hatchet01 28.09.09, 16:28 no właśnie. recenzje mam. achy i ochy zewsząd spłynęły :) ale: czy tak oficjalnie istnieje jakiś schemat, wzór, szablon, czy kolejność, o czym powinienem napisać w moim STOSUNKU do recenzji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dala.tata Re: ustosunkujże się do recenzji 28.09.09, 17:42 nie istnieje, po prostu odpowiadasz na wszystkie (doslwonie) uwagi recenentow i mowisz, co masz z nimi zamiar zrobic. czy chcesz je przyjac i modyfikowac tekst, czy tez wolisz je odrzucac. strategia prostsza, bo szybciej prowadzi do celu publikacji, jest przyjecie uwag recenzentow. chyba ze rzeczywiscie sie z nimi nie zgadzasz, wypaczaja argumentacje itd itd. jesli nie, nalezy napisac ze przyjmujesz, a potem 'negocjowac' w tekscie. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: ustosunkujże się do recenzji 28.09.09, 17:48 Pracy doktorskiej! Dziekujesz recenzentowi za wnikliwa (wymysl-inny-przymiotnik) recenzje. Ustosunkowujesz sie do uwag krytycznych. Mozesz sie z recenzentem zgodzic, ze zapomniales postawic w tekscie dwa przecinki i wyrazic zal i skruche z tego powodu, ale na powazniejsze zarzuty lepiej miec powazniejsze argumenty. Jak nie ma uwag krytycznych, to dziekujesz i potakujesz. Potem tak samo z nastepna recenzja. Odpowiedz Link
dala.tata Re: ustosunkujże się do recenzji 28.09.09, 18:02 aaaaaa. pracy doktorskiej. to sie zgadzam z przedmowca. jesli sie nie zgadzasz z zarzutami recenzenta, musisz miec porzadne argumenty. Odpowiedz Link
hatchet01 ! ! ! 03.10.09, 11:19 dziękuję za wpisy. znalazłem też ciekawy wątek na ten temat. polecam go innym poszukującym porada jak napisać odpowiedź na recenzję doktoratu Odpowiedz Link
hatchet01 kolejne pytanie 03.10.09, 11:20 chodzi mi o layout odpowiedzi: 1) czy zaczynamy: Szanowny Panie Profesorze? 2) jak zakończyć? 3) ew. inne RZECZOWE uwagi mile widziane Odpowiedz Link
dala.tata Re: kolejne pytanie 03.10.09, 11:33 wedlug mnie zwracasz sie do Rady, a nie do Profesora, ale zawolanie typu: szanwony...nie jest konieczne. zaczynasz od podziekwania za recenzje. konczysz: dziekuje. Odpowiedz Link
hatchet01 c. d. :-) 14.10.09, 01:01 napisałem oba moje stosunki do recenzji. ale: czy JEDNA strona to nie za mało? naprawdę nie można więcej, bo wyjdzie mi takie lanie wody, którego nie lubię... Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: c. d. :-) 14.10.09, 09:05 No to zależy od recenzji przecież. Jeśli w recenzji uwag krytycznych jest niewiele (jakieś są na pewno - recenzja bez takowych to po prostu źle napisana recenzja), polemika z nimi nie zajmuje wiele miejsca. Odpowiedz Link
dala.tata Re: c. d. :-) 14.10.09, 09:35 masz napisac tyle, ile trzeba, by wyczerpujaco odpoweidziec na uwagi recenzentow. Odpowiedz Link
hatchet01 Re: c. d. :-) 14.10.09, 11:19 przypomniały mi się maksymy konwersacyjne Paula Grice'a: "Make your contribution as informative as is required for the current purposes of the exchange. Do not make your contribution more informative than is required." Odpowiedz Link
dala.tata Re: c. d. :-) 14.10.09, 11:36 dokladnie tak! pamietaj tylko ze od czasu ksiazki Brown i Levinsona, wiemy, ze maksymy Grice'a poddane sa wymaganom zasad uprzejmosci, czy, jak wolisz, zachowania twarzy (ang. face concerns). Odpowiedz Link
charioteer1 Re: c. d. :-) 14.10.09, 12:41 Ale uczone! Daj to moze komus do przeczytania, co? Odpowiedz Link