaglanej Holle - sa nieslodzone, z pelnego przemialu i do tego eko.
              Lepsza kaszka jaglana niz z bialego ryzu, nie dajmy sie zwariowac.
              Moim zdaniem najwazniejsze, zeby nie jesc w tym czasie nabialu i glutenu.
              • mama_diva Re: Odrobaczanie a nutramigen 06.02.12, 15:10
                Kaszki Holle lub Baby Sun to to samo. Stosujemy tylko te i od dawna: jaglaną, ryżową (z brązowego) i owsianą. Z mlekiem i pochodnymi rozumiem: wykluczamy ze wzgl. na laktozę tudzież możliwe właściwości alergizujące białka. Ale gluten całkowicie wyrzucić? Starszy syn (10l.) dużo je i chodzi do szkoły- robię mu kanapki z chleba razowego żytniego na zakwasie ze słonecznikiem lub dynią . Sami też taki jemy w niewielkich ilościach. To nasze jedyne pieczywo bo oczywiście pszenica i drożdże całkowicie wykluczona od 2 lat. Myślisz, że na czas leczenia trzeba żytni razowy też wyeliminować?
                • antyka Re: Odrobaczanie a nutramigen 06.02.12, 17:26
                  Na czas leczenia bym wykluczyla, ale generalnie to jestes pewna, ze w chlebie zytnim nie ma pszenicy... Nawet troche? Zwykle pchaja ja wszedzie...
                  • mama_diva Re: Odrobaczanie a nutramigen 06.02.12, 17:51
                    Pewności brak bo to chleb kupny. Kiedyś piekłam ale odkąd jest pociecha nr 2 jakoś nie znajduję czasu (na nic uncertain ). To co byś proponowała zamiast chleba żytniego dla dzieciaka do szkoły albo jako prowiant na wycieczkę czy dłuższe wyjście? Chrupki ryżowe? Za duże i łamliwe na kanapki. No nie mam pomysłu...
                    • antyka Re: Odrobaczanie a nutramigen 06.02.12, 22:03

Moje dzieci sa bezglutenowe od ok. roku. Ja im sama pieke chleb bezglutenowy z mixu B - jest pyszny smile Tylko dodaje troche wiecej wody niz jest w przepisie. Mix B kupisz w kazdym carrefourze.
                      • mama_diva Re: Odrobaczanie a nutramigen 07.02.12, 00:01
                        Dziękuję za podpowiedź. Nawet nie wiedziałam, że takie mixy istnieją! Rozumiem, że trzeba dodać drożdży bo zakwas żytni odpada?
                        • oliwkawawa Re: Odrobaczanie a nutramigen 07.02.12, 22:09
                          Mój synek podczas leczenia zarówno owsików, jak i lamblii czy też candidy-pił Nutramigen, około 600 ml na dobę. Udało się, zrezygnowaliśmy z pozostałych rzeczy (choć syn na takiej jest diecie że nie bardzo było z czego rezygnowaćwink Jedyne odstępstwo to właśnie Nutra i owoce-jabłko i gruszka. Bo coś jeść musiał. Jaglankę też jadł od zawsze. Udało się wybić.
                          • mama_diva Re: Odrobaczanie a nutramigen 08.02.12, 00:54
                            Oliwkawawa Twoje słowa dodały mi otuchy. Ja ostatecznie zostawiłam synkowi nutramigenu tylko 200ml na dobę na czas leczenia. Udało mi się za to wyeliminować wszelkie owoce i soki a pije gorzką herbatkę owocowo-ziołową. Może tym razem nam się uda....
                            Napisz proszę czym ostatecznie wybiliście lamblie i owsiki i czy faktycznie wyparzyłaś cały dom podczas porządków?
                            • oliwkawawa Re: Odrobaczanie a nutramigen 08.02.12, 14:42
                              Leczyliśmy owsiki Zentelem w 2 turach, a potem na lamblie Tynidazol i Summamed.

Sprzątanie-oj tak, przeprowadzone bardzo dokładnie... wyparzane wszystko co się da...
    • yummy_mammy Re: Odrobaczanie a nutramigen 15.03.12, 17:45
      tydzień temu bylismy u Ozimka
      polecił zamienić nutramigen na mleko kozie

mogłybyscie podesłac mi jakiś link z dieta Ozimka, dzieki z góry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka