Dodaj do ulubionych

Powrot do Polski - pytanie

08.11.09, 01:39
Nie wiem czy to odpowiednie forum, ale sprobuje...

Zastanawiam sie nad powrotem do Polski, powiedzmy w perspektywie
powiedzmy jednego roku. Powrot jednak uzalezniam od dostania dobrej
pracy. Teraz cos o mnie: ukonczylem biologie, obronilem doktorat z
biochemii i od pieciu lat pracuje na uniwersytecie w USA.
Posiadane umiejetnosci to: techniki biologi molekularnej i
immunologii - znam sporo technik i wydaje mi sie, ze w przypadku
niektorych jest to wiedza naprawde solidna i poparta kilkuletnim
praktycznym doswiadczeniem. Nadzorowalem tutaj stworzenie kilku
szczepow myszy transgenicznych, wykonywalem eksperymenty z infecja
myszy pasozytami i analiza odpowiedzi immmunologicznej. Znam biegle
dwa jezyki, w trzech innych potrafie sie porozumiec. Jezeli chodzi o
cechy charakteru, to jestem osoba o analitycznym umysle, lubie sie
porzadnie zastanowc przez podjeciem decyzji, ale mam tez duzo
energii w dzialaniu. Moze troche brakuje mi asertywnosci w
kontaktach z innymi ludzmi.

Nie chcialbym kontynuowac w Polsce kariery naukowej, mysle raczej o
pracy w firmie biotechnologicznej. I tu wlasnie chcialbym prosic o
porade. Jak szukac takiej pracy?
Obserwuj wątek
    • flamengista obawiam się 09.11.09, 08:55
      że u nas miejsc pracy dla takich specjalistów jak ty, jest jak na lekarstwo. U
      nas raczej tego typu miejsca pracy są redukowane.

Na przykład niedawno krakowska Pliva zwolniła kilkaset osób, znacząco
      zmniejszając (jeśli nie likwidując) dział B+R, gdzie pracowało trochę osób po
      biologii z doktoratami (nie dokładnie twoja działka, ale pokrewna).

Kilku moich znajomych zajmuje się biotechnologią. Ten, co wyjechał robi doktorat
      w świetnej zachodniej uczelni i nie zamierza wracać, bo tu nie widzi pracy.
      Drugi został, ale nie chce robić doktoratu bo jako technik ma większe możliwości
      zarabiania prawdziwych pieniędzy - przy grantach. Koleżanka robi doktorat w
      Polsce, ale nie ma złudzeń, że praca na uczelni (jeśli ją dostanie) to skromne
      warunki pracy.

Firm biotechnologicznych praktycznie u nas nie ma.
    • dr_pitcher Re: Powrot do Polski - pytanie 10.11.09, 03:33
      Obawiam sie, ze moze byc ciezko. ROk temu moj brat usilnie szukal. Ogloszen o
      JAKOKOLWIEK prace bylo raptem dwa (obie okazaly sie byc kontrola jakosci a nie
      zwiazane z research). Zadna z firm biotechnologicznych nie odpowiedziala na
      listy dotyczace mozliwosci zatrudnienia.
    • sendivigius Re: Powrot do Polski - pytanie 16.11.09, 18:24
      Kliknij tu, a potem przeczytaj caly watek. Coz mozna dodac?

forum.gazeta.pl/forum/w,23,102890245,102979462,Re_Ucz_sie_dziecko_jak_chcesz_miec_lekkie_zycie.html

• kaprysowa Re: Powrot do Polski - pytanie 19.11.09, 15:54
      Hmm, ja tez sie rozgladalam. W Polsce nie prowadzone sa badania firm
      farmaceutychnych, tylko sa testowane leki na pacjentach ( clinical
      trials). Najblizsze firmy prowadzace badania laboratoryjne (
      biologia molekularna) masz w Szwajcarii, Francji albo w Niemczech,
      nie jest to idealne ,ale zawsze w Europie. Z tego co sie orjentuje ,
      jako biolog molekularny w Wawie na Univerku mialbys moze troche pola
      do popisu ( podobno maja tam microarray). Medycyna Sadowa odpada, bo
      tam tylko standardowe PCR. Uff, naprawde, tez sie naszukalam niezle.
      Zycze powodzenia i prosze jak cos znajdziesz to daj znac.
    • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 20.11.09, 19:24
      nie w Polsce - ale w Europie Zachodniej mozesz probowac... tyle ze nie jest to
      najlepszy okres na szukanie pracy; koledze zabralo to rok - szukal w calej
      Europie (tyle ze on nie chcial pracowac przy bench'u, a to juz wyzsza szkola jazdy)
      • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 20.11.09, 20:07
        Europa Zachodnia nie obejmuje, z definicji, Polski...
        • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 20.11.09, 23:35
          do czego ten komentarz?
          • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 21.11.09, 17:47
            Do komentarza Kparysowej: Najblizsze firmy prowadzace badania laboratoryjne
            (biologia molekularna) masz w Szwajcarii, Francji albo w Niemczech, nie jest to
            idealne ,ale zawsze w Europie.
            W domysle: ZACHODNIEJ.
            • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 21.11.09, 18:57
              Twoje tlumaczenie komentarza do mojego postu jest zupelnie pozbawione sensu; ten
              post sam w sobie, nawet pozbawiajac go statusu komentarza, jest pozbawiony sensu ...

• mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 17:25
                Nie moja wina, ze nie rozumiesz wielkiej roznicy, jaka wciaz istnieje miedzy
                zamozna Europa ZACHODNIA a biedna Europa WSCHODNIA...
                • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:47
                  bredzisz, czlowieku

ewidentnie, wtorny analfabetyzm dotyka rowniez ludzi z wyzszym wyksztalceniem...
                  jesli nie potrafisz zrozumiec slowa pisanego za pierwszym razem, przeczytaj
                  ponownie, a nastepnie jeszcze kilka razy (najlepiej powoli) - polecam - mozesz
                  nawet zauwazyc, ze nigdzie nie jest napisane to, co chciales, zeby bylo
                  napisane... i moze nawet bedziesz mial cos do powiedzenia na temat

p.s. Polska nie jest w Europie Wschodniej a Srodkowej - ucza tego juz w szkole
                  podstawowej
                  • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:51
                    Daj sobie spokoj z tymi chamskimi odzywkami. Podzial Europy jest arbitralny.
                    Np. dla takich Chinczykow to cala Europa to tylko Azja Zachodnia
                    ...
                    A w szkole podstawowej ucza tez religii,, wiec znow daj sobie spokoj...
                    • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:58
                      co to za argument, ze w szkole uczy sie religii - czy skoro w szkole uczy sie
                      religii, nalezy odrzucic przekazywana wiedze z zakresu biologii, matematyki czy
                      geografii?
                      fakt jest faktem - tutaj nie ma swobody interpretacji

Twoje komentarze w tym watku maja na celu kwestionowanie wiedzy innych, tudziez
                      nie maja zadnego cely bo dotycza kwestii, ktorych w tych watkach w ogole nie ma

i daruj sobie te fochy - "bredzisz" nie jest chamska odzywka a nazywaniem rzeczy
                      po imieniu w tym wypadku
                      • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 20:12
                        Ano taki, ze jesli sie jednoczesnie w tej samej szkole uczy religii i biologii, to robi sie uczniom wode z mozgu... Bowiem albo Ziemia ma tysiace lat i zostalismy stworzeni kilka tysiecy lat temu przez zydowskiego Boga Jehowe, albo Ziemia ma conajmniej miliony lat i jestesmy produktem ewolucji. Tutaj tertium non datur!
                        I widze, ze z braku argumentow ad rem, uciekasz sie do atakow ad personam, i to w niekulturalnym stylu...
                        • charioteer1 Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 20:40
                          Lesiateczko, w szkole podstawowej ucza, ze Genesis jest metafora. Ciebie tego
                          nie uczyli, a sie wymadrzasz.
                          • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 16:21
                            Metafora? To skad te wsciekle ataki religiantow na Darwina? I co powiesz na:
                            Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do
                            trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą;
                            pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog
                            Czemu dzieciom sie takie bzdety do glow wtlacza w polskich panstwowych szkolach?
                            Mam na mysli etyke wywodzaca sie od zawistnego, zydowskiego bozka...
                            • kaprysowa Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 17:14
                              Mr Kagan, chcialam sprostowac ,ze Darwin zostal publicznie
                              przeproszony przez kosciol anglikanski. Nie wiem czy przyjal
                              przeprosiny, niestety nie zamiescili tego w czasopismie ;)
                              • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 18:46
                                Czy za zycia, czy po smierci? I co daly by przeprosiny Kosciola np. dla takiego
                                G. Bruno?
                                • charioteer1 Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 18:51
                                  Lesio, zapetlilo ci sie i sam juz nie wiesz, o co ci chodzilo.
                                  • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 20:41
                                    Nie moja wina, ze nie rozumiesz tej dyskusji...
                        • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 01:17
                          nic dodac nic ujac... EOT
            • kaprysowa Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 16:45
              Nie, zupelnie nie chodzilo mi o jakikolwiek negatywny komentarz. Po
              prostu w Europie a nie w Ameryce Pln. Nigdy nie segregowalam Polski
              w kategoriach poza Europa i nigdy tego nie bede robila.
              • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 17:26
                Europa kulturalnie zaczyna sie nad Atlantykiem a konczy sie na Odrze i Nysie.
                Bowiem na tzw. Zachodzie za Europe uwaza sie tak naprawde tylko jej zachodnia
                czesc...
                • dala.tata Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 17:40
                  ael wszyscy zgadzaja sie co do jednego: najwybitnieszym Europejszczykiem jest Lesio.

mr_kagan napisała:

> Europa kulturalnie zaczyna sie nad Atlantykiem a konczy sie na Odrze i Nysie.
                  > Bowiem na tzw. Zachodzie za Europe uwaza sie tak naprawde tylko jej zachodnia
                  > czesc...
                  • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 18:57
                    Uwazam zie za gastarbajtera ze Wschodu, a nie za zadnego tam "Europejczyka".
                    Przynajmniej nie mam wyrzutow sumienia z powodu nazizmu i kolonializmu...
                    • dala.tata Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:40
                      ale my wszyscy uwazamy cie za prawdziwego Europejczyka, otwartego i
                      tolerancyjnego. Lesiu, beda szkoly i szpitale twojego imienia niedlugo! niech
                      tylko sie reszta ludzkosci dowie o twym dziele!

mr_kagan napisała:

> Uwazam zie za gastarbajtera ze Wschodu, a nie za zadnego tam "Europejczyka".
                      > Przynajmniej nie mam wyrzutow sumienia z powodu nazizmu i kolonializmu...
                      • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:48
                        Otwarty jestem, ale nie toleruje np. atakow ad personam. I Boze, choc
                        wiem, ze Ciebie nie ma, bron mnie prosze przed szkolami czy innymi instytucjami
                        mego imienia...
                • charioteer1 Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 17:45
                  Lesiuniu, tzw. Zachod istnieje jeszcze tylko i wylacznie w twojej glowce jako
                  zbiorcza nazwa na wszystkie twoje kompleksy.
                  • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 18:59
                    Kompleksy to maja ci, ktorzy jak Buzek chrzania o "jednej Europie". Ja zas widze
                    swiat taki jak on jest, a nie takim jakim chialbym go widziec...
                    • dala.tata Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:41
                      i to jest wlasnie caly ty! wzrok nietoperza, ostry jak laser! ty wdzisz
                      wszystko: dokladnie tak jak jest. i nie ulegasz modom i uprzedzeniom. jestes wielki!

mr_kagan napisała:

> Kompleksy to maja ci, ktorzy jak Buzek chrzania o "jednej Europie". Ja zas widz
                      > e
                      > swiat taki jak on jest, a nie takim jakim chialbym go widziec...
                      • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:48
                        Wielki nie jestem, ale za to na ogol trzezwy...
              • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:52
                pan kagan doszukuje sie znaczen tam, gdzie ich nie ma - Twoj komentarz jest
                absolutnie politycznie poprawny -
                piszesz, ze nie ma pracy w Polsce, ale w Niemczech czy Francji juz tak - czyli,
                ze nie ma sensu powrotu do kraju, ale Niemcy czy Francja to chociaz ten sam
                kontynent -

kagan nie potrafi czytac ze zrozumieniem

nie masz po co sie tlumaczyc, to on powinien - to on dzieli kontynent na dwa

• mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 19:57
                  Czy naprawde nie rozimiesz, ze Europa nie jest jednolita i wyraznie dzieli sie
                  na kraje wysokorozwiniete, gdzie generalnie jest praca dla naukowcow (np.
                  Skandynawia, Niemcy, Francja czy W. Brytania) i kraje slabo (jak na Europe)
                  rozwiniete, wsrod ktorych najwieksza w UE jest niestety, ale, wlasnie Polska...
                  • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 20:03
                    podzial ekonomiczny nie jest tutaj przedmiotem dyskusji

przedmiotem dyskusji jest tutaj mozliwosc znalezienia pracy (zwiazanej z naukami
                    biologicznymi) w Polsce ... a skoro jej nie ma, w mozliwie bliskim sasiedztwie -

czy pisanie na temat jest naprawde tak trudne?
                    • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 20:15
                      Niestety, ale to wlasnie ekonomia decyduje, w jakim kraju naukowiec znajdzioe
                      prace, a w jakim nie...
                      I bliskosc geograficzana nie wyklucza olbrzymich roznic cywilizacyjnych, np. USA
                      i Meksyk, Korea Pld. i Pln., Polska i Dania, Albania i Wlochy, Singapur i
                      Indonezja itp. itd.
                      • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 01:28
                        ponownie nie na temat -

efektem aktualnej sytuacji ekonomicznej jest brak pieniedzy takze w krajach
                        "wysoko rozwinietych" (np. patrz: Uniwersytet Kalifornijski) - wiec nie
                        opowiadaj mi tutaj, gdzie naukowiec w naukach scislych moze znalezc prace, bo
                        nie masz o tym zielonego pojecia
                        • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 29.11.09, 18:14
                          Nawet w bogatym panstwie w okresie prosperity mozna znalezc uczelnie, ktora ma
                          problemy finansowe. I daj sobie spokoj z tymi atakami ad personam!
                          • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 30.11.09, 04:58
                            jesli nie chcesz, zeby ktos wytknal Ci ignoracje, nie wypowiadaj sie jak znawca
                            na tematy, ktore sa Ci obce -

i prosze Cie, takie zarzucanie fochem jest bardzo infantylne - mozesz unikac
                            forum, a nikt Twojej persony nie bedzie komentowal -
                  • charioteer1 Re: Powrot do Polski - pytanie 26.11.09, 20:38
                    Lesiuniu, nie fantazjuj. W Wielkiej Brytanii jest kryzys i redukcje etatow.
                    • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 16:29
                      Kryzysy i bezrobocie to nieodzowny element kapitalizmu rynkowego. Czyzbys o tym
                      nie wiedzial?
                    • kaprysowa Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 16:36
                      Masz racje, wszedzie sa redukcje , a praca na stalym etacie to
                      jak "gold dust " ;)) czesto nawet firmy farmaceutyczne zatrudniaja
                      naukowcow na czas okreslony.
                      • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 16:45
                        Redukcje pracownikow to nic nadzwyczajnego w dzisiejszym kapitalizmie.
                        Tendencja jest do zmniejszania zatrudnienia (pracownik to takze koszt, a wiec
                        jesli maszyna wykona dana robote taniej niz czlowiek, to czlowiek traci prace na
                        skutek postepu technologicznego). Nadzwyzajana sytuacja to dzis taka, ze gdzies
                        szukaja ludzi do pracy, za ktora placa w miare uczciwie...
                        • kaprysowa Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 17:02
                          Nie wydaje mi sie , zeby zasada zastapienia pracownika naukowego
                          nowa aparatura byla praktykowana w dziedzinie biologii molekularnej.
                          Wprawdzie sa multichannel pipettes , jednak takie udogodnienia nie
                          zastapia tzw mysli tworczek ;)) A tak na powaznie kryzys jaki
                          zagoscil na swiecie bedzie na dlugo odczuwany przez naukowcow :))
                          • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 18:51
                            Wydaje mi sie, ze maszyny zastepuja ludzi tez w nauce. Np. dawniej "mapowano"
                            DNA "recznie", dzis to robia maszyny. Ile ludzi stracilo przez to prace, i to
                            calkiem niezla?
                            I zgoda, na razie komputery sa tylko pomocnikami dla ludzkich mozgow, ale jak
                            dlugo potrwa ten stan? Wedlug Lema (np. Formula Lymphatera) ewolucja
                            stworzyla nas tylko po to, abysmy skonstruowali to, czego ona sama nie mogla
                            zrobic bezposrednio: istote myslaca szybciej, niz na to pozwalaja rozwiazania
                            "biologiczne" i zbudowana z matali badz tworzyw sztucznych/kompozytowych, czyli
                            tez takich, ktorych ewolucja sama stworzyc nie mogla, gdyz wymagane sa do tego
                            wysokie temperatury, ktorych zadna zywa (tu "bialkowa") istota nie przeyzje...
                            • un.invited Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 22:28
                              > Wydaje mi sie, ze maszyny zastepuja ludzi tez w nauce.

to Ci sie zle wydaje
                            • pr0fes0r Re: Powrot do Polski - pytanie 27.11.09, 23:03
                              Znaczy Dick miał jednak rację co do Lema?
                              • mr_kagan Re: Powrot do Polski - pytanie 29.11.09, 18:15
                                Czesciowo mial. Ale pisanie donosow do CIA raczej zle o nim swiadczy...
    • un.invited do Admina 30.11.09, 05:00
      czy kazdy watek na tym forum tak schodzi z tematu po pierwszych kilku postach?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka